Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trochę wystraszona mama

Długa podróż z małym dzieckiem-lepiej pociągiem czy samochodem?

Polecane posty

Gość u nas wygląda to tak
puścić się nie puści ale w nosidle można dziecko nosić i chodzić po korytarzu o ile będzie luz, a raczkować może po siedzeniu jak się rozłoży podkład lub dwa. Uważam że na tak długą trasę nie będzie różnicy, bo samochodem niby przejedziesz taką drogę w 8 godzin, ale dodaj postój na każde karmienie czy przewinięcie plus kiedy dziecko zapłacze... to dojdą pewnie ze dwie godziny, a w 10 godzin to i pociągiem dojedziecie. tym bardziej jak jest was dwoje, to jedno śpi, drugie pilnuje dziecka w tym czasie i reszty dobytku coby nikt się na was nie dorobił. pociąg to super rozwiązanie w jeździe z dzieckiem w każdym wieku.

My jedziemy nad morzec. Z Krk to kawal drogi no i wybieramy auto. Głównie dlatego ze: - pociag wszedzie nie dojedzie i trzeba sie przesiadac w PKS czy do innych przewoźników- z malym dziekciem to niewygodne, a z 3 jak u nas to malo realne! - fajnie mieć auto na miejscu. Przy maluchu nigdy nie wiesz kiedy wyskoczy gorączka, biegunka czy cokolwiek i trzeba podjechać do lekarza. Nie zawsze lekarz przyjmuje 2 domy dalej nieraz to podróż do innej miejscowosci do calodobowej przychodni. Ale nawet jeśli sie gdzies jedzie i nic sie nie wydarzy to fajnie miec auto zeby móc zwiedzić okoliczne miejscowości. - mozna sie wygodnie spakowac, wziac wiecej rzeczy ze sobą. - mozna w kazdej chwili sie zatrzymac na sikanie, przewijanie, przy chorobie lokomocyjnej i z miliona innych powodów które się po drodze napotka. Jesli chodzi o minusy autka to wiadomo: - mniejszy komforta jazdy bo mniejsza przestrzeń nie ma jak wyciagnac nóg (choc co kto lubi ja uwielbiam autem jechać) - zmęczenie nie tylko pasazerów ale głównie kierowcy - mogą się przydarzyć dodatkowe koszta w postaci mandatów za przekroczenie prędkosci które przywiezie listonosz po wakacjach :D - trzeba pamietać o tym zeby rezerwując wakacyjny pobyt zapytać czy jest tez miejsce dla samochodu a jesli tak to gdzie (wlamania sie zdarzają) i czy jest dodatkowo plątne (niektórzy sobie liczą za to) - pociag jest tanszy w przypadku 2 osób plus niemowlę od paliwa (w naszym rpzypadku to jeden piernik) Mimo wszystko wybralabym samochód.

Gość tylko nie pkp
Jak wy sobie wyobrażacie podróż pociągiem z tak małym dzieckiem? Jak dziecko narobi w pieluchę to gdzie je przewiniesz? Na siedzeniu w przedziale nie możesz a w "toalecie" to nawet załatwic się strach a co dopiero dziecko przewijać.

Gość u nas wygląda to tak
dokładnie - przewija się na siedzeniu a dziecko kładzie się na podkładzie do przewijania.

U nas akurat nie będzie przesiadki, bo dojedziemy bezpośrednio do ustronia morskiego, i nasz pociąg wyjeżdża z Krakowa, także Wiosenna Mamo proszę żebyś nam przysłała jakiś ładny :) Jednak zdecydujemy się na pociąg. mamy tylko 6 dni, więc nie mam mowy o rozkładaniu podróży na dwa dni, tak jak ktoś pisał. A tak mąż nie będzie rano padnięty po podróży i od razu będzie można zwiedzać. Na miejscu są busiki, którymi można dojechać do okolicznych miejscowości aby pozwiedzać a w Ustroniu jest przychodnia. Także jednak chyba siostra miała rację ;) Dzięki Wam bardzo za opinie.

A tym busikiem to będziesz jeździć z dzieckiem na kolanach? Bo o foteliku to możesz pomarzyć. I cały czas tylko to nosidełko?

