Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nienawicze cie

Nienawidze cię boże

Polecane posty

Niet. Jeżeli miłość nie jest bytem quasi-platońskim, nie jest noumenem. A zatem należy do świata fenomenów. Materializm jest monistyczny...reszta to iluzja. Natomiast teza Boga zakłada, iż to on jest centrum doświadczeń. Wolną wolę można pogodzić z istnieniem Boga. Odsyłam do Ecclesa czy Junga. Natomiast materializm, fakt, postuluje, iż ludzie to maszyny.

Dziewczyneczka Przykro mi....masz prawo tak sie czuc....ale z Nim moze byloby latwiej. Mu naprawde na Tobie zalezy, na kazdym z nas

Gość o.n.a. DZIEWCZYNECZKA
zalezy??? to czemu zabiera ludzi ???? niby daje życie....a później je tak szybko odbiera??? powiadasz,ze jest przy mnie zobaczymy...

Natomiast rozpadanie się w nicość nie potrzebuje już dodatkowych określeń takich jak iluzja... wystarcza zupełnie, aby zdanie "życie zapewnia wszytko" skreślić z miejsca i wykopać do śmietnika. Odsyłam do Nietzschego. Co zaś się tyczy tańca atomów - tutaj odniosłem się do Bergmana. Może i kilka jego polecę.

Widzisz...najtrudniej jest tym, ktorzy zostaja...On na t troche inaczej patrzy. On po prostu bierze ic do siebie, oni nadal istnieja..a w perspektywie wiecznosci czy to 5 lat czy 80, to i tak chwila. My nadal zyjemy..nie marnujmy naszego czasu na niepotrzebna zlosc

Jeżeli idzie o śmierć, mnie najbardziej zastanawiają dzieci, które umierają, nim jeszcze wydadzą pierwsze tchnienie. Zadaję sobie zawsze pytanie "z czego je Bóg sądzić będzie, skoro nawet grzechu nie zdążyły popełnić".

zabiera bo nas nienawidzi???? bo zrobilo się coś złego!!!! ale sie nie chciało tego zrobic!!!:(:(

Gość pavulon++++
ze spadku dziejowego - grzechy pierworodnego.

zabiera kogoś i te zycie oddaje innemu....;( czy można nienaiwdzieć tą osobę?

Zrobilo czy nie zrobilo, On nie karze. Mnie osobiscie wkurza jak ludzie kazda katastrofe przypisuja Bozej karze. Bo wtedy t faktycznie nie ma sensu. Bo wtedy ludziom dobrym powinno sie dobrze powodzic, a wiadomo ze czesto jest odwrotnie Moze to cierpienie ma nas zblizyc do Niego. W koncu On sam wzial je na siebie. Nie ma takiej drogi, na ktorej On by nie szedl przed nami....

postępuję według siebie...!!! czyli czekam na odpowiedni moment kiedy będe mogła udowodnić,ze bóg nie pomaga nam!!!

co się zrobiło a nie chciało się tego robić:(

Nie rozumiem Twojego ostatniego wpisu Dziewczyneczko...Twoje życie oddaje innemu? Wszak w myśl wiary Bóg stwarza Twoje jestestwo, i jest ono niepodzielne. Nie możesz być kimś innym, niż jesteś. Sprawa stara jak świat, skoro idzie tu o filozofię. A śmierć jest czymś więcej dla osoby wierzącej, a niżeli jakąś zemstą czy zabawą. Jeżeli traktujesz sprawę poważnie, to poczytaj ludzi mądrzejszych ode mnie. Niekoniecznie samych wierzących, zapraszam też do lektury chociażby Nietzschego, czy filmów Bergmana...albo Dostojewskiego. Ale jak chcesz zabierać się za takie jak ten tematy, nie kończ na samych wykrzyknikach.

maszyny, to dopiero ciekawe :P Wolna wola nie istnieje, i nie jest to jakieś wielkie odkrycie. Sam fakt, że nikt nie pyta nas czy chcemy zacząć istnieć. Nie mógłby bo nie mamy wtedy jeszcze świadomości. Zatem wolna wola człowieka to paradoks więc, uważasz że nie jesteśmy wynikiem "tańca atomów" Zatem... kreacjonizm czy ewolucja? Nie chcę być niemiła jednak kiedy chcę kupić jakąś książkę, otwieram ją na stronie z cytatami i jeśli jest ich za dużo, odkładam. A tu przez analogię... nieważne :D

No stworzyl i Ciebie i mnie, to jak ma byc zly? Jak milosc moze byc zla?

chce udowodnić,że bóg jest zły. jestem zpesperowaną nastolatką i będę to udowadniac do póki sama nie odejde z tego swiata..nie umiem znalezc nie oryginalnego sposobu...coś czego jeszcze nikt nie zrobił by umrzeć by nie czuć bólu

Sporo tracisz. Nikt nie powiedział, że w taniec atomów nie wierzę. To byłby absurd. Zaś to, że nie mamy wolnej woli od początku, nie znaczy, że nie mamy jej w ogóle. Gdyby to był paradoks, już Kant by raczył o tym wspomnieć, zapewniam Cię.