Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zgrzybienie jurne

Kto z Was pamięta epokę Gierka, te "straszne" czasy ?

Polecane posty

Gość Jestem Wampuś:)
"pffffffff Czasy komuny w sielankowy, idylliczny sposób opisuja wylacznie "PRZEGRANI TRANSFORMACJI USTROJOWEJ" (czyli osoby generalnie niezaradne i/ lub niewyksztalcone) oraz te ktorych mlodosc tudziez dziecinstwo przypadlo na te czasy wiec sila rzeczy idealizuja ten okres, " Idioto !!!! Założę się, że co miesiąc płacę więcej zaliczki na podatek, niż ty zarobisz. Rozumiesz o czym tu mowa ?

Gość ku55
Jestem Wampuś:)--chamstwo wyniosłes z komuny?Pamietasz te naburmuszone geby ekspedientek ,urzednikow. Dzieci otyłe,bo zyja w dobrobycie.

W dobrobycie ? Czy w nie bycie ? Ty rozumiesz tłusty bebech jako synonim dobrobytu ? Tak ? To dalsza dyskusja z tobą niewolniku jest pozbawiona sensu :( Z niewolnikami się nie dyskutuje !

Gość a kto widział
,,Ostatnio zauważalna i przerażająca jest obserwacja dzieci Same grubasy !!!!. Szok !!!'' W większych miastach widać wyraźnie, przychodzi niedziela, centra handlowe oblegane są przez rodziny z dziećmi i w ramach obiadu MCDonalds. A kiedyś? Rosołek, ziemniaczki, suróweczka, kotlecik a potem na działkę i kalorie leciały :)

Wiem i właśnie o tym piszę. Reakcję ? ......widać :( Zrozumiał !!!!!! Łoj jak jeden z drugim zrozumiał, prawda ?

Gość zgrzybienie jurne
nijak nie mogę zrozumieć dlaczego ktoś kto pisze, ze nie wszystko było złe a wiele rzeczy było wręcz lepszych za gierkowszczyzny musi być nieudacznikiem. niby dlaczego ? jak mozna dyskutować z kimś kto tylko chce mieć, bo do tego to się wła,sciwie sprowadza - sprytny - ma, nieudacznik - nie ma i kropka, zero refleksji coś mu nie pasuje ... znaczy oferma prostackie myślenie zakładając temat myślałem, że wpiszą się ludzie pamiętający także dobre strony czasów gierkowskich, nie ustroju (choć idea równości ludzi , jakkolwiek jest raczej ułudą, nie jest sama w sobie nieudaczna , co nie znaczy by do niej nie dążyć) ................................................ nie da się zamknąć gęby stwierdzeniem, że mile wspomina się młodość przykład żywmosci jest koronnym, kto nie jadł tamtych wyrobów, chleba, serów ten nie ma pojęcia co to N O R A L N E jedzenie, nigdy tego nie zrozumie i nie wytłumaczysz za chrl , ze nie tęsknisz za komuną

Eeech, masz we mnie kolego kamrata :) Ja Ciebie rozumiem, dlatego tu też się udzielam. Przeraża mnie niestety spustoszenie umysłowe większości. Może to same małolaty ?, może i tak. Ale dlaczego koorwa takie z nich tępe kiepy zamknięte na wszystko po za TVN ?

Gość zgrzybienie jurne
większość to małolaty nie znające niczego poza pogonią za nowym telefonem, kapciami i szmatami ze znaczkiem adidasa, pumy czy nike ................................... powaga, żal mi głównie dzieci to one są obiektem manipulacji i tresury i na nich głównie ześrodkowane jest bombardowanie reklam, im rzuca się przed oczy , pod ich małe łapki wszelkiego rodzaju goowniane zapchajdziury pseudosmakołykowe, gadżety , gadżety , gadżety, gadżety , gadżety , gadżety,gadżety , gadżety , gadżety,gadżety , gadżety , gadżety,gadżety , gadżety , gadżety walka skazana w zasadzie na niepowodzenie, niestety ale próbować warto

Wiem. Trzeba ! Dlatego też ciągle tu jestem, choć moderacja tego podłego zawszałego forum w niczym niestety nie pomaga. Zauważyłeś to chyba ?

