Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kHDoiwqdm;aloojdfsccccccccccc

Odporność jak ją wzmocnić?

Polecane posty

Gość kHDoiwqdm;aloojdfsccccccccccc

Jesień i zima to pory roku, gdy nasz organizm jest bardziej niż zwykle podatny na spadek odporności, brak witalności i słabe samopoczucie. Zimno i duża wilgoć powietrza wychładza nasz organizm, potrzebujemy więcej ciepła, żeby go ogrzać. To, czy zdołamy obronić się przed infekcją, zależy w dużym stopniu od odpowiedniej diety. Ważne jest zwiększenie ilości gotowanych posiłków w ciągu dnia, co pomoże zachować energię i ciepło w organizmie. Najlepiej zjadać 4-5 posiłków dziennie co 3-4 godziny. W tym czasie zdecydowanie warto postawić na ciepłe śniadanie, które zapewni nam ciepło na pierwszą część dnia. Może to być na przykład gotowana owsianka z bakaliami czy kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem. Tradycyjne kanapki z wędliną lub serem nie tylko nie rozgrzeją organizmu, ale dodatkowo powodują zwiększenie wydzielania śluzu, np. w postaci kataru. Do silnie śluzotwórczych produktów zalicza się nabiał w dużej ilości, produkty z białej mąki i produkty z białym cukrem. Cukier jest największym zjadaczem witamin i mikroelementów w naszym organizmie, które są niezbędne do aktywności układu immunologicznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kHDoiwqdm;aloojdfsccccccccccc
Nie tylko śniadanie powinno być ciepłe: warto zdecydowaną większość posiłków przygotować przez dłuższe gotowanie, pieczenie, duszenie. Zupy gotujemy ze świeżych warzyw sezonowych, unikając mrożonek, wzbogacając je kaszami. Potrawy doprawiamy ziołami i przyprawami, np. tymiankiem, oregano, kminkiem, kozieradką, kurkumą, imbirem, cynamonem. Stosowanie przypraw poprawia strawność pokarmu i wzmacnia odporność. Jeżeli chodzi o zboża bogate m.in w minerały regulujące odporność cynk, żelazo, magnez, najbardziej odpowiedni na jesień jest jęczmień: w postaci płatków, pęczaku czy drobnej kaszy. Dla osób z wzmożonym wydzielaniem śluzu (np. zmagających się z katarem), polecana jest szczególnie kasza jaglana, która osusza i rozgrzewa, jak i ryż brązowy, ale z dodatkiem cynamonu lub kurkumy. Silnie rozgrzewające właściwości ma kasza gryczana. W porze jesienno zimowej zalecana jest też większa ilość kwasów tłuszczowych omega 3; zawiera je np. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia czy nieoczyszczony olej lniany, nasiona (pestki dyni, słonecznik, sezam) orzechy i migdały, które dodatkowo są bogatym źródłem mikro- i makroelementów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkfbf
ksiazke piszesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kHDoiwqdm;aloojdfsccccccccccc
Chroniąc swój organizm przed zmarznięciem, należy w potrawach uwzględniać takie warzywa jak dynia, rzepa, kalarepka, seler, cebula, por, czosnek, warzywa strączkowe. W okresie jesienno-zimowym ograniczamy spożycie surowych owoców i warzyw! Szczególnie należy unikać cytrusów mimo, że zawierają witaminę C, nie są korzystne w naszej sferze klimatycznej ze względu na silne działanie wychładzające. Cytrusy warto zamienić na sezonowe owoce (lub ich przetwory) z naszej strefy klimatycznej, takie jak: żurawina, owoc z dzikiej róży, jabłka, gruszki oraz nasiona i orzechy suszone. Podczas zimnych dni wskazane jest dostarczanie energii z ryb, mięsa pieczonego lub duszonego w ziołach. Jednak należy pamiętać, że niekorzystnie wpływają na nasz organizm wędliny, ze względu na dużą zawartość soli i substancji chemicznych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość unikać mrożonek???
