Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zgrzybienie jurne

Kto z Was pamięta epokę Gierka, te "straszne" czasy ?

Polecane posty

Gość zgrzybienie jurne
aaaaa ... toś źle trafił, bo temat" Kto z Was pamięta epokę Gierka, te "straszne" czasy ?" ... a nie o nieudacznikach .... wtedy trzeba było żyć, pokazałbyś jakwytrzeć tyłek nie mając paieru toaletowego czy jak nakarmić dzieci gdy w sklepie pustki i zero krewnych na wsi.............. .................................... tu nikt nie jęczy że mu źle, nikt od niczego nie chce, ty chyba widzisz to co chcesz, tak bywa .... robisz błędy, wiem, ze to się dzisiaj nie liczy i można z tym żyć, zwłaszcza, ze jest was coraz więcej

Gość zsfrehjky
alez ja pamietam te czasy i były do dupy teraz to się zyje ale trzeba miec łab na karku a nie obwiniac za wszystko ustrój,zaradny człowiek wszedzie sie odnajdzie

Gość zgrzybienie jurne
ale kto tu przyznał się, ze jest nieudacznikiem i klepie biedę ???? ty chyba czytasz inne wpisy, no nijak nie mogę takich znaleźć .............. mam własną firmę, żyję h ...,mmmm dobrze .. ale nie o tym jest temat zresztą już go skopałeś ,,,,,,,,,,, przystosowałeś się do "dzisiaj" , mi nie wszystko pasuje .. i o tym jest ten temat puszysz się bezproduktywnie, piszesz jak to ci dobrze, boś zaradny i nie lubisz tych mniej zaradnych co to chcą wszystko od innych coś jeszcze masz do powiedzenia ???? nie sądzę, więc 🖐️

Gość zsfrehjky
sory ale nikt komu sie powodzi nie narzeka na ustrój

Gość siekierka_motyczka
Mnie się powodzi i narzekam na ustrój.

Dla mnie lata 70 to też artyści jak Anna Jantar, Irena Jarocka, Maryla Rodowicz itp. Wtedy piosenkarka aby zaistnieć musiała jakiś poziom reprezentować nie rzucała k.... na prawo i lewo. Inny był poziom zupełnie. Może większość rzeczy tuszowano lub nie mówiono, ale jak ktoś miał łeb na karku to dobrze zarobił i samochód też umiał skombinować. Mięso nie było wtedy nafaszerowane chemią to samo słodycze czy owoce. Na ulicach było bezpieczniej bo wówczas Milicja nie cackała się z chuliganami! Tak ogólnie to kocham kino z tego okresu zachodnie i Polskie. Nie lubię poniedziałku, Brunet wieczorową porą. Jeśli ktoś był po studiach to nie było tak, że siedział w domu tylko pracował i doceniano osoby wykształcone.

Gość siekierka_motyczka
Jak patrze co się dziś na świecie dzieje, to nie mogę uwierzyć, że ludzie mogą się tak odczłowieczać. To tak pobocznie. Moja córka urodziła się w 1982 roku z poważną wadą serca (dziura w lewej komorze), w Polsce wtedy nie operowano takich przypadków. Przy którejś tam z kolei wizycie, kardiolog powiedział, że w Polsce nie ma dla niej szans i albo w grę wchodzi operacja w Holandii, albo... śmierć. W 1983 roku wyjechaliśmy do Holandii na operację córki... za którą zapłaciła ta straszna, okrutna komuna!!! Jak patrzę dziś, ile rodziców chorych dzieci wyprówa sobie flaki, aby nazbierać na taką operację, a ile jest przypadków, że nie zdążą w czas nazbierać... Przykre to, ale mamy naszą "solidarność", mamy prywatyzację i kapitalizm. Voila.

Gość VaIetta 39
w tamtych czasach osoba, która skończyła studia to był KTOŚ teraz byle kmiotek dorobi sie kasy jak dobrze daje łapówy, jak mamy przykład powyżej zsfrehjky - cieszy się, że dobrze mu się powodzi i nie narzeka na ustrój a błędy ort. robi typu "ogarnołem" nie mam nic przeciwko osobom radzącym sobie bo ja tez sobie radzę ale nie robię z siebie z tego powodu matrony sukcesu , nie jestem tzw nowobogactwo, bo to już najgorsza plaga warcholstwa

Dokładnie dziś ludzie są strasznymi egoistami i mają wszystko w d.... liczą się znajomości. Rosną tylko brzuchy polityków. Bez względu jakie ugrupowanie to i tak tylko byle być przy korycie. Ludzie nie byli kiedyś tak zawistni, tacy podli np jak dla zwierząt. Komuna była trudna, ale jak styczniowy napisał jak ktoś miał głowę na karku to miał.....

