Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chora i ciezarna

Jestem w ciąży i mam stwardnienie rozsiane- obalam mit:)

Polecane posty

Gość chora i ciezarna

choruje juz 10 lat takze moja chora mogla postepowac teraz jestem w 6 miesiacu ciazy a pisze tu bo natknelam sie na pewna burzliwa dyskusje w ktorej krytykowano chora.Sama szukalam wielu informacji na ten temat.Nie rozumiem tylko jednego??? Dlaczego wszyscy odrazu mysleli ze to jest niemozliwe i odradzali adodatkowo uwazali ze dziecko bedzie sie musialo zajmowac matka?????

Gość halo halo a kto tu
krytykuje piekne to... ja tak nie mysle moja kumpela jest chora ma 35 lat i 2 dzieci urodzila je bedac chora, jest w pelni sprawna, pracuje a dzieci zdrowe

Gość moze mi dopisze kiedys los
u mnie facet jest chory , choruje od ok 23 roku zycia, teraz ma 29 .... byly facet ... bo nie moze sie zdecydowac czy byc ze mna czy nie .... ja go kocham... i mam pytanie ... jak to sie ma w przeciwna strone gdy ojciec dziecka jest chory na SM ?? przez 2 lata bral zastrzyki interferon a teraz juz drugi ostatni rok chemie dostaje mitoksantron , raz na 3 mies, do szpitala na kroplowke... czy to wplywa na plod, na plodnosc ...??? ta chemia juz u niego dobiega konca ... ale czy to wplywa na jakosc plemnikow wogole na plodnosc.... ?? aha i on bardzo sie zmienia, jest taki podenerwowany ... jakies nerwice ... zamyka sie sam w domu i siedzi tylko na internecie- to jego zycie ... jak to zmienic ?

Gość chora i ciezarna
chmie???? pierwsze slysze zeby ladowac chemie w chorych na sm???? wiesz co na ten okres odstawia sie leczenie, widomo po zaplodnieniu facet moze juz wrocic do leczenia, No laska musi povzekac 9 miesiecy + karmienie piersia

on ma rente 2 grupe, chodzi normalnie, czasem zabiera ze soba "te kijki trekingowe" bo traci rownowage ... rozmawialam z wieloma osobami, opiekunkami paliatywnymi , znajomymi ..i mowia ze da sie pracowac normalnie zyc, cieszyc sie , i miec dzieci ... tu do pani wyzej.. koleznka ma dwojke dzieci i pracuje ... a mu wygodnie siedziec w domu i nic nie robic .. chocby dla samego siebie .... nawet doszlo do tego ze jego matka nie zyczy sobie mnie tam u nich abym go odwiedzila ....

Gość chora i ciezarna
oczywiscie ze sie da a znam tez chlopaka, zachorowal majac 29 lat ale mial juz zone i dziecko i obowiazek nie pozwolil mu sie zamknac w sobie

tak, mitoksantron ... jest to lek ... przy nowotworach chemioterapia ale i przy SM pomaga, on to juz bierze od 2 lat... wiec niedlugo koniec.... bo 2 lata to zyciowa dawka ... jego ojciec tez na to chorowal .... najpierw mial sterydy potem zalapal sie na interferon , zastrzyki co 2 dni na 2lata, ale ponoc nic nie daly, wiec mitoksantron .... ktory juz konczy ... nie wiem co potem ...

Gość chora i cięzarna
znaczy ja bym sie na chemie nie zdecydowala

Gość chora i cięzarna
ale to sie podaje raz na 3 miesace wiec czemu on tak reaguje, porozmawiaj z nim... :(

Gość chora i cięzarna
no ale nadal mi nikt nie odp.Dlaczego myslicie ze ludzie z sm nie powinni miec dzieci?

Gość chora i cięzarna
no ale Twoja mama mogla miec inny przebieg lub sie nie leczyla?

Gość Daughter
No właśnie nie leczyła się, bo zachorowała w takich czasach gdy nie było jeszcze interferonu, a teraz już za późno u niej na takie leczenie.

Gość Ajdwpa
Ale interferon tylko 3 lata dostajecie

Gość chora i cięzarna
do Ajdwpa- Boze jaka plytka jestes... Po pierwsze juz nie 3 a piec lat a ja od 10 lat lecze sie bez przerwy i co teraz znawczyni wielka powiesz?????? Di Daughter tak to prawda dawniej nie bylo lekow tak dostepnych ale licze ze Mama bedzie sie dobrze czula czego z calego serca Jej zycze

Gość chora i cięzarna
tak tak to nie prawda ze 2 czy 3 lata sie dostaje lek tylko 5 a pozniej mozna sie kwalifikowac do kolejnego programu... A jesli nie uda sie w tym samym szpitalu to mozna w innym nawt miescie.A kolezanka wyzej nie jest doinformowana i po co rozsiewa takie ploty???

Gość jugo
ale o co Ci właściwie chodzi z tym tematem? co Cię obchodzi, co sądzą inni? mam takie niejasne wrażenie że chcesz się pokłócić z każdym, kto ma inne zdanie niż Ty... tylko po co? podjęłaś decyzję, zostaniesz matką i żyj swoim życiem. pozostaje życzyć powodzenia!

Gość chora i cięzarna
nie,nie czytanie ze zrozumieniem Ci sie klania.Zapytalam o to czemu ludzie maja takie bledne myslnie?ze jak sie ma sm to juz koniec? o nic innego.Poza tym jak narazie nikt nie mial innego niz ja.Wzburzylam sie bo kolezanka napisala glupote... i po co sie odzywa jak jest to nie prawda

Gość aisia999
hej wiesz co mialam kumpla na to chorego i rzeczywiscie mysle ze ludzie czasem zle mysla, ale np ogladalam barwy szczescia i tam byla chora i oczywiscie na wozku i zamknieta w domu a tak naprawde ci chorzy bardzo czesto pozostaja do konca zycia calkiem sprawni

Gość chora i cięzarna
wiem sama sie na to wkurzam bo rzeczywiscie media rozdmuchuja te chorobe w ten sposoba Ci sa nie doinformowani pozniej tak mysla

Gość aisia999
wiem ale w sumie to tak z tym leczeniem juz jest? wiem ze za granica jest lepiej

Gość chora i cięzarna
tak,tak juz tak

Gość chora i cięzarna
tak wiec reasumujac po krotce ludzie sa podatni na to co zobacza w tv

Gość lakakak
a czy mając sm nie przekarzesz tego dziecku,

Gość chora i cięzarna
to nie jest choroba genetyczna- rozmawialam z lekarzem i Twoje dziecko ma takie same szanse na to zachorowac jak moje

Gość lakakak
aha to trzymam za rozwiazanie

Gość lakakak
no dobrze ale w tym temcie mozna spekulowac akurat bo ja moge tez ci przeslac kilka linkow?? a i spojrz jaki jest to prawdopodobienstwo ha niewielkie

Gość chora i cięzarna
dzieki nom ja rozmawialam z lekarzami wiec na tym sie opieram a nie bzdurach z neta :)

Gość przepraszam, ze tak napisze
ale to szczere :( w zyciu bym nie zkaldala rodziny majac stwardnienie rozsiane. Skazujecie swoje dzieci na wieczny strach o was, tak samo partnerow. Bardzo wam wspolczuje choroby to musi byc straszne.