Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Znowu jestem w Polsce no i.

Wrocilam do Polski na pare tygodni i plakac mi sie chce

Polecane posty

Gość gość
Chyba troche przesadzasz z tym, ze az tak tragicznie w Polsce. Ja zyje od 5 lat we Wloszech i jestem zdania, ze "trawnik sasiada zawsze bardziej zielony". Kazde panstwo ma jakies defekty i szczerze mowiac tu gdzie teraz zyje tez nie jest najlepiej. Wlasnie dlatego zastanawiam sie nad powrotem do Polski za okolo dwa lata lub wyjezdzie do Niemiec.

Gość gość
nie ma czego szukać w niemczech

Gość gość
Kocham Niemcow i bardzo szanuje za ich cierpliwosc do Polakow waszego pokroju. <<< jesteś zerem tacy jak ty nie powinni sie nigdy urodzić pamietaj plugawa śmierdząca ściero to ze sie w ogóle urodziłas zawdzieczasz Polakom którzy walczyli ze szkopskimi mordercami ! a ty to padło teraz piszesz ze kochasz?! ty denna dziewojo upadłe dno!

Gość gość
Kazdy powinien zyc tak i tam gdzie mu pasuje a reszta niech sie tak nie podnieca bo dostanie jeszcze przepukliny :-D Sama mieszkam w Niemczech i jest mi tu super dobrze. Z Polakami rozumie sie swietnie ale nie rozumiem tego przymusu ze Polakiem mozna tylko byc w Polsce :O Polakiem mozna byc na calym swiecie :-D zwlaszcza, ze kto jak kto ale my to wszedzie jestesmy :-D W Polsce zyc bym nie mogla bo mnie tej kraj doprowadza na przemian do rozpaczy i do szewskiej pasji :-D Fajnie jest, ze w dzisiejszych czasach mamy tyle wyborow :-D

Gość gość
co takiego fajnego jest w kraju w którym nie ma wolności a ludzie to marionetki ze sztucznymi uśmiechami na swych fałszywych ryjach szkopskich ? :) zawsze mnie zastanawia- kim musi być osoba wychwalająca życie w DE ? :D

Gość gość
Ty nie jestes Polakiem szmato, skoro twoj kraj doprowadza cię do szewskiej pasji. Nie masz z Polska nic wspólnego polskojęzyczny smieciu ze szwabskiego zmywaka.

Gość gość
Ktory to tak strasznie pluje sie na Niemcow,chyba odsiedzial Jakis pozadny wyrok u nich skoro ich tak nienawidzi. Czy wiesz idioto ilu Polakow jast na emigracji 12 milionow,niech teraz wroca do Polski.Jestem bardzo ciekawa czy znajdzie sie dla nich praca. Czy wiesz o tym,ze wiekszosc wyjechyla za chlebem i kiedys beda spowrotem,ze wywoza kapital z innych krajow i splacaja w Polsce wysokooprocentowane kredyty z ktorych tyle darmozjadow sie utrzymuje(glupich politykow). Polska jest jednym z krajow w ktorym ciezko sie dorobic przecietniakowi. Kraj w ktorym trzeba pol pensji zaplacic za podreczniki szkolne dla dziecka. Nie osmieszaj sie,no chyba ze jestes ministrem i pakujesz sobie odpowiednio do kieszeni. Jestem bardzo wdzieczna Niemca za pomoc naszej rodzinie,lubie niemieckie kolezanki w pracy,ktore nie Maja nic wspolnego z II wojna.Ty nalezysz do takich co nienawidza wszystkich.

Gość gość
Ty kurfo bez szkoly naucz sie najpierw poprawnie pisac. pomyslalas czemu twoje z****** Niemcy sa bogate. Przeciez Niemcy Wschodnie sa porownywalne do Pl jesli chodzi o poziom zycia. Ty szmato bez oleju w glowie. Twoje z****** Niemiaszki nakradly najpierw i namordowaly, takze w Polsce a pozniej przy pomocy Amerykanow zdeponowali zagrabione pieniadze. Ty poyebie z syfem w ryju, nasral bym chetnie na ten twoj pusty, zay****y leb.

