Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NiedoświadczonaPaniDomu

przyjęcie, urodziny

Polecane posty

Gość NiedoświadczonaPaniDomu

a więc w sobote mąż ma urodziny, zaprosił pare osob. Na mnie oczywiscie obowiazek przygotowania. A ja boje sie ze nie dam rady. Nie wiem co podac, zeby nie bylo super drogo i zebym byla w stanie przygotowac, ile tego, jak podac ... to mój pierwszy raz i bardzo sie denerwuje. Co kiedy podać, jakie napoje,dekoracje...doslownie -wszystko dla mnie bedzie cenne Doswiadczone gospodynie - prosze o rady !:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość NiedoświadczonaPaniDomu
Drogie Panie, nie musicie już pisać, wpadłam na świetny pomysł :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość NiedoświadczonaPaniDomu
genialny :P fajny podszyw:) dobra, to podnosze. Dla mnie to ważne, bo teściowa mam ostrą, i tak i tak obgada wiec niech ja sie chociaz troszke pewniej poczuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ile bedzie osób, jak długo ma trwac impreza i w jaki sposób chcesz to przygotowac tzn tylko przekąski czy dania gorące tez? zaraz coś pomyslimy:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Iki.
U mnie w domu to wygląda tak, że wyprawia się "uroczysty" obiad, potem deser, szampan itd. Rzadko mamy się okazję spotkać z rodziną w ten sposób, posiedzieć, pogadać, zjeść razem, więc dla nas to jest naprawdę fajne. Nie ma żadnych fajerwerków... Oprócz kuchni mojej mamy, która jest wręcz genialna! Właśnie, określ bardziej, jak to widzisz, coś wymyślimy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość NiedoświadczonaPaniDomu
12 osob. Na początku myślałam ciasto i kawa, potem coś na ciepło jakąś kolacje. Nie chce jednak przesadzic- raz ze nie stac mnie, zeby tyle jedzenia wyrzucać ( u mnie w domu raczej duzo tego jedzenia zawsze bylo - u meza - odwrotnie- ciastko, kawa, zimna plyta i np. udka pieczone. Mam tendence do kupowania za duzo i ukladania na stole za duzo )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość NiedoświadczonaPaniDomu
Myślę, że tak na godz.18-19. Bez tańców i głośnej muzyki:).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fifetka1
co ta ta zimna plyta?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Iki.
A jak z gustem gości? Jacyś alergicy albo dzieci? Ich też trzeba wziąć pod uwagę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jesli na godz 19 to podaj od razu ciepłą kolację. Może byc coś jednogarnkowego np gulasz, leczo, albo jakieś mięso na ciepło np udka, żeberka czy schab. ziemniaków nie musi byc bo to nie obiad, moze byc do chleba. Pózniej podaj coś na słodko nie wiem czy będzie tort, jesli bedzie to wystarczy tort i 1 ciasto, a jesli nie to upiecz ze 2 proste ciasta. Do tego przygotuj własnie zimną płyte jakieś wędliny, śledzik, sery, warzywa na półmisku, ze 2 sałatki, jedna moze byc z mięsem piersią albo szynką, druga jakaś warzywna czy jaką tam wolisz, mozesz zrobic jeszcze ciasto francuskie kupne z jakimś fajnym farszem, albo ślimaki z szynki i sera, zobacz sobie tu http://www.google.pl/search?hl=pl&cp=7&gs_id=2o&xhr=t&q=zimna+p%C5%82yta&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&biw=1366&bih=597&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=FeIjUMLdFOn14QTk6oCgBw I uwazam, że to wystarczy, nie ma co przesadzac bo pozniej zostanie a z=piszesz że nie chcesz wydawac kasy na marne. Musisz tylko patrzec zeby na kolacje zrobic sporo tego mięsa czy gulaszu żeby dla kazdego starczyło albo możesz pomieszac troche udek troche zeberek. wtedy najędzą sie kolacją i ta zimna płyta moze byc skromniejsza bo juz goście bedą zapchani a te wędliny i sledzi to na przekąskę. Jesli jednak chcesz najpierw podac słodkie to zapros gości troszke wczesniej ok 17 wtedy pasuje najpierw podac ciasto i kawe a pozniej kolacje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość NiedoświadczonaPaniDomu
na 17 to nie bardzo wyrobię się ja, i część gości. Torta nie bedzie - ciasta ze dwa,3 bit ( czyli strasznie slodkie) , sernik i dokupie jeszcze cos owocowego. Powiedzcie mi, nie moge od razu podać cos na cieplo i zimna plyte ? goscie mysle nie beda za dlugo siedziec. Specjalne zyczenia ? chyba nie, w sensie nie ma alergików, wegetarian ani dzieci. Zaintresowaly mnie te warzywa - jakie i co z nimi zrobić ? co za farsz do ciasta ? ja robilam ale np. z kiełbaskami. Moge podać też frankfuterki na ciepło ? No i żeberka, też fajny pomysl, ale ja potrafie tylko takie do obiadu, w sosie zrobić .. . jakies przepisy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość NiedoświadczonaPaniDomu
podnosze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to zrób na 19 skoro nie zdążysz wczesniej i wtedy zimne zakąski niech juz stoją na stole a jak goście przyjdą to na pierwszy rzut podasz gorącą kolację. Jesli chodzi o te żeberka to upiecz je w rękawie w przyprawach, pod koniec rozetniesz rekaw i cie się przypieką, te w sosie to takie typowo obiadowe wiec raczej nie. Ja bym dodała jeszcze jedno mięso na gorąco najlepiej udka bo to proste i prawie kazdy lubi. Kiełbaski jasne ze mozesz owinąc w ciasto francuskie i tez podac na ciepło. pytałas jeszcze o farsz, tez moze byc rózny np z pieczarek i cebulki, z mięsa mielonego z sosem pomidorowym (tylko nie za rzadkie) ze szpinaku i sera feta, z sera żółtego albo na słodko z dzemem:) warzywa podałabym normalnie pokrojone na półmisku ogórek w słupki, papryka kolorowa, marchewka, pomidorki koktajlowe a z boku sos czosnkowy- majonez wymieszany ze smietaną mniej więcej pół na pół do tego kila ząbków czosnku. tylko ze przydałyby się jeszcze ze 2 sałatki oprócz tych warzyw bo takie suche warzywa nie kazdy lubi. Ciasta pycha 3bit i sernik- super, przynies je od razu po kolacji i wtedy kawe, herbate