Gość zgrzybienie jurne
eeeech trzeba chyba dac spokój i otworzyć browca 🖐️ hehehehehehe a tera moja słodka tajemnica: mam w doopie dzisiejsze żarcie - sam robię kiełbachy, wędzę mięcho, robię smalec, kaszanę, pędze bimber, winko owocowe, do chleba się przymierzam bo niedobrze mi się robi i bebechy mi odmawiają posłuszeństwa gdy słyszę , ze keratynę z włosów od fryzjera pcha się w celu polepszenia chlebusia dla ludu. odcinam się :P od syfu ile tylko mogę jednak przyznaję, ze dzisiaj siedzę u kompa dość wytrwale, ale nie jestem przyśrubowany - jutro zero

Gość vbxcvvbn
czasy Gierka to najlepsze czasy w dziejach Polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość może czas odciąć pępowinę
haha widzę, że tu głownie ślązacy siedzą i wychwalają. Dla górników Gierek był niemalże Bogiem :D Jak że sam w kopalni pracował, to górnicy mieli wszystko :)

Kolego, nie chwaląc się doszedłem do tego już wiele lat temu. Mam piec chlebowy, prawdziwy, opalany drewnem. Kiełbachę robiłem już wiele lat temu we własnej wędzarni. Ale to hobby, na które niestety nie zawsze jest czas i....chęć :(. Chleb czerstwieje, kiełbacha mrożona...to już nie to :(. Po za tym skąd wziąć obecnie prawdziwą świnię ???. Wiem.....u nas więcej świń niż ludzi :D. Ale mówię o prawdziwej świni, karmionej prawdziwym żarciem a nie plastikiem i symulatorami wzrostu ?. Staram się więc wyszukiwać źródła zaopatrzenia i w miarę mi się udaje :). Przeraża mnie tylko widok ludzi kupujących to ścierwo w marketach, te plastikowe kiełbasy, sztuczny półsurowy chleb. Niedobrze mi się robi na sam widok tych produktów.

Gość taa, i co jeszcze?
chooojowo było -moja mama,mimo ze była zdolna, nie dostała SKIEROWANIA na studia bo miała złe pochodzenie - mój dziadek nie chciał się przyłączyć do czerwonych i donosić na sąsiadów- nie dostał awansu, został zdegradowany jego kolega kapuś kawaler dostał za "wzorową postawę" wielkie mieszkanie, za ścianą 3 osobowa rodzina żyła w kawalerce, bo mąż nie chciał byc czerownym - moja ciocia jak i inne dzieci musiały przynosić łapówki pewnej partyjnej pani nauczycielce, zeby zostać dopuszczonym do matury, kto nie dał, ten nie zdał, bylo to jawne i nikt nie widzial w tym nic złego - ludzie znikali, szli na dołek, i nikt nie mógł tego skomentować - wyjazd, jaki wyjazd? chcesz jechać na zachód? do naszego wroga? który nam samolotami sypie stonkę na ziemniaki - wszysycy kradną, nikt nie pracuje - miałam zdolności arystyczne, kazano mi siedziec cicho i się nie wyrózniać, nie miałam i na czym rysować, kredki przemycał mi ojciec z Niemiec itd...nawet mi sie wspominac tego nie chce

Gość wyjedz za granice
Akurat socjalistyczna pseudosprawiedliwosc (abstrahując od systemu spoleczno-politycznego a skupiajac sie na samej ideologii) "kazdemu po rowno" to czysty idiotyzm, no iestety ale swiat jest urzadzony, ze ludzie nie sa sobie rowni poniewaz jedni bywaja niezywykle inteligentni, zdolni pracowici oraz czulego serca a inni leniwi , zli i glupi (oczywiscie te ekstrema stanowia krance kontinuum a nie kryteria dychotomicznego podzialu) i chociazby przez wzglad na ten fakt dobra nie moga byc dzielone miedzy nich "po rowno" co sie zas tyczy "normalnosci" to ona jako taka obiektywnie nie istnieje. Dla kazdego normalne jest to co zna na przykladzie wlasnym oraz wiekszosci swoich znajomych dla tych ktorzy wychowali sie w czasach gierka normalne jest dostepne wowczas jedzenie, dla mnie normalne i powszechnie jadane rzeczy to sushi, pizza czy krewetki z makaronem sojowym ktore przedkladam nad obrzydliwy chleb ze smalcem czy domowa (twz wlasnorecznie robiona kielbase)

Gość taa, i co jeszcze?
hm, przypomniały mi się też TE "SUPER" kolonie dotowane przez państwo dla dzieci... ostatnio na kolacji ze znajomymi licytowaliśmy się w okropnościach, jakie nas tam spotykały... - kąpaliśmy się wszyscy razem, w jednej łazience, pod rurą z której leciała woda, ale tylko przez 5 minut, 8 latki z 18 latkami - codziennie znajdowałam nowy pakiet prezentów w jedzeniu- włosy, owady, paznokcie, wróciłam 6kg chudsza z kolonii - ze wszami, pościel była zawszona i smierdziała pleśnią - spalismy na pryczach, - dorosłe dziewczynki, które mieszkały z dziećmi w jednej dużej sali, opowiadały 7-8 latkom jak wygladądają porody, a te małe płakały po nocach ze strachu, itd nieee, ja dziękuję

Gość wyjedz za granice
a co do sprawy otylosci wsrod dzieci...naprawde wierzycie ze ich problem to problem koniunkturalny (systemowy)? Po czesci jestem sklonna sie z tym zgodzic ale nie przypisywalabym tej zaslugi wylacznie spolecznemu ustrojowi a raczej zmianie tryby zycia warstw ubozszych z aktywnego na bardziej stacjonarny (zabawy na podworku vs siedzenie przed kompem i obzeranie sie). Ale swiadomi rodzice niewilkim kosztem moga o kondycje wlasnych latorosli zqadbac pomimo "niesprzyjajacych" zdaniem coniektorych warunków zapisujac je na jazde konna, lekcje plywania czy gry w tenisa (obecny swiat oferuje caly wh;arz mozliwosci zajec sportowych nawet bardzo egzotycznych dla mlodego pokolenia nie tylko pilke nozna czy siatkowke)

Gość vbxcvvbn
[zgłoś do usunięcia] taa, i co jeszcze? A MOZE POMYLILAS OSWIECIM Z OBOZEM DLA DZIECI:D

Gość vbxcvvbn
[zgłoś do usunięcia] taa, i co jeszcze? chooojowo było PROPAGANDA NA SKALE DZISIEJSZEJ POLSKI:D moj ojciec w latach gierkowskich otworzyl sklep prywatny z fabami, do tego warsztat malarski, wybudowal dom ,jezdzilismy fiatem mirafiori 132, na zrlop do wegier i czechoslowacji, co roku na mazury i nasze polskie morze, w parti nigdy nie byl, siostra zdala mature i dostala sie na studia, ja poszlam w zawodzie jubilera i po kilku latach otworzylam sklepik zlotniczy.czasy gierkowskie byly zloze czasy w polsce

Gość zgrzybienie jurne
można różne goowna wygrzebywać , po raz kolejny napiszę, że nikt nie gloryfikuje tych czasów obłudą i gupota, prostactwem wręcz jest mówienie ze wszystko było złe ....................... nie da sie dyskutować z kimś , kto jest wytworem dzisiajszych czasów , nawet nie wiedząc o tym śpiewka, że świadomy rodzic może może uchronić dziecko przed złym wpływem dzisiejszego świata jest bajką atak jest skoncentrowany, stały, wszędobylski , robi wodę z mózgu, tworzy wyimaginowane potrzeby, generuje postawy konfrontacyjne to nie przypadek, że dzisiaj kogoś kto pragnie być wolontariuszem np w Afryce uważa się za świra, za nieudacznika właśnie, co to nie jest w stanie stanąć na starcie i sprostać wymogom wyścigu szczurów ....................................... właśnie że jest coś takiego jak normalność jedz sobie do woli wynalazki, czemu nie to jednak nie zmienia FAKTU, że dzisiejsze "jedzenie" jest rodem ze śmietnika, fabryki chemicznej, fryzjera RADZĘ ZE ZROZUMIENIEM CZYTAĆ TEMATY wiem, ze to poważne obciążenie intelektualne, w przerwach miedzy wyrażaniem obrzydzenia do np kiełbas własnej roboty a konsumpcją sushi wysil się :)

Gość Dziś jest jeszcze gorzej!
Dawniej nie było tak strasznie jak się wydaje! Owszem Gierek zrobił długi,ale wybudował Gierkówke,dbał o dzieci,dał zarabić górnikom! Dzis rząd robi jeszcze większe żeby mieli duzo kasy dla siebie i swoich rodzin! Dawniej nie było tyle dziadostwa co teraz.Kto stał bezczynnie i chlał,natychmiast zwijali takiego pijaczynę.Bezrobotny MU7SIAŁ pracować! O czym wy mowicie ludzie! Wszyscy mieli zapewniona pracę,jezdziło sie na wczasy,a dziś co jest?! Złodziejstwo,rozboje,DZIADOSTWO NA MAKSA!

Gość kamil97jgora
dziś w porównaniu do epoki Gierkowskiej zadłużenie zagraniczne jest 2 x mniejsze ( w przeliczeniu na pensje). Za Gierka w przeliczeniu na pensje to mieliśmy dzisiejszą Grecję. No ale parę lat się za to pożyło, szczęśliwi mają co wspominać ci co się załapali. Telekomunikacja za Gierka była sławna na cały świat - na wsi telefon miał sołtys, nauczyciel i ksiądz. Na korbkę.

Gość kamil97jgora
Za Gierka zauważcie sekretarz partii jeździł do pracy polonezem wartym 100 tys. zł, a robotnik autobusem PKS wartym 200 tys. zł. Czyli robotnik jeździł pojazdem 2 razy droższym niż sekretarz partii. A dziś? Działacz PO jeździ limuzyną wartą 100 tysięcy zł, a robotnik seatem wartym 1000 zł. I gdzie tu sprawiedliwość???

Gość kamil97jgora
Kapitalizm polega na tym, że zabiera ludziom darmowego lekarza, opiekę socjalną, pracę, pewność jutra itp. a w zamian daje gadżety - smartfony, ajpady, komórki i tym podobne. Dlatego jeżeli jesteście przeciwko kapitalizmowi to nie kupujcie smartfonów, ajpadów, samochodów, komórek, farb do włosów bo to wszystko wynaleźli kapitaliści żeby wyciągać od was kasę.

Gość 2 grosze
Kapitalizm jest takim samym złem jak realny socjalizm wszystko polega na dostępie do dóbr, ile z nich jest naprawdę ważnych, potrzebnych to kwestia dyskusyjna, zaryzykuję twierdzenie, że 70% to gadżety. Jako, że nie ma nic za darmo, cena , którą trzeba płacić za wszechobecność dóbr jest jednak wg mnie za wysoka. Żeby sie za bardzo nie rozwodzić, stwierdzę, że nie podoba mi się dzisiejszy świat a wlaściwie kierunek w którym zmierza. Mysle, ze marnie się to wszystko skończy dla ogółu, prorokuję nieustanny spadek wolności osobistej ( choć sporo osób pisało, ze to właśnie kapitalizm dał im wolność, myślę jednak, że wolność podróżowania można traktować jako wentyl bezpieczeństwa lub jako udział w przepływie pieniądza), który przecież odbywa się już dzisiaj. Myślę, że powoli nastąpi coś na kształt kolonatu w Rzymie, niby wolny ale nie do końca, niby obywatel ale nie do końca. Oczywiście wyróżnikiem będzie cenzus majątkowy - jedyny wyznacznik wartości człowieka. Tak to jest, ze nic się nie liczy, tylko pieniądz , właściwie władza poparta kasą.

Gość Jestem Wampuś :)
Ponawiam pytanie : Kto u nas widział kapitalizm ? Bo ja widzę tylko XIX wieczny feudalizm z niewolnictwem.

trzeba zrozumieć czym jest komunizm new Poland Niektórzy wciąż wierzą, że w 1945 roku Polska została wyzwolona. http://www.youtube.com/watch?v=c6L9RH1iWRQ Historia III RP (Przemilczane Fakty o Procesie Obalaniu Komuny w Polsce - 80'-89') http://www.youtube.com/watch?v=3OGoBTlyF1k&feature=related tw bolek http://www.youtube.com/watch?v=VgdbHBEpBrA&feature=related Towarzysz Generał idzie na wojnę http://www.youtube.com/watch?v=VBc77_Oe-TM&feature=related Ukryte taśmy stanu wojennego http://www.youtube.com/watch?v=oHRsPKniOMw&feature=relmfu

Gość odbijam piłeczkę palancie
http://www.money.pl/archiwum/wiadomosci_agencyjne/iar/artykul/tysiace;dzieci;bylo;sprzedawanych;do;niewolniczej;pracy;w;chinach,27,0,338971.html http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,12325605,Tragiczny_final_strajku__Trzeci_na_swiecie_producent.html http://www.youtube.com/watch?v=6r2hFT2aPwg http://europejczycy.net/krwawe-zniwa-podczas-strajku-gornikow-kopalni-marikana-18-osob-nie-zyje/ http://www.youtube.com/watch?v=BE4Os4gomY4 http://www.filmweb.pl/film/Inside+Job-2010-573864 a jak pokazać nierówności społeczne, ogłupianie społeczeństwa, demoralizację dzieci, upodlenie pracowników, degrengoladę intelektualną ?

Gość odbijam piłeczkę palancie
masz babo placek, właśnie pan o anielskiej twarzy i aksamitnym głosie apeluje w sejmie o zwiększenie uprawnień prokuratora generalnego

Gość vbnbvcvbnm
socjalizm byl wspanialy, trzeba bylo tylko pozwolic wtedy ludziom na wyjazdy na zachod i powrot, nazarli by sie tego "dobrobytu" poogladali i przyjechali z powrotem jeszcze by przywiezli "zielone" TO BYL JEDYNY BLAD W SOCJALIZMIE