Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zgrzybienie jurne

Kto z Was pamięta epokę Gierka, te "straszne" czasy ?

Polecane posty

Gość Jestem Wampuś)))))))))))
I tradycyjnie temat zdechł ?????????????????

Gość Jestem Wampuś:))
up

Gość Delivered
Zdechło ?

Gość gość
wyciągam z lochu

Nie ukrywając czasy panowania Gierka były chyba najlepsze. Była praca po 8 godzin darmowe leczenia darmowe szkoły Wczasy rodzinne i obficie zaopatrzone półki sklepowe. Może było ciężko dostać sprzęt AGD I RTV czy kupić samochód. Lecz z pewnością życie było lżejsze nie było tylu opłat. No i ludzie byli dla siebie milsi.

Gość Szalkowski
Ja pamiętam kolejki po wszystko, nabzdyczone i śmierdzące sprzedawczynie w kitlach i szaletów smród

Gość szeregowy czereśniak
tak tak. Ludziska się śmiali z tego że niemcy mają liczniki na wodę i oszczędzają

Gość XPMaximus
po siermiężnej epoce Gomułki, powiew zachodu dobrze wszystkim zrobił. Gierek miał obsesje na temat pracy i zatrudnienia ludzi, bo przeżył we Francji koszmar bezrobocia, ale niestety był też bardzo naiwny i myślał, że ludzie są uczciwi i nie robią go w trąbę jak przyjęci helikopterem na inspekcje. Jeśli się myśli, że PRL wyglądał jak pokazują w koszmarnych filmach z tamtych czasów, to jest w błędzie

Gość XPMaximus
kolejki, i puste sklepy to lata osiemdziesiąte i epoka solidaruchów

ileż to nocy się stało przed sklepami? Zajmowałem się wtedy fotografią i muzykowaniem. Stało się po zwykłe struny do gitary. Lub papier fotograficzny,klisze,odczynniki. Raz stałem za lodówką i niestety gość przedemną kupił ostatnią. Ale jeszcze pralki były. Kupiłem pralkę

Ale za gierka coś w tym kraju pobudowano. Szkoły drogi i inne rzeczy. A teraz wszystko się sprzedaje za grosze bądź likwiduje. Kolejki to były w latach 80tych tuż po Olimpiadzie w Moskwie. Kiedy 80% naszych produktów szło do byłego ZSRR. Właśnie przez to w latach 80tych było ciężko w Kraju.

przyjdzie czas że ludzie odpowiedzialni za rozgrabienie kraju zostaną rozliczeni

Gość gość
nikogo ???

Gość wunderlih
I baby z checia d**y dawaly a nie myslaly tylko o kasie. Po prostu j****y sie dla sportu i to bylo zdrowe.

Gość gość
Zgrzybienie jurne...Uwielbiam Twoje wpisy! :-) Napisz więcej! Lubię też wpisy innych osób. "Chcesz cukierka? Idź do Gierka. Gierek ma, to Ci da" :-) To takie powiedzonko które pamiętam :-) Ech, kto by pomyślał że te stare dawne czasy będę kiedyś wspominać z rzewnością!? Może troche nie na temat, ale dzisiaj tak wielu (szczególnie młode pokolenia) narzeka na wszystko a sami nic nie zrobią aby coś zmienić. Ja pamiętam gdy upadał komunizm. Pamiętam Zomowców, czołgi na ulicach, stan wojenny...Kurde, odnoszę wrażenie że moja, i starsza generacja wywalczyła poprawę losu, a te pokolenia, za mną, zawalili sprawę (że tak to określę) i dzisiaj narzekają na nas, na rząd, na wszystko. Czuję się tak,jakby moje pokolenie poszło na rzeź, a następne spieprzyło to, co im daliśmy. Może jestem w błędzie? Pozdrawiam

Gość fajny temat
szkoda żeby się skończył ,kto pamięta spodnie szariki i hawaje

Gość bananówa
ja pamiętam w szarikach kolana się wypychały a hawaje to produkowali chyba w kilku kolorach pamiętam że chyba w niebieskim i takim bordo ,ale po fajne ciuchy jeździlo się na bazar Różyckiego albo do Rembertowa tam było wszystko z zachodu

