Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no to mam teraz niezly problem

ksiądz nie chce dopuscic do komunii syna, ponieważ nie jesteśmy małżeństwem!

Polecane posty

Gość dkfkdkfkdkd
ja mam sakramenty ale nie traktuje tego poważnie, to była po prostu dobra zabawa i egzamin z dojrzałości, tak jak pierwsza miesiączka. Obecnie nie wierzę w Boga, bo jest oczywistym że go nie ma, a jeśli jest to pomaga nie tym co trzeba

Gość dziecko jak będzie dorosłe pój
dziecko w takiej rodzinie nie odbiera Komunii jako wydarzenia duchowego, bo nie ma styku z tym.Bardziej może odczuć reakcje rówieśników na poziomie emocjonalnym , albo brak uroczystości w rodzinie i prezentów.

Gość basia43990
dkfk ...jak ty Go olewasz to i On ciebie -proste mnie nigdy nie zawiódł

Gość dkfkdkfkdkd
ha ha ha ha ha ha ha ha ha , powiadam ci on ma cię głęboko w dupie

Gość dkfkdkfkdkd
jako dziecko lubiłam chodzić do kościoła tylko po to zeby pooglądać szopki albo filmy, ewentualnie chodziłam po dary

Gość jo wi
Czemu żyjecie bez ślubu?

Gość Badzcie konsekwentni
( bo ksiadz jest ). Po co komunia syna? zeby ludzi nie gadali? zeby dostal prezenty? skoro wam kosciol nie potrzebny, to dlaczego uwazacie ,ze synowi ?

po pierwsze nie wezmiemy slubu koscielnego specjalnie pod dykatndo ksiedza , to nasza sprawa. moja siostra w zeszłym roku nie miala zadnego problemu z komunia corki pomimo ze sama jest rozwodka i jest w zwiazku z innym rozwodnikiem. wzielibysmy akt chrztu syna i pozwolili mu wziac komunie w innej parafii, ale ksiadz nie chce nam dac tego aktu. rozumiecie? on nas szantazuje. cos za cos. robimy to dla syna, bo wiemy jak bardzo mu na tym zalezy.

Gość po co ateistom
komunia?

czemu zyjemy bez slubu? bo nam z tym dobrze. mamy po 30 lat, jestesmy ustatkowani, nie wyobrazam sobie aby teraz leciec w bialej sukni do oltarza i płaszczyć się przed księdzem. muszę miec do tego potrzebę. rozumiecie? narazie nie mam wyrzutów sumienia i tak zostanie.

wierzę w Boga, a nie w kościół.

Gość po co ateistom
to po co ci Komunia w kościele?

Jak to? Udzielili dziecku sakramentu chrztu a nie chcą dopuścić do komunii? Skarga do kurii i nie szczypcie się.

Gość po co ateistom
o ile dziecko jest wychowywane w wierze a nie jest tylko sobie wstydu wiekszego narobią i dziecku, prawo kanoniczne sie klania.Zal,,,

ksiądz jest stary , koło 70. dla niego nie posiadanie zwiazku małżeńskiego jest równoznaczne z zabójstwem:o juz dwóch ciężarnych kobiet nie dopuścił do ślubu kościelnego, a nagle nas zmusza do tego, pomimo że mamy nieslubne dziecko. Nie mowcie mi , że on nie jest pomylony:o

Gość po co ateistom
Jest przede wszystkim obowiązkiem rodziców oraz tych, którzy ich zastępują, jak również proboszcza troszczyć się, ażeby dzieci, po dojściu do używania rozumu, zostały odpowiednio przygotowane i jak najszybciej posiliły się tym Bożym pokarmem, po uprzedniej sakramentalnej spowiedzi. Do proboszcza należy również czuwać nad tym, by do Stołu Pańskiego nie dopuszczać dzieci, które nie osiągnęły używania rozumu albo jego zdaniem nie są wystarczająco przygotowane (kan. 914). i na tym opiera ksiadz brak swojej zgody,,, guzik mu zrobią

Gość najbrzydsze sa golfy
rozumiem cie autorko.mi przed ślubem pieprzony klecha tak krwi napsuł że teraz pojawiam sie w kościele od święta. tu ktoś mial podobny problem: http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/13543-prawo-kanoniczne-odpis-metryki-chrztu.html "Twoim prawem jest pójść do Kurii Biskupiej odpowiedniej dla miejsca zamieszkania i zażądać wydania takowej metryki (bez informowania o celu tego wydania - zawsze można powiedzieć że to moja sprawa"

