Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zagubiona_84

Dylemat w związku z wyborem imienia dla córki... ;)

Polecane posty

Gość sdfmghj
a może Hania? Mi się podoba ;) Hanna, Hania, Hanusia - ładne ;)

Gość to mu się trafia
Krystyna

Gość asann
Ja mam taki zestaw: Klara, Diana, Konstancja, Anastazja, Amelie (nie AMELIA!!) ;)

Gość przedszkolanka30
"za kilka lat wspomniana przez ciebie autorko Marta i Kasia będą rzadkością bo teraz same Leny Julie Nadie Oliwie Emilie i inne cuda" - już są rzadkością! Pracuję w przedszkolu od sześciu lat i w tym czasie spotkałam dwie Kasie i dwie Anie. W dwóch różnych placówkach, dosyć od siebie odległych... Marty ani jednej. Teraz królują w przedszkolach Zuzie i Aleksandry. Jest też prawdziwy "wysyp" Hanek i Lenek ;) A mnie osobiście podobają się imiona: Zoja, Nina (jedna w przedszkolu przez te lata), Pola (choć te też coraz bardziej popularne i natknęłam się na kilka już), Łucja. U mnie problem jest tego typu, że praktycznie każde imię kojarzy mi się z konkretnym dzieckiem, z jego charakterem, a także z jego rodzicami... a to niekoniecznie zawsze dobre skojarzenia :P Będę miała lekki problem wybierając imię dla córki... ;)

Gość czerwona_porzeczka
To samo chciałam napisać co przedmówczyni. Pracowałam w podstawówce niedawno i nie było tam ani jednej Kasi, teraz pracuję w gimnazjum i są tylko 2 Kasie. Za to sporo jest nauczycielek o tym imieniu, między innymi ja. Gdybym natomiast miała wybrać imię dla swojego dziecka, to kierowałabym się wyłącznie tym, które imiona lubię, bo są takie, które wzbudzają sympatię. Z żeńskich obecnie bardzo lubię Agatę, a z męskich Marcina. Piękne polskie imiona.

Gość Dobrawka88
Ariadna

Gość kilkanaście lat temu Joanna
Moja mama na szczęście nie zgłupiała i nazwała mnie normalnie:P, Byłam jedyną Asią w przedszkolu, w podstawówce i liceum, jak ktoś mówi Asia, to wiadomo, że o mnie chodzi:D Jak jestem na imprezie i wołają Asia, Asia!!, to wiem, że to ja:P Monika to ładne imię:P, Martę, też znam tylko jedną:P Jest jeszcze Dorotka:P, Bożenka:P (mnie się osobiście nie podoba), Weronika:P. Nie trzeba cudować, żeby unieszczęśliwić własne dziecko:P

Gość Akuratna
Aś mam w swoim otoczeniu zatrzęsienie - nazwałam tak własną siostrę i nadal uważam, że to piękne imię. Mart też sporo. Wśród zaprzyjaźnionych dzieci Zuzia jest tylko jedna, natomiast mnóstwo Julii. Małej Asi nie spotkałam od dawna, raczej Basie. Za plagę uważam "modę" na Dżesiki-Andżeliki-Nikole-Samanty i Kewiny-Brajany-Alany-Denisy - panującą na szczęście wśród nizin społecznych. Wg mnie to doskanałe imiona dla psa.

Gość przedszkolanka30
@czerwona_porzeczka U nas jest podział z nauczycielkami zgodnie ze stopniami awansu :P :D - wśród kontraktowych/mianowanych rządzą Agnieszki, dyplomowane to w większości Marie i Doroty ;) (duża placówka - zespół szkolno-przedszkolny ;)

kazde imie jest ładne jak sie ładnie mówi najlepiej takie by dziecko nie miało problemu pózniej je wymawiać imie jest dla dziecka nie dla rodzica

Gość niemamnicku...
mieszkam na stale za granica, u mnie przy wyborze imienia bede sie kierowala uniwersalnoscia a nie oryginalnoscia.. poniewaz tutaj zostaje na stale to tez nie nadam moim dzieciom typowo polskich imion jak Łucja itd.myslalam wlasciwie bardziej nad taak opcja gdzie pisownia bedzie wygladajaca na polska ale imie bedzie tez egzystowac w zagranicznym jezyku np. hanna(h) czy adam, adam bedzie tu adamem jak i w pl. choc nie podoba mi sie to imie -podalam dla przykladu.. nie rozumiem jak mozna swoje dziecko nazwac Alan czy Brajan ... masakra jakas jeszcze do pl. nazwiska nie dopasuje sie lub rzadko kiedy.. zeby to w ogole nie brzmialo jak Alan Kopytko itd. no ale ludzie chca byc 'wyjatkowi' o zgrozo.. reasumujac niech sobie kazdy nazywa jak chce byle z glowa , mnie sie nie podoba robienie z siebie nie wiadomo kogo z zagranicznymi imionami dla dzieci

Gość ffsssssoliwiak
mówicie ze tak dużo Oliwii jest wcale się z tym nie zgodzę, mi bardzo podoba się to imię, najwięcej jest Julii i Maj ,

Gość niemamnicku...
o denisach czy kewinach juz nie wspominajac.. na sile nadawanie zagranicznych imion... mnie sie podoba wymueniona tutaj olimpia, izabella, gabriella, hanna, karina klara tez jest ladne, matylda, laura mi sie podoba ale wlasnie ponoc w pl zatrzesienie ale tu gdzie mieszkam znam tylko 1 laure i o innej nie slyszalam a z zagranicznych znam takie imiona jak elena, arya, thea, skye, noah, louis, nina, james, olaf, arthur, mia, annabel, ella, eli(chlopiece) , josie, dylan,

Gość a mi się podoba ....
Zosia, Jagienka ,Lilianna,Anielka

Gość Livia_85
A może Zara??? :) Najgorzej jak dzieciom daje się imiona właśnie tego typu jak wymieniła moja poprzedniczka, np. Louis czy Thea. :-/ To w ogóle nie pasuje do polskich nazwisk! Bez sensu, imię czytane inaczej niż nazwisko, to już wolę Dżesikę.

