Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no to mam teraz niezly problem

ksiądz nie chce dopuscic do komunii syna, ponieważ nie jesteśmy małżeństwem!

Polecane posty

Gość najbrzydsze sa golfy
"precz szatanie" nie no rozbawiłaś mnie na całego, ile masz lat? 80? moi rodzice co niedziela są w kościele ale im na głowę tak jeszcze nie padło:D

Gość Olenkaaa0987
To ze sa co tydzien w kosciele nie czyni ich katolikami

Gość BELEBUBOSSSSSSSSSS
Może chce byście zlizali bitą śmietanę z jego kolan i po tym się zgodzi

dla księdza czyni:) przede wszystkim to ze dają na ofiarę:o a na serio to są katolikami, tyle że nie nazywają sztanami tych którzy nie są, a dla ciebie wszytko jest czarne albo białe prawda?

Gość no to mam teraz niezly problem
udzielcie mi jakiejs sensownej rady. naprawde nie wiem co robic:(

myslę że jak pójdziesz z tym do gazety to nic ci to nie da, wrecz przeciwnie.jak mieszkasz w małej miejscowości to dziecko szczególnie może być wytykane palcami, nazywane od "szatanów" jak koleżanka powyżej. ja bym spróbowała załatwić to w kurii. Jak mi nie chciał wydać zgody na slub w innej parafii to udało to się załatwić po znajomości:o (za ślub życzy sobie 1500zł, poza tym bardzo go nie lubię) Mam w rodzinie kogoś wysoko postawionego w moim mieście.Jak ksiądz się o tym dowiedział od razu zmiękł.Ale za to groźnie zapowiedział że z chrzcinami w przyszłości nie ucieknę.Ale ochrzczę za granicą.Moj akt chrztu bez problemu dostanę. A może pójdź do niego i porozmawiaj jak z człowiekiem (!) powiedz że synowi na tym bardzo zależy,że regularnie chodzi do kościoła a wy się nad ślubem zastanowicie.Bo co to za sakrament pod przymusem?

Gość polska obłuda
jebani ateiści, co chcą księdza na slub, pogrzeb etc,,, na katoli psioczą sami gówno warci , tyle w temacie

Gość najwieksza obłuda
to w kościele niestety

Gość Olenkaaa0987
Ksiądz nie żyje z tych pieniędyz, które zbierze na tacę. One są przekazywane częściowo do kurii, a reszta na parafię. Zresztą gdyby księża mieli żyć z tacy to by już dawno umarli z głodu. A najlepsze, że najbardziej taca w oczy kole tych, co wcale na nią nie dają.

Gość Olenkaaa0987
To najpierw odpowiedz sensownie na pytanie czemu chcesz dziecko do Komunii Świętej przygotować a sama nie dajesz przykładu życia w duchu wiary katolickiej?

Gość nic czyli konsekwencja
jestem ateistą, ale zgadzam się z Olenką i tym księdzem ktoś tu pisał, że jest i autorka tematu, jest także antyklerykałem i wierzy w Boga, ale nie kościół no to niech wierzy i da spokój kościołowi, bo to kościół reguluje kwestię udzielania sakramentów rozumiem, że dziecko wykluczone z komunii, może paść ofiarą złośliwości otoczenia ale trzeba mieć świadomość, że wybory rodziców wpływają na los ich dzieci zapewne wielu księży machnęłoby ręką, bo to jest na podstawie cytowanego fragmentu KK, kwestia do uznania ale ten dany ksiądz uznała, że nie udzieli i cholera trzyma się to kupy LUDZIE miejcie odwagę mieć swoje poglądy i ponosić konsekwencje! i nie gadaj głupot kobieto o białej sukni itp a gdzie jest napisane, że ślub ma być wystawną celebrą? nie ma takiego obowiązku ubierasz skromną, elegancką sukienkę i już

Gość gladiolla
po co sie pchac do takej instytucji jak Kk?syn pewnie pos konczeniu skzoly wyjedzie z wiochy do miasta i moze gwizdac na KK