Do proboszcza należy również czuwać nad tym, by do Stołu Pańskiego nie dopuszczać dzieci, które nie osiągnęły używania rozumu albo jego zdaniem nie są wystarczająco przygotowane (kan. 914). no właśnie, ale dziecko będzie przygotowane, będzie przecież uczęszczać na nauki przed komunią. nie rozumiem tego, nikt nie pyta dziecka czy chce być ochrzczone, a jak dziecko SAMO chce przystąpić do komunii to ksiądz sie nie zgadza bo rodzice..

on nam powiedizal wprost, ze nie udzieli synowi komunii, bo zyjemy w grzechu:o M był u niego i ksiądz mu powiedzial, że wyda nam akt chrztu jak my mu dostarczymy metrykę naszego ślubu i że nie mają o czym rozmawaić. :o

Gość po co ateistom
autorka chce nie dziecko,,, a to różnica tylko nie odpowiada na pytanie po co ateiste ( choć podobno wierzy w Boga ) jakiegoś tam , po co ateistom komunia dziecka? Po ty by napisać, że ksiądz jest nienormalny?Bo ona chce , bo nie zrobi tapiru i nie kupi sukienki dla siebie i nie pójdzie pod kościól się pokazać, bo do koscioła juz nie , bo w nie wierzy w kosciół? To jest wiocha na maxa.Niech bedzie konsekwentna w swej niewierze

Gość likopella
jesli juz autorka to jest antyklerykalna-antyklerykal wierzy wBoga ale odrzuca wszelkie zorganizowane religie i kapalnow

poczytaj najpierw kto to jest ateista! autorka napisała przecież że wierzy w Boga a nie w kościół, podobnie jak ja zresztą..a do ateisty mi daleko wierze za to że gdyby Jezus żyl to powtórnie wpadłby do kościoła z biczem i wygonił większość księży

do poco ateistom--- Moja Droga. przez 12 lat nikomu nie przeszkadzało to, ze zyjemy bez slubu, syn dostal bez problemu chrzest, nawet ja zostałam w tym czasie dwa razy chrzestną. nikto o nic pretensji nie miał. Jakoże ja zostałam ochrzczona, poszłam do komunii i dostalam bierzmowanie, tak będzie miał też mój syn, bo nie chce żeby w przyszłosci byl wytykany palcami w naszym zaściankowym społeczeństwie. z resztą widzę, że syn lubi chodzić do kościoła, i dla twojej wiadomości , my chodzimy czasem z nim, przynajmniej dwa razy w miesiącu. w inne dni syn chodzi do kościola z teściowa. po komunii chciał byc ministarntem, niestey nie zostanie bo nie będzie do niej dopuszczony. Przez księdza.wiele jest osób w naszej sytuacji, bez slubu ale mających dzieci. i oni nie mają problemu z tym,by ich pociechy poszlyu do komunii.

Gość Olenkaaa0987
Nie ma Boga bez kosciola. Kosciol jest oblubienica Chrystusa. A jak wam slub niepotrzebny to po co dziecku komunia potrzebna? Ono jeszcze nie rozumie spraw wiary, tym bardziej, ze jego rodzice nie daja mu zadnego przykladu. Ono chce isc do komunii, bo wszyscy jego rowiesnicy ida i dostana jeszcze super wypasione prezenty. A co ma wasz wiek do slubu? Macie dopiero 30lat. Po prostu nie chciecie, bo nie wierzycie w Boga, wiec dziecko tez nie pchajcie, bo potem i tak bedzie chodzilo tak jak wy i psioczylo na ksiezy i kosciol. Co za obluda! Dobrze, ze ksiadz sie na was poznal.

2 razy w miesiacu? autorko jestes bardziej praktykująca niz większość moich znajomych:) ja chodzę 2 razy w roku, ale w Polsce nie mieszkam i nie mam tej nagonki

Kosciol jest oblubienica Chrystusa a kto tak powiedział? ksiądz?:) może był..dawno temu

Gość Olenkaaa0987
najbrzydsze sa golfy - precz szatanie!

Gość Olenkaaa0987
W Pismie Świetym jest to napisane nieuku.

hehehehe nieukiem to może ty jesteś skoro wierzysz ślepo w te brednie

Gość Olenkaaa0987
A więc jesteś ateistą