Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Natkaaa

Nauka raczkowania lub czołgania, jak przebiegała u Waszych pociech?

Polecane posty

Jak długo trwał u Waszych maluszków okres odkąd dziecko nauczyło się przybierać pozycje czworaczą do raczkowania? Czy wasze maluszki lubiły czołganie? Czy któryś z nich zrezygnował z raczkowania na rzecz czołgania się?:) Mój maluszek ma 8 miesięcy i zaczęła przybierać pozycję czworaczą jak skończyła 6 miesięcy. Jeszcze nie raczkuje ale stara się, jednak bardziej spodobało jej się czołganie, robi to szybko i sprawnie wiec wydaje mi się ze chyba sobie odpuściła naukę raczkowania:) Czy ktoś tak miał? Wypowiadajcie się mamusie jak to było z Waszymi pociechami:)

Moja młodsza córka zaczęła pełzać mając jakieś 7 msc, trwało to około miesiąca, często przybierała pozycję do raczkowania ale mogła skoordynować rąk i nóg... po czym nagle załapała na czym to polega i mając 8,5 msc już ładnie raczkowała.

Gość kalinusiaaa
mój synek też woli się czołgać. nauczył się to robić sprawnie jak miał 7 miesięcy. teraz ma 9,5 i chodzi przy meblach i dopiero teraz uczy się raczkować:) już prawie to potrafi:)

moja skonczyla juz 9 miesiecy, ale nawet nie mysli o przybraniu pozycji do raczkowania! Na razie czekamy, chociaz tez myslalam o stymulacji/cwiczeniach, ktore ulatwilyby jej start. Jednak jestem zdania, ze na wszystko przyjdzie czas, bo kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie! Ale gdzies tam z tylu glowy snuje mi sie mysl, ze juz powinna! Wiec jesli macie jakies spostrzezenia w tym temacie, to ja rowniez chetnie poczytam.

Kanatika - są dzieci, które wcale nie raczkują lub raczkują, nauczywszy się najpierw chodzić. Nie martw się :)

Nie każde dzieciątko chce raczkować:) Moja malutka staje na nóżki, nie chodzi jeszcze przy meblach, myślę ze wcześnie jeszcze na to. Czekam na więcej wypowiedzi:)

Moj synek nie raczkowal w ogole,zaczal chodzic gdy mial niespelna 10 miesiecy,najpierw zaczal stawac przy meblach potem robil przy nich pare kroczkow az wreszcie zapomnial sie i poszedl za pileczka :) Wiec etap raczkowania pominal.

6 i pół miesiąca jak przyjął pozycję na czworaka - tak się bujał na kolankach (miał już opanowane pełzanie i obracanie)a raczkować zaczął do tyłu po 2 kroki jak miał niecałe 7 miesięcy, a do przodu ostro ruszył po 10 dniach - czyli śmiga już od prawie 2 tygodni :D

kulanie się - 5 msc, pełzanie - 6-7, raczkowanie - 8-9 (w tym podciąganie się przy meblach), chodzenie - 10,5 msc.

Gość zonaKraka
Mój był w ogóle ekspres, bo pełzać zaczął w wieku 5 mcy- na tyle że przeczołgał się kawałek do zabawki którą chciał chwycić, potem podnosił pupę i jak skończył 6 mcy, ładnie już raczkował. Lubił leżeć na brzuszku, pod koniec pierwszego półrocza przynajmniej, bo na początku buntował się jednak. Bardzo szybko obracał się z pleców na brzuch. A z raczkowaniem już poszła cała reszta i to był koniec spokoju :)

corka ma teraz 12 mscy.6 msc czolgala sie jak miala 8 mscy sprawnie raczkowala.od 8 msc stala sama i za chwile chodzila przy meblach.10,5 msc zrobila 1 4 samodzielne kroczki.11 mscy zaczela chodzic po calym domu.u nas z chodzeniem bardzo szybko poszlo.natomiast sama usiadla ok 10 msc,wczesniej siadala ale z podwyzszenia np z poduszki.a na 10 mscy usiadla lezac na podlodze

Moje dziecko zacżęło pełzać jak miało 8 miesięcy, choć wydawało mi się że zacznie raczkować, bo "bujała się w podporze", a raczkować zaczęła po 2 miesiącach- czyli w 10.

Gość kossiiiii
Moje dziecko zaczelo raczkowac w wieku 11 m-cy. nie pelzalo, nie lubilo pozycji na brzuszku.

Moja córka lubiła leżeć na brzuszku, ale dość póxno zaczęła się przewracac na boki. Siedzieć zaczłe też dość pozno, bo w 8 miesiacu. To znaczy moze nie tyle pozno, co wg swojego tempa rozwoju, ktore mi wydawalo sie czasem "za pozne" ;-)

Synek mojej siostry tez nie pełzał, raczkowal w 12 miesiacu, w 13 zaczal chodzić, usiadl w 10.

Nie jest za późno, moja córka sama usiadła tydzień przed ósmym miesiącem. Wydaje mi się że to normalne:)

Moj ma 4 msc i 1 tydzien. Jak mial 3,5 msc nauczyl sie przewracac z pleckow na brzuszek. Od jakiegos tygodnia podnosi tez pupcie do gory jak jest na brzuszku. Potrafi tez troche podpelzac lezac na brzuszku ale nie wiem ile w tym akurat jest przypadku a ile zamierzonego dzialania :)

A w ogóle się nie katulała, moja koleżanka mówiła ze jej córa tak robiła jak miała 5 miesięcy, moja w ogóle. Z plecków na brzuszek obróciła się dopiero jak miała 7 miesięcy.