Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dezyderia

Czy to prawda, że piaskownice zniakają z placów zabaw?

Polecane posty

u nas też jest taki plac, wszystkie zabawki i sprzęty w piachu owszem babcie narzekają na piach w butach, ale przecież nie chodzi o ich supoer wygodę a o fajną zabawe dla dzeiciaka

Gość dezyderia
wiosenna mama - właśnie takiej zabawy chce dla mojego dziecka. Kuźwa, jak mnie to wkurza, że bez pytania mieszkańców o zdanie robią co chcą!!

tritutitu młody ma czyste ręce po wizycie w piachu, być moze to wina jakości piachu brudne ręce to on ma po zabawie ziemią na działce, czarne z pazurami włącznie, ale od nas z placu wraca z czystymi rękami, ale i tak wiadomo myjemy

Gość tritutitu
Powtarzam, że ja nie trzymam dziecka jak lalki, też się brudzi i bawi w piachu, tyle że mnie ten brud irytuje, to ciągłe pranie i czyszczenie po każdej piaskownicy, wolę wyjścia z dzieckiem, podczas których nie ma piasku, mam wtedy mniej pracy po powrocie do domu.Przynajmniej buty czyste.

ja tylko biorę buta, wytrzepię na balkonie i wygląda jak nówka chyba mamy szczęście he he

Gość Ja jeszcze przed porodem
Tu gdzie mieszkam są piaskownice na każdym placu zabaw a jezeli nie ma typowego piasku to są kamyczki i zawsze obecne zabawki dla wszystkich, specjalne wiaderka na łańcuchach do wyciągania w górę i załadowywania kamyczków . Każde dziecko bawi się tymi zabawkami a potem zostawia je bo to zabawki dla każdego. U nas każdy plac zabaw jest ogrodzony bramą i pry i koty nie mają wstępu , zresztą tu nie ma kotów wolno biegających a psów jest mało bo ludzie za psa muszą płacić słone podatki co miesiąc ;), zresztą przed każdym parkiem i wejściem na plac zabaw sa wielkie tablice z zakazem wprowadzania psów . Piasem to świetna sprawa i u nas co 3 miesiące przyjeżdża mini koparka i wymienia piasek na nowy .

Gość tritutitu
No u nas nie są te piaskownice ogrodzone, dostęp ma każdy praktycznie, włącznie z kotami i psami , więc może stąd taki brudny ten piach.

Gość Ja jeszcze przed porodem
A z tymi butami w okresie letnim to u nas radzą sobie w ten sposób że dzieci biegają na bosaka w piasku .

Gość dezyderia
no no - tablice to też u nas są, ale psy i koty w PL jeszcze nie potrafią czytać, psia mać!

Gość tritutitu
Nawet gumowe klapki po wizycie w piasku mają z wierzchu szare plamy od piaskowego brudu.Może faktycznie mieszkam w mieście, w kórym place z piachem są beznadziejne i stąd moja irytacja.

Gość tritutitu
Nie na każdym placu u nas boso biegają, jest taki jeden, gdzie owszem, jest taka tendencja, ale z reguły dzieci siedzą w butach. No i te klapki to dobry pomysł, gorzej tylko,jak nie masz w planach wyjść do piasku, założysz dziecku buty, a dziecko wbiegnie nieplanowanie do piaskownicy, wtedy but gotowy do czyszczenia gruntownego pod wodą z wierzchu i w środku !

Mnie tez to irytuje bo lubie jak są wystrojeni najlepiej w biale ciuszki :D No cudnie wygladają jak trzy lalunie. Tak przez 5 max 7 minut po ubraniu :D:D Potem są już w kolorze otoczenia ;) Ale coż- dzieci maja coś z kameleonów i nic się na to nie poradzi. Mam fajną pralkę, suszarkę caly arsenał różności od proszków przez wybielacze po chusteczki przeciw farbowaniu :D:D:D Co mam im zrobić? Musialabym ich folią dokłądnie oblepić przed każdym wyjściem z domu, a mlodego to ze trzy warstwy bo jednej to on by zaraz dal radę :D Autorki baby ma 18 m. Moja ma 15 i idzie sobie idzie i nagle robi siad niezależenie czy piasek, trawa czy spora kaluża ;) Mialam okres w życiu kiedy to rozpaczalam nad tym ze moje dzieci nie są czyste ani minuty podczas gdy inne dzieci potrafią stać spokojnie i się nie brudzić, ale mi szybko rpzeszlo jak zobaczylam jak to wygląda . Stoi taka mama z dzieckiem na placu zabaw i mówi "oj julciaa tam nie wolno bo ląweczka brunda! Julcia do piasku nie wolno!!!!! Julcia nie choć po trawie bo uzielenisz buciki!" Julcia moze oddychać. Biedna Julcia... ale czysta ;)

Gość gungsanna
wiosenne mama-ja też miałam taki kompleks, bo bratanek męż zawsze czyściutki, odprasowany, a nasz mały brudne łapki, spodnie buciki, w piachu conajmniej 7 godzin dziennie-ale za to moje zdrowe jak koń, a tamto wiecznie cos , alergie , anginy, grypy, wysypki...

a co do butow to crocsy wrzucam do pralki i po 5 minutach są suche czyste i gotowe do dalszego użycia ;) Zresztą sandaly, tenisówki, adidasy i wszelkie inne buty też piorę. Jedynie balerinki się nie nadają bo sie rozklejają. Cala reszta calkiem solidna jest.

Gość gungsanna
ja piore butki ręcznie i czyszcze szczoteczka , wystawiam na balkon i schna

Gość dezyderia
ja tez mam małego, szczęsliwego smotrucha.. i co teraz ? bez piaskownicy???

Moze sie ugadajcie z rodzicami i kupcie wspólnie jakas plastikową piaskownicę? taką zamykaną najlepiej. Jak sie zbierze z 10 osób to nawet nie odczujecie tego wydatku.

Gość dezyderia
i ktoś ma ją zabierać na noc do domu? do piwnicy czy jak? Czy dzieci rodziców, którzy się nie składali mają być odganiane z piaskownicy? Kto odpowiada przed sanepidem za czytośc piasku w takiej piaskownicy?

Gość fanka anka
ciekawe jak by przyszlo nagle 10 tych dzieciaków jak oni by sie bawili w psiakownicy. Chyba że miala by z 20 metrów.

Gość kendziorer
Ale Wy problemy macie, rozprawiać na temat braku czy zakupu piaskownicy, naprawdę nie macie nic lepszego do roboty ? W życiu, szczególnie mając małe dziecko, naprawdę są poważniejsze rzeczy do zrobienia niż rozpaczanie i rozważanie na temat tego,czy dziecko będzie mogło się bawić w piaskownicy czy bez niej. Nie będzie piaskownicy, to zabierzesz dziecko na spacer gdzie indziej, a zresztą zawsze gdzieś tam znajdzie się plac z piaskownicą.

Gość jsnaj
A mnie irytuje ta hipokryzja. Likwidują piaskownice, bo drobnoustroje a wysypują cały plac zabaw piachem, że niby tak bezpiecznie dla dzieci a prawda jest taka, że dzieci się bawią w tym piachu jak w piaskownicy bo gdzie mają? Ważne, że sanepid się nie dopieprzy wszak to nie jest piaskownica tylko powierzchnia placu zabaw. Pojebane przepisy.

Gość u mnie w miasteczku
fajnie zagospodarowali nieuzywany teraz nad rzeczka, zrobili mosty, wylali uliczki i na srodku jest wielki plac zabaw-wszedzie piasek :) nie ma osobnej piaskownicy, dzieci, te mniejsze, bawia sie gdzie chca. Fakt, podczas upalu, ten piach goracy jest, ale u nas i w okolicy wszystkie place tak wygladaja, nawet te osiedlowe. I jak by sie tak czepiac, to wara z dzieckiem na plaze-ile tam syfu jest :P W UK place owszem-wylozone taka wykladzina albo wysypane takimi miekkimi drewienkami-to dopiero masakra, jak to wlazi do sandalkow.

