Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ajven

Alkoholizm - krzywe zwiercidło

Polecane posty

Alkoholik przeglądając sie w lustrze, widzi skrzywiony obraz świata w którym żyje. Jego choroba zamienia rzeczywisty obraz w wyimaginowany świat, w którym uzależniony żyje i nic ani nikt nie może go wyrwać z tej iluzji. Alkoholik nie widzi łez,żalu,biedy ani wszystkiego złego....co serwuje najbliższym. Wszyscy go się czepiaja...a on przecież wypił tylko jedno piwo... Zapraszam do dyskusji wszystkich zainteresowanych tą podłą chorobą Ajven Trzeźwiejący alkoholik

Gość też bym se pochlał,
gdyby nie mój wstręt do alkoholu :o

Gość kot co ma siedem zyć
chcesz być mistrzem manipulacji? ucz się od alkoholika nikt tak jak on nie udowodni ci że czarne jest białe a białe jest czarne

"chcesz być mistrzem manipulacji? ucz się od alkoholika nikt tak jak on nie udowodni ci że czarne jest białe a białe jest czarne" od czynnego alkoholika....zgadzam sie.

ajwen, nie tylko od czynnego jak komus alko mózg zeżre dokumentnie to czy czynny czy chwilowo nieczynny bedzie pierdolił takie głupoty że nic tylko lać i patrzec czy równo puchnie tak więc chyba nie jest bez znaczenia jak długo jest sie czynnym alkoholikiem

"kot co ma siedem zyć ajwen, nie tylko od czynnego jak komus alko mózg zeżre dokumentnie to czy czynny czy chwilowo nieczynny bedzie pie**olił takie głupoty że nic tylko lać i patrzec czy równo puchnie" znam wielu trzeźwiejących alkoholików, którzy są szczerymi i uczciwymi ludźmi. Lać???....za co?:o "tak więc chyba nie jest bez znaczenia jak długo jest sie czynnym alkoholikiem" bredzisz i obrażasz ludzi:o

" tak więc chyba nie jest bez znaczenia jak długo jest sie czynnym alkoholikiem " zgadzam się im dłużej pijesz tym więcej szarych komórek tracisz natury nie oszukasz ... im dłużej pijesz tym bardziej głupiejesz więc nie jest to bez znaczenia

Gość III konklawe w piekle
No bo alkohol zżera mózg tylko alkoholikom przecież. Jak ktoś pije co sobota to już wtedy działa pozytywnie i w ogóle budująco. Neurony sie odradzają a wątroba jest w niebowzieta:P

"specjalista alkoholowy racja ..mój wujek już nie pije ale nadal pierdzieli głupoty .. można się zatracic w samozakłamaniu " Czy Twój wujek trzeźwieje?...czy nie pije bo już mu dębową jesionkę szykują?

Gość III konklawe w piekle
A ilość neuronów do pewnego pułapu nie ma znaczenia. Ludzie funkcjonują po usunięciu jednej półkuli np. Słyszał czy nie słyszał?

" Czy Twój wujek trzeźwieje?...czy nie pije bo już mu dębową jesionkę szykują? " on nie trzeźwieje bo się nie leczy nie pije bo kropla alkoholu może go zabic on może umrzec każdego dnia ... pisałem już o tym co mu jest i jak on teraz wygląda

Gość czy mozna sprawic zeby
alkoholik przestal pic? bedąc przy nim ? wspierajac go itd? czy to wszystko namarne?

tak Specu, ale ja pisałem o trzeźwiejących alkoholikach. Znasz takich wielu...czy nie są to wartościowi ludzie?...lał byś i patrzył czy równo puchną?...pierdolą głupoty?

znam wielu trzeźwiejących alkoholików, którzy są szczerymi i uczciwymi ludźmi. Lać???....za co? "tak więc chyba nie jest bez znaczenia jak długo jest sie czynnym alkoholikiem" bredzisz i obrażasz ludzi niestety nie bredzę, miałam okazję porównać alkoholich pijacy lat dwadzieścia i pijacy lat dwa to kompletnie różne osoby im dłużej tym gorzej z jego mysleniem i schematami zachowań niestety aha - i nie pisz że alkoholik jest szczery, skoro to mistrz w okłamywaniu samego siebie...

"alkoholik przestal pic? bedąc przy nim ? wspierajac go itd? czy to wszystko namarne?" alkoholik musi chcieć nie pić sam, musi sięgnąć swojego dna...mozesz pomóc mu upaść "Czego Należy Unikać i Jak Pomagać Alkoholikowi Upaść Nie ułatwiaj alkoholikowi życia, nie ukrywaj przed nim skutków jego picia i nierób za niego tego, co sam powinien zrobić. Nie próbuj powstrzymać alkoholika przed dalszym piciem, jest to niemożliwe. Może to tylko zrobić on sam. Nie kłóć się z nietrzeźwym alkoholikiem. Nie chowaj ani nie wyrzucaj jego wódki, bo kupi przecież i tak więcej. Nie czuj się dotknięta, kiedy alkoholik obwinia Ciebie za to, że pije. Wiesz, że używa wszystkich możliwych wykrętów, aby się usprawiedliwić. Nie używaj alkoholu,ani lekarstw po to, aby "uciec" od swojej rodziny oraz sytuacji w jakiej się znajdujesz. Nie potępiaj, nie osądzaj, ani nie krytykuj, pamiętaj, że alkoholizm jest chorobą. Nie traktuj problemów swoich rodziców jako najważniejszej rzeczy swojego życia. Nie oczekuj,że wszystko zmieni się na lepsze w ciągu jednego dnia. Nie staraj się zmienić nikogo oprócz samego siebie. Nie pozwalaj na to,aby litość nad samym sobą wzrastała, ponieważ to Ciebie zniszczy. Nie martw się nadmiernie problemami alkoholika. "

