Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no to mam teraz niezly problem

ksiądz nie chce dopuscic do komunii syna, ponieważ nie jesteśmy małżeństwem!

Polecane posty

nie myśłałam, że są na świecie jeszcze TACY księża:o w przyszłym roku nasz syn mial iść do komunii. z moim partnerem nie jesteśmy małżeńśtwem, ale jsteśmy ze sobą już od 12 lat. zyjemy w małej wiosce, każdy się zna i jak wiadomo dla niektorcyh zdanie ksiedza jest tu święte. od jakichś dwóch lat jest nowy ksiądz, bardzo tradycyjny i konserwatywny. Powiedział nam wprost, że naszego syna nie dopuści do komunii ponieważ my żyjemy w grzechu. Mój M. się rozzłościł i powiedział, ze ksiądz chyba zartuje i ze dla nas nie ma problemu dopuscic małego do komunii w innej parafii. ksiądz powiedzial, ze nie da nam aktu chrztu syna dopoki sie nie "nawrocimy". co robic w takiej sytuacji?

Gość Pytam o mieszkanie
Stłuc księdza.

Gość jolahh
Mój syn nie został dopuszczony do bierzmowania, bo pochodzi z "takiej" rodziny - chodzi o rozwód. Poradzono nam udanie się do katedry, tyle że syn nie chciał już tego bierzmowania. Popytajcie w sąsiednich parafiach, albo w katedrze - powinni cos doradzić, w kwestii aktu chrztu również.

Gość Olenkaaa0987
No bo po co checie, żeby wasz syn poszedł do Komunii Świetej jeśli sami żyjecie w grzechu i nie dajecie mu przykładu rodziny chrześcijańskiej? Nie rozumiem jak można się oburzac na księdza w takiej sytuacji.

Gość dropiatat
Ale jak chrzcił księzulo dzieciaka to mu kasa nie śmierdziała i rodzina była ok...

Gość fellinadddaaaaaaa
sami widzicie jaka podła instytucja jest Kk-najlepiej pokazac mu srodkowy palec

syna chrzcił inny ksiądz, od paru lat jest nowy

Gość jestem tutaj i juz
skontaktowac sie z kims wyzej, w kurii....nie ma prawa na pewno odmowic komunii dziecku z waszego powodu.

Gość Olenkaaa0987
Moze ochrzcil tego syna jako pannie z dzieckiem? W takich przypadkach chrzest jest dopuszczalny.

Gość dropiatat
To nie ma znaczenia, który ksiądz chrzcił - dziecko jest ochrzczone i powinno dalej móc korzystac z kolejnych sakramentów.

i co mam powiedziec synowi, że nie pojdzie do komunii przez to ze ne mamy slubu? jakos przez caly ten czas nikomu to nie przeszkadzalo! slubu brac specjalnie pod dyktando ksiedza nie bede. chcemy to naglosnic w gazecie lokalnej, nie wiem tylko czy nie pogorsze tym swojej sytuacji

Gość Olenkaaa0987
Przy chrzcie panna z dzieckiem przeszła, a teraz już nie. Wielkie mi mecyje!

Gość Olenkaaa0987
Wystarczy, że się ośmieszasz w internecie...Ale jeśli chcesz się także ośmieszyć w swoim, jak mówisz, małym wiejskim środowisku to powodzenia:) A czemu synowi i wam tak zalezy na pójsciu do Komunii? Bo wszyscy idą? Bo dostanie laptopa i rower? Biorąc pod uwagę to jak żyjecie to na pewno nie wchodzą w grę pobudki religijne.

Gość hubba bubba
kuria, jakis przelozony ksiedza. Nie ma prawa odmowic dziecku.

Gość sip
Chrztu nie może ksiądz odmówić, ale fakt, dlaczego zależy wam na Komunii Św., skoro nie zależy wam na uświęceniu waszego związku? To w końcu wierzycie czy nie? Komunia dziecka to też pewna tradycja chrześcijańska, a nie norma, bo tak trzeba. TRZEBA, to mieć przekonanie dlaczego chce się dziecko posłać do Komunii.Poza tym samo dziecko musi coś wiedzieć na ten temat. Możliwość przyjmowanie Chrystusa pod postacią chleba to wielkie wydarzenie, w to się wierzy i kropka. A wy chcecie posłać dziecko do Komunii właśnie dlatego, że ono już wie,że pod tą postacią jest Chrystus? A wy w to wierzycie? Bo jeśli nie, to bez sensu jest całe to pytanie i pretensje do księdza.