Gość KatarzynaKasiaKasienkaKasiula
Mnie się generalnie podobaja imiona ktore mozna zdrabniac w jakis prosty sposob jak Julia Julka Julcia, Anna Ania Andzia Anusia,Barbara Basia Barbarka Baska Basienka, Krystyna Krysia Krystynka Kryska, itp. Mozna tak bez konca ale nie ze wszystkimi. Jednak moj typ przez lata to wlasnie Kasia i jeśli mialabym corke to tak mialaby na imię :)

Gość kurkanagrilu
z innego wątku przypomniały mi się: Ludmiła, Larysa

Gość Zagubiona_84
odnawiam temat :)

Gość Mała czarna kawka 21
Ja mam na imie Asia i bardzo je lubię :)

Gość najpiękniejsze imię świata
Joanna Aśka, Asia, Joanna, Joaśka Imię Joanna to imię bardzo popularne i mimo upływu czasu wciąż chętnie nadawane i zawsze na topie. Liczbą pasującą do imienia Joanna jest 2, która oznacza osoby bardzo energiczne, a także odważne i piękne. Planetą imienia Joanna jest Księżyc, a znakiem zodiaku Skorpiony. Jeśli chodzi o totem zwierzęcy dla imienia Joanna to są nim termity totem ten wskazuje więc na niezwykłą drobiazgowość i pracowitość osoby noszącej imię Joanna. Totemem roślinnym jest natomiast żarnowiec, który wskazuje na to, że Joanny lubią wiejskie życie i naturę. Kolorem imienia Joanna jest żółty, co wskazuje na to, że osoba nosząca imię Joanna jest niezwykle zazdrosną osobą i to nie tylko jeśli chodzi o partnera, ale zawsze wtedy, gdy nie jest w centrum uwagi i to nie ona, a ktoś inny rządzi w jej otoczeniu.

Osoba nosząca imię jest osobą bardzo energiczną, która ciągle musi coś robić. Od dziecka sprawia rodzicom problemy swoim zachowaniem, które jest czasem bardzo nieodpowiedzialne, niestety z tego Joanna nie wyrasta i w dorosłym życiu również bardzo często przez swoje nieodpowiedzialne zachowania sprowadza na siebie kłopoty. Na szczęście Joanna cechuje się dużym opanowaniem, które pozwala jej wychodzić z najtrudniejszych sytuacji. Joanna mimo opanowania takiego psychicznego potrafi być bardzo agresywna w niektórych sytuacjach i mówi się, że lepiej nie wchodzić jej wtedy w drogę.

Joanna posiada również niezwykłą intuicję, a także inteligencję. Joanna ma wrodzony zmysł dyplomatyczny, w każdej sytuacji potrafi tą drogą znaleźć rozwiązanie. Ponad wszystko wierzy we własne siły i możliwości nigdy, więc się nie poddaje i zawsze wytrwale dąży do celu posiadając przy tym żelazną, a nawet rzec by można stalową wolę.

Joanna to ekstrawertyczka, która łatwo przystosowuje się do nowych sytuacji oraz otoczenia. Joanna posiada dwoistą naturę z jednej strony jest uczuciowa dzięki czemu łatwo przyciąga do siebie ludzi i im pomaga, a z drugiej strony stąpa twardo po ziemi i słucha swojego rozumu. Jeśli chodzi o kontakty z innymi to Joanna jest osobą, która musi być zawsze w centrum uwagi. Jest ona urodzonym przywódcom zawsze chce komuś rozkazywać i nie da sobą manipulować. Nie znosi mieć kogoś nad sobą dlatego praca w klasycznej firmie jest dla niej nie do pomyślenia. Joanna jest duma i despotyczna, lubi się wywyższać jednak ludzie ją lubią, bo potrafi być miła, czuła i pomocna.

W uczuciach Joanny są stałe i wierne jeśli kochają to na zabój. Jednak należy zdawać sobie sprawę, że jeśli się je zrani one zranią jeszcze bardziej. Joanna jest źródłem inspiracji i ciągłej przygody dla swojego mężczyzny z nią nie można się nudzić. Idealna żona i kochanka, a także matka, choć swoje dzieci wychowuje w sposób niezwykle surowy.

Gość umami
Może Magda? Kiedyś bardzo popularne, teraz chyba już mniej. Mnóstwo wersji, zdrobnień.

Gość Jaaaaaaaaa2333
Ja jestem Dominika i bardzo lubie swoje imie ;-) Jesli mialabym nazwac teraz corke wybralabym róża, zofia lub jagoda

Gość moje typy
Cyntia, Blanka, Tessa, Flawia

Gość Zagubiona_84
Nie podoba mi się Magda, a najbardziej zdrobnienie Madzia. Brrr... jest okropne!