Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość plkakaka

oto życie niechcianych dzieci

Polecane posty

Gość katakumbka
wow anuls tobie sie zdarzaja madre wypowiedzi. powiedzmy ze wierze troche już że skonvzyłaś psychologię. z bólem serca ale zgadzam się z anulss

Nie do konca bo tam się podaje leki które powodują ze komórek jest kilka. Podaje się je zaplądnia i wszczepia i teraz albo wszystkie sie "wsadza" spowrotem do macicy, albo się je zamraża no i co z nimi potem? I w tym caly problem ze dla niektorych to tylko "zlepki" a dla innych "zamrozone dzieci". Czesc rodziców moze sie zgodzic na przekazanie zarodka innej kobiecie ktoa nie produkuje komórek i tym samym nie moze zajsc w ciaze. Czesc sie nie zgadza no i co z tym robić? 2 sprawa to in vitro i inseminacja z nasieniem dawcy. To też budzi wątpliwości... To szeroki temat, oj szeroki.

wiosenna mamo, roślinne środki wczesnoporonne były stosowane już w starożytnym Egipcie, więc to nie jest wynik naszych czasów generalnie jestem za mniejszym złem i uważam że jak kobieta ma przez całe lata torturować dzieciątko to lepiej niech to przerwie zanim połączenia nerwowe odpowiedzialne za ból się wytworzą a osobiście nigdy nie usunęłabym ciąży, ale tez nigdy nie skrzywdziłabym swojego dziecka ani fizycznie ani psychicznie - Młody ma 1,5 roku i jedyne wrzaski jakie słyszał to ja i W. udające dzikie zwierzęta itp, a jak raz na niego krzyknęłam to myślał że to zabawa i mi odkrzyknął :D nie każdy powinien mieć dzieci, osobiście jestem za tym żeby patologię podwiązywać, ale chyba nasz zjebany system demokratyczny nie pozwala na takie rozwiązania...

do ojoj26 - chrzanisz to Ty a przede wszystkim nie kumasz co napisałam. Hmmm, tak prosto to ujęłam ale cóż. Nikt z bzykania tam nie zrezygnuje, bo lubią bzykanko a ciąża to nie aż taki znowu dla nich straszny problem

Tak w skrócie: tych właśnie zarodków tworzy się kilka, potem następuje selekcja i WYBRANE trafiają do macicy. A co z tymi, które NIE zostaną wybrane? Nie mam zamiaru moralizować, tylko każdy zwolennik in vitro powinien o tym wiedzieć :) I żeby nie było, ja jestem zwolenniczką :)

Gość dziwi mnie jedna rzecz
Skoro ktoś jest zwolennikiem wyrzucania niewykorzystanych zarodków z in vitro do kosza, to czemu sprzeciwia się aborcji? Przecież to nic innego, jak wyrzucenie niechcianego zarodka z macicy :O:O:O

jahiera ale ja ie mówie ze aborcja jest zla czy dobra. Tylko wedlug mnie ona po prostu nie rozwiazaląby tu problemu. W tym cala rzecz. W tych przypadkach legalizacja aborcji w zasadzie pewnie niewiele by wniosla. Bo co z tego ze ona bedzie legalna jeśli te kobiety się jej nie poddadza. Ona moze byc legalna ale musialąby by być przymusowa w niektóy6ch przypadkach zeby takich sytuacji nie bylo. A to niewykonalne i dobrze. Nie, nie. To wsyztsko ma duzo luk, haczyków itd... Za dużo zeby to roztrząsać od tak na forum w ramach wieczornej nudy.

