Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość piloss

Co robicie dziś na obiad??

Polecane posty

Gość piloss

Zupę mam -krupnik a drugie hmm dajcie jakiś pomysł Wczoraj były udka w sosie,makaron i fasolka.

Gość a nam został chleb
wiec robimy zapiekanki :) chlebek, cebulka, szyneczka z indyka, ser zółty i za 13 minut do piekarnika :) Pycha :)

Gość bedwyn
U mnie dziś bezmięsnie gulasz z ziemniaków.

Gość gosciowwkka
Owoce,nie chce mi sie gotowac

Gość hmmmmmm ????
gulasz z ziemniaków.????

ja mam zalewajkę z wczoraj. córka je w przedszkolu, mąż wróci wieczorem (zje w pracy) a dla mnie samej nie chce mi sie nic gotowac

Gość a powiem
u mnie piers z kurczaka w szpinaku i kluseczki

zupa pomidorowa, zolta fasolka i jeszcze jakis omlet z jajek+szpinaku+cukini wymysle

Gość chwilowo niedostępna*
Omlet z cukini mniam,mniam ja dzis chyba zrobie zupke kalafiorowo brokulowa..:)

Gość piloss
Dzięki za pomysły;) Mam sporą cukinię,może coś z niej zrobię;)

z cukinii i marchewki moja mama roiła placki ala ziemniaczane ale bez ziemniaków. Chyba odciskała wode z cukinii, dodawała starą marchewke i troche mąki ziemniaczanej + jajko i przyprawy, pychaaaa!

Kobrietta ja z warzywami na patelnię,ale robionymi w piekarniku z ziołami prowansalskimi :) a te placki z cukini ze skórą czy bez? Bo ja ostatnio znalazłam kilka przepisów na cukinię i wszędzie ze skórą,bo ponoć jest smaczniejsze. I faktycznie jak robiłam zupę to wyszła pyyycha.

Gość Czytadełko
Meaa, co to jest zalewajka??? Jak to sie robi?

Monia - jak młoda cukinia, czyli mała to mozna ze skórą, bo nie będzie jeszcze twarda. Moja mama robiła z wielkiej cukini, która miała grubą skórę, więc ja obierała, ale i tak placuszki wyszły paluszki lizać. Te same placki można zrobic z dyni z marchewką. Musze zapytac mame o przepis, bo dostałam chcice na te placki ;)

Maea czy zalewajka to to samo co zacierkowa-z takimi małymi kuseczkami? Kobrietta to spytaj,bo i ja chętnie zrobię,a pod koniec tygodnia będę miała dynię to coś z niej na świeżo zrobię.

Czytadełko, Monika - zalewajka to zupa podobna do żurku, jednak nie będąca nim. jada się ją głównie w zagłębiu dąbrowskim (gdzie mieszkam ;) ) gotujesz wodę, wrzucasz kostkę rosołową, do tego kiełbasę zwykłą lub białą pokrojoną w spore kawałki takie ok 4-5cm, do tego pietruszka, ze dwie marchewki, koperek, jak sie troche pogotuje to dorzucasz ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujesz z 15 minut i wlewasz zakwas (żurek) gotujesz jeszcze z 15 minut i zaprawiasz śmietaną 18%. pychotka

Gość niedlapsakielbasa
Zalewajka to ziemniaki pokrojone w kosteczke,gotujesz na jakims wywarze,ja zazwyczaj na kielbasce ....potem jak ziemniaki,marchewka,pietrucha juz sa miekkie dolewam zurek,podbijam smkietana i duzo koperku u mnie dzis spageciak

Meaaa-dzięki,to myślałam o trochę innej zupie. Ale chętnie spróbuję. Ostatnio sporo zup zaczęłam gotować-znaczy ze 2-3 razy w tygodniu robię jakąś zupkę,a wcześniej to zdarzało się raz na 2-3 tygodnie,a tak to tylko drugie danie.

Gość chdhhd
U mnie karkówa na kapuście:)

Pomidorowa ze świeżych pomidorów z ryżem; placki ziemniaczane z gulaszem grzybowym z papryką, kalafior z masełkiem

kobrietta z cukinii i marchewki moja mama roiła placki ala ziemniaczane ale bez ziemniaków. Chyba odciskała wode z cukinii, dodawała starą marchewke i troche mąki ziemniaczanej + jajko i przyprawy, pychaaaa! moja mama też robi placki z cukinii, ale bez marchewki. Pyszne są z plastrem sera posmarowanego czosnkiem w środku.. :D

Enfant to musi byc tez pyszne z czosnkiem i serem;) pisz tak jeszcze wcale nie mam ślinotoku hehe