Gość gość
Czasem myślę że Polska jest jak wielokrotnie zgwałcona (rozbiory, wojny) kobieta, kobieta której nikt nigdy nie otoczył opieką, nikt nie przytulił, nie pomógł tylko każdy wykorzystywał ją jak tylko mógł.Każdy alfons który ją posiadał wykorzystywał ją do granic możliwości, sprzedawał i brał na nią kredyty które ona musi spłacać i tylko czasem zostawił jej złotówkę czy dwie na makijaż by jakoś wyglądała, nie straszyła klientów. Teraz ta kobieta która nie zna innych wartości, uczuć stoi na drodze i oddaje się każdemu za darmo i tylko niemy krzyk w sercu którego nikt nie słyszy oddaje jej stan ducha. Tak czasem myślę ale najgorsze jest to że nie mam pomysłu jak jej pomóc kiedy słyszę z jej ust że wszystko jest w porządku. Zabrać, dać szansę na pracę , pieniądze, mieszkanie, uczyć miłości , nadziei i wiary zniszczone, zgorzkniałe serce, dać szansę na założenie rodziny jednocześnie stając się pośmiewiskiem sąsiadów, ryzykując wytykanie palcami naszego ,,kochanego,, narodu czy też zostawić i nie przejmować się, nie robić z siebie frajera, naiwniaka jak niektórzy uważają ludzi wrażliwych na to co się dzieje. Po prostu sam się w tym już gubię. Jak trudno w dzisiejszych czasach być sobą;-( . Najciekawsze, najlepsze, najgorsze, najważniejsze ( wybierzcie sobie sami właściwe określenie) jest to że to właśnie My, Polacy, rodacy, bracia i siostry jesteśmy za nią odpowiedzialni, to My, My wszyscy odpowiadamy za to czym jest dla nas nasza ojczyzna. Traktując siebie nawzajem z szacunkiem traktujemy też tak nasz kraj, okradając, okłamując i nienawidząc samych siebie to samo czynimy Polsce, naszej wspólnej. Lecz żeby to rozumieć to trzeba tworzyć społeczność a my, Polacy nie potrafimy stworzyć nawet tak prostego początku jakim jest para kobiety i mężczyzny. Nie potrafimy utrzymać najprostszego modelu rodziny jakim jest małżeństwo z dziećmi, nie umiemy zorganizować lokalnej społeczności we wsi, mieście, gminie z jednego powodu, egoizmu bo wybieramy innych żeby robili to za nas, dajemy się nabrać na obietnice a potem jęczymy że to nie zrobione, tego nie ma a tamto nie dokończone. Nie potrafimy zbudować drużyny sportowej która by grała dla nas, kraju, ojczyzny, honoru bo dziś wszystko rozbija się o pieniądze.Widzę, czytam mnóstwo komentarzy typu jeśli chcesz to sam pokaż jak walczyć i jednocześnie tysiące zakazów zabraniających jakiegokolwiek działania. Widzę prawo które jest tworzone przez złodziei dla złodziei a uczciwi niech płacą i zdychają.Czy w moim, naszym wspólnym kraju TRZEBA być złodziejem by osiągnąć jakiś normalny pułap życia a nie wegetacji? Czy to jest sposób, masz ręce i ch..j to kombinuj? Tacy jesteśmy i taką Polskę tworzymy a widać to w większości komentarzy i JEŚLI CHCEMY COŚ ZMIENIĆ TO ZACZNIJMY OD SIEBIE.ZROZUMCIE I UWIERZCIE ŻE TO JEST NASZ, NASZ WSPÓLNY DOM I OD NAS WSZYSTKICH ZALEŻY JAK SIĘ W NIM ŻYJE, MIESZKA I JAKIM GO ZOSTAWIMY NASZYM DZIECIOM. Pozdrawiam.

Gość gość
up

Gość gość
Straszne czasy sa teraz dziecko kochane.

Gość gość
z******te czasy!!!!! milion trylion lepsze jak te teraz obecne ! nie nawidze polskiej demokracja nienawidze kapitalizmu ludzie sa debilni przez ten ustroj sa chamscy sa swiniami nie maja kultury nie szanuja nikogo za kase sprzedaja kazdego sa wredni zawistni zycie obecnie to ch*j nie zycie to wegetacja dla kasy na pokaz dla pracy wszystko upadlo rodzina sie nie liczy chorzy sie nie licza pedfilstwo gejostwo sie szerzy debilzm nieuctwo sie szerzy obrzydliwe czasy !

Gość gość
Pamietam te czasy .Ludzie byli spokojni o pracę ,po 10 latach kazdy mogł dostac mieszkanie ze spóldzielni ,zycie beż stresu ,brak kolejek do specjalistów .Ech co to były za czasy ,łza się w oku kręci .

Gość gość
Podnoszę

Gość gość
superrrr czasy !!!!! wspaniale sie zylo fajni ludzie spokojni pomocni weseli kazdy mial prace nie da sie tego opisac :) milo wspominam choc bylem dzieckiem

Gość gość
Niestety tamte spokojne czasy już nie wrócą , a szkoda bo wspominam je z łezką w oku...

Gość No i wszystko jasne
Było szaro ale życie było kolorowe

Gość gość
bylo 100 razy lepiej niz teraz, rocznik 1984 :(