Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CZY ODDAJECIE CZESC PENSJI ROD

CZY ODDAJECIE CZESC PENSJI RODZICOM JESLI Z NIMI MIESZKACIE?

Polecane posty

Bo ostatnio kolezanka się zdziwiła że tego nie robię. Pracuję, ok, zarabiam dużo,ale rodzicom nic nie "odpalam". Z drugiej strony oni o nic mnie nie prosili. Czyli jest ok?

Gość wielbicieelka
moim zdaniem nie jest ok - jesteś dorosła, pracujesz, powinnaś się dokładać do wspólnego życia - byloby uczciwie i prawidłowo, w końcu korzystasz z prądu, wody, jesz w domu, robisz sobie kanapki, korzystasz z neta a tak - żyjesz na garnuszku rodziców i nie uczysz sie samodzielności

oj z tą nauką samodzielności to macie jakąś psychozę, przeicez gdybym teraz się wyprowadziła to bym umiała o siebie zadbać, jak kazdy w takiej sytuacji ;/

Gość wielbicieelka
jeszcze jedno - to nie żadne "odpalanie", tylko uczciwy układ to co prezentujesz to moim zdaniem pasozytowanie na rodzicach - nie piszę tego złośliwie, po prostu obiektywnie tak to wygląda kiedy poszłam do pracy po studiach, sama płaciłam sobie za zaoczne i dokładałam się jeszcze rodzicom do wspólnego budżetu, mimo, że oni mieli znacznie więcej - w końcu jadłam w domu, spałam inna rzecz, co rodzice robili z tymi pieniędzmi - odkładali na lokatę z przeznaczeniem dla mnie, ale o tym nie wiedziałam ślub i wesele też finansowaliśmy sami z mężem

Gość wielbicieelka
rób jak uważasz, przecież to nie jest karalne zapytałaś, otrzymałaś odpowiedź

akurat ślub uważam (rodzice tez) powinni płacić rodzice- to znak na akceptacje partnera od zawsze! ślub i wesele to wydatek rodziców

moim zdaniem powinnaś sie dokładać. I tak w ten sposób oszczędzasz - niż jak miałabyś mieszkać sama. Wyprowadzka nie zawsze ma sens, ale pasuje sie cos dokladać :)

a co od ślubu, to zalezy od zwyczaju panującego w danym kręgu. Ja wolałbym nie obciążać rodziców moim weselem - szak to moje wesele i mój wydatek.

Gość zupełnie nie rozumiem
Krótko mówiąc jesteś darmozjadem i pasożytem własnych rodziców i uważasz to za normalne, że ty masz dużo i nic nie dajesz. Rodzice, jak rodzice, pewnie nic się nie odzywają w tym temacie, bo ty nic nie mówisz. A nie sądzisz, że oni po tylu latach opieki nad tobą, chcieli by w końcu pomyśleć o sobie. W takim przypadku chyba słusznie jest nie mieć dzieci.

od ust sobie nie odejmują, żeby mnie utrzymać. Mogę im dać kilkaset złotych, do 1000 ale bez jaj, im to robi różnicy a mi i owszem, jeszcze kilka lat i moze mieszkanie kupie

Gość kdnmkkn
ja oddaję, ale wychodzę z założenia, że bez sensu jest dawać sumy przekraczające koszt wynajmu pokoju

Gość wielbicieelka
nie zgadzam się co do ślubu - nie ma sytuacji, że ktoś coś powinien jestem dorosła, zakładam rodzinę, płacę za siebie, koniec kropka my zbieraliśmy na ślub, zrobiliśmy imprezę po swojemu i taką, na jaką było nas stać, wyszło fajnie osobiście fatalnie bym sie czuła, wymagając w wieku 25 lat od rodziców, aby wyłozyli kilkadziesiąt tysięcy na moje widzimisię, sukienkę, balony, orkiestrę i zasrany rosół ale to ja, wiem, żę wielu nie przeszkadza finansowanie przez rodziców

Gość fgdsg
chociaz zakupy do domu moglabys robic. mi by było wstyd

Gość Zrobili cie to niech cie
Utrzymuja az pojdziesz na swoje. Mamuski sie obruszyly, ze darmozjad - no coz, trzeba bylo sie zabezpieczyc ;)

robię zakupy, duzo sprzatam nie tylko po sobie, ale zakupy robię z pieniedzy rodzicow

Gość A czemu dziewczyna ma
Oddawac te 400-500 zl? To juz lepiej na swoje isc i robic co sie chce ;) Nie wierze, ze jak sie mieszka z rodzicami to jest tak zajebiscie ;) pewnie sie czepiaja, czemu swiatlo niezgaszone mimo oddawania tych 400-500. Z reszta jak sie jest darmozjadem, to moze lepiej pojsc do pracy od 5 roku zycia? Glupki ;)

Gość wielbicieelka
czyli ma objadać rodziców do 40-tki a nawet dłużej? bo jest ich dzieckiem? gratuluję

Gość magdailena
Oddaję, ale mało, bo i mało zarabiam. Niestety. Ale staram się dawać tak, żeby było na prąd i wodę - z tego korzystam najwięcej, bo zazwyczaj w domu tylko śpię i myję się :P Internet mamy za free. No i często robię zakupy jedzeniowe, ale to dlatego, że mam zupełnie inne upodobania żywieniowe niż pozostali domownicy. Z tego też powodu często gotuję dla siebie osobno, lub jadam w pracy.

Gość latinaa
CZY ODDAJECIE CZESC PENSJI ROD Nie wstyd Ci żreć za pieniędze rodziców??

nie, nie wstyd

Gość Lepiej isc na swoje
J.w. Chyba im te 400-500 roznicy nie robi.

Gość misiowa lowalowa
Na tą chwilę z grupy wychodzą Niemcy i Portugalia.

Gość W Polsce zarobisz na tym
Tak. Jak tylko skończyliśmy szkołę, był okres ochronny tak 1 miesiąc na znalezienie pracy, a potem, jeśli decydowaliśmy się mieszkać w domu, była wyznaczona suma, niewielka, ale jednak, którą mieliśmy z wypłaty oddawać rodzicom. Obecnie moje rodzeństwo, bo ja już na swoim, dają po 300 zł, oprócz tego jednorazowe zrzuty na większe inwestycje, w stylu węgiel,nowa kosiarka, czy ostatnio piec do centralnego, bo stary się już popsuł. A jak komuś nie pasuje, to się wyprowadza i tyle. Uważam, ze to bardzo dobre rozwiązanie jest, bo niekiedy młodzi nie wiedzą, co ile kosztuje i oczy robią, skąd się bierze ciepło w domu i jedzenie w lodówce :P

honoru? nie naduzywasz słów, przykre

Gość 938983921
za rachunki to jasne że oddaję, to chyba normalna sprawa.... Od momentu jak skończyłam 18 lat, dostałam rentę po ojcu na własne konto, i zawsze, nawet jak się uczyłam- jeszcze w liceum, potem na studiach, to dokładałam się do rachinków. Obecnie, płace 3/4 za wodę, prąd i gaz,zgodnie z zajmowana powierzchnią- przeliczyliśmy to od powierzchni, chyba trochę przepłacam, ale i tam mam szczeście, bo matka oddała mi jeszcze jeden pokój- własnosc mamy obie