Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i co mam robić w tej sytuacji

matka męża nie chce iść do domu starców

Polecane posty

Gość mamusia synusiaaaaa
kurde, pojechałam do babci do szpitala, zeby z nia posiedziec, zeby mame odciązyc, babcia miala pzrerzuty do watroby, zalatwiała sie nie panujac nad tym i zmieniałam jej pampersy!!!! mialam 20 lat i zmienialam babci pampersy i myłam ją!!!! i nawet przez chwile nikt nie pomyslał zeby babcie gdzies oddac, wszyscy zakasali rekawy i wzieli babci chorobe na barki, wszyscy sie poswiecili!

Gość po 70 r ż
należy się dodatek pielęgnacyjny lub opiekunka do pomocy-wiem, bo mieszkam z 79 letnią babcią. jeżeli teściowa jest niesprawna fizycznie,ale w pełni władz umysłowych-jak oddacie ją do DPS-u to niestety,ale ta historia bedzie się za wami ciągneła..dostaniecie etykietkę tych,co chorą babcię oddali dla własnej wygody.

Gość czy wy jestscie normalni
ale autorka wynajmowala juz opiekunki i szanowna pani odrzucala te pomoc. a kobieta juz nie daje rady. wiec jakie rozwiazanie sytacji? czytajcie troche wypowiedzi autorki. tesciowa swietnie manipuje cala sytacja. poza tym jest juz organiczna, czyli w glowce jej sie troche pprzestawialo. a przy organice nasilaja sie przykre cechy charakteru, co powoduje, ze jakos zycia opiekuna to koszmar.

Gość barwy nocy
inaczej jest sie opiekowac gdy nie stoi nic na przeszkodzie, badz nie ma sie dzieci, badz dzieci sa juz na tyle duze ,że zajmą się sobą same, ale autorka będzie niedlugio miała noworodka w domu i nikt nie zwraca na to uwagi? To co ma zrobic jak nie ma od nikogo pomocy? Zamknąc dzieci w szafie i opiekowac sie dopiero jak skonczy z tesciowa?

do mamusia synusia - tak kochana, przewijalas babcie w szpitalu. przychodzilas sobie i wychodzilas do domu, w ktorym nie bylo babcie, a kiedy bylas w domu, to ktos inny wykonywl czynnosci pielegnacyjne. inaczej by bylo, gdybys ja miala dzien i noc na glowie i musialabys rzucic szkole, prace, odsunac dzieci na bok.

Gość szacunek ponad wszystko!!
Ludzie!! Jak można na siłe oddać do domu starców rodzica/teściową, osobę świadomoą która poświeciła co najmniej 20 lat na to żeby nas wychować!! Kobieta wychowywała syna, poswieciła dla niego kupe pieniędzy, pozwoliła mu się kształscic zeby zarabiał teraz 4 tyś, pewnie też zrezygnowała dla niego rpzez dłuższy czas z pracy żeby wychowac sobie synusia a ten synus teraz za namową żonki chce ją oddac do domu starców:-((( Wyobrazacie jak sie musi czuć taki człwoiek na starość??? Jak niepotrzeby śmieć!! Stać was wiec dlaczego do cholery nie opłacicie opiekunki???Piszesz że 3 zryzygnowały??? Do dorzućcie 500 zł i wierz mi ze żadna nie zrezygnuje!! Wstyd żeby tak postępować z rodzicami:-( U mnie w domu jest z nami prababcia i wierz mi nigdy mi nie rpzyszlo nawet do glowy żeby jej się pozbyć i tylko człowiek się wzrusza gdy babcia dziekuję za najprostszą pomoc, chociażby podanie jej okularów.

