Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czywypadatyledac

Czy wypada dać na wesele chrześnicy 500 zł w prezencie?

Polecane posty

Gość czywypadatyledac

Razem z mężem jesteśmy chrzestnymi. idziemy z dwójką dzieci w wieku licealnym. Myślałam żeby dać 500 zł. wiem że młodzi płacą 100 zł od osoby, wiec za talerzyk im się zwróci. Co o tym myślicie?

Gość hehe żartowniś
ja daje 400 zł z partnerem kuzynce, więc Twoja kwota jest z deka śmieszna. ale to Twój wybór.

Gość czywypadatyledac
mimo że jesteśmy oboje jej chrzestnymi to musimy także dojechać na wesele, dojazd będzie nas kosztował ok 100 zł, kupić kwiaty i życzenia to też ok 50/70 zł i się uzbiera więcej.

Gość tele girl
no pewnie, ze wypada, nawet gdybys dala 250, liczy sie Twoja obecnosc na jej weselu, a nie kasa

Gość hehe żartowniś
my też dojezdzamy niecałe 300 km :P ale mówie, rób jak uważasz, bo to Twoja indywidualna sprawa.

Gość Pamelcia Elcia
Trochę za mało - chrześnicy jednak powinnaś dać 2-5 tys. 500 zł to się daje na urodziny dziecku :-O

Gość ayurveda
daj tyle na ile cie stac, a nie ile wypada.

Gość hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
500 zł na urodziny??czy tu kogoś pojebało?????moje dzieci nigdy nie dostały od kogokolwiek 500 zł.na urodziny,na komunie dostały mniej

Gość czywypadatyledac
spotkałam się z opinią ze powinniśmy dać minimum 1000 zł zwłaszcza ze oboje jesteśmy z mężem jej chrzestnymi. wiemy o ślubie od 3 miesięcy, ale wiadomo żeby iść na ślub też trzeba jakoś wyglądać więc też muszę kupić sobie coś do ubrania i dzieciom. a nie lubię wydawać pieniędzy pod wpływem emocji zwłaszcza że ciężko na nie pracujemy.

Gość czywypadatyledac
myślicie że starczy jak dam te 500 zł?

Powiem tak. Ja bylam miesiac temu na weselu kuzyna. Tez musialam kupic 2 sukienki (wesele i poprawiny), kosmetyki, buty, torebke, isc do fryzjera plus dojazd (2000km), wiec musialam oplacic sobie lot, pozniej dojazd z lotniska itp. Dalam 500zl. Tez ciezko pracuje (jak kazdy) i wydaje mi sie, ze 500 zl od 4 osob to troche malo, tym bardziej, ze jestescie chrzestnymi. Jesli jednak bedziesz sie z tym dobrze czula to Twoj wybor. Wiadomo, ze sukienki i inne sprawy sa na glowie gosci, bo gdyby odliczyc wszystko to Mlodzi musieliby jeszcze kazdemu dolozyc...

Gość hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
jak na chrzestnych to trochę mało

Gość Kapelusz z piórkiem
Min. 3 tys wypada

Gość dididi/./../.
razem z mezem jestescie chrzes.do tego 2 -je dzieci i ty chcesz dac 5oo zl? troche malo od 4 osob w dodatku jestescie chcrzesn.

Gość 1000 zł jest ok
ale daj ile możesz, po co w ogóle tutaj pytasz? masz więcej a zastanawiasz się czy dać? bo jak nie masz to po co to pytanie, z dupy nie wyciągniesz ani pożyczki nie weźmiesz bo ślub jest. Ale jeśli masz a jesteś sknerą to powiem ci że dajesz mało od 4 osób w tym chrzestnych.

Gość fdv adf
min 1 tyś

Gość olei olej olej
daj tyle na ile Cie stać ..

Gość vch
Oj tyłek będziesz miała obrobiony w rodzinie po tym weselu... :-o

Gość 1000 zł jest ok
w ogóle nie rozumiem tych pytań tutaj.ile na chrzest, na wesele, na komunie..ludzie czy wy rozumu nie macie rozumu. Chyba my tutaj w waszych portfelach nie siedzimy !

Gość olei olej olej
jak Pm dobrze wychowani to nikt nie będzie komentował

Gość czywypadatyledac
moglibyśmy dać ten 1000 ale wg mnie to za dużo na wesele. nie wiem jak to odbiorą w rodzinie właśnie, nie chcemy wyjść na dziadów bo nasze zarobki mniej więcej znają.

Gość Kapelusz z piórkiem
Osobiście uważam że wypada min. 3-5 tys. W końcu tyle osób no i chrześniak na dodatek...

Gość Poparzyłam sobie!
Sądzę że mniej niż 5 tys nie wypada.

Gość halu haluuu
załóż ten temat w dziale"ślub i wesele " :)

Gość takaxxx
Jeśli nie macie więcej, to dajesz tyle, ile możesz. Ale jeśli po prostu załujesz, to 500 zl za 4 osoby, w tym prawie dorosłe dzieci-wstyd. Jeśli liczysz, że kwiaty, dojazd, sukienka itd, to nie licz "talerzyka", bo młodzi tego typu koszty tez ponosili. Ja na wesele brata 10 lat temu dałam 500 zł od siebie tylko (obiad, a nie wesele), a teraz chrześnicy na komunię 1000 (bylismy we dwoje). I też ciężko na to zapracowałam-odkładałam przez kilka miesięcy.

Gość szukająca odpowiedzi dziś
ja piernicze... 1000zł na komunię :O ja to chyba w sumie tyle nawet nie uzbierałam od wszystkich... :O

Gość yukki
o przesadzacie daą po 125zł od osoby więc nie tylko talezryk się zwróći ale młodzi są 100 do przodu :) a tak serio - jak was nie stać na więce to ok tylko dodacie coś pamiątkowego, nie wiem jakiś obraz, srebro czy coś w tym stylu. a takie duże dzieci niech coś z kieszonkowego uskładają i coś iedrogiego a pamiątkowego wręczą

Gość CHYBA CIE POKRĘCIŁO
autorko my dostaliśmy po 2 tys zł od każdego z chrzestnych czyli 4x2 tys.zł , u mnie w rodzinie i w ogóle w naszych okolicach i zwyczajach to norma chociaż mieszkam na terenie województwa wg was najuboższego z ubogich ----------> lubelszczyzna. To jest ostatni z "obowiązków" chrzestnych więc dajesz tyle na ile uważasz że chcesz pomóc młodym na nowej drodze. Szczerze dla mnie 500 zł od 4 dorosłych osób- ŚMIECH może jeszcze niech licealiści wezmą osoby towarzyszące??? Jeśli zarabiacie godnie to nie możesz dać im więcej. POZA TYM, TO PROWO NA 100 %

Gość ddddddddddddddd
głupia prowokacja :)

Smiech na sali. Ja bym wolala nie isc, niz dac 500zl, szczegolnie, ze obydwoje jestescie chrzestnymi i jeszcze dzieciaki zabieracie. Wezcie moze jeszcze kilka osob i dajcie symbolicznie stowke co? Od 1chrzestnego powinni dostac minimum 2tys.