Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kociara277

czy to normalne ze moje koty jedza tylko sucha karme?

Polecane posty

Gość kociara277

Nie chca jesc niczego innego. Dawalam im przerozne mokre karmy i musialam wyrzucac, bo nie jadly. Nie zjedza tunczyka, szynki, jajka, jeden jedynie zje czasami surowa piers z kurczaka. Maja 6 miesiecy. Moga zyc tylko na suchej karmie i wodzie? Kupuje im dobra karme royal canin ale czy to im wystarczy?Mam wrazenie, ze one sa glode bo jak tylko otwieram lodowke to leca do mnie, albo jak cos jem to patrza sie i miaucza, ale jak im cos dam innego niz sucha karma to nie zjedza. Czy to nie jest dziwne?

Gość kociara277
up

Gość przepraszam ale w dupie
za duzo maja

Gość kociara277
ale jak moga miec za duzo, skoro jedza tylko sucha:o

Gość royal canin jest kiepska karma
tej samej jakosci co np whiskas tylko ze drozsza ;)

Gość kici kici kotunie
to dawaj sucha jak lubią dobre drogie karmy sa pełnowartościowe więc sie najadaja i to nawet lepiej że lubia suche bo jest wygoda i nie będą miały kłopotów trawiennych

normalne, dla nich dziwne jest to, ze co rusz podsuwasz im pod noski co innego. Gdyby mialy na to apetyt to moglyby sie nabawic nezlych sensacji zoladkowych. Dlatego, ze karma jest zbilansowana i zawiera wszystkie potrzebne mineraly i witaminy albo ich wiekszosc i podawanie dodatkowo czegos innego w duzych ilosciach powoduje, ze kociaki maja nadmiar tego czy tamtego i jest to szkodliwe dla zdrowia. Dac kawaleczek czegos od czasu do czasu dla urozmaicenia jest ok, ale nic na sile.

Gość kociara277
royal canin ma 25 % miesa a whiskas zaledwie 4 %, wiec chyba nie sa jakosciowo takie same. A jaka karma dla kociakow 6 miesiecznych jest dobra? Kupowalam im wczesniej iams.

Gość kociara277
Ja im daje, bo one za mna chodza jak cos jem i sie patrza, jak slysza otwieranie lodowki to leca. Ale potem nie chca jesc...To jaka karme mozecie mi zaproponowac dla moich kociakow 6 miesiecznych?

Gość royal canin jest kiepska karma
iams, paradoksalnie to brzmi :O ale to nie jest firma godna zaufania, bo testuja na zwierzetach :O byla afera z poltora roku temu

Gość kiepska obserwatorka
Normalne. Mój wcina tylko suchą karmę i raz w tygodniu dostaję trochę mokrej. I jest zdrów jak ryba :)

Autorku, mój kot ma troszkę ponad 3 miesiące i również wcina tylko suchą oraz pije wodę. Spokojnie nie ma co się denerwować. Nie mogłaś zdrowiej odżywiać kota :)

Gość Kicia :D D
A jak karmy dla kotów mają nie testować na zwierzętach... Mają ją testować na ludziach?

iams testuja produkty na zwierzetach w internecie masz o tym sporo tylko nie wiadomo do konca czy to prawda czy spisek konkurencji ;) ja polecam acana i orijen, taste of the wild tez dobra royal canin to ten sam producent co pedigree a w skladzie podaje sie tylko glowne skladniki co znaczy, ze poza nimi moga dac co dusza zapragnie. Poza tym ''mieso'' 24% to tez nie samo mieso a mielona skora,woda etc. cena jest niestety wygorowana tutaj jak na jakosc.

Z tego co czytałam, to Iams ma 26% mięsa, a Hills około 59%.

Gość kociara277
To ktora karma wg, was jest najlepsza i ma najwiecej miesa?

Ja polecam Acanę. Mój kot się zajada, ale radzę najpierw mieszać z karmą, którą podawałaś i stopniowo przyzwyczajać do zmiany karmy, bo różnie może się skończyć.

taka w ktorej nie ma zboza bo to zbedny wypelniacz ;) chociaz najlepsza dieta to chyba BARF ale nie kazdy sie zna na tyle by dobrze karmic

Gość 44g4gg4g4g4
zgłodnieją to wszystko zeżrą

Gość kociara277
A czy ta Acana to jakas polska produkcja? Bo ja znajduje sie we wloszech i nie wiem, czy tu tez jest. Widzialam Hillsa napewno.

Gość kociara277
A co sadzicie o purinie one? slyszalam, ze jest dobra ale moje koty jej nie lubia.

Polska, Polska 🖐️

Gość 44g4gg4g4g4
autorko powiem ci tak, wszystko jedno jaką karme wybierzesz, kazda to praktycznie to samo czyli gówno. jest to produkt przetworzony sztucznie. wszystkie karmy dostepne na rynku nie wiele roznia sie od siebie. ta ktora jest na topie ma najwieksza reklame, marketing, kase. ot tak sie rzadza prawa rynku.

Gość kociara277
i jeszcze jedno, czy po sterylizacji bede musiala im zmienic karme dla kotek sterylizowanych?

Zazdroszcze Ci, moje to tylko jedzą z puszki, albo ugotowane obiadki. Suchej karmy nawet na głodzie nie tkną, a na dłuższą mete to nie jest takie tanie, wolałabym by jadły tylko suchą ^^

acana czy orijen to chyba kanadyjskie sa byla jeszcze jedna 98% miesa ale nie pamietam nazwy BARF nie wchodzi w gre?

Gość kociara277
Barf tzn surowe mieso?

tak to jest najzdrowsza i najbardziej w zgodzie z natura kota dieta. Tylko trzeba z glowa ;) nie wiem jak na polskojezycznych stronach, ale na niemieckich forach o zwierzakach ludzie czesto wymieniaja sie receptami albo calymi menu miedzy soba :)

Gość to bardoz niedobrze
To bardzo niedobrze, sucha karma to taki koci mcdonald. Koty też przepadają za tym co niezdrowe. Tym bardziej, że suche karmy mają różne dodatki smakowe uzależniające koty. Bardzo trudno przestawić kota z suchej na mokrą. Ale odpowiedzialny właściciel nie powinien karmić kota tylko suchą karmą. Sucha karma naładowana jest chemią i węglowodanami, które powoli rozwalają matabolizm kota. Kot jest mięsożercą, nie wszystkożercą, jego organizm nie jest przystosowany do trawienia zbóż, a sucha karma to zboża właśnie. Oczywiście są suche karmy bez zbóż i dobrej jakości, ale to nie jest Royal Canin, Takie karmy można tylko dostać w internecie. Mokre karmy są znacznie lepsze - oczywiscie też nie whiskas ani kitecat. Zawierają więcej mięsa, poza tym - są mokre, zapewniają kotu dowóz wody. Koty piją bardzo mało, większość płynów powinny przyjmować z pokarmem, inaczej zaczynają się problemy urologiczne, bardzo teraz rozpowszechnione.

mokra czy sucha jedno i drugie zawiera chemie i syf. poza tym pozostaje jeszcze jedna kwestia - skad ten syf czy mieso pochodza? z ktorej masarni? Mozna sie domyslic, ze krowki i swinki z ktorych skora czy chocby1% miesa poszedl na jakies karmy przeszly ciezka meczarnie.