Gość omnettina
co wy sie tak tego mieszkania uczepiliscie....przeciez autorka napisala, ze stac ja na wynajmowanie...a co by dalo, gdyby sie wyprowadzili?...co by to zmienilo?..tesciowa nagle odzyskala by sily?..zatrudnilaby kogos w zamian za mieszkanie?..osoby strasze czesto bywaja zlosilwe i marudne, skoro byly u niej opiekunki i zrezygnowaly, tzn, ze to nie jest latwa osoba...myslicie, ze ludzie za mieszkanie to by zycie oddali?!..litosci..

ja tez przychodzilam do swojego dziadka do szpitala i go karmilam, gotowalam mu obiadki i codziennie zanosilam, pralam bielizne. ale zrozumcie, ze sytuacja autorki jest nieporownywalnie inna. postawcie sie w jej sytuacji.

Gość mamusia synusiaaaaa
to bylo juz ostatnie stadium bo babcia zmarła w szpitalu, wczesniej wszyscy zajmowali sie babcia w domu, ciekawe czy chorego meża by autorka oddała do domu opieki? albo chore dziecko??? na pewno nie, tesciowa mozna bo to tylko tesciowa

do szacunek pona dwszystko - widzisz , twoja prabaacia to aniol i dobroc w czystej postaci, a tesciowa autorki to horror. wiece jak moze zycie uprzykrzyc ktos taki?

pół na pół, nie rozdwoję się aby być jednocześnie i tu i tu oddanie rodzica to wg mnie wyrzucenie na śmietnik, nic innego, pisałam gdy nie bedę dawać rady będę szukać pomocy wśród pielęgniarek czy opiekunek mój mąż opiekował się swoim ojcem gdy miał 14lat(TAK 14LAT)jego ojciec spadł z dachu został sparaliżowany i od tego czasu to on się nim opiekował dawał zastrzyki, przedwijał mył, i tak 8lat. ale on nie żałuje że się ojcem zajmował choć zawalił maturę ale teraz ma nawet dobrze płatną pracę jak na te czasy moja mama zmarła nagle mój tata się załamał i od 4lat poświęcam naprawdę dużo aby on nie był sam teściowa moja jak narazie chodzi i jest jeszcze w miarę dobrze, choć zdarza jej się zaslabnąć dopóki będę mogła to rodziców nie zostawię KONIEC KROPKA

Gość mamusia synusiaaaaa
ja tez mysle ze niech sie wyprowadzi i niech nie gada jak to sie poswieca, ile to wyrzeczen itp wynies sie od tesciowej jak masz taka sytuacje finansowa super i wynajmij jej opiekunke, sprzedajcie mieszkanie skoro jest na Twojego meza i kupcie mniejsze a reszte kasy pzreznaczcie na jakas pomoc a sami jak tak dobrze zarabiace kupcie sobie osobne mieszkanie.....

jezeli ta tesciowa jest taka jak opisuje tu jej synowa , w co nie wierze tak do konca. To na Boga niech jej opłacą opiekunkę!!

Gość ohohoh jakim ładnym słownictwe
ciekawe jak wiele z tych mądrzących się tutaj bab o tym, jak na pewno nie oddałyBY nikogo do domu opieki faktycznie byłoby w stanie zrezygnować z de facto własnego życia dla rodziców a tym bardziej dla teściów...zakłamane, katotalibskie, toksyczne babska.

do szacunek ponad wszystko - kochana, uwierz mi, ze takie osoby potrafia krwi napusc. ona ma uszkodzony mozg przez udar i cukrzyce. nawet nie wiesz co te choroby potrafia zrobic z charakterem czlowieka. wiem, bo codziennie to widze. widze, jak takie osoby potrafia traktowac swoich bliskich. to jest koszmar. oczywiscie nie kazdy z taka choroba tak ma, ale przewaznie. do tego charakterek przechorobowy. i taka osoba zycie to gehenna. autorko, zrob wszystko, zeby wynajac jej pielegniarke, opiekunke i wytrwaj w tym. bedzie narzekac, przeganiac, trudno, ty tez jestes wazna.

