Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bieszczadzki czar

czy są tu jakieś kobiety które nie uznają metody in vitro

Polecane posty

Ja znam tez taki przypadek-nawet 3 . 2 pierwsze znajome staraly sie nie wiem ile ale pare lat ok 3 i sie nie udawalo. Na 2 tyg prze podejsciem do invitro-okazalo sie ze sa w ciazy :-) 3cia po latach walki zaszla dzieki invitro i urodzila zdrowego synka. 7 miesiacy potym zaszla naturalnie w ciaze. Ciezko jest komus oceniac ludzi gdy samemu nie ma sie problemow z poczeciem dziecka.

Gość no właśnie i potem
no tak, ale jeśli genetycy maja rację, to te wyprodukowane wadliwe dzieci to już nie jest problem tyko tej pary ale kwestia społeczna

Gość iiiiiiiiiiiiiiiiiioooooooooooo
Sorella liźnij trochę ortografii, wtedy pogadamy :d

Biest29 -- takich par jest mnostwo problem polega naq tym ze ludzie nie widza róznicy pomiędzy okresową nieplodnością a zupełna bezplodnością. Dana para w danym momencie moze miec problem z nieplodnością, w wyniku leczenia bądź zabiegu kobieta zajdzie w ciaze po tym zajdzie w ciaze naturalną co onzacza ze nie sa bezplodni skoro jest ciąza naturalna to chyba logiczne. Dla nie widzących roznicy: nieplodnośc to zaburzenie, które zwykle jest odwracalne, a może być spowodowane różnymi czynnikami bezplodnośc: oznacza trwałą niezdolność do poczęcia dziecka. Zwykle spowodowana jest operacją lub wypadkiem (wycięcie jajników, macicy, utrata jąder, uszkodzenie nasieniowodów itp.) lub chorobami genetycznymi.

Gość d.z.iunia
Acha, czyli dlatego, że ktoś nie może mieć tego, co by chciał mieć, mamy tolerować większą ilość ludzi obciążonych genetycznie w społeczeństwie i jeszcze za produkcję (inaczej tego nazwać nie sposób) tych ludzi płacić? To nie jest indywidualny problem pary, że przekaże swoje wady potomstwu, to się staje problemem społecznym, bo to potomstwo będzie się leczyć za państwowe pieniądze, bo przecież na Marsa nie wyemigruje. Ja rozumiem, że w każdym społeczeństwie są ludzie chorzy i należy im pomóc, ale nikt normalny nie popiera zwiększania procentu chorych w społeczeństwie przez zabawę w Boga i realizowanie zachcianek frustratów. I piszę to przy całym moim współczuciu dla par niepłodnych. Nie zazdroszczę im i nie zamieniłabym się z nimi. Nie mniej nie rozumiem, dlaczego wszyscy mamy ponosić konsekwencje ich nieszczęścia?

Gość BuszMenKa2
Nie ma co się przejmować. Nigdy nie będzie to refundowane. Dodatkowo mają zakazać całkowicie in vitro. Dzięki Bogu.

Gość fghfgnbfg
zabronione??? hahahaha ludzie polska jest w uni i na pewno tego nie zabronia. w wiekszoci krajow uni in vitro jest refundowane calkowicie lub czesciowo. nie jestem za refundowaniem w pl bo polska sluzba zdrowia pozostawia wiele do zyczenia. niech najpierw wyposaza szpitale zamiast refundowac sztuczne zaplodnienia. ja mam dzieci po in vitro i ciesze sie ze sa takie metody. to co niektorzy wypisuja o genetyce nie dotyka kazdej pary . jest wiele powodow dla ktorych ludzie decyduja sie na taki krok

Jest jeden powód - kaprys. Będzie zabronione. Sama zobaczysz. Przynajmniej w takiej formie jak teraz. Oczywiście zawsze będziecie mogły wyjeżdżać za granicę na swoje eksperymenty. Tego nikt nie zabroni. Szkoda tylko, że Polska będzie musiała potem leczyć te chore dzieci z wadami.

Gość fghfgnbfg
juz to widze jak zamykaja kliniki w polsce haha. masz bujna wyobraznie.

No niestety. Nie każdy biznes może trwać wiecznie. Tyle ludzi zamyka firmy więc czemu nie oni ? W końcu to nie produkcja chleba tylko branża bez której można się obyć.

Gość hdhdhhhhh
nie jacyś niektórzy wypisuja, tylko genetycy wypisuja jakby zbadać te dzieci wszystkie genetycznie, to okazałoby się, że każde ma jakiś feler a ile jeszcze tych felerów u nich wyjdzie w przyszłości? Nikt nie wie, bo większość z tych dzieci nie ma jeszcze 10 lat i nikt ich gruntownie nie bada i nie ma pojecia co jeszcze w tych genach siedzi...

Gość łeeee tam
. Lepiej jak dziecko przychodzi na świat dzięki in vitro w rodzinie gdzie jest chciane i kochane nizzz w patologicznej rodzinie gdzie rozmnażają się jak króliki.

Ja nie uznaje in vitro i uwazam to za taki grzech jak aborcja. Jesli ktos wie na czym polega ta metoda to przyzna mi racje. A argumenty w stylu staram sie juz X lat i sie nie udaje i ta metoda jest moim jedynym wyjsciem jest dla mnie smiechem na sali , jesli popatrzec jak duzo jest dzieci w domach dziecka. Pewnie zaraz podniesie sie krzyk ale tak wlasnie mysle.