Gość czarna wdowa albinoska
Olenka--a co Cie to obchodzi?Ty jakies problemy emocjonalne masz czy co?Kobieta pyta co ma zrobic, a odpowiedz juz padal: bo syn bardzo pragnie do tego sakramentu przystapic.Czytac nie umiesz?Rodzice moga byc i scejntologami i nic Ci do tego.Jesli dziecko postanowilo,ze chce to powinno miec mozliwosc. Smiesza mnie takie becwaly jak Ty,naprawde:o

Gość marcelina :::::
Czy dajesz dziecku dobry przykład ,czy chodzicie do kościoła ,czy modlicie się wspólnie...pewnie nie. NIe rób z komunii szopki ,bo to nie o to chodzi.Szkoda ,że wcześniej nie pomyślałaś o tym...szkoda dziecka.

Pancerna Ty zyjesz w wierze?Uczestniczysz w zyciu kk?

Gość marcelina :::::
Pancerna...jak żadnego roku zgadzam się z Tobą:) Tylko po co te epitety :(

Gość ktosikklklklklk
Autorko. Przede wszystkim ksiądz nie ma prawa odmówić udzielenia sakramentu komunni św dziecku tylko dlatego, że rodzice nie mają ślubu. A jeśli jest to sprzeczne z jego przekonaniami-ma obowiązek wydać akt chrztu. Jeśli jest problem- zgłaszacie sprawę do Biskupa:)- odpowiedniej dla waszego miejsca Kurii. To , że jego zdaniem "żyjecie w grzechu" nie oznacza że dziecko żyje w grzechu. Poza tym- tak trzymaj. Nie pchaj się w żadne śluby- to tylko rozpocznie fazę końca związku. P.S.- Zrób jak ci napisałam- sama tak zrobiłam..Udało się:) Powodzenia:)

Wybacz-doczytalam.Ateistka. Ok...oni moga sie bawic ale jak mozna pozbawiac czlowieka mozliwosci wyboru , bo mama,babcia,ciocia zyja w grzechu?Gdzie tu logika? Powiem szczerze, ze znam jednego katolika,ktory w grzechu nie zyje.Jednego! Najgorsi sa Ci,ktorzy krzycza o wierze,biegaja do kosciola i oburzaja sie na nie-katolikow. To jest obrzydliwe.

Ale na Chcrzcie ksiądz pyta czy będziecie wychowywac dziecko w wierze katolickiej ! Ja uważam, że to czy mam slub to jest wyłacznie Moja sprawa, ważniejszy dla mnie byłby świstek z USC. Uważam równeiz, ze nie ma prawa odmówic aktu urodzenia, tak jak ktos radził poszła bym do osoby która jest nad Księdzem. Skor dziecko chodzi do Kościoła, , uczestniczy w jego zyciu i chce byc ministrantem , tzn , że wierzy w Boga i cche uczestniczyć w tym wszytskim.

Gość komunijna
Rozwalaja mnie teksty o tym jak to ktos bedzie mial przerabane w naszym zasciankowym spoleczenstwie przez brak chrztu/komunii i innych sakramentow. Mam 27lat, pracuję. W mojej firmie, jak i w firmie mojego meza (korporacje) znamy lacznie moze 5 wierzacych osob. Reszta jest nie tyle niepraktykujaca, co niewierzaca. Wiele osob NIE MA slubu koscielnego i nikt ich z tego powodu palcami nie wytyka. Sa samotni rodzice, rozwodnicy i jakos NIC sie im nie dzieje. W mojej szkole, w malym miasteczku, 20lat temu, mielismy kilkoro Swiadkow Jehowy, ktorzy oczywiscie nie byli u komunii , nie chodzili do kosciola, nie obchodzili "naszych" Swiat. Myslicie ze ktos te dzieci wytykal palcami? NIKT. A ich rodzicow ceniono za to, ze sa uczciwymi, dobrymi pracownikami.

Gość durny babiszon
ta oleńka. Chodzi toto po świecie i pluje jadem. Założę sie ze podkochuje się w jakimś sukienkowym. Co za dewota!! Autorko na pewno załatwisz komunie w innej parafii. Pewnie w jakims mieści, bo na wsi ta czarna zaraza panoszy się jak na swoim folwarku. A w mieście ksieża są bardziej obyci i bardziej normalni. Sami doopy nadstawiją sobie nawzajem, a innych całe życie chcieliby pouczać. Tfu.....

