Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skarbeczek020406

zwolnienie dyscyplinarne a brak umowy???

Polecane posty

Gość skarbeczek020406
asieńkau78566564654 umowę niby miałam dostać pierw na rok, potem okazało się ze na miesiąc próbny a z 30 pracowników nowych zostało tam 2 starych przy zmianie dyrektora podobno dlatego kazali i mi uciekac póki jeszcze czas był. a fakt był taki,że umowy nie dostałam w ogóle więc jak mi ta dziewczyna napisała o jakiś warunkach o których nawet nie wiedziałam to śmiać mi się chciało...

Gość sheestheonne.
Nie ma umowy, nie ma dyscyplinarki easy... bez umowy mogłaś sobie w każdej chwili pójść do domu :) a na domiar tego... to ty możesz mu narobić koło tyłka. Bo nie można pracować w PL bez umowy, a już tym bardziej gratis :) bo domyślam się, że Ci nie wypłaci kasy za przepracowane dni. Umowa powinna być podpisana naj póżniej w dniu w którym rozpoczęłaś pracę :) więc baju baj, ale walcz o swoje .

Gość asieńkau78566564654
no i of kors że radca prawny kazał Ci sie posłużyć nim :] no i też te połączenia..powiesz że Cię szantażują i grożą Ci..nękają :) co za kutafony w tym Empiku..nic tam kurwa nie kupię już :D

Gość skarbeczek020406
jak zadzwoni to powiem, może przestanie dzwonić do mnie po 20 razy dziennie i ciagle z innych numerów :P

Gość skarbeczek020406
no była mowa o umowie szybko,że podpiszemy z wcześniejszą datą i zrobimy wypowiedzenie za porozumieniem stron ze strony pracodawcy ze wcześniejsza datą :) ale leje na to już nie mam zamiaru na nic sie zgadzać, jeszcze on będzie miał kłopoty

Gość asieńkau78566564654
gdzie jest ta księgowa?? nie wiem czy można zawrzeć umowę na okres miesiąca..jeśli już to umowa o dzieło bądź umowa zlecenie czyli jest to umowa nie o prace a umowa cywilnoprawna.. o jakich on pierdoli 2 tygodniach :D hahahaha czy ten Twój szef z zawodu jest szambiarzem?? hahahahahahaha ja jestem po zawodówce a prace w biurze dostałam fartem - już tam nie pracuję, ale widac jestem lepiej zorientowana niż kurwa szef.. "mój mąż, z zawodu jest dyrektorem" hahahahaah co za patałach ja jestem bardzo wredna i ja wiem, że bym ich nękała teraz :]

Gość asieńkau78566564654
nie mas zobowiązku sie tam stawiaci powiedz, że niczego nie podpiszesz..pewnie Cie zarejestrowali i teraz potrzebują Twojego podpisu. :d hahahahah ale się wjebali :D hahahahahahaha i teraz będa szukać kontaktu z Toba byś podpisała tą umowę bo muszą mieć Twój podpis :D szef będzie płacił karę!!! błagam Cie nie idź tam i zaśmiej się im do telefonu :D że nic nie podpisywałaś i powiedz że nie wiesz o co chodzi, że Ty nawet nie byłaś w takiej pracy, że siedziałaś w domu :D

Gość a przypadkiem zawieranie
umowy z datą wsteczną to nie jest przestępstwo? :classic_cool:

Gość skarbeczek020406
siostra to samo mi podpowiada,za to,że są takie świnie w tym kraju i wyzyskiwacze bym zrobiła im na złość i ich zgłosiła. A jak rzeczywiście zostałam zgłoszona co z urzędem pracy jak sie dowie - to mnie wyrejstrują ale nie mam im jak przedstawić żadnego dokumentu bo go nie dostałam o tyle dobrze

Gość asieńkau78566564654
nie dość, że to państwo jest chore..że nie ma umów o prace tylko śmieciowe to jeszcze jakiś idiota będzie groził..koniec z tym..wysadziłabym w powietrze takich ludzi..aż się wściekłam.

