Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kino

wyjazd z dzieckiem do niemiec

Polecane posty

Gość kino

Witam, moja sprawa wyglada tak, chcialabym wyjechac z dzieckiem za granice czyli do Niemiec. Mam Sztat, ale waznosc jego wygasla z 2 lata temu, w kwietniu tego roku wyslalam list o ponowienie go, ale na dzien dzisiejszy jeszcze nic nie otrzymalam. Dzwonilam dzis do Konsulatu w Opolu i tam mi Pan powiedzial, ze jezeli chce jechac do Niemiec, to musze wyrobic paszport sobie, dziecku albo paszport albo kinder-cos tam, cos w formie wizy, nie zapamietalam nazwy i ze moge miec nie wazny Sztat, bo bede miec paszport niemiecki. Moja kumpela pojechala do Niemiec mieszkac z waznym Sztatem i dowodem osobitym i tam dostala wszystko. Ja czekam tez na ten sztat, ale mi dzis ten Pan mowil, ze jak bede miec nie wazny ten sztat, a wazny paszport i dziecko tez, to tam tez zalatwie te rzeczy, ktore oczekuje. I teraz nie wiem czy zalatwiac ten paszport i jechac tam z papierkiem nie waznym czy czekac jeszcze, w tym problem , ze czekac roku czy dwa to nie moge, bo mam sytuacje nietypowa i nie jest ona dla mnie korzystna, wiem tez, ze musze zalatwic z notariuszem dokument, ze ojciec dziecka zgadza sie na wyjazd i przetlumaczyc akty urodzenia na niemieckie. Tylko mam wlasnie dylemat co z tym sztatem. Posze o rady...

Gość juuuuuhu
możesz oddać bachora do domu dziecka

Gość kino
Sztat to pochodzenie niemieckie

Gość kino
Sztat to pochodzenie niemieckie

Staatsangehoerigkeitsausweis. Wszystkie informacje sa na stronie konsulatu niemieckiego we Wroclawiu, nawet po polsku.... Ja bym czekala na nowy ausweis ,bo w Niemczecz bedzie trudniej. Jak przyjedziesz tylko z paszportem to bedziesz obywatelem Polskim i niewiem czy ci sie beda jakies dotacje nalezec