Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no to mam teraz niezly problem

ksiądz nie chce dopuscic do komunii syna, ponieważ nie jesteśmy małżeństwem!

Polecane posty

Gość iść do księdza i mu wytkać
Idźcie jeszcze raz i powiedzcie mu, że nie jest duchownym z powołania, bo prawdziwy duchowny nie odmawiałby dziecku sakramentu, uczy się nas, że Pan Jezus kochał dzieci szczególnie i je do siebie przygarniał, a wasz syn ma być ukarany bo wy żyjecie inaczej niż ksiądz by sobie zyczył. Albo spytajcie wprost - czy za darmo wam udzieli sakramnetu małżeństwa, powiedzcie, że was nie stać, by "co łaska" sypnąć i dlatego ślubu nie macie, bo to kosztuje, a sakramenty powinny być darmowe. Ciekawe co on wtedy na to. Jak nadal uprze się, to do wyższej instancji skarga. I mu o tym tez powiedzcie, że takową składacie. Na koniec rzućcie, że przez takich jak on ludzie od KK się odwracają. i wyjdźcie.

Gość bedwyn
Po pierwsze chciałam zauważyć, że w takiej sytaucji jak dziecko autorki jest 3/4 dzieci. Może rodzice ślub kościelny mają (albo i nie), ale do kościoła na pewno nie chodzą i nie żyją zgodnie z nakazami wiary. Dziecko nie może odpowiadać za winy rodziców. Jeżeli mu zależy, to ksiądz nie może odmówić. Parafie są zrzeszone w tzw. dekanatach, na czele każdego dekanatu stoi dziekan. Ja zaczęłabym od niego, bo kuria jest dużą organizacją i sprawa może się zgubić. Ewentualnie można poszukać innej parafi, może tam będzie bardziej ludzki ksiądz i spróbowac działać za jego pośrednictwem. Może akt chrztu nie będzie potrzebny i wystarczy np. wydawana przez parafie pamiątka chrztu (u mnie ksiądz dopuszczał taką możliwość). Nie wiem czy wiecie, ale syn Martina Botmana, jednego z największych zbrodniarzy hitlerowskich, został księdzem. Wg. kryteriów niektórych osób nie powinien miec na to szans.

Gość komunijna
Pytanie, czy dziecko CHCE iść do komunii czy po prostu idzie bo tak wypada i idą wsyscy. Jeśli mu nie zależy to nie bardzo można mówić o dzieciach odpowiadających za winy rodziców.

Gość bedwyn
A nawet jeżeli dziecko chce iśc do komunii, bo idą inni (jak większość), to i tak ksiądz nie powinien odmówić. Albo niech będzie konsekwentny i nie dopuści 3/4 dzieci, bo ich rodzice też nie żyją zgodnie z nakazami wiary i ostatnio w kościele byli na chrzcie swojego dziecka. :o No, chyba że wcześniej jakis pogrzeb trafił się w rodzinie.

Gość derkijjjasa
ja przezylam szkole izolujac sie od kolegow - gowno n mnie obchodzili -szkola mija a teraz nie ma mnie na zadnym portalu spolecznooscowym-bo koledzy gówno mnie obchodzą

Gość do autorki ja dopisze
Jak jesteś przeciwna małżeństwu to jesteś przeciwna i przykazaniom, więc z jak ty chcesz wychowywać dzieciaka po katolicku skoro jest to sprzeczne z twoimi przekonaniami ???? Zastanów się lepiej nad swoją sprzeczną osobą zamiast ujadać na księdza. Najlepiej jest na drzazgę w czyimś oku psioczyć a u siebie belki w oku nie widzieć

Gość derkijjjasa
a kto jest wg ciebie bardziej moralny? mąz religjny co bije i zdradza zone czy para co se bez slubu zgodnie wiele lat zyje?chyb az eta para no nie?

Gość sfsfsfgsgsdgsd
zadzwoń do kurii i spytaj się od kiedy człowiek może decydowac sam o swojej wierze i czy dziecko takie jak twoje może pójśc do komuni poniewaz ono chce mimo, że rodzice są niechętni temu. I powiedz im , że wy nie jesteście małzenstwem itd. ale dziecko nie bardzo duża wagę przywiazuje do religii i że tobie z twoim partnerem to właściwie obojętne czy będzie miało komunie, ale dziecku bardzo zależy a ksiadz w twojej parafiii nie chce wydac akty chrztu. I jak tak samo ci powiedzą jak ksiadz to spytaj sie jakie sa warunki apostazji i gdzie znaleśc opis procedury.:)bo skoro kościól odrzuca twoje dziecko mimo, że jest ochrzczone to wypiszesz je formalnie:) nie zapomnij podac z jakiej parafii jestes:)

No tak!!! No ja powiem że? Do kościoła a owszem często latam ale? Kiedy nie zajdę to jest wizyta papieża w Polsce, o!!! Dlaczego? Bo był taki jeden pośrednik w sutannie który w dosyć skuteczny sposób mnie zraził do tej instytucji. Ciśnie się pytanie do ust. Kościół dla ludzi czy ludzie dla kościoła??? Z Bogiem mogę rozmawiać sam bez pośredników skoro takich jak wymieniony ksiądz kościół ma nazwijmy to etacie. Mój znajomy miał podobny przypadek i? No Poszedł do "magika" wysłał mu pisemko o dotyczące aktu apostazji czyli wykreślenie z rejestru członków Kościoła Katolickiego z powodu niedopuszczenia dzieciaka do I komunii zaznaczając że podobne pisma wysyła również do instytucji kościelnych i kilku poczytnych dzienników. Efekt? No skubaniec za dwa dni był u nich z miękką rurką. I po bólu.

Gość gość
www.youtube.com/watch?v=BiPJAlBwD_Q

Gość wierzaca
Ja ostatnio wogole nie rozumiem ksiedzy,ale nie rozumiem tez tych ktorzy utozsamiaja ksiedza z Bogiem. Uwazam,ze Bog pragnie aby dziecko do komunii przystapilo i zylo wedlug jego praw. To czy rodzice maja slub moim zdaniem jest bezznaczenia,to ich rozliczy Bog. Dlaczego wedle jednych oceniani sa drudzy. Rodzice moga byc grzeszniki,a dziecko swietym. Nigdy nic nie wiadomo.

Gość gość
olenka to ksiedzu obciaga

Gość Bibliia
Dlaczego caly czas mowicie "Chrzescijanie" to ze was rodzice ochrzscili jeszcze nie robi z was chrzescijan ,a zwlaszcza ze uprawiacie religie rzymsko katolicka. Jeztescie Katolikami. Poczytajcie Bibliie i proscie Pana zeby wam oczy otwozyl.