Gość gość
Dokladnie. Powiem jeszcze, ze Amerykanie potrzebowali ich dywizji do ewentualnej wojny z Ruskimi. Dlatego dzisiaj jest to bogaty kraj. Wschod mimo gjgantycznego wsparcia 2 bilionow euro (Polska otrzymala tylko 150 miliardow) ciagle jest biedny. Porownywalny do Polski. Ci ludzie nie maja o niczym pojecia. Tylko aby sie nazrec i wysrac. Pewnie Norwegow tez wychwalaja jaki to maja wspanialy rzad. Niech sobie jednak przypomna jak wygladala Norwegia jeszcze kilkadziesiat lat wstecz poki nie odkryto tam ropy. To zwykli debile sa.

Gość gość
a ja tam kocham Polskę i nie widzę nigdzie tych smutnych zazdrosnych twarzy o których pisze autorka. Widzę normalne twarze. To ludzie którzy wyjechali za granicę i plują na własne gniazdo doszukują się na siłe tych "zazdrosnych twarzy" bo tak usiłują w sobie podbudować jakieś dawne kompleksy. Myślą że jak wyjechali to że są lepsi. Żenada jest takie zachowanie i tyle.

Gość gość
Bo to kurfy z brytyjskiego marginesu spolecznego. Boli ich to i nie moga uwierzyc, ze sa ludzie lubiacy Polske i chcacy tam zyc. Poyeby spod znaku primarka.

Gość gość
Mnie ta bieda w Polsce tak nie męczy jak to narzekanie na nią emigrantów. Przez takie topiki jak ten zakładane na non stopie kojarzycie mi się wyłącznie z ludźmi trucicielskimi i z wylewaniem pomyj. Dlatego nie mam szacunku dla takich ludzi którzy wyjechali, bo wy wiecznie macie jakiś problem. Wyjechało to to bo było źle ale po wyjeździe dalej źle. Dalej ma jakiś problem. Może jak wasi rodzice poumierają i skończą wam się te powody by tu przyjeżdżać to skończy się może za pare pokoleń to sranie emigrancji do dawnego gniazda, bo pozapominacie te swoje wydumane żale

Gość gość
nikt nie wyjechał z rozkoszy niestety, każdy emigrant ma swoją historię my wyjechaliśmy bo nie pochodzimy z bogatych rodzin, sami dorabiamy się "od łyżki do miski" wolałabym żyć i pracować w Polsce,ale 6 lat temu zarabiałam 1500zł i to polowa z tego była na czarno bo pracodawca nie chciał podawać całych zarobków nawet telewizora na raty mi nie chcieli dać poklepywano mnie po plecach, jaka to dobra jestem w swoim zawodzie ale podwyżki nie będzie bo kryzys,pracowałam na dwa etaty żeby utrzymać się,ok północy padałam na twarz praca zawsze na wczoraj, stres i oczy przy kompie wysiadały tu oboje pracujemy, wystarcza na normalne,spokojne życie takie mi odpowiada nie tam jak ktoś pisał; jachty i domy z basenami ,nie to mi do szczęścia nie potrzebne zdrowie,zgoda w małżeństwie i praca i przyjaciele którzy z nami wyjechali i trzymamy się razem reszta się nie liczy często przyjeżdżam do domu, ale boję się powrócić na stałe,zaczynać od nowa,szukanie pracy itd może kiedyś,nie wiadomo co życie przyniesie

Gość to ja z  dziś 14  20
chciałam dodać że w Polsce biedy nie widać, ludzie budują piękne obszerne domy pięknie je urządzają, ogrodzenia i zieleń wokół wielu moich znajomych pracuje we Francji, Irlandii, Anglii i budują domy w Polsce w ten sposób też gospodarka polska zyskuje dużo osób utrzymuje swoje rodziny które zostały w kraju,pomaga rodzicom

Gość gość
Czytam temat założony przez autorke i oczom nie wierzę. Jaki trzeba mieć zryty beret na punkcie nienawiści do Polski że nawet problemy z rodzicami sprowadza do przyczyny bycia Polakiem. Czegoś takiego to jeszcze nie było

Gość gość
Sluchaj a jakbys miala taka ciezka prace w UK, to tez bys zachwalala ten kraj? Znam wiele osob, ktorzy w UKu zasuwaja po 14 godzin dziennie i ciezka im nawet na czynsz za pokoj nazbierac. Znam takze wiele osob, ktorzy maja normalna prace w PL, wlasny dom, samochod itp. Nie sa to zadni urzednicy czy pracow icy budzetowki. Wszystko oceniasz przez swoj pryzmat dlatego tak psioczysz na PL.

