Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiola85

nieprawidłowe nt:(

Polecane posty

Gość noinienoxi
zła kobieta jak wszystko tak wiesz, to dlaczego nie wiesz, ze tokso się leczy w każdym tygodniu ciąży? może zrób to badanie sama łaskawie, a nie czekasz na lekarza, ana którego narzekasz o co chodzi?

wiem ,ze leczy sie w kazdym ,ale tu chodzi o to ,ze im wczesniej sie wykryje tym wieksze szanse nie zarazenia dziecka ..a jak zarazilam sie na poczatku ciazy to teraz moje leczenie i tak juz nie przyniesie oczekiwanych skutkow ..a bad zamierzam zrobic w pon wraz z badaniem na cukrzyce

hej dziewczyny, u mojego dziecka lekarz stwierdził NT 4 mm po czym uznał ze coś mu nie pasuje, dziecko jest źle ułożone i kazał poruszać się i przyjść po następnej pacjentce. NT zmniejszyło sie do 2.8. Ulga,ale i tak kazał zrobic PAPPA, wczoraj dzwoniłam podobno wynik dobry dzisiaj odbieram

hej dziewczyny, u mojego dziecka lekarz stwierdził NT 4 mm po czym uznał ze coś mu nie pasuje, dziecko jest źle ułożone i kazał poruszać się i przyjść po następnej pacjentce. NT zmniejszyło sie do 2.8. Ulga,ale i tak kazał zrobic PAPPA, wczoraj dzwoniłam podobno wynik dobry dzisiaj odbieram

Gość na amniopunkcję MUSISZ
złakobieta23-------> czym zaraziłaś się na początku ciąży?

dziewczyny, miejcie świadomość, że w przypadku, gdy dziecko ma wadę letalną, czyli taką, która uniemożliwia przeżycie dziecka poza łonem matki macie możliwość wcześniejszej terminacji ciąży, a terminacja nie jest ABORCJĄ terminując ciążę - normalnie rodzicie dziecko! natomiast po porodzie dzieciątko nie jest w żaden sposób sztucznie podtrzymywane przy życiu jeśli tego wymaga sytuacja, a dzieci rodzą się w różnym stanie i przeżyć mogą od kilku minut do kilku dni czy tygodni w przypadku diagnozy - chore dziecko - nie ma jednak złych czy dobrych decyzji i najważniejsze jest by matka podjęła tę decyzję świadomie

zlakobieta23--------> badanie powinnaś zrobić na samym początku ciąży da ono odpowiedź czy jesteś bezpieczna w ciąży czy też powinnaś powtarzać badanie co miesiąc (w przypadku toxo) radziłabym Ci wykonać je jak najszybciej na cytomegalię też choć cytomegalii nie leczy się w ciąży niemniej ważne jest by wiedzieć czy przypadkiem nie zachorowałaś w czasie ciąży by móc leczyć dziecko po urodzeniu ponieważ TAK! leczy się dzieci, które zaraziły się cytomegalią w okresie prenatalnym wykonaj jak najszybciej jedno i drugie badanie w klasach IgG i IgM, bo to bardzo ważne

Gość noinienoxi
no ok ja Cię tylko chcę pogonić na to badanie, ale jeśli je masz zamiar zrobić to rób to, ze zaraziłaś sie na poczatku jest prawdopodobne w 1%

Gość noinienoxi
na amnipunkcję... bravo, o to mi chodziło bardzo dobrze prawisz co do cytomegalii

Gość onaaaaaa88
zlakobieta23 a za badania na toxo i cytom placilas ,czy mozna to na fundusz ?? tak, były to dla mnie badania płatne.

Gość onaaaaaa88
teraz pozostało czekanie :(

pociesz sie tym ,ze Ty masz ok miesiac czekania ,a ja czekam juz od kilku miesiecy i czeka mnie czekanie az do porodu :-(:-(:-( ale dzidzia wynagradza mi czekanie mocnymi kopniaczkami ;-);-)

w ogole to juz nie moge sie doczekac porodu ,zobacze wtedy dzidzie i przekonam sie ,czy jest zdrowa ;-) jeszcze kilka tygodni ..

Gość onaaaaaa88
Na wizycie u mojego ginka , niestety wszytko potwierdził, jeszcze się łudziłam że tamten się pomylił, ale NT jest 7mm. Dał numer do znajomej żeby zrobić amniopunkcję, ale mam czekać na wyniki pappa i do 15 tygodnia, tzn. po wynikach z Pappa mam do niej zadzwonić, zorbi mi wpierw jeszcze USG na patologii ciąży, a później amniopunkcję. Niestety mówił też o terminacji płodu, mówił też że nieraz z takim NT rodzą się zdrowe dzieci, ale że mam się przygotować z mężem do amniopunkcji i decyzji. Mam nadzieję, że dostane dzięki tej znajomej wcześniej wyniki, bo jak sobie pomyślę, że mam żyć przez miesiąc z tą świadomością to :-[

onaaaaaa88 to smutne co cie spotkało. Mam nadzieje ze wyniki beda dobre z tej amiopunkcji. Zawsze trzeba miec nadzieje. Do konca!!!.