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość NiedoświadczonaPaniDomu
no, ale te żeberka bez sosu, nie ? bo coś tam sie wytopi. Może jakieś schabowe zrobię, no albo kuraka, tyle - że nie bardzo mi wychodzi - w sensie - albo za mało albo za duzo przypraw. No ok, ale to co mam podać kolacje, pozbierać , potem ciasto i co ? finito ? nie spotkalam sie z taka kolejnością. Zwykle było ciasto, a potem kolacja no i już do końca na stole było. Sałatki zrobię, dwie zwykła jarzynowa i z brokułami, feta i migdałami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama dziewczynek ;-)
ja robię zawsze w podobnym schemacie - obiad lub ciepła kolacja + na zimno + ciasto/tort/kawa/lody Na początek podaję obiad/kolację, później zabieram i zmieniam talerzyki, donoszę zimne jedzenie. Część stawiam wcześniej, razem z obiadem/kolacją. A po jakimś czasie proponuję kawę i wtedy dostawiam ciasto. Nie zabieram ze stołu jedzenia, zawsze stoi wszystko zanim są goście.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie nie zabieraj kolacji, te żeberka i udka czy tam schabowy niech stoją moze ktoś bedzie chciał jeszcze pozniej sobie dolożyc. ewentualnie talarzyki mozesz wymienic na czyste. Poza tym piszesz ze chcesz zrobic kiełbaski na ciepło, sałatki, zrób sledzika, troche wędlin. ja bym zrobiła tak jak pisałam bo u nas zawsze jest taka kolejnosc ze najpierw coś tresciwego, pozniej słodkie i pozniej dalej zakąski, chyba ze zaprasza się na godz 16-17 to wtedy najpeirw mozna dac słodkie. ale zrobisz jak uwazasz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama dziewczynek ;-)
a żeberka albo skrzydełka bez sosu są najlepsze ;-) jak najbardziej możesz zrobić. Ja miałam imprezkę tydzień temu, podałam paprykę faszerowaną i właśnie żeberka i skrzydełka /mąż uwielbia/. Do tego ziemniaki, pieczywo, kalafior pod pierzynką serową... Na zimno miałam 3 sałatki - z łososiem, grecką i krabową, półmisek wędlin, mały serów, śledzie, ogórki małosolne, jajka faszerowane. Tort, lody - rolada, owoce Oczywiście napoje, alkohol, kawa...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mistrzyni_przyjęć
moja droga, przyjęcie to moje drugie imię ;) ja mam dzisiaj impreze na 15 osob,wczoraj wszystko zrobilam do jedzenia. chcesz żeby bylo nie za drogo i dużo? ja przygotowalam nastepujace rzeczy do jedzenia: -galarete -klasyczną sałatkę warzywną -sałatkę 'gyros' (pyszna,polecam - zaraz napiszę przepis jak chcecie) -pozawijane w ruloniki szynki na talerzy równiez w galarecie -nadziewane jaja -koreczki składające się z samych serów (feta,gouda,camembert) i oliwek (w lidlu sloik oliwek zielonych/czarnych jest teraz za 1,70) -i na ciepło bigos + upiekłam ciasto niezła jestem?;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama dziewczynek ;-)
mistrzyni... ja bym sobie coś wybrała /sałatkę gyros i ciasto ;-)/ u Ciebie, ale mój mąż wyszedłby głodny z takiego przyjęcia... nie ma wogóle nic "konkretnego"... jak dla mnie brakuje konkretnego obiadu/kolacji, mięsa, wędliny ... u mnie jak są faceci i alkohol to poza daniem ciepłym tatar, wędlina, śledzik obowiązkowo... Twoje menu może fajne dla kobiet, albo smakoszy /galarety, bigos.../ u nas nie przeszłoby. Miłej imprezki życzę ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mistrzyni_przyjęć
hmm...ja lubię takie jedzenie w stylu przystawkowym a mysle że nikt glodny nie wyjdzie bo zrobilam taką masową ilosc wszystkiego że musialam polowe rzeczy mamie zawiezc do lodowy bo mi sie nie miescilo;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Habibi32
Na przyjęcie super pomysłem jest czekolada na gorąco z bitą śmietaną. To jest dobre. Kup sobie z Espressoart i zobaczysz że nie pożałujesz ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×