Gość ignorantkaaaa
Ja urodziłam się w 77 roku i czasy komuny pamiętam doskonale. Często,patrząc na swoje dzieci,wspominam te czasy,kiedy latem siedzialam na kocu i szyłam z kolezanką ubranka dla lalek...grałam "w gumę",w "podchody"....biegałam po lesie...budowałam zimą iglo z kolegami z podwórka...A dziś?Moje córki siedzą przed komputerem,rozmawiają ze znajomymi przez net-a,telefon to ich "trzecia ręka" bez której ani rusz...Biedne te dzisiejsze dzieci,bo są bogate materialnie ale ubogie duchowo...

Gość Jestem Wampuś:)
No niestety czasy są takie, że każdy obecnie chce człowieka wydymać. Począwszy od producentów żywności przez cwaniaków w biurach podróży, parabankach a skończywszy na politykach. Istna dżungla. Tylko proszę mi tu nie pisać, że to kapitalizm, bo to zwykły XIX feudalizm z elementami niewolnictwa.

Rozumiem pryszczaty, że ty kradłeś i przyszedłeś tu pochwalić się tymi wyczynami ?

Gość siekierka_motyczka
>>Ferdynand Pryszczyc "a ile polactwo kradło, bumelowało aż rozkradło i zbankrutował system! na gapę łatwo zyć . do czasu!" Polactwo kradło... a teraz to co, sami uczciwi??? Chyba nie muszę afer choćby ostatniego 10 lecia wymieniać. Rżnął nas w tyłki tak jak przedtem, z tym że za komuny oferowali ludziom choćby minimum, że nikt głodem nie przymierał, a teraz nadal rżnął i mają społeczeństwo w dupie.

Dziś też kradną i dla tego Polska jest jak jest. Ameryki nie odkryłeś, tyle że kiedyś bardziej dbano o człowieka i rodzinę niż teraz. Dziś to można usłyszeć "nie wiem". Kiedyś była praca, a dziś student zapierdala często fizycznie. Kiedyś był kimś.

Pryszcz to zwykły błazen jakiś dziś wiele. Podaj rękę Jarkowi będzie was dwóch. Zero poziomu i do tego prostak. Jak już będziesz na dany temat wypowiadał się poczytaj sobie najpierw i wbij sobie do tej makówki, że jeszcze dużo ci brakuje!

Gość siekierka_motyczka
Kiedyś człowiek cieszył się drobnostkami, a dziś na przykład bez ipada, iphona czy laptopa nie przychodź na komunię chrześniaka, bo cię śmiechem zabije nie tylko rodzinka tego dziecka, ale i samo dziecko. Wszystkiego w sklepach w brud i co z tego jak nie wszyscy mogą sobie kupić i dla telewizora lcd potrafią mordować drugiego człowieka...

Gość kerystrzyna
kiedyś istniały jakieś wartości w życiu teraz KASA sie liczy masz kase to rzadzisz nie masz kasy to zdychaj , państwo ci nawet nie pomoże w chorobie bo im szkoda kasy na leczenie ciebie, lepiej zdechnij to będzie spokój , za dużo idzie na leczenie

Dokładnie kiedyś były jakieś wartości a dziś zabiją cię za byle co a policja umorzy sprawę bo im się nie chce. Kiedyś milicja była i nie było tyle napadów a dziś.....

Ale radarowcy nie zmienili się nic od czasów premiery piosenki Rosiewicza :D

Gość siekierka_motyczka
Dziś, gdy wydarzy się tragedia, wołają kary śmierci... a za komuny była kara śmierci, pomijając już okres stalinizmu, gdzie nieco jej nadużywano, ale wielokrotni mordercy na przykład? A kto ich będzie pieścił na państwowym wikcie, dup i szubieniczka, a teraz? Nie dość że taki ma prawa, bo więźniowie też mają swoje prawa, w dodatku dadzą mu osobną celę, jak za bardzo gnębią, wikt i opierunek. Excuisit!

Gość no to już
wypyerdalać na Kubę albo do Korei Płn. Proście o azyl polityczny i zobaczycie jaki to raj i do czego by doprowadziła ta "epoka Gierka" za kilkadzisiąt lat. Właśnie byście trawę wpyerdalały na obiad, idiotki. Poza tym jak ktoś się urodził w 77, to gówno może wiedzieć na epoce Gierka i jak się wtedy zayebiście fajnie żyło. Lata 80te to epoka Jaruzela, Millera i Rakowskiego - a wtedy bida była aż piszczało. Większa niż za Gierka, bo się kredyty pokończyły > a wtedy przypadało dzieciństwo osób urodzonych pod koniec epoki Gierka, czyli lat 70-tych.