Gość onaaaaaa88
dobrze że nie ma obrzęku, dziecko lata po całym brzuchu, ważne że żyje. czy są jakieś normy, statystyki, w sensie im większe NT tym większe prawdopodobieństwo że ZD, wada serca czy inna?

onaaaa - a lekarz podejrzewa zespol downa ,czy inny zespol ?? oby bylo wszystko dobrze !!! a Ty na ten moment jak sie zapatrujesz na terminacje ?? zrobicie to ???? a lekarz doradza ,czy jak to jest ??? nie powinien tak postepowac ,bo chore dziecko to tez czlowiek ,ktory ma prawo zyc

Gość onaaaaaa88
lekarz tylko wspominał że jest taka możliwość i że mamy zastanowić się. Można wykonać terminację płodu prawie przy każdej wadzie prócz ZD. Wspominał że amniopunkcja to też ryzyko, ale chyba lepiej się poddać. Ma zaufanie do swojej koleżanki i mówi że na pewno się nic nie stanie. Nie sugerował żadnej wady, wypytałam go o wszystkie wymiary, obrzęki, mówił że martwi się o mnie,i o to wysokie NT, ale reszta jest świetnie rozwinięta, więc bardzo liczy na pozytywne rozwiązanie. Mówił że widzi tam białą kropeczkę (ja nic nie widziałam), może być to kość nosowa,ale równie dobrze czubek noska. Pappa to tak naprawdę wyliczenie ryzyka, mówił że dobrze ją zrobić, ale to nic pewnego, nawet jak wyniki będą beznadziejne to i tak nic nie znaczy, amniopunkcja to pewniak.

Gość Zunna
Nie ma takich statystyk - na nt ma wplyw wiele rzeczy. Poza tym moze dziecko jest owiniete pepowinka. A lekarz musi poinformowac, ma taki obowiazek.

ale z tego co wiem zd tez mozna terminowac przeciez ..oby w najgorszym wypadku Twoj dzidzius mial wade serca ,to moze wysokie nt wskazywac..takie dzieciatka rodza sie i sa operowane ,albo jeszcze w brzuchu i zyja normalnie ,tylko wiadomo sportu nie moga uprawiac ,a takto zyja normalnie ..z calego serca Ci tego zycze !!!!!?? oczywiscie cudownie byloby gdyby zadnej wady nie bylo ,ale w najgorszym wypadku to co napisalam ....moze byc tez tak jak kolezanka napisala ,ze dzidzi jest pepowinka owiniete i stad bledny odczyt nt ..

Gość onaaaaaa88
jak widziałam na USG to pępowina była koło nóżek, do wczoraj się jeszcze tą pępowiną łudziłam, ale drugi lekarz nie popełniłby tego błędu. Teraz myślę, że albo będę miała jakieś cholerne szczęście, może miałam jakaś infekcję o której nie wiedziałam, albo czeka mnie tragedia. Ważne że dziecko ma głowę w normie, rączki, nóżki, oczka i uszy na swoim miejscu.

ja sama jak wiesz zyje w niepewnosci przez to ,ze nie zrobilam tego usg na nt i boje sie ,ze po porodzie okaze siejakas choroba ,z ktora maly umrze po porodzie :-(:-( modl sie ,to pomaga ..ja zawierzylam Bogu !!!

Gość onaaaaaa88
z tego co mówił lekarz, że jeśli dziecko ma 1 wadę i jest to ZD, to nie można wykonać terminacji, bo dziecko z ZD może "normalnie" żyć, z ZT czy ZE już tak "normalnie" nie jest. Ale myślę, że jeśli ktoś byłby zdecydowany (ja nie jestem) na terminację,to raczej znajdzie lekarza,który podciągnie jeszcze jakaś inną wadę generyczną. Tak bardzo cieszyłam się tą ciążą, wózek już mam a raczej miałam wypatrzony, łóżeczko komodę, a teraz to taki smutek mnie ogarnął że nieraz się zastanawiam czy ja jestem w ciąży? Dziwnie się czuję, codziennie cieszyłam się że jestem w ciąży, a teraz w ogóle o tym nie myślę, obudziłam się dziś rano i zastanawiałam czy aby na pewno jestem w ciąży a ten koszmar nie był tylko snem. Na kolejną ciążę się nie zdecyduje, jeśli z tą się nie uda wole spędzić całe życie tylko z mężem.

no wlasnie najwazniejsze ,ze sa raczki ,nozki ,mozg ..to jest tragedia jak nie ma ktorejs z tych rzeczy !!! a jak jest w koncu z tym zd mozna terminowac wtedy ,czy nie ?? bo zespol turnera ,edwardsa to wiem napewno ,ze tak

Kochanie ,ale czemu ma sie nie udac !!! bedzie dobrze !!! ja sama od kilku miesiecy mam depresje ,ale ostatnio juz coraz czesciej staje przed lustrem i nie mowie jak wczesniej bedzie zle tylko ,ze musi byc dobrze !!!! Ty tez tak mow sobie ...

Gość onaaaaaa88
to zależy od lekarza, jeśli podciągnie pod ZD jakąś inną wadę, np. ZD + serca, można terminowac, ale jeśli wykryją sam ZD to już nie. Podobno są takie praktyki, że jeśli kobiera chce terminować płód z ZD to wysyłająna KTG i czekają na moment w którym są złe wyniki. Ale raczej wszystko zależy od sytuacji.