Gość Dulseneo
Była moda na psy, teraz jest moda na dzieci. Miliardowy biznes a paniusie nie chcą być gorsze :) żal tych bab i dzieciaków wejdźcie na wątek "objawy po in vitro", każda porania leży po szpitalach, ratuje chore dzieci. Jezu co trzeba mieć zamiast mózgu ? :(

Gość sussssssssh
zespół Angelmana występujący u jednej na 15 tys. osób - trzy razy częściej diagnozuje się u dzieci poczętych w wyniku sztucznego zapłodnienia badania na zwierzętach wykazały niekorzystny wpływ sztucznej pożywki, w jakiej "hoduje się" zarodki przed ich transferem do macicy, na ich rozwój. prowadzą do późniejszych problemów zdrowotnych, a nawet częstszej zapadalności na nowotwory U dzieci urodzonych w wyniku sztucznego zapłodnienia sześć razy częściej występują uszkodzenia mózgu oraz od 3 do 6 razy wyższa jest umieralność noworodków. Zwiększa się też ryzyko poronienia, wcześniactwa, niskiej wagi urodzeniowej oraz wad genetycznych. Nie tylko dzieci nie rozwijają się w pełni prawidłowo - skutki zapłodnienia in vitro widać u wielu kobiet. Dużo częściej odnotowuje się u nich ciąże pozamaciczne i cesarskie cięcia. Hormonalne sterowanie produkcją komórek jajowych prowadzi często do zespołu hiperstymulacji, skutkującego występowaniem torbieli i obrzęków w jajnikach, odnotowywane są wręcz przypadki zgonów. Profesor Chazan przybliżył także wyniki badań zespołu dr. Aepera z Harvardu, że 40 proc. kobiet poddanych in vitro ma zaburzenia psychiczne. Z kolei stosowanie Lupronu (jednego z leków używanych przy stymulacji) powoduje m.in. depresję, utratę pamięci czy choroby wątroby.

Gość In coś tam
A jakie konkretnie wady mają dzieci po in vitro? Znacie choć jedno osobiście żeby prawić takie tezy?

Gość sussssssssh
Genetyczne skutki in vitro. Dysleksja, autyzm oraz poważniejsze zaburzenia. Znane są również zespoły cech, o których jeszcze nie donoszono w związku z in vitro, bo manifestują się dopiero w wieku szkolnym. Są to, najogólniej mówiąc, zaburzenia o charakterze dysleksji związane z zaburzeniem piętna matczynego genu, tzw. genu gramatyki, określanego międzynarodowym skrótem FOXP2, które w pewnych formach prowadzą też do autyzmu. Kiedy po raz pierwszy przed laty w mojej poradni genetycznej usłyszałam od mamy dziewczynki z zespołem Downa, że jej choroba jest efektem zastosowania metody zapłodnienia pozaustrojowego in vitro, sądziłam, że jest to przypadek. Po latach przypomniałam sobie o tym, gdy będąc w Brukseli u prof. Ingeborg Liebaers, zapoznałam się z wynikami przeprowadzanych tam testów cytogenetycznych w grupie dzieci urodzonych po zastosowaniu procedury in vitro. Okazało się, że częstość aneuploidii, czyli obecności dodatkowego chromosomu w kariotypie, prowadzącej do zmian rozwojowych u tych dzieci, jest znacznie wyższa niż w grupie dzieci z normalnej populacji.

Gość In coś tam
Może niech si wypowiedzą kobiety z dziećmi z in vitro czy rzeczywiście ich dzieci rżnią się od naturalnie poczętych.

Przecież jest sporo dramatów do poczytania jak się tym ekscytujesz. Warunek - znajomość angielskiego a najlepiej francuskiego. W Polsce jest najpierw biznes a potem ludzkie życie (coś jak z solą szkodliwą dla ludzi). Cicho sza, zarabiajmy dalej. Tematy czy nawet posty niewygodne są kasowane ! W Wielkiej Brytanii mówi się głośno o tym, że dzieci mają wrodzone wady serca, płuc i porażenie mózgowe. Tam zostawia się wybór ŚWIADOMYM rodzicom. Tam każdy ma prawo znać plusy i minusy. W Australii również były takie badania i niestety potwierdzają smutną rzeczywistość.

Gość In coś tam
Ale ja chce wiedzieć co jest w Polsce a nie na świecie. Świat jest duży i jak się trafi jakiś przypadek n p w Chinach to juź ma to być normą. Bo jak będzie dziecko chore z in vitro to cały świat się dowie, a jak po naturalnym poczęciu to już nie.

Gość In coś tam
Do mnie to było? Z tym maleństwem.

Gość In coś tam
Do mnie to było z tym maleństwem?

Gość hijhihkjjhn
jestem mama blizniakow po in vitro. dzieci sa zdrowe. urodzily sie 2 tyg przed terminem porodu . moja kolezanka ma 16 letniego syna po in vitro. zdrowy, silny i NORMALNY. wiadomo ze po in vitro sa czestrze powiklania w ciazy czy choroby . szczegolnie metoda ICSI ale takie sprawy omawia sie z lekarzami i kazda para jest swiadoma wyboru

Gość hijhihkjjhn
czestsze

Gość rasputina
rozmnażam się aż miło :classic_cool: