Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asve

przesyłka kurierska pozostawiona u sąsiada

Polecane posty

Gość znowu 10 osob pisze
znowu stado durni sie wypowiada nie majac pojecia :D w regulaminie polowy firm kurierskich jest zapis ze moga zostawic u sasiada jak nie odpowiada to sie nie wysyla. no ale trzeba przeczytac przed wyslaniem. jesli chce sie do rak wlasnych jest taka specjalna opcja do zaznaczenia na druku.polecam po fakcie zapoznac sie z regulaminem. tysiac zlotych odszkodowania dobre :D za co pytam ? aby otrzymac odszkodowanie przed sadem trzeba wykazac strate ponad wszelka watpliwosc :D zglosci na policje :D po co ? przeciez pieczatka kosztuje 20zl kazdy sobei moze taka kupic. nie sa wymagane zadne dokumenty do jej wyrobienia wiec po co krasc skoro mozna jak durna autorka sobie kupic gotowa. i najwazniejsze jesli sie nie przebywa w domu to sie nie zamawia przesylki do domu bo pozniej sa pretensje do calego swiata o wlasne gapiostwo. zostawilby awizo i paczka do odebrania w sortowni czesto odleglej o kilakdziesiat kilometrow i bylby jeszcze wiekszy problem. sasiad duren to nie wina kuriera kurier ma podpis osoby ktorej doreczyl. osoba ktora sie podpisala wziela na siebie odpowiedzilnosc za przesylke. mogla czytac co podpisuje na drugiej stornie potwierdzenia odbioru byla informacja.

Gość Durna Babo !
Niech mąż trochę pomyśli.. Takie rzeczy załatwia się osobiście a nie przez internet!!!

Gość znowu 10 osob pisze
w żadnym regulaminie firmy przewozowej jeszcze nie widziałam, zeby było w razie nieobecności paczkę zostawimy u sasiada - bo zadnego nie czytalas :D jest z wiekszosci popularnych firm.chyba tylko upc nie ma takiego zapisu.

Gość asve
To co mam zrobic? a jesli przesylam dokumenty i inne wartosciowe rzeczy to tez mozna tak komus dac?

Gość oczywiście ze kurier
dokłądnie o tym cały zcas pisałam, więc nie mow ze 10 durni pisze, bo ja to już dawno napisałam , te opcje do rąk włąsnych są dodatkowe płatne i dlatego nikt z tego nie korzysta, odbiorca jest nieświadomy, a nadawca oszczędza i tnie koszty proste ,

wszystko można dać ja prowadzę firmę w domu, nowy blok nikt nikogo nie zna, i kurierzy się nauczyli że jak w dym walą do mnie , każdy przychodiz, rzuca paczkę, nawet nie kwituje, bywają dni że i 10 odbiorę z całego bloku, i se leżą , mnie tam rybka w sumie, kurierzy też ludzie, co mają trzy razy jeździć, albo ludzie się tłuc na drugi koneic miasta do bazy , jaknbym była chamska to bym pewnie pół domu z tych paczek se urządziłą i nową szafdę ciuchów miała ;)

Gość asve
pokaż zapis z regulaminu siódemki, gls i innych jak nie to wypierdalaj!!!!!!!!

Gość Durna Babo !
Pieczątka 40zł a Ty na policje chcesz iść?? Hehe dobre.. Po za tym pieczątke można wyrobić sobie w jeden dzień tylko trzeba ruszyć tyłek z przed komputera.. I zanalezć odpowiedni punkt tam gdzie wyrabiają pieczatki..

Gość aqu-qu
no to domagaj się od nadawcy, bo ty przesyłki nie otrzymałaś.

przyjmuję klientów w domu a międzyczasie handluję na allegro uzywanymi majtkami

Gość znowu 10 osob pisze
trzeba czytac przed skorzystaniem czy to z kuriera czy to z pralki. jak do pralki wlozysz telefon to tez bedziesz miala pretensje ze nie dziala po wypraniu :D ? kup nowa za 20zl i po krzyku a jak nie to wytocz sprawe cywilna sasiadowi ze glupi :D bo nikt inny wg prawa za to nie odpowiada ze pieczatka zginela. sasiad paczki odbierac nie musial chcial to mu kurier wydal bo regulamin mu na to pozwala. gdyby kurier powiesil na klamce to inna sprawa ale kurier ma podpis sasiada sama go na stronie trackingu jak rozumiem zobaczylas stad wiedzialas do ktorego sasiada sie zglosic. na przyszlosc najlepiej podawac adres pdo ktorym s ie jest wtedy nie ma problemow a jak sie nie przebywa w domu to zamowic poczta odbierze sie na poczcie. kurier z reguly ma jedna sortownie w danym wojewodztwie zazwyczaj na obrzezach wiec dla 99% ludzie jest lepiej ze zostawia u sasiadow niz by mieli po paczke jechac 100 km. masz glupiego sasiada rownie dobrze to mogla by paczka o wartosci kilku tysiecy. moim zdaniem byl ciekaw co jest w srodku otworzyl nie dalo sie tak samo zapakowac wiec powiedzial ze powiesil i ktos ukradl :D nikt normalny paczki by nie wieszal bo skad mogl wiedziec ile jest warte to co w srodku.albo otwieral ale to mega duren.