Gość zamykamytematttt
"... Nie mam zamiaru moralizować, tylko każdy zwolennik in vitro powinien o tym wiedzieć.."' także ja też nie mam zamiaru moralizować i każdy zwolennik aborcji winien wiedzieć, że do 8 tygodnia zarodek to zlepek komórek

Nie mówię tu akurat o tobie, bo nic w tym wątku nie pisałaś na temat aborcji i stanowiska jakie wobec niej zajmujesz. Ale często na innych tematach jest : In Vitro - TAK, aborcja - NIE

wiosenna mamo, własnie w tym rzecz, że trochę by rozwiązała, ze względu na swój zawód mój ojczym większą cześć życia spędził z patologia i wierz mi dopóki aborcja była "na zyczenie" to te kobiety jednak z niej korzystały - było to za darmo, bez większych problemów, na zasadzie "rano aborcja -wieczorem libacja" - ja tego nie pochwalam, ale tak to wyglądało a teraz na aborcję stać tylko bogatszych, sama nawet dostałam propozycje w 4 tc ze może mnie to kosztować zaledwie 3 tys - patologii nie stać na taki wydatek, a w większości przypadków to patologia znęca się nad dziećmi wiesz, jak czytam o tych biednych dzieciaczkach to bym te babska wysterylizowała na siłe

Matko, ale się czepiasz. Wyłapałam to o zarodkach tylko i nie pisałam konkretnie do ciebie, o czym świadczy chociażby to, że nie śledzę twoich wpisów z uporem maniaka i nie analizuję :O

Zaraz zaraz ale termin zarodek jest wtedy gdy zagnieździ się zapłodnione jajo. Do tego czasu jest to komórka+plemnik. Zamrażana jest komórka+plemnik i wyrzucana do kosza jest komórka+plemnik. Jeśli rozszerzymy temat to co miesiąc nasze komórki jajowe są spuszczane w kiblu, a plemniki naszych partnerów wycierane chusteczką też lądują w koszu. Więc to trochę porąbane według mnie. A jeśli chodzi o aborcję to zanim kobitka się połapie że jest w ciąży to tam już bije serduszko. Więc to nie do końca tylko zlepek komórek. Patologię bardzo dobrze określiła anulss. Dziecko to nie problem w takich rodzinach, a aborcja czy antykoncepcja to nie znane terminy. Często się słyszy "wychowa się". Tyle że dziecko samo się nie wychowa i często dzieją się tragedie.

Gość jjjjjjjjjjjjjjj
ja zawszwe marzylam o tym zeby mnuie matka wyskrobala, nie musialabym wtedy znosic tego wszystkiego co przezylam.... I co obronczynie zycia???? Marze o smierci

saint-global - ja się połapałam w 3 tc - nie było serca tylko pęcherzyk ciążowy, serce się pojawiło dopiero za 3 tyg ale fakt, ja czekałam na tą informację, a jak ktoś ma to w dupie to się moze połapac i w 12 tc....

Gość pomijając już fakt,
że często właśnie ze względu na te "wątpliowści natury etycznej" przyszłych rodziców zapładnia się TYLKO 2 komórki jajowe i bez ŻADNEJ selekcji genowej po prostu się je wszczepia - jak się przyjmą to ok, jak nie - następna próba. Gdzie to jest nieetyczne???

jjj to da sie rozwiazać ;) jahiera moze masz racje. Nie znam w sumie wielu rodzin typowo patologicznych bo w tych co je znam gdzie dzieci są wpadki i bez ojców to matki i tak by za nie życie oddały wiec to raczej bieda a nie typowa patologia, choć i alkohol się pojawia i problemy z prawem, ale jednak dzieci są na 1 planie.

jaheira1 no właśnie w tym rzecz, że jak dziecko jest z wpadki to matka się tak szybko nie połapie. Bo jak minie jej termin miesiączki to jest już w 4 tyg, a jak zacznie się zastanawiać nad zrobieniem testu będzie już w 6 tyg albo dalej. W rodzinach patologicznych podejrzewam że kobitki nie notują sobie skrupulatnie kiedy miały ostatnio miesiączkę, więc zanim się połapią że chyba dawno jej nie było to dziecko tam już fikołki w brzuchu wywija.