Gość mamusia synusiaaaaa
matko, nikt nie kaze sie jej tesciowa opiekowac!!!!!!! niech sie od niej wyprowadzi, wynajmie jej opiekunke i nie musi starej, chorej tesciowej brac na barki :-0

Gość ohohoh jakim ładnym słownictwe
żadna z tych pind nie była nigdy w podobnej sytuacji - ja też nie, ale nie mądrzę się tutaj i nie wyzywam autorki od szmat itd. zastanówcie się czasem nad tym, co piszecie i gadacie 🖐️

Wiecie co mam takich sąsiadów, mieszkają w pieknym domu a matkę/teściową ulokowali w drewnianej budce koło domu. Malutki drewniany domek, taki gotowy kontener który najczesciej spotyka się na działkach pracowniczych. I ta kobieta tak żyła kupę lat , potem przyszła starość i ona dalej w tym domku a dzieci zzachodziły do niej czasami sprawdzić czy pewnie jeszcze żyje:-( W końcu umarła... Coś starsznego jak traktuje się straszych ludzi, nigdy nie mialabym sumienia zeby tak potraktowac kogoś kto zrobiłby dla mnie wszytsko i posiwecił mi kupe lat swojego zycia. Ja to psa bym nawet tak nie potraktowała:-(

Gość siri
To syn powinien udać się do dr rodzinnego w sprawie matki, jak nie to do Osrodka Pomocy Rodzinie , a Ty nie masz potrzeby zajmować się teściową...Jej jest potrzebna pomoc fachowa ,a być może odpowiednie leczenie...Pozdrawiam!

trzeba pamietac, ze rozne sa relacje miedzy ludzmi. niektorzy strasi ludzie sma domagaja sie mieszkania oddzielnie, w starych domkach, ale obok domu dzieci. po prostu chca byc na swoim. ewentualnei na zime ida do dzieci. ale fakt, sytuacja osob starszych w naszym kraju jest fatalna. nie kazdy moze i ma pieniadze zajac sie staruszkiem. a wtedy tragedia. bo trzeba tez zarobic pieniazki na zycie, na leki, nie mozna sobie pozwolic na siedzenie w domu, a zarobki nie pozwalaja na wynajecie opiekunki. wiecie jaka to trudna sytuacja w rodzinie? trzeba pomagac rodzicom, ale nie mozna rezygnowac ze swojego zycia, isc na bezrobotne i zastanawiac sie co sie do garnka wrzuci. system w naszym kraju jest fatalny dla takich sytuacji.

system jest zawsz przeciwko przyzwoitości i moralnosci - nic n owego , ameryki nie odkryłaś . Ale oc to m a do opieki na teściową ? bo jakby to matka była to rozumiem ,zę psrawa byłaby inna ?

ta siostra, jezeli to prawda, tez ma obowiazki wzgledem matki z prawnego punktu widzenia.

Ich akurat stac na opiekę! STać ich na dom opieki który kosztuje 2 tys to równiez mogą placic tyle opiekunce! i wtedy kazdy ebdzie zadowolony

to byla refleksja. dziwne, ze maz autorki pozwala na dzwiganie swojej zonie w zaawansowanej ciazy.

ale jeśli ktoś ma obowiążki - ma też i prawa . choćby prawo do połowy majątku :) no a to już się chyba prowokatroce nie uśmiecha .

i chwala Bogu, ze stac. tylko jeszcze trzeba przeczekac fochy kobiety i nie ulegac im. moze w koncu tesciowa sie przyzwyczai do fachowej opieki.

Pamietam taki topik na kafeterii jak to zbulwesrowana synowa nie moze rpzezyć tego że stary ojciec jej syna przepisał mieszkanie bankowi a nie jej meżowi. Gdy zadałam jej pytanie, czy pomagali ojcu, czy mogl na nich liczyć to sie okazało że nie bardzo i ona ma czelnosc robić wielki halo ze stary czlowiek ktoremu pewnie na leki nie starcza przepisuje mieszkanie bankowi???tez bym tak zrobiła na jego miejscu

ciekawe jak jest to prawnie rozwiazane. bo jsli maja zapis, ze dom przechodzi na jej meza, ale pod warunkiem dozywtoniej opieki nad matka, to maja sie nia opiekowac albo zapewnic jej ta opieke. a jak nie ma takiego zapisu, to formalnie ona tez ma obowiazki.