nadawca zgodnie z prawem za przesyłkę nie odpowiada, może tylko grzecznościowo z nim porozmawiać

Gość asve
Wyzej podszyw. durna babo - ja zaplacilam za te pieczatke. kasa nie lezy na ulicy. poza tym chamstwo i tyle.

Gość znowu 10 osob pisze
pokaż zapis z regulaminu siódemki, gls i innych jak nie to wypie**alaj!!!!!!!! - mam umowe z gls i czytalem taki zapis jest. to ty potrzebujesz wiec nie bede go szukal wiec sama wypierdalaj ja wiem co robie i czytac potrafie :D w 7 tez taki byl w poprzednim roku jak jest teraz nie wiem regulamin ma kilak strona mam ciekawsze rzeczy do robienia jednak w ciemno moge postawic stowe ze maja taki zapis jak przyjmiesz zaklad to moge ci wskazac w ktorym punkcie :D

Z regulaminu GLS punkt 12 12. W przypadku nieobecności Odbiorcy w Miejscu Dostawy, GLS Poland uprawniony jest do wydania Przesyłki osobie czynnej w bezpośrednim sąsiedztwie Miejsca Dostawy lub najbliszym punkcie Parcel Shop, przy czym w Miejscu Dostawy w sposób zwyczajowo przyjęty pozostawia się pisemną informację o miejscu lub osobie, w którym lub której wydano Przesyłkę („Doręczenie zastępcze). Doręczenie zastępcze wykonane z zachowaniem warunków wskazanych w zdaniu poprzedzającym stanowi prawidłowe wykonanie Usługi.

Gość Durna Babo !
w sklepie też trzeba zapłacić i masz od reki lub za kilka godz.

Gość znowu 10 osob pisze
Wyzej podszyw. durna babo - ja zaplacilam za te pieczatke. kasa nie lezy na ulicy. poza tym chamstwo i tyle. - ty zaplacilas a ten ktory ja sprzedal ja wyrobil i wyslal czyli oboje wywiazaliscie sie z umowy :D paczki odbierac nie musisz :D spodziewalas sie ze ci ja osobiscie dostarczy za te 20zl czy jak bo nie wiem do kogo masz pretensje za wyjatkiem siebie i ew. sasiada ? to twoja wina ze cie nie bylo trzeba bylo sie zainteresowac przesylka zadzwonic do firmy kurierskliej na infolinie i poprosic o dostawe w inny dzien. obudzilas sie po x dniach jak paczki nie bylo to takie sa efekty. jak ktos duren to moze miec pretensje do siebie.

i zanim zaczniecie drzeć ryje to walnijcie głową w ścianę jak nie macie zielonego pojęcia otemacie

zamawiacie paczki , nigdy was nie ma w domu i czego oczekujecie ,ze kurier na życzenie przyjdzie keidy wy łaskawie będziecie w domu, myśleć trzeba kurwa nie możesz odebrać, poproś o dostawę do pracy, niech ktoś czeka wdomu, albo odbierzcie bezpośrednio na sortowni , albo korzystajcie z pcozty lub paczkomatów tam nie wyjdzie do nikogo innego, a potem wielka afera do wysyłającego i z mordą jak się samemu zawiniło

Gość asve
ale jaja, same pojeby tu siedza :D

Gość znowu 10 osob pisze
nadawca zgodnie z prawem za przesyłkę nie odpowiada, może tylko grzecznościowo z nim porozmawiać - nieprawda ale nie bede tu wyjasnial dlaczxego i durniom dawal wskazuwki jak wymuszcza pewne rzeczy :D zreszta w tym przypadku i tak to by nic nie pomoglo bo obejmuej to tylko ciezary i korzysci ktore przechodza na kupujacego z chwila wydania przewoznikowi. wiekszosc to interpretuje tak ze da kurierowi paczke i za nic nie odpowiada a to dotyczy np. cla a nie np. znieszczenia.