Gość taka_jedna_jedyna
dziewczyno zgłoś nękanie, zastraszanie i próbę szantażu na policje nadmień, że właśnie zastraszeniem próbowano Cię zmusić do podpisana umowy, po tym jak po kilku przepracowanych dniach BEZ UMOWY zrezygnowałaś z pracy na czarno, do której ów pracodawca próbował Cie zmusić, a na co godzić się nie chciałaś idź też do PIPu osobiście i załatw sprawę u osoby kompetentnej, przy tym upieraj się, że zwodzono Cię umową na stale (choć nigdy jej na oczy nie widziałaś) a jak zrezygnowałaś (bo nie chciałaś pracować na czarno) to próbowano zastraszyć (pokaż maila i bilingi)

Gość asieńkau78566564654
[zgłoś do usunięcia] a przypadkiem zawieranie umowy z datą wsteczną to nie jest przestępstwo? powiedz im, że ty nie chcesz brać udziału w przestępstwie :)

Gość skarbeczek020406
asieńkau78566564654 co racja to racja :) musimy walczyc o swoje prawa i chyba tak tego nie zostawię. i zastraszana byłam bo wczoraj i po dzisiejszym telefonie do PIPu to prawie w gacie narobiłam ze strachu...

Gość asieńkau78566564654
najlepsze jest to, że on - ten szef wie chyba w co się pakuje..?? czy on nie jest świadomy tego, że to on tutaj jest kozłem ofiarnym ?? jej ja bym zadzwoniła do niego właśnie..i mu to wszystko powiedziała a nie czekałabym na tel od niego. i powiedziałabym, że właśnie pisze pismo z oskarżeniem na niego i się rozłączyła :)

Gość skarbeczek020406
chyba nie umiem byc tak wredna i nie mam chyba zbyt mocnych nerwów i odwagi na to :) chodź kto wie... on na pewno jest pewny w co się wpakował i pewnie mnie zarejestrowali i dla formalnosci chcą podpisu ale nie ma takiej opcji wię czastraszaja mnie dyscyplinarką

Gość asieńkau78566564654
tak jest...tak jest... :) nie idź tam za żadne skarby.. jeżeli Cię zarejestrowali, to muszą wyrejestrować.. do tego nie jest potrzebny podpis już bo to umowa zlecenie pewnie..ale przyjdzie lista płac i będą musieli w niej uwzględnić, że nie zarobiłaś nic..bo gdyby było inaczej musieliby mieć Twój podpis na liście płac.. :) no ale oni muszą mieć ten Twój podpis na umowie.. :)

Gość saszka099
Nie ma się czego bać kobieto, a walczyć o swoje... Miałam prawie, że identyczną sytuację. Pracowałam bez umowy 2 msc w salonie w Centrum Handlowym ;) Po 2 msc łaskawie dostałam umowę przy czym od razu z wypowiedzeniem, bo rzekomo mieli w kasie na mojej zmianie + 40 zł nadwyżki i zniknęła jedna torebka ;) oczywiście padło na mnie, pomijając że były jeszcze dwie inne dziołchy, którym czas w pracy mijał tylko i wyłącznie na rozmyśleniu jakby mi tu podłożyć nogę ;) miałam najwyższą sprzedaż, wyścig szczurów wiecie jak to jest :) Nie ważne jak szybko biegniesz i tak jesteś szczurem :) ...mniejsza z tym... Tak więc z umową dostałam wypowiedzenie, plus groźba że jak nie podpisze to na jutro będę miała dyscyplinarkę :) przepracowałam do końca okresu próbnego jak człowiek, z tym że przez 3/4 msc byłam na l4. :) Trzeba walczyć o swoje, konsekwentnie. Bo jak nie będziesz tego robić, to będą tobą pomiatać na wszystkie strony ... nie ma się czego bać, w takich sytuacjach trzeba być szczególnie wrednym. Na nastę

Gość ańń.
Powiedz mi na chłopski rozum. Jak można wypowiedzieć dyscyplinarnie umowę, której się nie podpisało ? ;)

Gość skarbeczek020406
nie da się :P :)

Gość skarbeczek020406
czyli tylko zastraszanie i nekanie telefonami jest :/

Gość no pytam cieee
ja bym poszla na policje to jest bezczelnosc!