Gość dkfkdkfkdkd
kk stosuje represje wobec niczemu winnego dziecka

Gość dropiatat
Oleńka, a ty dziecko ciągle przy kompie a nie na kolanach z różańcem w ręku? Autorko, zamiast mysleć co powiesz dziecku to działaj. Daj sobie spokój z gazetą, bo oni sa przeważnie na usługach czarnych - zwłaszcza te lokalne. Poszukaj Księdza przez duże K w okolicy - na pewno znajdziesz - są jeszcze tacy z powołaniem. Któryś Ci coś doradzi.

Gość dkfkdkfkdkd
oni po prostu traktują kościół jak większość Polaków, czyli jako część kultury masowej, nikt nie chce być świętym ale wszyscy chcą brać udział i nie rozumiem jak mozna się wyzywac na dzieciach ,to tylko facet tak może zrobić

Gość Olenkaaa0987
Wiara to nie tylko klepanie różańca. Wiara to także postawa, którą trzeba dawać świadectwo i nawracać innych. Właśnie dlatego wypowiadam się na tym topiku. A ksiądz jest właśnie prawdziwy i z powołania. Szkoda tylko, że wypowiadający się w większości sami nie są wierzący i plują jadem.

Gość dkfkdkfkdkd
dziecko chce iść do komunii a rodzice nie chcą brać ślubu. Proste

Gość dkfkdkfkdkd
możesz wytłumaczyć dziecku że komunia to bezsens ,tak jak małżeństwo, ale pewnie nie zrozumie

Gość Olenkaaa0987
Pytanie podstawowe: czemu dziecko chce isc do Komunii??

Gość dropiatat
Oleńka - pracuję z taką jedną, co to ciągle nam o Bogu opowiada, gania na pielgrzymki i prawie żyje w kościele - i nie spotkałam w życiu bardziej zakłamanej osoby, ze nie wspomnę o rynsztokowym wręcz słownictwie - ma przynajmniej się z czego spowiadać co tydzień. Od czasu jak ją znam, to omijam katolibów z daleka. A dziecko mieszkające na wsi MUSI byc u komunii, bo nie bedzie miało życia - taka jest polska wieś.

Gość dziecko jak będzie dorosłe pój
dzie samo przyjąć Sakramenty , jesli będzie czuło potrzebę.Rodzice dając dziecko do Chrztu zobowiązują się do wychowywania go w wierze.Moim zdaniem to hipokryzja ateistów, nie wierzą, ale w razie czego niech dzieciak ma Sakramenty jak mu się zachce ślubu kościelnego pod publiczkę i rodzinę

Gość basia43990
to dlaczego nie weźmiecie ślubu /pełno takich teraz szybkich,cichych w srodku tygodnia, i przynajmniej nie zyłabyś w grzechu

Gość albalongga
dlaczego dziecko ma cierpiec prze wybor zyciowy rodziców? w wielikm miescie ejst przyhamniej anonimowosc

a tak serio - na cholerę dzieciakowi komunia? i tak jesteście tylko pseudokatolikami, więc po co udawać? ­ nie kumam tego.

Gość no dobra, ale
skoro dziecko chce mieć komunię, dlaczego nie ma do niej prawa? Jakie znaczenie ma kim są jego rodzice i jak żyją? A jakby byli Żydami czy buddystami, a dziecko chciałoby należeć do kk to czemu się je odtrąca? Pan Jezus przyjmował male dzieci, więc czemu jakiś klecha zamyka mu droge wyboru swojej religii?

Gość dziecko jak będzie dorosłe pój
bo ma takich rodziców co panu Bogu świeczkę a diabłu ogarek.Tylko dziwię sie że nie maja kościelnego w końcu na wsiach to ma znaczenie :D bo co sąsiedzi powiedzą