saint-gobain - nie można porównywać samych plemników lub samych komórek jajowych do zarodka, czyli połączonych plemnika i kom. jajowej. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zap%C5%82odnienie_pozaustrojowe#Przeniesienie_zarodk.C3.B3w_do_macicy Komórka + plemnik = zarodek. "Po zapłodnieniu zygoty umieszcza się w specjalnym inkubatorze, zapewniającym warunki do rozwoju zarodka. Po 25 dniach od pobrania, gdy doszło do połączenia komórki jajowej z plemnikiem i zarodek składa się z sześciu do ośmiu komórek, przeprowadza się transfer do macicy kobiety." Zresztą, temat szeroki jak rzeka :)

Też myślę, że takie kobiety nie bardzo się orientują, kiedy mają mieć okres. Czasem myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłaby darmowa antykoncepcja, ale tu pojawiają się wątpliwości - czy taka jedna z drugą nie zapiją i nie zapomną o tabletce czy plastrze.. Dobrym rozwiązaniem jest adopcja, tyle że pokutuje jeszcze przeświadczenie, że oddać dziecko jest czymś gorszym niż wychowywać niechciane i niekochane. Zresztą, nie ma i niestety nie będzie złotego środka.

może i mam, ale wcale mnie to nie cieszy:( chciałabym żeby nasz system edukacji wprowadził wychowanie sexualne w odpowiedniej formie od najmłodszych lat - oczywiście dostosowane każdorazowo do wieku dzieciaków i w odpowiedniej dla danego wieku formule wkurza mnie że partie prawicowe i KK blokują zdobywanie takiej wiedzy, ale potem nic nie robią żeby pomagać tym biednym dzieciom ja wiem że edukacja to nie wszystko ale może uniknęlibyśmy dziewczynek z gimnazjum bawiących się w "słoneczko", "śliskich kocyków" i mam , które pozwalają dziecku kilka dni konać w wielkim bólu po czym wyrzucają je nad brzeg jakiegoś stawu...nawet nie wiadomo czy jeszcze żywe to dziecko nie było.. noż kurwa, nóz mi się w kieszeni otwiera, Wam nie? i tak, wolałabym żeby te dzieciaczki zostały wyskrobane, jakkolwiek brzmi to okropnie, bo co myslę o tym Szymku to aż mnie skręca z bólu...jakim trzeba być potworem?

jaheira1 - piszesz o edukacji seksualnej. Tylko że dzieciom z rodzin patologicznych (większości) słowo "edukacja" pozostaje obce do końca życia, obojętnie czy mowa tu o tabliczce mnożenia czy o tym jak uniknąć niechcianej ciąży..

scarlett, nawet dzieci z rodzin patologicznych musza chodzić do szkoły, niech choć jednemu na 10 coś w tej głowie zostanie i już będzie postęp

a według mnie do wielu tragedii przyczyniają sie wspolczesne media i psycholodzy jak trąbia ze kazda matka po urodzeniu dziecka pokocha je bezgranicznie biorąc je pierwszy raz w objecia,i nawet jesli nie czuje sie gotowa na macierzynstwo to nie powinna tym sie zadreczac bo milosc do dziecka przyjdzie wraz z narodzinami jego.Obled i glupie infantylne gadanie.Gdyby tak bylo to by nie bylo tyle tragedii i okrucienstw wobec dzieci Rowniez kosciol szerzy patologie nawołując wielodzietnosc nie patrząc na status materialny tylko na wole i łaske bozą ..kpina

Właśnie dlatego lepiej zapobiegać niechcianym ciążom. Swoją drogą, zauważyłyście, że w rodzinach, w których nie stroni się od alkoholu i patologicznych nikt nie ma problemów z płodnością?

coś w tym jest Scarlett :) w sumie sama zaszłam w ciąże (wg obliczeń gina ) w dniu, w którym byłam na niezłej imprezie...:P

za to niestety problem jest z dziecmi urodzonymi z syndromem FAS ,juz lepiej aby takie dzieci wcale sie nie rodzily niz do konca zycia okaleczone fizycznie i psychicznie lub z roznymi porażeniami czy niedowladem

Dokładnie, potem nawet nie ma za bardzo chętnych na adopcję takich dzieci, które w dorosłym życiu w 90% powielają życiorys rodziców :O jaheira :P