Gość skarbeczek020406
To co pan Dyrektor przysłał mi teraz w e-mailu: Witam, Proszę o kontakt ze mną w sprawie Pani umowy o pracę w Empik. Chodzi mi wyłącznie o to aby Pani podjechała do mnie na 2 minuty w celu podpisania rozwiązania umowy o pracę ponieważ jest Pani już zgłoszona do Urzędu skarbowego. :) teraz się opamiętał o umowę!

Gość asieńkau78566564654
odpisz. Witam, Szanowny Pani Dyrektorze, nastał pewien problem i nieporozumienie, ponieważ ja żadnego dokumentu nie podpisywałam z waszą firmą i tym samym nie jestem do niczego zobowiązana. Nie moge podpisać rozwiązania czegoś czego nie zawierałam z Państwem. Pozdrawiam serdecznie, z wyrazami szacunku ....... :)

Gość ańń.
Jedź podpisz umowę i tylko i wyłącznie wypowiedzenie za porozumieniem stron, przynajmniej dostaniesz kasę za dni które przepracowałaś:)

Gość asieńkau78566564654
a ile dni tam pracowałaś ??

Gość asieńkau78566564654
bo jeśli to umowa zlecenie o której wspomniałaś to Ci może złotówkę wypłacić, bo nie wiesz ile miałaś wpisane w umowie bo jej nie widziałaś. mogłaś mieć tam wpisane 100 zł na miesiąc, więc nie wiem czy opłaca Ci się podpisywać i jechać tam. wydawać na bilet itp.. :/

Gość vgsdfgdsfg
on da ci najpierw do podpisania umowę( żeby dopełnić formalności i żeby on nie beknął) a potem wypowiedzenie jej i zmusi cie do pracy przez dwa tygodnie wypowiedzenia, cwany facet, odpisz tak jak wyżej i jeszcze dopisz , że zwróciłas się na piśmie do inspekcji pracy o interpretację twojego problemu z ich firmą;)

Umowa o pracę powinna być zawarta na piśmie (art. 29 2 kp). Strony umowy powinny podpisać dokument obejmujący treść oświadczenia woli sporządzony w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach. Kodeks pracy nie reguluje skutków niezachowania formy pisemnej umowy o pracę. A zatem umowa ustna określająca wszystkie niezbędne elementy stosunku pracy jest skuteczna i wiążąca. Jednakże Kodeks pracy zobowiązuje równocześnie pracodawcę do: 1) pisemnego potwierdzenia pracownikowi najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy (art. 29 2): a) stron umowy, b) rodzaju umowy, c) warunków umowy. 2) poinformowania pracownika na piśmie nie później niż w ciągu 7 dni od dnia zawarcia umowy o (art. 29 3): a) obowiązującej pracownika dobowej i tygodniowej normie czasu pracy, b) częstotliwości wypłat wynagrodzenia za pracę, c) wymiarze przysługującego pracownikowi urlopu wypoczynkowego, d) obowiązującej pracownika długości okresu wypowiedzenia umowy o pracę, e) układzie zbiorowym pracy, którym pracownik jest objęty, a jeżeli pracodawca nie ma obowiązku ustalenia regulaminu pracy - dodatkowo o porze nocnej, miejscu, terminie i czasie wypłaty wynagrodzenia oraz przyjętym sposobie potwierdzania przez pracowników przybycia i obecności w pracy oraz usprawiedliwiania nieobecności w pracy. W omawianym przypadku skutecznie zawarta umowa ustna nie została potwierdzona - zgodnie z wymogami Kodeksu pracy - na piśmie.

Gość skarbeczek020406
w inspekcji pracy powiedzieli mi,ze podpisałam listę obecności i pracowałam jeden dzień i liczy się umowa ustna więc to mogą mi wlepić karę a nie pracodawcy i muszę rozwiązać z nim umowę:/