"aha - i nie pisz że alkoholik jest szczery, skoro to mistrz w okłamywaniu samego siebie..." czynni? owszem...ja piszę o trzeźwiejących

" aha - i nie pisz że alkoholik jest szczery, skoro to mistrz w okłamywaniu samego siebie... " czynny często nie jest ... ale taki który się leczył , przeszedł terapię ma duże szanse by przestac ciągle kłamac ja jestem czynnym alkoholikiem i nie kłamię codziennie w każdej sytuacji więc nie uogólniajmy bo sprowadzamy sprawę do absurdu

Ajven masz problem, co? to im szybciej sie z nim zmierzysz tym większą masz szansę na to, że kiedyś wyjdziesz ze schematu myslenia alkoholika moim zdaniem, patrząc na to co alkohol zrobił z osoba która chla ostatnie trzydzieści lat z przerwami - ta osoba ma szanse byc trzeźwa, ale juz nie ma szansy byc NORMALNA

To ja napiszę może co nieco z punktu osoby mającej alkoholika wśród bliskich (już trzeźwego, o czym wiecie :)). Myślę, że ważne jest uzmysłowienie osobom współuzależnionym w jakiej iluzji żyje alkoholik. Osoby, których alkoholizm dotyka pośrednio nie zdają sobie z tego sprawy i bardzo często myślą, że przestać pić to nic takiego, ze gdyby alkoholikowi naprawdę zależało na nich to by po prostu nie pił. I w ten sposób w wyniku zsumowania zakłamania, braku wiedzy o tej chorobie i często nawet nieświadomości, że to choroba tworzy się bezsilna nienawiść.

"kot co ma siedem zyć Ajven masz problem, co? to im szybciej sie z nim zmierzysz tym większą masz szansę na to, że kiedyś wyjdziesz ze schematu myslenia alkoholika" mierzę sie ze swoim problemem już jakiś czas. Wyszedłem ze schematu myslenia alkoholika czynnego "moim zdaniem, patrząc na to co alkohol zrobił z osoba która chla ostatnie trzydzieści lat z przerwami - ta osoba ma szanse byc trzeźwa, ale juz nie ma szansy byc NORMALNA" znam ludzi kórzy pili po 30 lat...to bardzo mądrzy ludzie...poważnie i są normalni...i to są żywe, namacalne przykłady tego ze sie mylisz

Gość pytanie;
nie rozumiem, dlaczego niektórzy mówią, że każdemu, kto wyjdzie z nałogu, to nie wolno się już nigdy napić, przecież niektórzy co prawda wpadają znowu w cug, ale niektórzy nie, np. brat mojej matki, gdy odstawił alkohol, a potem ponownie się napił, wpadł w cug, ale mój dziadek, który pił jeszcze bardziej, niż brat mojej matki, obecnie wypije tylko trochę na wielkanoc, trochę na boże narodzenie i nie wpada w cug, więc to chyba nie prawda, że każdemu

" i to są żywe, namacalne przykłady tego ze sie mylisz " nie myli się... są wyjątki ale reguła jest taka : im więcej chlejesz tym bardziej głupiejesz ... to oczywista oczywistośc bo neurony są niszczone przez wódkę nieodwracalnie ...

możliwe, że masz rację, nie obracam się w tym kręgu więc mogę się mylić za to rozpracowałam schematy myslenia i postepowania tej konkretnej osoby o której piszę nie wierzę, że może być jeszcze normalnym człowiekiem.. po prostu

Gość czy mozna sprawic zeby
więc co robić ?,czy do końca juz trzeba z nim zyc w tym schemacie " Czego Należy Unikać i Jak Pomagać Alkoholikowi Upaść"

Chyba mi nie powiesz Ajven że nie słyszałeś o alkoholikach którym wódka zeżarła mózg np alkoholowy zanik móżdżku itp. ... demencja alkoholowa to normalka wśród wielu alkoholików więc nie rozumiem czemu zarzucasz pomarańczu że się myli ...

" 00:47 [zgłoś do usunięcia] czy mozna sprawic zeby więc co robić ?,czy do końca juz trzeba z nim zyc w tym schemacie " Czego Należy Unikać i Jak Pomagać Alkoholikowi Upaść" " Można go zostawic jeśli ma się siłę . Aby tą siłe w sobie znaleźc można udac się na terapię dla współuzależnionych