może zimą unikać mrożonek?:O doinformuj się mrożonki na pewno są dużo bardziej wskazane niż "świeże warzywa" zimą:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hjfhuhfiohjdkfh
dobra pochwaliaś sie wiedza i co dalej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kHDoiwqdm;aloojdfsccccccccccc
Oprócz diety trzeba pamiętać o odpowiednim ubiorze takim, który nie dopuści ani do wychłodzenia, ani do przegrzania organizmu. Ważne jest również, by pomieszczenia, w których pracujemy i odpoczywamy, miały odpowiednią temperaturę (ok.20 stopni Celsjusza) i wilgotność powietrza. Przy ogrzewaniu centralnym trudno utrzymać odpowiednią wilgotność pomaga położenie na grzejniki wilgotnych ręczników, zamoczonych w czystej wodzie. Pomieszczenia, w których przebywamy, należy także kilka razy dziennie wietrzyć. Układ immunologiczny, nerwowy i hormonalny tworzą integralną całość, przekazywane bodźce neuronalno-hormonalne kształtują naszą odporność. Wszystkie te trzy układy harmonijnie współgrają w trakcie snu. Dochodzi wtedy do ich regeneracji, a tym samym do wzmocnienia odporności. Sen musi trwać co najmniej osiem godzin, bez względu na porę roku. Powinno się spać w wywietrzonym pokoju lub, o ile nie jest zbyt zimno, przy otwartym lub lekko uchylonym oknie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kHDoiwqdm;aloojdfsccccccccccc
Nie sposób pominąć także codziennej aktywności fizycznej! Z medycznego punktu widzenia ćwiczenia fizyczne powodują zwiększenie aktywności limfocytów, które są nazywane Natural Killers. Stanowią one podstawę naszej odporności. Zalecane są codzienne spacery na świeżym powietrzu, mimo tego, że aura nie jest tak zachęcająca jak w okresie wiosenno-letnim. Zadbajmy o to, by spędzać choć część czasu wolnego na dworze. Wspólne spacery można urozmaicać innymi formami aktywności, takimi jak zabawy i gry plenerowe. Przy deszczowej i bardzo zimnej pogodzie należy regularnie ćwiczyć w wywietrzonym pomieszczeniu. Po ćwiczeniach w zamkniętym, przegrzanym pomieszczeniu dodatkowo narażamy się na nagłe zmiany temperatury, co negatywnie wpływa na układ immunologiczny. Pamiętajmy, że jesteśmy integralną częścią przyrody dlatego powinniśmy współgrać z porami roku poprzez odpowiednie odżywianie, zachowanie rytmów biologicznych oraz aktywność fizyczną na łonie natury.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kHDoiwqdm;aloojdfsccccccccccc
Tyle tu pytań matek o podniesienie odporności - i macie tu podane na tacy - ale i tak wiecie lepiej. To po sie pytacie o pdniesienie odporności, skoro na tak proste informacje reagujecie buntem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość unikać mrożonek???
a co powiesz o tym co ja napisałam?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kHDoiwqdm;aloojdfsccccccccccc
Ja nie używam mrozonek. Mąż przywozi świeże warzywa z giełdy co niedziele.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kHDoiwqdm;aloojdfsccccccccccc
Zupy warzywne i warzywno zbożowe powinny być ugotowane ze świeżych składników, bez użycia mrożonek i kuchenki mikrofalowej. Mają najwięcej wartości odżywczych, gdy są podane zaraz po ugotowaniu, nie podgrzewane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sekrotka
juz myslalam,ze kolejny lek na odpornosc bedziesz reklamowac. A tak wogole-chcecie byc odporniejsze?to nie uzywajcie tej chemii na odpornosc,bo to jedna wielka sciema

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość błagam cię kobieto
o jakich "świeżych" warzywach ty mówisz zimą?:O:O:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tortillla
A ja myslalam ze to bedzie pytanie jakie kupic zelki, srelki duperelki syropki na podniesienie odpornosci :P bo latwiej jest wpakowac w dziecko tone preparatow z apteki niz zadbac o diete, ruch, spacery

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tortillla
No przechowuje sie ziemniaki, buraki, marchewke ale chyba wiecej nie bardzo. Ja tam kupuje mrozonki, a niektore warzywa mam sama pomrozone, owoce zreszta tez.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kHDoiwqdm;aloojdfsccccccccccc