Gość gość
Polska to dziadostwo i wiekszosc zlodzieje... mam 30 lat zarabialem 3 tys do reki nie stac mnie bylo na nic bo ojciec jest po zawale leki kosztuja 600zl miesiecznie a on ma 1200 emerytury po 35 latach pracy lat 67 w anglii leki dla 65 latkow sa darmowe a u nas szybciej zdechniesz niz c***anstwo pomoze j****a komuna i nowobogackie k...y

Gość gość
A ja zarabiam na rękę 2600 zł (na rękę) pracuję w dużej ogólnopolskiej firmie, na stanowisku niby, ale te 2600 zł netto to porażka, ludzie to naprawdę mało, a najlepsze jest to, że wcześniej zarabiałam jeszcze mniej i ponad pół roku zajęło mi poszukanie nowej pracy w stolicy w dużej firmie i tylko 100-200 zł więcej dostaje No masakra, czy tak będzie już zawsze? Jak żyć? To błędne koło jest nie do zniesienia, mam 30 lat i znam angieslki biegle i mam studia, ale to wszytsko tu nie ważne jest chyba. Jestem załamana, i jak ja mam się w metrze uśmiechac, albo w autobusie? No ludzie! Gdzie tu szansa na dzieci? Zresztą jak zajdę w ciążę to mnie z roboty wywalą :(

Gość gość
Nigdzie nie jest kolorowo! W Polsce byłam 8 lat temu i ma razie się nie wybieram. Odkąd skończyłam 20 lat to tylko slyszę gderanie o to kiedy wyjdę za mąż czy kiedy będą dzieci. Z rodziną nawet już przez telefon nie rozmawiam bo nie m o czym. Oni myślą że jestem milionerką i oczekują że będę im wszystko sponsorować. Jak ostatnio bylam w Polsce to byłam nieźle obgadana tylko dlatego że miałam na sobie inne rzeczy niż cala reszta znajomych. Wtedy (a nawet teraz) zwykłe szmaty z H&M czy New Look czy Zara to dla nich jakieś wielkie halo chyba bo widac jak im oczka lataja z zazdrości. Najlepiej jakbym pojechala w worku na kartofle ale z kupą prezentów i kasy dla ludzi z ktorymi nie mam nic wspolnego...

Gość gość
Sama jestes dziadem kurfo bez szkoly. Jakbys cos w zyciu umiala robic to bys zarabiala dobre pieniadze. Tak to musisz polskojezyczny syfie kible czyscic angolom za marne 6,25. Pokurfione dzyndzle. WSBzdety pokonczyly w PL i chcialyby niewiadomo ile zarabiac. Dobrze wam tak dziady. Zdychajcie w tym ukowskim syfie.

Gość gość
Hej no co Ty gadasz? Ja mieszkam w Pl nie w UK, mam studia, biegły język i konkretne umiejętności i co? G****o! Pracy szukam minimum 4-5 miesięcy i wcale nie za kokosy, wrecz przeciwnie, tyle zeby dało się wyżyć. A wynajecie mieszkania w Warszawie to min 1500 zł i to rudera jest w zasadzie. Mój brat skończył bardzo trudne techniczne studia na Uniwersytecie, wszyscy mówili: "łooo bedziesz tyle zarabiał, taki cięzki kierunek" A g****o! Pracuje w laboratorium za niecałe 2 tys, doktorat robi i zdycha z glodu prawie, a tej pracy w laboratorium szukał prawie rok, teraz boi sie rzucić- bo wie jak ciężko z robota. I co? Żyje w Pl, bardzo mądry człowiek, ciężkie studia ma, techniczne, język zna, pracował od zawsze i co????????

