Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Melanie 23

Wada wzroku a cesarskie cięcie/poród n.

Polecane posty

Gość Melanie 23

Hej,mam pytanie do zorientowanych: od jakiej wady wykonuje się cesarskie cięcie? Ja mam -4,5 i słyszałam, że mi zrobią cc, ale niedawno przeczytałam, że dopiero robia dopiero od -10. Jak to w końcu jest? Proszę o odp.!

Gość Melanie 23
up

Gość mama 6latki :))
Ogólnie w szpitalu robią od -10 ale jeśli pogadasz z okulistą to Ci coś tam jeszcze dopisze (mi dopisał degeneracje siatkówki). Dlaczego dopisał? Dlatego, ze wada bardzo łatwo może polecieć nawet jak ma się -2... tak to już jest z tą krótkowzrocznością. ja miałam -8 i bałam się, ze w szpitalu mi nie zrobiącc stąd pomoc okulisty. Moja mama miała wadę -6, po 3 porodach sn skończyła na -13 :( jakiś rok temu miała operacje i chociaż na stare lata widzi dobrze :))))))

Gość Melanie 23
Ojej, to aż tak może się zwiększyc? Ale dobrze, że piszesz, że teraz u mamy ok :) U mnie w rodzinie był przypadek odklejenia siatkówki, moja mama ma -5, tak więc u mnie to dziedziczne. Dziękuję za odp., mamo 6-latki. Tak zrobię, będę musiała zagadc z okulistką :) Pozdrawiam.

Wiesz... może byc tak, ze wada Ci nie poleci... ale to jest ryzyko. Tu już decyzja od Ciebie zalezy :) Ale pogadaj jeszcze z okulista i życzę przyjemnego, łatwego rozwiązania oraz zdrówka :)

Gość hghghiki
ja przy wadzie -6 i -5 miałam cesarkę

Gość moja droga kafeteri
tak naprawde idac do okolisty zbada ci on cisnienie oka i stan siatkowki jesli to bedzie ok to zadna wada nie jest przeciwskazaniem do sn

Tu nie chodzi o ilosc dioptrii ale o cisnieniie w oku i odklejanie siatkowki. ja mam duza wade a nie kwalifikowalam sie do cc. Wada sie nie poglebila.

Wg okulistów właśnie jest. wg ginekologów nie. Wada może polecieć nawet jak oko samo w sobie jest zdrowe, cisnienie super i siatkówka też. Moja mama zawsze oczy w sensie narządów miała zdrowe i co? Okulistka sama mówiła, że z wadą wzroku podczas porodu nic nie wiadomo

Gość słyszałam że wady wzroku
mogą się pogłębić od porodów naturalnych ale nie wiem czemu. możecie mi wyjaśnić?

ciśnienie w oku podczas parcia (oraz podczas skurczów, bo jest wysiłek duży również). Podobno- i tu pewna na 100% nie jestem dotyczy to krótkowzroczności bardziej niż dalekowzroczności.