Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość plemniczkaa

Jak to jest z tymi plemnikami?

Polecane posty

Gość plemniczkaa

dziewczyny jak to jest z tymi plemnikami.... kochając sie np w przeddzien owulacji, w dzien owulacji, dzien po owulacji... w kazdym z tych terminów jest mozliwe zaplodnienie... wiec z którego dnia plemnik ma najwieksze szanse zaplodnic? Czy ten który najszybciej wyruszyl czyli dzien przed owulacją? czy ten z dnia następnego wyprzedza poprzednika? heh mam nadzieje ze rozumiecie co mam na mysli. Poprostu kochając sie codziennie w dni plodne plemnik z którego z tych dni zaplodni?

Gość plemniczkaa
nikt nie wie? :(

:) jeśli wiesz dokładnie kiedy miałaś owulacje i kochałaś się dzień po w trakcie i dzień przed - ze zdrowego punktu widzenia te w trakcie powinny dotrzxec najpierw, ale... zalezy to od jakości nasienia, czy miałaśśluz płodny i od wielu innych czynników. dajmy np. (podobno) męskie plemniki sa lżejsze i szybsze, więc nawet jak kochałaś się przed, to te szybsze które wpuszczone zostały w owulacje dotra szybciej, plemniki żeńskie sa wolniejsze i mimo że mogły byc w tobie wcześniej to nie zdążyły dotrzeć. nie wiem czy zrozumiałaś :D

Gość staraczka tez jestem :)
a jeśli kochałam sie na 2 dni przed owu jest szansa?

Gość po pierwsze skoro
starasz się o dziecko, to nie kochaj sie codziennie, tylko conajmniej co drugi dzień, żeby nasienie " nabrało mocy ", a który plemnik zapłodni? ten najsilniejszy

Gość po pierwsze skoro
plemniki mogą przeżyć od 2-5 dni, ale skąd wiesz że na 100% miałaś owulację?

wtedy (znów pisze podobno) - plemniki z chromosomem X przetrwaja i mogą zapłodnić komórke jajową. szansa jest zawsze, zależy czy chcesz byc w ciąży czy nie :)

Gość do po pierwsze
moja gin śmieje się z tego kochania co drugi dzień. no ale kto jak woli w 3 ciążach kochałam sie codziennie i ciązę było w pierwszym lub drugim cyklu

Tyśka pewnie ze chce :)to juz chyba z 12 cykl starań:)wiec chce zeby wkoncu sie udało :)a jestem pewna i wiem kiedy była owu :)tyle ze ja wogóle nie czuje ze sie udało...:(a kobiety podobno to czuja...

Gość plemniczkaa
tyśka czyli kochając sie dzien przed owulacją wypuszczone plemniki i tak zostaną wyprzedzone przez te ze stosunku z dnia później? A na zdrowy rozum to nie jest tak ze te szybciej wypuszczone maja np dzien więcej czasu by dotrzec do komórki jajowej i będą pierwsze od tych z dnia pozniej? czy to moze chodzi oto ze te swieższe (najbardziej bliskie dnia owulacji) sa najsilniejsze i doganiają te starsze i je wyprzedzają i to one zapladniają? heh kurde musze to zrozumieć :/

ile ludzi tyle teorii. jak facet zdrowy to i nasienie też. ja z kolei słyszałam że codzienny seks zwiększa żywotnośc i jakośc nasienia gdyz produkowane "nowe" są coraz lepsze.

Gość po pierwsze skoro
do po pierwsze Twój się śmieje, mój zaleca, więc widzisz że są różne poglądy na ten temat staraczka tez jestem :) a miałaś potwierdzoną owulacje na usg?

córko rybaka u mnie ból owoulacyjny nie jest podobny do tego okresowego..bardziej takie nieprzyjemne uczucie na dole..takie rozpieranie..i do tego w tym samym zcasie mam plamienie i mnostwo płodnego sluzu :) no i dzień po wzrasta temperatura

Jajeczko zwykle żyje 12-24 godzin, choć podejrzewa się, że do zapłodnienia zdolne jest tylko przez 6. Badania wykazały, że stosunek tuż po owulacji bardzo ogranicza szanse na zajście w ciążę. Plemniki zwykle docierają do jajowodów w ciągu kilkunastu minut, ale nie są zdolne do zapłodnienia. Potrzebują około 6 godzin pobytu w szyjce macicy i przejścia przez proces tzw. kapacytacji, aby osiągnąć ostateczną dojrzałość. Dlatego najlepszy czas na stosunek to dzień przed lub dzień po jajeczkowaniu. Plemniki zdolne są do zapłodnienia średnio 24-48 godzin. W przyjaznych warunkach, w obecności śluzu płodnego w drogach rodnych kobiety, potrafią przeżyć nawet 5 dni. Płodnym okresem jest więc czas dwa dni przed owulacją i jeden dzień po. Ma to znaczenia w momencie, kiedy nie znamy dokładnego czasu uwolnienia jajeczka (owulacja nie jest u kobiety łatwo rozpoznawalna). Jedną komórkę jajową zapładnia jeden plemnik. Następuje zbliżenie jąder obu komórek i ostatecznie zapłodnienie - połączenie materiału genetycznego rodziców. Powstaje jednokomórkowa zygota (zapłodniona komórka).