wkleje jeszcze raz wyraźnie i czytelnie Jeśli strony inaczej nie uzgodniły w umowie, zastosowanie w przedstawionej sytuacji będzie miał art. 548 1 oraz 544 1 Kodeksu cywilnego. Zgodnie z art. 548 K.c. korzyści i ciężary związane z rzeczą oraz ryzyko jej przypadkowej utraty lub uszkodzenia przechodzą na kupującego z chwilą wydania rzeczy, niezależnie od tego, kiedy kupujący stał się właścicielem kupionej rzeczy. Sformułowanie „wydanie rzeczy należy rozumieć jako każdy sposób przekazania rzeczy, w tym również powierzenie jej przewoźnikowi trudniącemu się przewozem rzeczy danego rodzaju. Powyższe stanowisko zostało również potwierdzone w uchwale Sądu Najwyższego z 23 maja 1997 r., III CZP 18/97: „W pojęciu niebezpieczeństwa, o jakim mowa w art. 548 1 K.c., mieści się obowiązek zapłaty przez kupującego ceny za rzecz, powierzoną przez sprzedawcę przewoźnikowi, choćby przewoźnik kupującemu-odbiorcy przesyłki nie wydał.

Gość znowu 10 osob pisze
ale jaja, same poj**y tu siedza - ja bym powiedzial ze za wyjatkiem dwoch osob to masz racje z tego co czytam :D twoje slownictwo potwierdza zes durna i masz pretensje do calego swiata ze rozumu ci brak.

Gość asve
wypchaj sie swoimi argumentami :o pisałam wyraźnie na poprzedniej stronie, że w regulaminie mają, ze przesyłka ma być awizowana w razie nie zastania adresata!

Gość znowu 10 osob pisze
wskazowki mialo byc

Gość asve
kazda firma ma INNY regulamin wiec skoncz pierdolić!

asve to jest regulamin dla ciebie, a nie dla nadawcy, jeśli nadawca nie wykupi płatnej usługi nikt tego nie zroib, to musi zaznaczyć nadawca a awizo, do rąk własnych jest płatne i podnosi koszt wysyłki

Gość zupełnie nie rozumiem
To prawda, zostawiają u sąsiadów. Sprawa trudna zwłaszcza, że zaginęła pieczątka z danymi, którą ktoś się może posłużyć i narobić bigosu. Paskudna sprawa. Musisz coś robić, zastrzec pieczątkę poprzez zgłoszenie.

Gość znowu 10 osob pisze
ta sprawa w SN na pewno dotyczyla relacji firma firma. z konsumentem jest inaczej i moment wydania przyjmuje sie jako moment wydania konsumentowi a nie kurierowi. chyba ze to kupujacy zamawia przewoznika. jesli dostawa jest integralna czescia oferty to moment wydania jest w tym przypadku momentem w ktorym kurier dal paczke sasiadowi. jest wiele interpretacji tego bo od tego tez momentu jest liczony czas na zwrot. poszukaj info jak liczyc zwrot to tam bedzie wyjasnienie i sygnatury spraw w ktorych jest zdefiniowany "moment wydania towaru". mnie sie tradycyjnie szukac nie chce ale zalozyc sie moge :D gdyby bylo jak cytujesz to w skrajnych wypadkach konsument nie moglby zwrocic towaru gdyby przesylka trwala dlzuej jak 10 dni bo wg tego co piszesz za termin dostawy i opoznienia nadawca tez nie odpowiada :D zreszta ten dzial w kodeksie cywilnym nazywa sie prawo przewozowe to przepisy ogolne jesli sa przepisy szczegolowe to stosuje sie szczegolowe. te szczegolowe sa w innej ustawie. chociaz dobrze sie tymi z prawa przewozowego zaslaniac bedac wysylajacym bo kupujacy zazwyczaj jest durny jak autorka tematu i to lyka :D

Gość znowu 10 osob pisze
wypchaj sie swoimi argumentami pisałam wyraźnie na poprzedniej stronie, że w regulaminie mają, ze przesyłka ma być awizowana w razie nie zastania adresata! - ale on zastal kogos kto sie podjal odbioru gdyby sasiad odmowil to mialoby zastosowanie awizo. na bank w tanich firmach kurierskich jest w regulaminie zapis o sasiadach. jakie zastrzezenie pieczatki ludzie badzcie powazni pieczatke moze kupic kazdy.to nie komunizm. wyrabianie piecztki nie jest przestepstwem tylko poslugiwanie sie cudza. dopoki ktos nie bedzie jej uzywal w tym celu rpzestepstwa nie ma i nie ma co zglaszac czy oglaszac.