Gość gość
Sama do siebie szmato piszesz? Mój kumpel po uniwerku we Wrocławiu jest menadzerem w Wedlu i zarabia ponad 10 klocków szmato. Możesz sobie gadać tak do konia, ukowski zwisie. Do tej drugiej co to pisze o ciuchach, ktorych ludzie niby jej w PL zazdroszczą. Słuchaj szmato, ci ludzie cię nie obgadują tylko sie z ciebie śmieją, gdyz jestes zwykłym puerdolcem z ukowskiego marginesu społecznego. Jestes lamusem, który w PL szpanuje, ze niby wielki sukces w uku zrobił. Znam takie jak ty dzifko. Niezła mam z nich polewkę jak widzę jak w PL po barach zlotowkami rzucają a pózniej wracają do UKa i jada na szczocie, az kurfa żyły im z dopy wyłażą. Kurfiska pyerdolone

Gość gość
a ty jesteś cham i prostak z językiem jak z rynsztoka i pewnie tylko tam się nadajesz. Chciałabym widzieć tego Twojego kumpla z Wedla, ciekawe czy zadawałby się z takim prostakiem jak Ty?. I co tak sobie razem klniecie i ludzi poniżacie? Gratulacje, widocznie w tym kraju tacy ludzie sukces odnoszą, mi by to co napisałeś przez gardło nie przeszło, jesteś do cna wyzuty i zepsuty. Jak można tak się wyrażać? dno, dna. Ciekawe czy na żywo byłbyś taki odważny i wulgarny.

Gość gość
A Twoim zdaniem 10 klocków w Warszawie to dużo? Wiem gdzie jest Wedel, pracuję w pobliżu, znam ludzi tam pracujących, nie zarabiają tyle, kłamco i prostaku!

Ja też nie lubię Polski. Moim marzeniem zawsze było wyjechać gdzieś daleko. A jak już bym wyjechała to nigdy bym tu nie wróciła. Nigdy.

Gość gość
@15:45 chwaliłeś się już tutaj siostrzyczką po marnych studiach i dwoma kumplami oraz koezanką od fitnesu. Sam co najwyżej możesz poprosić kumpla w fabryce zeby przewiózł cię wózkiem widłowym a potem wracac na tasmę pakować jogurty. True story.

Gość lid mari
Niestety masz racje droga autorko u mnie jest to samo i jeszcze ci ludzie zawsze smutni,chamowiaci jakos... nie wiem ale do polski jak musze to jade to jest raz na 5 lat albo rzadziej bo i po co? na wakacje? zeby sie wkur.... lepiej gdzie indziej

Gość gość
No bo oczywiście każdy się musi uśmiechać na ulicy. Nie widzę powodu, żeby się uśmiechać do obcych ludzi. Przecież ich nie znam. A jednak większość osób które spotykam jest uprzejma - może lekko oschła. No i co z tego? Nie lubię zdawkowych rozmów z nieznajomymi. I uwaga - jestem zadowolona ze swojego życia tutaj :-).

Gość gość
14:49 to z kim ty się zadajesz, że zazdroszczą ci ciuchów z h&m? Przecież 3/4 tego sklepu to zwykłe szmaty... A może po prostu sobie to wmawiasz, bogata pani zza granicy?

Gość gość
Po pierwsze jakbyś umiala czytać to wiedziałabyś że byłam w PL 8 lat temu i chyba ciuchy z Zary czy innego New Looka to bylo jakieś wielkie osiagniecie, zwlaszcza dla ludzi w moim wieku (nastolatków). Po drugie: ze znajomymi się nie zadaje tylko się zna. A to, że ciuchy z H&M są szmatami napisałam sama (kolejny dowód że nie umiesz czytać). Jadąc do Polski nie kupowalam specjalnie ciuchów, zabrałam normalne codzienne bluzki, spodnie itp. A ploty już były że przyjechalam się pokazać. Nie moglam normalnie iść na imprezę czy zakupy bo bylo że pokazuję się z kasą. A ja się pytam: co ludzie robią na wakacjach jak nie bawią się, chodza na imprezy itp. Żenada.