W żywieniu przedszkolnym nie zwraca się uwagi na naturę pokarmów (rozgrzewające, wychładzające), dzięki której można przygotowywać posiłki odpowiednio do danej pory roku. W porze jesienno-zimowej potrawy powinny być o właściwościach rozgrzewających organizm, a nie wychładzających, dzięki czemu naturalnie możemy podnieść odporność dziecka. Posiłki o takich właściwościach to gotowane, pieczone, na bazie kasz, mięsa z dodatkiem przypraw takich jak tymianek, bazylia, oregano, cynamon oraz imbir.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kHDoiwqdm;aloojdfsccccccccccc
Chemiczne dodatki do żywności Ciepłe, gotowane posiłki podawane są w przedszkolach głównie na obiad w postaci zupy i drugiego dania. Do przygotowania potraw nie używane są pojedyncze zioła, w tym rozgrzewające, ale gotowe, złożone przyprawy ze wzmacniaczami typu vegeta i kucharek. Zupy często gotowane są na kostkach rosołowych, które oparte są głównie na soli i substancjach wzmacniających smak, a ilość suszonych warzyw i ziół jest w nich znikoma. Osoby, które spożywają produkty z glutaminianem sodu, są trzy razy bardziej narażone na otyłość, a nadmiar tej substancji wywołuje zaburzenia wzroku. Dodatki do żywności spożywane często mogą mieć zły wpływ na zdrowie dziecka, np. alergizujące, i powinny być krytycznie odrzucane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kHDoiwqdm;aloojdfsccccccccccc
Co jedzą w przedszkolu nasze dzieci? Węglowodany Produkty węglowodanowe w przedszkolach opierają się zdecydowanie o ziemniaki i produkty mączne, w tym z mąki mocno oczyszczonej białej. Brakuje większej ilości kasz: gryczanej, jaglanej, jęczmiennej czy ryżu brązowego, które są doskonałym źródłem energii, a jednocześnie bogate są w białko, makro- i mikroelementy oraz witaminy. Białko Źródło białka w diecie dziecka to nie tylko mięso, mleko i przetwory mleczne, ale również ryby i warzywa strączkowe, które pojawiają się na talerzu przedszkolaka rzadko. W żywieniu przedszkolnym produkty mleczne występują codziennie. Powinniśmy się zastanowić, czy mają być podstawą żywienia dla każdego dziecka? Biorąc pod uwagę, że u dzieci jest coraz więcej alergii, a jednym z głównych alergenów jest mleko krowie, czy powinno ono dominować w jadłospisie? Sery żółte i topione zalicza się do produktów wysokoprzetworzonych. Przykładowo ser topiony powstaje ze stopienia sera żółtego z dodatkiem tzw. topników: kwasu cytrynowego, winnego, mlekowego i ich soli, diofosforanów. Nazwa sera topionego pochodzi od sera żółtego, który ma stanowić około 30% wytwarzanego produktu. Pozostała zawartość topionego sera to dodatki. Cukier Produkty mleczne w postaci słodkich serków, deserów, jogurtów mają ok. 2-3 łyżeczek cukru w 100 gramach, wsady owocowe nierzadko oparte są na sztucznych aromatach oraz zawierają substancje zagęszczające w postaci modyfikowanej skrobi. Desery mleczne czy desery w postaci białej bułki z kremem czekoladowym, słodkie kakao, wafelki, batony to produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Dostarczają organizmowi w krótkim czasie dużą dawkę energii w postaci glukozy, przez co dziecko może być nadmiernie pobudzone i nie może skoncentrować się na zajęciach, po chwili wysokiego stężenia glukozy we krwi nagle dochodzi do gwałtownego spadku. Spożywając produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym, np. pieczywo razowe, makarony razowe, płatki zbożowe czyste, kasze, warzywa czy niektóre owoce, cukier uwalnia się do krwi stopniowo i utrzymuje się na stałym poziomie nawet do trzech godzin. Nadmiar cukru w diecie wpływa na rozwój próchnicy, pogorszenie obecnego zdrowia dziecka prowadząc do otyłości i cukrzycy. Na deser możemy zaproponować pieczone jabłka lub gruszki z rozgrzewającymi przyprawami, takimi jak cynamon, goździki, które będą dostarczać naturalnej słodyczy i wzmacniać odporność dziecka. Warzywa i owoce W każdym jadłospisie przedszkolnym uwzględnione są różne warzywa i owoce, jednak często używane są mrożonki lub produkty pochodzące z importu, które niestety są traktowane dużą ilością substancji chemicznych, m.in przeciwgrzybiczych. Jarzynki dla przedszkolaków można przygotowywać z sezonowych warzyw i owoców. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest używanie kiszonych warzyw, np. ogórków, kapusty. Napoje Napoje w przedszkolach przygotowywane są niestety ze skoncetrowanych i bardzo słodkich soków. Pojawiają się gotowane kompoty, których powinno być więcej, można też wprowadzić herbatki ziołowe, owocowe takie jak: cynamonowa, z dzikiej róży, aronii, melisa, rumianek. Śniadanie w przedszkolu najważniejszy posiłek w ciągu dnia Śniadania oparte są na suchych produktach kanapki z serem żółtym lub topionym, wędliną, białym serkiem, pastą jajeczną czy sporadycznie pastą rybną. Należy szczególną uwagę zwrócić na często pojawiające się na talerzu przedszkolaka parówki. Parówka zawiera średnio tylko 7 g mięsa niskiej jakości na 100 g masy, a pozostałość to dodatki typu: skóry, tłuszcz, koncentrat białka z skrobi modyfikowanej, kaszka manna, woda, substraty zapachowe i smakowe, a nawet mączka kostna. Niestety pasztety również są produktami niskiej jakości. W składzie różnych produktów znajdują się składniki genetycznie modyfikowane, np. skrobia, białko z genetycznie modyfikowanej soi, które mogą być niebezpieczne zwłaszcza dla dzieci, uaktywniając różne procesy w tym alergie. Jako ciepły posiłek poranny czasami podawana jest zupa mleczna na bazie płatków zbożowych kukurydzianych, miodowych Płatki są wysoko przetworzoną żywnością, są bogate w syntetyczne witaminy, minerały, które są do nich dodawane, ponieważ w obróbce zbóż pierwotne witaminy i minerały zostały utracone, dodatkowo są dosładzane cukrem lub syropem fruktozo-glukozowym. W zamian na śniadanie proponujemy owsiankę z naturalnych płatków gotowaną na wodzie z suszonymi bakaliami, orzechami (bogatymi w makro- i mikroelementy) o średnim indeksie glikemicznym, dzięki której dzieci organizm zostanie rozgrzany. Ta potrawa ma średni indeks glikemiczny, dzięki czemu dziecko będzie mieć dostarczoną stałą energię na najbliższe 2-3 godziny, co pozwoli na aktywny udział w zajęciach. Rozważając żywienie dzieci, warto podkreślić, że dzieci w grupie łatwiej przełamują bariery w spożywaniu nowych produktów. Obserwując rówieśników, potrafią sięgnąć nawet po produkty nielubiane. Jako rodzice dzielmy razem z przedszkolem odpowiedzialność za utrzymanie zdrowia również w domu. Ważne, aby od najmłodszych lat wytworzyć dobre nawyki żywieniowe, które będą owocować zdrowym rozwojem dziecka i dojrzałego człowieka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do autorki/a
A nie przyszło ci do głowy ze można do zwykłej kanapki wypić kubek gorącego kakao lub herbaty z miodem i cytryną???? Może to nie rozgrzewa???? Nie wyobrażam sobie zjeść czegokolwiek słodkiego na śniadanie, rzygałabym dalej niż widziała... W ogóle słodkie jem najczęściej raz na dwa miesiące i to zwykle u kogoś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kHDoiwqdm;aloojdfsccccccccccc
Napoje powinno pic sie 30 minut po posiłku, aby najpierw uruchomiły sie soki trawienne aby trzustka dobrze pracowała. Jak dasz napój odrazu po posiłku lub w trakcie to rozleniwiasz trzustke.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dobra Mama wie co
najlepsze dla jej dziecka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lidka33
Jasne, dobra mama też wie, ze na wzmocnienie odporności najlepsze są oleje ryb z tuńczyka i sardeli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na odporność, a zwłaszcza na bóle gardła dla całej rodziny to ja bym polecała cukierki Reutter w wariancie z szałwią, miodem i wit C. W ofercie mają różne zioła, ale te szałwiowe na gardło będą najlepsze moim zdaniem. Trzeba by o preparat w aptece zapytać, tylko trzeba sprzedawcy zaznaczyć, że chodzi o autentyczne Reutter, niemieckie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×