po pierwsze skoro usg nie miaąlm ale dolkadnie te objawy ktore wyzej w poscie opisalam :)

Gość plemniczkaa
tak i do tego każdego z nich smarowałam musztardą betonie

Gość po pierwsze skoro
no właśnie objawy objawami, a owulację na 100% może potwierdzić jedynie usg

Gość plemniczkaa
Wiecie dlaczego pytam dziewczyny? bo zaczynam starac się o dziecka. Jest to mój pierwszy cykl, nigdy nie wsluchiwalam sie w swój organizm wiec nie zauwazalam nigdy kiedy mam owulacje... jako ze mam nieregularne miesiączki nie wiem w którym dniu dokladnie bedzie owulacja... chcialabym chlopczyka miec, przeczytalam ze aby byl chlopczyk najlepiej kochac sie jak najblizej owulacji... dlatego staram sie to wszystko rozkminić... podejrzewam ze bede miala za 3 dni owulacje, ale poki co nic na nią jeszcze sie nie zanosi.. sluzu mam malo.

plemniczkaa - chodzi o to, że wg niektórych teorii plemniki można podzielic na te "żeńskie" - mniej ruchliwe ale za to bardziej wytrzymałe i męskie - lżejsze, szybsze ale szybciej giną. kochanie się w dzień przed - plemniki ruszają, większą szansę mają żeńskie bo do owu. nie doszło ale sluz pozwala im przetrwać, męskie za to giną bo nie maja tyle siły kochanie się w dzień owu - plemniki ruszają (nowe). ale te "starsze" juz są w ciele. i teraz uważaj: pojawia sie komórka jajowa, jeśli żeńskie które były dzień przed, są u celu to one zapłodnią, ale jesli zostało im jeszcze trochę drogib do przejścia, to męskie które właśnie wpłynęły będa szybsze.

Gość azu
A co za różnica które plemniki zapłodnią? Najważniejsze żeby zapłodniły. :) Zajśc można przed i w czasie owulacji. Po owulacji jest to niemożliwe.

po pierwsze moze i masz racje :)ale miałam 2 razy monitoring i moje objawy pokrywały sie z tym co na usg :)wiec myśle ze i teraz tak jest :)

plemniczkaa to kup sobie testy owulacyjne i bedziesz wiedzieć kiedy owu :)

Gość po pierwsze skoro
no to super, że tak Ci sie udało, ale mimo wszystko zdarzaja się również cykle bezowulacyjne, dlatego pisałam o monitoringu

Gość plemniczkaa
Tyśka dzięki chyba w koncu zajarzyłam... ale to nie są zbyt dobre wiadomości dla mnie.. bo skoro chcialabym chlopca to musze uwazac z tym seksem przed owulacją... bo faktycznie te zenskie mogą szybciej dotrzeć.. a te wypuszczone dzien pozniej męskie moga się spoznic... A ja myslalam glupia ze skoro bedę sie kochala w kazdym z dni plodnych, to i tak największe szanse ma ten plemnik z dokladnie dnia owulacji bo jest najsilniejszy i ze wtedy te plemniki z poprzednich dwóch dni giną, lub są wyprzedzane... a to nie tak dziala :/

po pierwsze skoro ja od kilkunastu cykli mierze temperature i wiem ze moje cykle napewno nie sa bezowulacyjne :)tylko cos nam sie cięzko wstrzelic w ten odpowiedni moment....

Gość plemniczkaa
staraczka też jestem a te testy działają? jak je się robi? drogie są? czy jesli kupie dzisiaj, a mam przewidywaną owulacje za kilka dni, to one już zadziałają w tym miesiącu?

plemniczka ja mam takie z allegro sa duzo tansze niz te w aptece i u mnie sie sprawdzaja :)jak masz pozytywny test owulacyjny to w ciagu 24-36 godzin dojdzie do jajeczkowania :)

i one sa takie same jak testy ciazowe tyle ze wykrywaja hormon dzieki któremu dochodzi do owulacji :)

tyle ze żeby test owulacyjny można było uznac za pozytywny obydwie kreski muszą być takie same :)jesli testowa jest jasniejsza to jest negatywny...