Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiola85

nieprawidłowe nt:(

Polecane posty

Gość onaaaaaa88
Wprowadzenie pod koniec lat dziewięćdziesiątych XX wieku oceny pomiaru grubości przeziernności karkowej (NT) u płodu pomiędzy 11 a 13+6 tygodniem ciąży stało się przełomem w nieinwazyjnej diagnostyce prenatalnej trisomii . Aktualnie, poszerzenie NT jest najsilniejszym, pojedynczym markerem sonograficznym trisomii 21 u płodu, w 1. trymestrze ciąży. Wykorzystanie tej metody skrinningu pozwala ostatecznie na identyfikację ponad 75% płodów z trisomią 21 i innymi zaburzeniami chromosomalnymi przy 5% odsetku wyników fałszywie dodatnich . Mając świadomość dużej przydatności pomiaru grubości NT w identyfikacji aberracji chromosomowych u płodu nie można jednocześnie zapominać o fakcie, że około 70% płodów z poszerzeniem przezierności karkowej ma prawidłowy kariotyp i w większości przypadków rozwija się prawidłowo po urodzeniu . Ma to szczególne znaczenie w odniesieniu do sposobu informowania przyszłych matek i rodziców o dalszym rokowaniu w przypadku stwierdzenia poszerzenia NT u płodu. Obym była w tych pozostałych 30%.

napewno wszystko sie jakos ulozy !! a co Twoj maz teraz mowi na cala sytuacje ?? on tez nie chce usuniecia dziecka ?? wierze ,ze bedziw dobrze Ty tez uwierz !!! ale jesli bedzie wada letalna ,z ktora nie przezyje dziecko po porodzie to wtedy sama nie wiem co bym zrobila ,czy lepiej donosic do koncs ,czy przerwac ...sama duzo nad tym myslalam ....natomiast zd to straszna choroba ,ale te dzieci zyja.normalnie ,kochaja i chca byc kochane .Nie mniej jednak bardzo tez sie boje :-(:-(

Gość onaaaaaa88
mąż raczej czeka na wyniki badań, raczej jest realistą, poprze mnie w każdej decyzji, raczej stara się udowodnić, że to nie wyrok, tylko 1 etap badań, jak będziemy wiedzieć już jaka to choroba to zaczniemy myśleć. Chciałabym mieć chociaż trochę takie spokoju jak on.

Gość onaaaaaa88
też, a Twój?

moj mowo ,ze on nie zgodzilby sie usunac z zadna choroba ,bo kazde ma prawo zyc ,a jesli z wada z ktora umrze po porodzie to tez donosic i pochowac nawet jakby 5 min mialo zyc ...ale latwo mu mowic ,bo to nie w nim rosnie to dziecko ,ktore zaraz po porodzie mialoby umrzec ,nie czulby go caly czas tak jak ja ...co innego nie wiedziec i umrze ,a co innego czekac na dzien porodu i tym samym wyrok smierci dla dziecka:-(:-( ale zd i wodoglowie powiedzial ,ze na usuniecie takiego by sie nie zgodzil ,bo to dziecko moze zyc wiele lat...ale tez inaczej mozna mowic gdybajac ,a inaczej jak sie ma czarno na bialym...ale zd rozwazacie zeby wychowywac ,czy nie ??

Gość onaaaaaa88
Tak, będziemy musieli się do tego przygotować, ale to w końcu nasze dziecko, więc je wychowamy takim jakim będzie.

mam podobne zdanie ,wiesz okropnie sie boje ,ale pocieszam sie ,ze ta istotka to moje dziecko i kocham je juz teraz i bede kochala jakie sie urodzi ..

Gość onaaaaaa88
niestety nadal czekam, jak do jutra nie zadzwonię, to ja to zorbie około popołudnia. Chciałabym się jakoś umówić na amniopunkcję i zaplanować urlop,bo akurat jutro mąż zaczyna 2 tygodnie. Chce gdzieś pojechać, na chwile zapomnieć,bo w domu można zwariować.

no ,a ja z kolei czekam niecierpliwie na usg ,poprzednie mialam w 23 tygodniu ,a teraz jestem w 29 ledwo wytrzymuje ,bo to nastepne ,ostatnie bede miala w 32 ,czyli dopiero za 3 tyg :-(:-( ciekawe jak tam maly ,ile podrosl itd ;-) denerwuje sie tym bardziej ,ze musze zmienic lek prowadzacego ,bo moj odchodzi z roboty niestety:-(:-(:-( i zupelnie nie wiem gdzie uderzyc ...a do tego wciaz sie zamartwiam ,ze cos jest nie tak ..:-(:-(

Gość onaaaaaa88
teraz akurat urlop, ale od poniedziałku planowane L4 już o 2 miesięcy.

Gość onaaaaaa88
daje mu czas do 17, później postaram się jakoś skontaktować, jednak kobietki na recepcji nie są tam najmilsze, więc nie wiem czy dadzą mi do niego numer.

najlepiej to osobiscie,ja zawsze wole podjechac niz dzwonic ,bo na xywo tak latwo nie zbywaja ,a przez tel to czesto zlewka ..niestety tacy ludzie

Gość onaaaaaa88
niestety ma tylko dyżur w środę, tez wolałabym osobiście,ale raczej nie uda się :(

Gość onaaaaaa88
niestety wyników jeszcze nie ma :( w poniedziałek będę umawiać się na amnio.

Gość onaaaaaa88
Pappa jak nie było tak nie ma, ale mam już mam umówioną amniopunkcję, w wtorek idę do szpitala w czwartek wychodzę,, wie pewnie w środę będą mnie kłóć, miałam nadzieję że tam pojadę na konkretną godzinę i mnie wypuszczą a tu 2 dni w szpitalu:( ale dla tego maleństwa zrobię wszystko.

no rzeczywiscie strasznie dlugo.Kazdy jak slysze to idzie ,pobieraja i do domu ..no ,ale przynajmniej bedziesz dluzej pod dobra opieka ;-) odzywaj sie czesciej ..;-) pozdrawiam pa

autorko jak tam po badaniu .Jak Twoje wyniki pappy ?? kiedy masz wynik amnio ?? co nowego.u Ciebie ?? autorka topiku wiola otrzymala pozytywny wynik z amniop u Ciebie tez napewno bedzie ok !! trzymaj sie

onaaa - w ktorym tyg ciazy mialas przepr amniopunkcje ?? i czy mialas od miesiaczki liczony tdzien czy od usg ?? ja mialam w 14 tc i boje sie ,ze toza wczesnie i beda powiklania :-(

Gość onaaaaaa88
Witaj, miałam dokładnie w 15tc licząc od miesiączki, jednak liczy się tak że 14tygodni + 1 dzień, to już 15 tydzień, jeśli masz rzadszy śluz po amniopunkcji to normalne, czy masz jakieś inne objawy, że obawiasz się o powikłania?

boje sie powiklan typu stopa konsko - szpotawa :-\ albo brak palcow u konczyn:-\ a orientujesz sie moze dlaczego biopsje kosm mozna robic wczesniej i dlaczego jest wyznaczone od ktorego tyg amniop mozna ?? Ty mialas w rownym 15 +0?? na stronie jest napisane po.skonczonym 15 tyg ,czyli 15+ chyba dobrze to rozkminiam hmmm ja.mialam 14+ robione ...a dzidzius Twoj odpowiada wiekowi ciazy z usg i z om ??