Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość okresowa323

Jak to możliwe , że niektóre kobiety zachodzą w ciążę w okres ?

Polecane posty

Gość okresowa323

Tyle razy słyszałam o kobietach które piszą zdziwione , że okres im się spóźnia , współżyły podajmy miesiąc temu również w okres i potem okazuje się , że są w ciąży. Przecież to absurd :D Szczególnie gdy mają normalne cykle , a mimo to mówią , że zaszły w ciążę . Jak to rozumieć ? Czy któraś tak miała ? :D

Gość hjhuyuy
to z punktu medycznego nie jest możliwe...tak mówią osoby nie mające pojęcia o podstawach biologii...

Oczywiście że jest to TEORETYCZNIE możliwe. Wystarczy że dojdzie do współżycia w czasie okresu i np do owulacji tuż po okresie. Taka komórka może zostać zapłodniona. Przyspieszenie owulacji może byc spowodowane zaburzeniami hormonalnymi lub np wystąpieniem cyklu bezowulacyjnego z krwawieniem po którym od razu występuje owulacja. Zdarzają sie takie przypadki np u dziewczyn które nieprawidłowo przyjmowały progesteron. Zaczęły przed owulacją, zablokowały ją, po odstawieniu leku krwawią w okolicach terminu miesiączki i po kilku dniach mają normalną owulację.

Gość okresowa323
No właśnie dziwi mnie to bardzo , oczywiście są takie rzeczy które się fizjologom nie śniły i też nie wątpię , że coś takiego kiedyś mogło mieć miejsce , ale zadziwia mnie to bardzo :)

Oj tam, moja koleżana tak miała. Starali sie dłgo o dziecko "normalnie", w końc w badaniach wyszło że ma owulację W TRAKCIE OKRESU. Bywa i tak... tylko to chyba nie aż tak częste...