Gość kamil87jgora
za Gierka było fajnie dopóki kapitaliści nie upomnieli się o niespłacone kredyty. Pod koniec lat 70-tych już nie było tak różowo

Gość kamil87jgora
za Gierka nie liczyło się ile miałeś kasy, no chyba że miałęś dolary i mogłęś kupić dziewczynie whisky w Pewexie

Gość zgrzybienie jurne
ja do Ferdynand Pryszczyc kolego, jasne, ze się kradło, wielu kradło niewiele, wychodziło per saldo sporo kradło się, kradło troszkę w mniejszej skali niż dzisiaj, każdy skubnął coś, bo wszystko było "wspólne" nie to co teraz, teraz rozkrada się w miliony, setki milionów nieliczna garstka wali w rogi dziesiątki milionów szaraków, to się nazywa postęp i wolność bumelanctwo powiadasz, może i tak, budowało się długo, ale dzięki temu powstawały osiedla domków jednorodzinnych bo wszyscy walili fuchy, jechali bokami czyli nic nowego, jak świat światem ludzka natura nie jest świetlana tyle, że kradło się w radosnej atmosferze dzisiaj kradnie się w majestacie prawa, pamięta ktoś by komuś spadł włos z głowy, no, może głupi rywin zapłacił za wwszystkie przekręty, jak "berek" w skeczu wolskiego, cierpiał za grzechy wszystkich by ci mieli spokój ducha zgadzam się, była większa sprawiedliwość w podziale łupów

Gość no to już
Szaraczki na dole rozkradali tylko na fuchcach, a ci na wierchuszcze rozkradali znacznie więcej - do momentu w którym jeszcze było co kraść. Nic się nie zmieniło właściwie. Dalej zaradany ma lepiej. Z tym, że wtedy zaradny to ten co więcej nakradł, a teraz to prędzej ten, który się czegoś dorobił własną pracą.

Gość zgrzybienie jurne
ta twoja własna praca polega najczęściej na zarabianiu przez pracodawcę dziesiątek czy setek najniższych pensji płaconych szarakom ......................... frajerzy od wyjazdów na Kubę czy do Korei... zamknijcie się w końcu, brak związku z tematem ........................................................ zadłużenie wtedy ? pożyczki zgubiły Gierka ? ok, jasne DZISIAJ ŚWIAT WALI SIĘ PRZEZ ZWIERZĘCO PAZERNY SYSTEM BANKOWY . nie jakiś mały kraik w środku europy ale świat, qrwa, pojmujecie gloryfikatorzy tuteraźniejszości ?

Gość 32131231231
Zgodze się, że te czasy miały pewnien urok ale były i minusy. Pamietam wczasy, z których wróciliśmy wszyscy chorzy, ja , i moi rodzice, trudno się dziwic skoro na stołówce biegały szczury, jajka miały zółtka czarne w srodku, itp. Na innych wakacjach jak byłam dzieckiem zachciało mi się pic, poprosiłam o jabłkowy soczek. Wzięłam dwa łyki i stwierdziłam że niedobre. TO matka zeby nie marnowac dokoczyła. Na drugi dzień zarzygała cały pokój na zielono, okazało się, że napój musiał byc przeterminowany, do tego z petkami, z którym wytrącil się cyjanek. Pogotowie- jezdziło tylko do wypadków. Teraz narzekamy na szpitale, ale wtedy kolejki były wielogodzinne- po horyzont, teraz to pikuś. Pamietam że wszystko się psuło prawie- albo w 50 % - same bunle w sklepach, obecnie ciezko trafic na rzecz co w ogóle nie daja się do uzytku jak było kiedyś. Najbardziej zazdroszcze jednak że nie było wtedy tej papki w tv, film był chyba w sobote tylko

Gość zgrzybienie jurne
teraz zatrucia zdarzają się również, może i częściej.... wszędzie się zdarzają, częściej tam gdzie w pogoni za zyskiem wciska się każde goowno byle zarobić

Gość zgrzybienie jurne
nie zgadzam sie co do jakości były rzeczy młotkiem robione, solidne przykład ? mam małe dzieci ... hehehehe zgrzybiały jestem ale jurnie :P więc wszystko rozsypuje się po minucie, chyba, ze jest z w...ra albo kosztuje 1/3 najniższej pensji pamiętam swoje misie, samolot, żołnierzyki, samochodziki trzepane z foremek wtryskarkowych z lat 50-tych nie do zajechania dzisiaj używałem młynka do kawy z komuny, nie do zdarcia, tyle lat, tyle lat aaa właśnie słyszeliście o sztucznym postarzaniu rzeczy ? nie mówię o wyglądzie, raczej o fabrycznym skracaniu żywotności ?