My jedziemy w niedzielę w nocy a w sobotę wracamy. Niestety więcej urlopu nie dostanę,bo dopiero co z macierzyńskiego wróciłam. Ale Wiosenna mamo przypilnuj,żeby ładny pociąg dali :p Weźmiemy jeszcze taką lekką spacerówkę 3 pozycyjną na pasek,bo trochę się boję samego nosidła na tak długo. A w busie dziecko w nosidle. Fotelika samochodowego to nawet nie ma jak zamontować bo w miejskich i podmiejskich busach i autobusach rzadko kiedy są pasy :( Wiosenna mamo,a byłaś już w tej okolicy? Mi siostra mówiła,że tam jest bardzo fajnie,ogólnie sporo ludzi jeździ do Ustronia czy Kołobrzegu. My chcemy jeszcze wybrać się do Chłopów-o ile Chłopy się odmieniają,żeby zobaczyć przystań rybacką.

A i fotelik samochodowy też weźmiemy-mąż weźmie w rękę,a do środka pieluchy i podręczne rzeczy dla dziecka-ponoć to najlepszy patent.

My sie nie umiemy lekko pakowac (zwlaszcza maz zawsze duzo rzeczy bierze - ale nie ubran dla siebie tylko innych gadzetow) wiec samochodem nam najlepiej. Ale jak lecimy samolotem to jakos dajemy rade tyle ze mi moj maz zawsze napakuje duzo do podrecznego i ciezko to ciagac ( nawet od samolotu dojsc do bramek to juz nielada wyczyn). Ale pociag ma swoje plusy i teraz jak mam wieksze dziecko (4 lata) to moze bym sie pociagiem na jedno/dwu dniowa wycieczke nawet wybrala. Autorko jestes pewna ze ciagniecie ciezkiego fotelika ma sens skoro bierzesz wozek i nosidlo? Nie bedziecie mieli samochodu to prawde mowiac ja bym sobie chyba darowala ciagniecie fotelika. Ale nie mam za bardzo doswiadczenia w podrozowaniu z malym dzieckiem pociagiem w dluzsza podroz wiec moge sie mylic :) Udanego wyjazdu

Nie, jeszcze nie bylam. Byliśmy w Ustce 2 lata temu. Ale jedna z kafeteryjnych mam jest z Ustronia i dostalam zapewnienie ze jest tam ladnie (dzięki Aniu. Pamietam o Tobie i napisze Ci maila w środę jak bede wszystko wiedzieć) Tak wiec niedlugo się sami przekonamy ;) W takim razie życze ślicznej pogody i udanego wypoczynku :)

Kluska serowa siostra ma duże doświadczenie,bo oni od urodzenia dziecka ciągle pociągiem,bo twierdzą że wygodniej. A nasz fotelik jest lekki-przynajmniej dla męża :) jakby mała miała problemy z zaśnięciem to zawsze można ją pobujać. Poza tym i tak byśmy brali jakąś torbę żeby wziąć termos, pieluchy, wodę w butelce,a tak wszystko wyląduje w foteliku...

Wiosenna mamo dziękuję i również życzę ładnej pogody, napiszę tutaj do Ciebie i napiszę jak wygląda okolica ;)

Ooo świetnie będę wiedziała na co mniej więcej się przygotować (w sensie co atrakcyjnego warto zobaczyć). Choć ja zakładam że będzie superr :D W Ustce bylo Bosko i dzieci zachwycone. Myślę ze i tym razem będzie podobnie. W sumie to jeszcze "przed sezonem" wiec może nie będzie dzikich tłumów na plaży i okolicach :)

Gość ja jezdze w nocy samochodem
maz w dzien spi z dziecmi ja pakuje samochod. potem ladujemy sie do samochodu jak dzieci zjedza kolacej. zasypiaj&a dosc szybko. Maz prowadzi, ja drzemie. Jak maz sie zmecfzy to sie zmieniamy. pociagielm moze i byloby ok , ale rpzeraze mnie ten syf i brud.

Pojechaliśmy pociągiem i było super. Zero umęczenia drogą. Dziecko prawie całą drogę spało, tylko jedna pobudka na karmienie była. Podróż rewelacyjna, żadnych opóźnień czy utrudnień. Znaleźliśmy przedział dla matki z dzieckiem i jechaliśmy sami całą drogę :) Czystość pociągu może nie na najwyższym poziomie, ale położyłam podkład na siedzenie, na to kocyk i dziecko spało jak aniołek ;) Ogólnie jestem mile zaskoczona.

Wiosenna mamo, jak byś tu zajrzała, to daj znać, ja założyłam drugi temat do wiosennej mamy! i tam napisałam jak tu jest. jeszcze raz powtórzę, jest super pięknie i wspaniale. nie mogę się napatrzeć, szkoda, że już jutro w nocy musimy wracać, bo było cudownie!