Gość watusi
pare ładnych lat temu jeden polityk powiedzial z e osoba co nie wyznaj e wartosci katolickich to nie szans na kariere- pracownicy szkol , instytucji sa zmuszani do pielgrzymek-kaplani i katecheci szczuja uczniow na tych kolegow co nie chodz na religie -najchetniej by ich zamordowla i i torturowali -sa sredniwiczn e przesladoania ateistów

Gość komunijna
watusi - to jest takie "ludzie mówią" Ja nie znam ani jednej osoby, która by szczuła kogoś (kapłana, katechety, katolika) ani osoby, która by była przez katolików zaszczuta. Moi rodzice sa nauczycielami, żadne z nich nigdy nie było na żadnej pielgrzymce, tata mimo , że nie chodzi do kościoła ma dobry kontakt z księdzem w swojej szkole.

Gość komunijna
watusi - to jest takie "ludzie mówią" Ja nie znam ani jednej osoby, która by szczuła kogoś (kapłana, katechety, katolika) ani osoby, która by była przez katolików zaszczuta. Moi rodzice sa nauczycielami, żadne z nich nigdy nie było na żadnej pielgrzymce, tata mimo , że nie chodzi do kościoła ma dobry kontakt z księdzem w swojej szkole.

Gość watusi
to skandal ze w instytucjach wisza krzyze i portrety papiezy a a religia jest w szkole - jest wrogiem nauki i glosi bajki-pare lat temu w pewnej szkole zdjeto plakaty pokazujace ewolucje czlowieka od małpy bo biblia glosi bajki o adamie i ewie a debile w to wierza i to sie dzieciom wmawia od przedszkola

masz kilka rozwiązań: - weź w następną środę w zakrystii ślub i problem z głowy (jak się ksiądz będzie oburzał że nie chcecie płacić za ceremonię ani dawać na zapowiedzi i dlatego wam nie udzieli ślubu to wtedy możecie iść do gazety ;) - poszukać innego księdza, potrzebne dokumenty zdobyć przez przełożonych tego który nie chce ich wydać - powiedzieć dziecku prawdę o świecie Póki co Twoje roszczenia wyglądają dla mnie tak jakby ktoś powiedział: "mój astrolog nie chce wróżyć mojemu dziecku bo sama olewam jego rady". I miałby rację ;-)

Gość komunijna
No akurat zapowiedzi to muszą być miesiąc przed ślubem czy jakoś tak, żeby ewentualne osoby które wiedzą o przeszkodach zawarcia tego małżeństwa mogły się zgłosić do księdza i powiedzieć. Co do komunii dziecka, to skoro jest ochrzczone, moim zdaniem ksiądz powinien dopuścić je do komunii. Jestem za tym, żeby ksiądz nie zgadzał się na chrzest jeśli rodzice nie są w stanie wychować dziecka w wierze katolickiej (bo to się na chrzcie obiecuje, a skoro żyją bez ślubu to wiadomo), a gdyby nawet ochrzczone zostało gdzieś indziej to wtedy nie ma nieporozumień, że ksiądz z "mojej" parafii nie chciał go dopuścić do komunii - wszystko zostało już przy zapytaniu o chrzest powiedziane i wyjaśnione. Pytanie, Autorko, jak bardzo Twojemu dziecku zalezy na komunii, bo jesli bardzo to mysle, ze da sie to zalatwic, moze w innej parafii ale sie da. A jesli mu nie zalezy to sama wiesz.. Obiad z prezentami mozesz zrobic przy okazji urodzin.

Gość watusi
jest ksiazka -Bez miłosierdzia - Jan Pawła II wojna z ludzmi- to jest tam pare rozdzałów o tym jak Kk nie lubi nauki i ateistow- no i Fakty i mity-co opisuja dokladnie jak Kk niszczy wszystko -oswiate, sluzbe zdrowie , wymiar sprawiedliwosci

Gość watusi
No i tygodnik NIE-bardzo madra gazeta- chyba tylko te 2 gazety s a obiektywne i nie plaszcza sie przed Kk