Gość u mnie w miasteczku
Ja jako dziecko bawilam sie na dzialce, tez koty tam chodzily, niektorzy kury hodowali i sie zylo :) A na wsi? tylko robilo sie slalom miedzy kupami kaczek, kur i gesi :P Wracalo sie brudnym, ale bylismy szczesliwi-wielkie kapanie pod koniec dnia i ciuchy do prania. Zreszta ja dziecku zakladam do piachu te gorsze juz ciuszki i jedne buty ma przeznaczone na takie zabawy. A nawet, jesli jedziemy gdzies w gosci, dziecko ubrane ladnie, a i tak w piach pobiegnie, to po jednym razie ciuszki sie dopiora. Sandalow nie ma-kupuje te piankowe-wystarczy woda z plynem do naczyn i wszystko z nich schodzi i wygladaja jak nowe.

Gość kendziorer
miasteczko - ja się nie zgodzę, że na plazy jest syf. Z plaży wracasz czysty, dziecko ma czystą skórę, stopy, dłonie. wystarczy otrzepać, a w piaskownicach jest typowy syf i łapska są od razu brudne od piaskownicowego piachu.

Gość GHAH Otto Kleinman 666
Za młodu my się w piaskownicach bawili, a starszyzna komunę rozwalała, piła und dupcyła się! Wojowali my w demokracji na piąchy ze swoją młodzieżówką waleczną, bo wróg nie atakował to swoi swoich lać musieli! I najgorsze jest to, że jest tak samo i będzie! W USA dzieciuki pijane und znarkotyzowane się biją to w słabszych gospodarkach świata jest tylko gorzej! Biznesmeńskie synalki najbardziej zaczepne und ciekawskie! Wywęszą wszystko w googlach i psychiki se uszkodzą dożywotnio! Piaskowy stworek z piachu pijany szkło wypieka w spiekocie na voltarzu maszyna kroi hajs ostatni z ludzi! GELD IS OVER!

Gość gość
To prawda na placu zabaw niedaleko naszego domu piaskownica zniknęła, że nie higieniczna i tak dalej. Nie miałam wyjścia i kupiłam http://www.toyka.pl/?mod=oferta&filtr=6& teraz piaskownica stoi przed domem :)

Gość gość
A my właśnie będziemy robić piaskownicę dla dziecka na działce (coś jak ogródek, bo bardzo blisko mieszkania- balkonu nie mam). I mnie to trochę przeraża... nie znoszę piasku.. suche ręce, brudne paznokcie.. piach w skarpetkach, ubraniach.. Okropność! I cóż.. będę musiała to jakoś znosić.. albo nie wiem.. do pisku wpuszczę malucha w jakiś zwykłych tanich bucikach (bo takich normalnych to szkoda będzie), albo na bosaka... a po zabawie hehe do basenu :) Nie wiem.. mnie to nie kręci, ale wiem, że to dla dziecka będzie świetna zabawa. Ale do piaskownicy na podwórku bym nie wpuściła. Na podwórku mam jeną-syf totalny, nie wiem, czy tam się w ogóle ktoś bawi.. niedaleko drugą. Też taka sobie. Może poznam na spacerze jakąś mamę z dzieckiem w podobnym wieku, to może będzie chciała do nas na działkę czasem zajrzeć, żeby dzieci się razem pobawiły(chociaż w tym wieku to raczej i tak się same bawią).

Gość gość
Paranoja. Dawniej też koty i psy srały i szczały do piaskownicy a dzieciaki się bawiły i wszystkie żyją. Mogę sobie rękę uciąć, że nasze pokolenie od obsranego piac****est zdrowsze niż te obecne dzieci spod mamino-sanepidowego klosza