Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama czterolatki

czy zgoda ojca potrzebna jest do wyrobienia paszportu/dowodu tymczasowego dzieck

Polecane posty

Gość mama czterolatki

Witam, mam 4-letnią córkę, chciałabym w tym roku zabrać ją na wakacje za granicą. Nie żyję z jej ojcem, mamy równe prawa. Niestety ojciec dziecka nie zgadza się na wyrobienie paszportu(to jakaś jego gra by utrudnić mi życie). Wiem, że do wyrobienia paszportu potrzebna jest zgoda obydwojga rodziców, a co z dowodem tymczasowym dla dziecka w tym wieku?

Gość wdhdcbcccxx
musi byc zgoda ojca.

Gość Bbbbbb.......
Też potrzebna.

Gość mama czterolatki
czyli jeśli ojciec dziecka nie wyraża zgody to dziecko nie ma szans na wyjazd za granicę na wakacje? a czy sąd może o tym zadecydować? postępowanie ojca dziecka jest czysto złośliwe, nie wynika z troski o dziecko i chęci zapewnienia dziecku również wakacji tylko z checi dokopania mi za to, że go zostawiłam

Gość Bbbbbb.......
Zostaje sąd.

Gość wdhdcbcccxx
sadownie inej opcvji nie ma. byli robia po zlosci.

Gość mama czterolatki
a czy sąd może orzec o tym na sprawie dot. ograniczenia władzy rodzicielskiej i uregulowania kontaktów (lada moment przede mną taka sprawa)

Gość wdhdcbcccxx
nie. sprawa co bedzie dotyczy czego innego.

Tego nie wiem. Najlepiej zadzwoń lub idź do sądu i uzyskasz wiarygodne informacje. Wiem, że jeśli złożysz wniosek i napiszesz, że nie zamierzasz wywieść dziecka tylko jechać na wakacje to na 1 rozprawie już sąd zdecyduje i nakaże ojcu zgłosić się w biurze paszportowym.

Gość mama czterolatki
a jeśli sąd ograniczy władzę rodzicielską ojcu(a na sto procent ograniczy) to czy wtedy wystarczy tylko mój podpis na wniosku o dowód tymczasowy dla dziecka?

Możesz złożyć wniosek do sądu o wydanie paszportu, umotywować - cele wakacyjne, zmiana klimatu itp., zapłacić i czekac na rozprawę - moja siostra dostała zgodę sądu i ma paszport małej. Przy sprawach dotyczących ograniczenia/pozbawienia władzy rodzicielskiej sąd określa zakres tej władzy. Znam przypadek, gdzie ograniczenie władzy wszystkie decyzje oddało matce. Dowód niby za zgodą obojga rodziców do 13 r.ż. Ja skierowałabym wniosek do sądu, opłata jest chyba 40zł, a cele wakacyjne jak najbadziej słuszne, więc jest szansa na paszport.

Gość mama czterolatki
dziękuję za odpowiedzi

do sądu, ale raczej w tym roku na wakacje nie wyjedziesz z córką ... nawet jak teraz złożysz pozew do sądu, rozprawa pewnie za miniumum miesiac lub dłużej, potem złozenie wniosku o paszport - kolejne 30 dni . I już po wakacjach ...

Gość gość
Witaj chcialabym napisac kilka słów z mojego doswiadczenia . Tez mialam problem z wyrobieniem paszportu dla mojego syna ojciec byl nieosiagalny , wiec poszlam do sadu o zgode na wyrobienie paszportu dla mojego synka . Chcialam powiedziec ze moja sprawa trwala kilka minut bo ojciec dziecka nie stawil się na rozprawie i dostalam pozwolenie na wyrobienie paszportu bez problemu , uzasadnilam w sadzie ze dla dobra dziecka ze wzgledu na wyjazdy na wczasy za granice. Musisz mocno uzasadnic swoja prosbe . Moja sprawa zakończyła sie pomyślnie ale kazdy sad jest inny zawsze dla dobra dzieci . Paszport dla dzieci do 5 lat jest tymczasowy wazny tylko rok wiec dobrze jest napisac na wniosku o zgode na wyrobienie takze dowodu osobistego on wazny jest 5 lat . Po roku znowu bedziesz musiala pisac o pozwolenie na wyrobienie paszportu wiec dobrze tez eyrobic dowod . Ja wyrobiam dowod i paszport , paszport jest juz nie wazny a dowod jest jeszcze 3 lata ważny jestesmy w szengen wiec wystarczy dowod pozdrawiam

Od 2015 roku zmieniły się przepisy i teraz dowód dziecku może wrobić jeden rodzic bez zgody drugiego także duże ułatwienie.Nie trzeba już się ciągać po sądach w przypadku braku zgody ojca na wyrobienie dowodu dziecku.

Od 2015 roku zmieniły się przepisy i teraz dowód dziecku może wrobić jeden rodzic bez zgody drugiego także duże ułatwienie.Nie trzeba już się ciągać po sądach w przypadku braku zgody ojca na wyrobienie dowodu dziecku.