Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zagubiona_84

Dylemat w związku z wyborem imienia dla córki... ;)

Polecane posty

Gość Zagubiona_84

Zapraszam do dyskusji każdego, kto mógłby mi jakoś pomóc, podsunąć swoje pomysły. Otóż brakuje mi pomysłów na imię. Nie ma takiego imienia, o którym pomyślałabym sobie: "tak, to jest to, najpiękniejsze, wyjątkowe imię." :) Przede wszystkim nie chcę dać córce jednego z najbardziej popularnych i oklepanych imion takich jak Kasia czy Marta. (oczywiście bez urazy dla posiadaczek tych imion) Jednak obecnie chyba większość rodziców idzie za tą myślą i imiona, które dawniej należały do mniej używanych, nagle stały się bardzo popularne, jak Wiktoria, Amelia, o Oliwii już nie wspomnę. ;) Właściwie tak sobie myślę, że w Polsce mamy naprawdę mały wybór imion. W wielu krajach można nazywać dzieci jak się chce, np. od nazw owoców, pór roku itp., co tylko przyjdzie rodzicom na myśl. U nas natomiast jest wąski katalog imion, z którego trzeba coś wybrać. Podoba mi się to, że ostatnio coraz więcej ludzi daje swoim dzieciom nietypowe imiona, oczywiście pod warunkiem, że jakoś w miarę normalnie brzmią i potrafimy je przeczytać. ;) Ja chyba jednak nie odważyłabym się dać dziecku bardzo nietypowego imienia. W końcu jak to mówią, nie ma co go krzywdzić. Z drugiej strony, skoro jest u nas coraz więcej wymyślonych czy zagranicznych imion, to może jednak wcale nie wyrządzę mu krzywdy w ten sposób? W końcu istnieje coraz większe prawdopodobieństwo, że w jej klasie będą Vanessy, Briany czy np. Nikole, więc nie będzie sama... Jakie jest wasze zdanie na temat nadawania nietypowych imion?

Gość toootooo
zuzanna lena maja renata ada/adrianna

Gość u mnie w okolicy i nie tylko
dziewczynki, w wiekszosci, nosza imiona: Zuzia, Maja, Amelia, Oliwia, Nikola i oczywiscie Julia. Jak dla mnie to te imiona sa najpopularniejsze. Mi sie podobaja: Sandra, Martyna, Marika, Aleksandra.

Gość idontneedyou
Natalia?

Gość kucyk pony
Ja rok temu wybierałam imię dla chłopca. Ale dla dziewczynki też mialam przygotowany zestaw: Agata Ada Celina Łucja Laura Matylda Zofia Marianna Nela Jagoda A Ty Wybierz imię, które Ci sie podoba. Nie kieruj sie modą. Tylko najlepiej nie wybieraj żadnej Jessiki, Amandy, Pameli czy innej Nikoli, bo to koszmarny obciach. Chociaż Twoje dziecko, wiec i Twoja sprawa

Gość nieprawda,
Ola i Martyna popularniejsze od Zuzi. Rekordy bije Julia.

Gość na litość boską tylko nie
Nikola - Dżesika - Wanessa. Koszmar..

Gość ładne też jest
Weronika

Gość zajrzałam do artykułu
i Gabriela ładne, nie oklepane; poza tym dobrze się zdrabnia.

Polacy - jedyny naród na świecie, który nienawidzi swojego własnego języka. cytat z artykułu powyżej: " „Nie rozumiem dlaczego imiona znane na całym cywilizowanym świecie, muszą być zmieniane tak obrzydliwie na polską pisownię. - pisze gab " bo tu jest Polska i mamy język urzędowy polski do cholery, więc nadaje się imiona po polsku, a nie po angielsku, francusku, ani w żadnym innym języku. czy to tak ciężko zrozumieć??? :O

Gość moje dziecko ma w klasie
Lindę, Nadine, Nataszę a w przedszkolu była Zoe.

Gość gfggfg
a to dziwne bo w anglii mozesz sobie nadac imie polskie, francuskie, hiszpanskie...a to kraj anglojezyczny wszak

i akurat widzę, jak rodowite Angielki po prostu nie mogą się doczekać, żeby nadać swoim dzieciom polskie imiona :P w Anglii jest o wiele większy odsetek imigrantów, niż w Polsce i z tego względu musieli uprościć przepisy, a na pewno nie dlatego, że sami Anglicy palą się do obcojęzycznych imion, tak jak durni Polacy :P

anyżówka - takich przepisów jak w Polsce to tam raczej wcale nie było... jest tyle pięknych imion, jak dla mnie to problem może być w nadmiarze... wertuj tematy Zagubiona - było tu wiele wątków z róznymi imionami

Gość dziewczyna_bez_zeba na prz..
Celina/ Marianna/ Ania - KULTOWE imiona :D Olimpia

Gość flora pro aktif
za kilka lat wspomniana przez ciebie autorko Marta i Kasia będą rzadkością bo teraz same Leny Julie Nadie Oliwie Emilie i inne cuda

Gość MamaCóreczki
Miałam podobnie. Wahałam się między Sabiną, Adą, Hanią, a Niną. Drogą eliminacji z różnych przyczyn została Nina i bardzo się cieszę. Z nazwiskiem brzmi ładnie, międzynarodowo-każdy wymówi, Nina nie jest jeszcze tak oklepane.

Gość mi sie bardzo podoba
Pola

Gość mnbvava
Sabina ładne i bardzo oryginalne. Imieniny obchodzi w grudniu.

Gość Planuję córkę
mam już syna. Imiona dla córki: Liliana, Milena lub Nina

Ja będę miała synka Wojtusia ;) Ale dla dziewczynki mieliśmy Agatka :) osobiście żadnej Agaty nigdy nie poznałam więc nie jest to chyba bardzo popularne imie a przy tym jest ładne ;) jak dla mnie oczywiście

Gość jam jest Anna ..24
Pola, Nina, Ania- czy ktos z was zna jakas małą Anie? :)

Gość ja mam 2 córki,
młodsza: Zofia, starsza: Ewa. a sama mam na imię Nina:P wiec polecam:)

Gość Planuję córkę
Bym zapomniała zastanawialiśmy się jeszcze nad Adrianną.

Konstancja Kornelia Florianna Marianna Idalia Rozalia Wanda Aniela Łucja Apolonia ( zdrabniana do Poli) Jest tyle pięknych, nieoklepanych imion! Mogłabym tak jeszcze wymieniać i wymieniać. Żadne z nich nie jest teraz oklepane.

Gość Planuję córkę
aaa i Antonina (Tosia) ale moje typy to raczej: Liliana (Lilka) Milena Nina Adrianna (Ada). Imię dziecka powinno pasować do nazwiska. Zagraniczne imię i bezsensowne nazwisko wywołuje tylko śmiech :D

oryginalne imiona jakie słyszałam: Dobrawa, Idalia, Domicela, Donata- wystarczy, że ktos powie ich imie i wiadomo o kogo chodzi ;) Mnie się podoba Bianka, Kalina, Marcelina, Iga, Laura, Olga, Olimpia, Nela i jeszcze pare innych.

Emilia, Olga, Bianka, Jagna, Bogna, Marta, Nina, Kornelia (te dwa coraz bardziej popularne), Alicja, Urszula, Wanda. Lidia...