Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiola85

nieprawidłowe nt:(

Polecane posty

ale wiesz co zrobisz jesli okaze sie zd ??? zrob sobie najpierw test jak wyjdzie ok to moze nie bedziesz juz musiala tej amniop

Gość onaaaaaa88
nie chciałabym czekać z tą amniopunkcja do 15tyg., mam nadzieję że jutro dostanę skierowanie od mojego ginka. Poprzednie poronienie przeżywał razem ze mną, znamy się od kilku lat, wierzę że zrobi wszystko abym ja i dziecko byli zdrowi.

Gość na amniopunkcję MUSISZ
poczekać właśnie do 15 tc ponieważ nie wykonuje się jej wcześniej z racji powikłań jakie mogłaby za sobą nieść wcześniej amniopunkcję wykonywało się wcześniej, ale zdarzały się przypadki porażenia kończyn u płodu i w związku z tym w chwili obecnej należy odczekać do 15 tc z wykonaniem amniopunkcji dziewczyny, nie sugerujcie się tym czy w rodzinie były przypadki wad u dzieci, zespołów genetycznych czy aberracji chromosomalnych ponieważ te mają sie nijak do faktu czy akurat urodzimy zdrowe czy chore dziecko w tej kwestii to niestety loteria w ogóle odpowiedzcie sobie na pytanie czy znacie rodzinę gdzie jest kilka przypadków, np. trisomii 21 (zespół Downa)? wszelkie wady jakie pojawiają się obecnie występuję DE NOVO, czyli całkowicie spontanicznie i są jednorazowe, a na kogo trafi niestety, nigdy nie wiadomo dlatego warto się badać

Gość na amniopunkcję MUSISZ
warto się badać, ale też mieć świadomość tego, że nie zawsze dwie kreski na teście zwiastują szczęśliwe 9 miesięcy i poród zdrowego dziecka wiem, że to bardzo brutalne i przykre, ale tak niestety jest - nigdy nie wiadomo na kogo trafi i w 100%, pod względem genetyki, zdrowym parom trafiają się chore dzieci:( każdy kto planuje dzieci powinien mieć tego świadomość

no rozumiem Cie ,ale napewno wszystko bedzie dobrze ..sama bardzo sie boje ,jestem po polowkowym lekarz mowi ,ze serce ok ,ale zd i tak wykluczyc nie moze ,bo nie mialam tego usg z pomiarem nt.

Gość renann
daruj sobie ten test, nie da ci żadnej odpowiedzi... Jak ci wyjdzie ryzyko zd np. 1:350 ? niby dobry wynik, ale jedna osoba na 350 rodzi chore dziecko, cały czas będziesz o tym myśleć i się stresować. bo to ci i tak nie da ostatecznej odpowiedzi czy dziecko jest chore czy nie. to tylko statystyki. szkoda kasy i nerw

Gość onaaaaaa88
oba badania są bezpłatne, dziś do 13 będę miała zrobione to z krwi.

napisz jak bedziesz juz miala wyniki ;-) a chodzisz do gina prywatnie ?? a usg czemu u innego robilas ? to jakis specjalista od usg ??

Gość onaaaaaa88
Badania podstawowe robiłam na NFZ,lekarz polecił specjalistę do zrobienia NT (bo jestem przed 35rokiem i na NFZ się nie kwalifikuje), oprócz tego chodzę prywatnie do ginekologa, które znam kilka lat, on też prosił wykonać badanie NT. Poronienie miałam samoistne w 5 tyg. ciąży w lipcu zeszłego roku.

Gość onaaaaaa88
teraz zaczynam 13 tydzień, więc dlatego mam mieć później amniopunkcję. Wyniki z krwi w ciągu 7 dni.

Gość onaaaaaa88
wcześniej byłam pewna że i tak urodzę, ale nie myślałam, że będę na tyle "wyjątkowa" żeby mieścić się w tych złych statystykach. Na pewno nie zabije żywego człowieka i na zabieg nie pójdę.

ja mam takie samo zdanie ,dlatego ,ze nie umialabym zyc potem z tym ,ze to serduszko bilo,dzidzius sie ruszal ,a ja go zabilam..ale wolalabym wiedziec niestety los sprawil ,ze nie bylam na usg i az do porodu nie bede wiedziala ..lekarz wciaz powtaarza ,ze nie moze wykluczyc ,bo badan nie bylo ..jestem w 28 tyg ,po usg w 23 stwierdzil ,ze z sercem ok to tez wazne ,a teraz czekam na kolejne usg w 32 tyg prawdopodobnie bede miec

duzo latwiej jest jak dzidzius obumrze sam ,bo wtedy wiemy ,ze nie mamy wplywu..ale taka sytuacja kiedy zyje jest straszna ...myslalam tez nad tym jakby mialo wade taka ,w ktorej po porodzie nie moze zyc i podjelam decyzje ,ze tez bym urodzila ,donosila nawet jakby mualo zyc 5 min po porodzie..moze ktos powie ,ze glupia jestem ,ale tak mi podpowiada sumienie..

Gość onaaaaaa88
masz przynajmniej niepotwierdzone, u mnie widać gołym okiem nieprawidłowość.

a Twoj partner co mowi na ewentualna chorobe dzidziusia rozmawialiscie o tym ?? moj twierdzi ,ze nie pozwolilby usunac ,bo skoro Bog tak chcial to takie bedzie nawet z najgorszymi schorzeniami ,ale nie wiem do konca ,czy on tak to przemyslal , ale mile to bylo

Gość onaaaaaa88
łudzi się że będzie wszystko dobrze, mówi że póki nie mamy konkretnych badań to nie powinnam tak się przejmować, bo to też szkodzi dziecku. A nawet jak się potwierdzi to przynajmniej będziemy dobrze przygotowani do nowej sytuacji.

podobno duze nt czesto wskazuje chore serduszko ,niekoniecznie zespoly genetyczne ? dzidziusie maja operacje po porodzie i zyja sobie i rosna , ale to dopiero na polowkowym badaja ..czytalam sporo o tym nt i naprawde wiellleee kobiet mialo duze ,a po amnio zdrowe dzieci ,lekarze mowili taka ich uroda ..napewno bedzie dobrze ,bede trzymac kciuki ..wiola ,ktora zalozyla ten topik czeka teraz na wyniki amniopunkcji ..przeczyytaj jej drugi topik.."czy jest nadzieja " rozmawiamy tam sobie

ja jakos mam pecha od poczatku ciazy ,pozno sie dowiedzialam ,imprezowalam caly 1 miesiac od zaplodnienia ,alkohol,papierosy..pozniej jak sie dowiedzialam o ciazy to caly czas zamartwianie ,czy nie bedzie mialo fas ,albo narzady mu sie nie pouszkadzaja..moj lekarz nastraszyl mnie ,ze alkohol mogl pouszkadzac narzady..pozniej w 15 tyg na usg lekarz pow mi ,ze moze byc wodoglowie ,bo da komory powiekszone i musialam czekac od 15 do 23 tyg na polowkowe w niepewnosci ..stres od poczatku ,wiele lez ,nieprzespanych nocy i nadal tak jest nadal niepokoj ,lek ,

wyrzuty sumienia ,ze moglam nieswiadomie zaszkodzic dziecku ,do tej pory brak apetytu ,malo przybieram na wadze ,malo jem ...szkoda gadac ..wszystkiego juz sie spodziewam

Gość onaaaaaa88
u mnie ciąża zaplanowana, 4 miesiące wcześniej kwas,witaminki, dieta. Nie palimy, nie pijemy pod ciąłą opieką lekarską, wierzyłam że tym razem musi się udać, aż do wczorajszego badania.

Gość onaaaaaa88
więc nie ma się obwiniać, bo tym niestety cholerna loteria rządzi, a może spotyka osoby które sobie z tym poradzą. Bo musimy sobie dać radę!!! dla tego małego bąbla.

robilas sobie badania na toksoplazm i cytomegalie ?? moj lekarz dupek nawet slowem nie wspomnial ,ze takue bad sie robi ,nie dawno dowiedzialam sie ,ze trzeba tylko teraz w 28 tyg nie wiem ,czy jest sens ,bo leczyc i tak jyz chyba za pozno..o tym usg tez nie wspomnial ,ze jest takie wazne i ze ma wyznaczone granice kiedy nalezy zrobic ..koszmar

Gość onaaaaaa88
tak robiłam, w wtorek będę miała wyniki.

no to dobrze ,ze masz lekarza co pilnuje i sama tez wiesz o tym ..ja nie mialam pojecia ,a moj lekarz to dyletant ,a z forum zaczelam korzystac dopiero w 4m-cu ciazy..ale teraz jestem wyedukowana ,ze juz wszystko wiem co ,kiedy i jak ..na przyszlosc jestem przygotowana ;-)