Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nienawicze cie

Nienawidze cię boże

Polecane posty

Teza, iż zło jest brakiem dobra, kiedy zsumuje się to z poglądami na wolną wolę św Tomasza z Akwinu, jest przejmująca i płodna. Odsyłam do Leszka Kołakowskiego. Nie mniej, nadal pozostaje to ważną kwestią z zakresu teologii.

Gość o.n.a. DZIEWCZYNECZKA
a kto wie tak naprawde jak to było? ktoś z grobu wyszedł i opowiedział? ludzie nie żyją tyle lat zeby opowiedzieć nam co było. nigdy nikt nie wie jaka jest prawda. a dla mnie on nie jest tym kimś za kogo jest uważany...mozna to udowodnic. np przy próbie samobójstwa

Gość Nienawicze cie
Pierdolicie. Za co ja cierpie Za co ja mam zajebista wadę wzroku. Za co mam zjebaną rodzine itd itd A moje grzechy do przed rokiem można by policzyć do a) zabicia kota piłką b) kłuceniem się 1 bójką c) kłamstwami i przeklinaniem d) częstą masturbacją e) jakimś nie oddaniu kilku groszy w sklepie jak miałem max 10 lat f) nieszanowaniem / tzm mam w dupie rodziców ale sa powody I naprawdę nic innego ciekawego. Nie pije nie pale. Bóg jest kawałkiem huja jeśli istnieje i tyle

Prawda, nie możemy być pewni, jaka była przeszłość...ot, chociażby, możemy z miejsca zwątpić w istnienie Sokratesa. Tenże filozof nawet jednego traktatu nie napisał. Znam osoby, które nie poddały wiary, pomimo jeszcze większych cierpień.

nie wypowiadam się zatem zań jednak jeśli chodzi o piekło to nie ma czegoś takiego w biblii, jest zmartwychwstanie albo śmierć duszy. A najbardziej prawdopodobnym jest, że i tak wszyscy znikniemy wraz ze śmiercią, ale to nie jest takie złe, na tym świecie jest wszystko czego nam potrzeba :P

I dlatego to jest wiara..nie pewnosc.. Blogoslawien, ktorzy nie widzieli a uwierzyli

Jak już powiedziałem, naczytałem się zbyt wielu mądrych, a wierzących ludzi, aby wziąć do serca sobie kilka wykrzykników. Inna sprawa, że Wasz, moi drodzy, podejście smuci mnie najzwyczajniej.

Znam osoby, które nie poddały wiary, pomimo jeszcze większych cierpień. To o niczym nie świadczy ja też mógłbym umrzeć a nie zaprzeczyłbym że zjadłem tą białą czekoladę np. :D

I powiedzcie szczerze, lepiej Wam z tym? Moze latwiej, tylko czy lepiej?

prrrr...fajne bajeczkim szkoda ze nie mozna przy nich zasnąć...:(

Gość uhiuhihu
chłop jak dąb rozśmieszyłes mnie:DPróbuje sobie to wyobrazić:DAle napewno nie wygląda jak starzec który popierdziela na chmurce:DChyba nikt nie wie jak wygląda Bóg,ty też nie masz pojęcia

Ten świat bez Boga to bezmyślny taniec atomów. Wszystko co kochamy jest iluzją, i rozpada się w nicość. Racje miał Nietzsche i Kołakowski. Bez Boga nawet sfery, gdzie byśmy sami decydowali - sfery, która czyniłaby nas człowiekiem, nie ma. Dlatego Kant w myśl idei rozumu praktycznego zwykł mawiać, iż warto wierzyć. A piekło to twór teologii który opiera się o teksty biblijne. Podobnie jest z czyśćcem. Ale może najpierw warto zajrzeć do Biblii, nim skreśli się te postulaty. Chyba, że ktoś samą Biblię skreśla z miejsca. Na to ja nic nie mogę.

z czym lepiej?

Miej do siebie pretensje nie do Boga wiadomo ty nie zasluzyles na swoj los szukasz tylko na kogo wine zrzucic nie patrzysz na siebie . Ja wiem ze sam odpowiadam za siebie wiem jak jest nie mam pretensji do nikogo tak zyje to moje zycie Bog dal nam jedno zycie wiec zyjcie:)

Gość uhiuhihu
nie mam zamiaru hehe

a kot to stworzył ten niby bóg? sorry mi zabrał wszystko zostawił mnie sama na tym pierdolonym świecie!!!!!!!!!! ;(

" Ciebie też duzo osób nienawidzi do tego bóg też ( bez urazy ) " Ty co, antykaznodzieja? XD zapewniam Cię że nikt nie odczuwa do mnie nienawiści. a to żeby ją odczuwały nicki, to już jest kompletnie niemożliwe. sprawdź sobie, chłopcze, czym jest nienawiść ja odczuwam miłość Boga w moim życiu także Twoja sugestia nie przedstawia dla mnie żadnej wartości ;)

nie bezmyślny taniec atomów tylko dobór naturalny Piszesz tak, że jedno nie wynika z drugiego. Rozpadanie się w nicość definiuje iluzję? Sfera w której byśmy sami decydowali-jak rozumiem, wolna wola, cóż, prawdą jest, że niezależnie od tego czy siły wyższe isnieją czy nie, nie mamy czegoś takiego jak wolna wola