Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skarbeczek020406

zwolnienie dyscyplinarne a brak umowy???

Polecane posty

Gość skarbeczek020406
no wypełniałam podstawowe dokumenty do przyjęcia do pracy ale bez umowy

Gość kasljda
ale niepotwierdzenie umowy o pracę pisemnie - nie powoduje jej niewżności

Gość asieńkau78566564654
jakie to były dokumenty ?? poproś o skan, żeby Ci je wysłali na maila..

Gość asieńkau78566564654
pracowałaś tam tylko jeden dzień?? a pisałaś, że nie mogłaś się doprosić o umowę..:/ to jak to w końcu jest..pracodawca ma prawo dostarczyć Ci umowę w ciągu 7 dni roboczych chyba.

Gość kasljda
7 dni jest na dostarczenie świadectwa pracy. Umowę powinno się dostać w dniu rozpoczęcia pracy,jednak niepotwierdzenie umowy na pismie kodeks pracy uwaza za wykroczenie, ale nie powoduje to jej nieważności. I pewnie to chciali ci przekazac w PIP

Gość młoda księ
dobra, z tego wynika, że te wszy dały Ci podobno umowę o pracę (pomijając, ze jej nie widziałaś na oczy). Urlop na żądanie miałaś prawo wziąć już w pierwszym miesiącu- więc tamta wsza kłamie, poza tym nic tu nie ma o badaniach lekarskich (a skoro to była umowa o pracę to rozpoczęcie tej pracy powinny poprzedzać odpowiednie badania, bez których pracodawca nie miał prawa dopuścić Cię do pracy) Nie dziękuj tylko przyswój sobie tę wiedzę.

Gość kasljda
Nie miała prawa do urlopu na żądanie. Nie przepracowała nawet miesiąca.

Gość phiphiiii
ale tak zupełnie z innej beczki, to czy to zwolnienie dyscyplinarne (najgorsza możliwa opcja) jest dla autorki takie strasznie groźne. Po prostu w cv nie będzie się chwalić, że tam 1 dzień pracowała a tej luki nikt nie zauważy. To nie jest luka w zatrudnieniu trwająca 5 lat. No chyba, że są tam jakieś inne konsekwencje takiego zwolnienia oprócz info w świadectwie pracy.

Gość nie chce krakac ale chyba ktos
podpisal jednak za autorke te umowe o prace :P jesli sie okarze, ze intuicja mnie nie myli to beda niezle jaja ..

Gość skarbeczek020406
zgłoszona byłam do zusu i urzędu skarbowego od pierwszego pazdziernika i raz podpisałam dzien w pracy w inspekcji powiedzieli ze umowa słowna tez sie zgadza i musze podpisac umowe i rozwiązanie umowy masakra jakaśa normalnie ma prawo mi ją dać do 7 dni inaczej pracodawca poda mnie do sądu itp ;/ po skontaktowaniu się z dyrektorem otrzymałam to: Witam, Pani przyjazd jest wyłącznie formalnością Pani urząd skarbowy już wie, że Pani podjęła u nas pracę mimo iż tylko na 3 dni i będzie Panią ścigał za nierozliczeni się z nich i z podatku. Umowę czy świadectwo pracy, które my MUSIMY Pani wystawić może Pani nikomu nie okazywać czy wręcz wyrzucić do kosza ale my musimy je wystawić a bez Pani wypowiedzenie nie możemy tego zrobić. Zatem proszę o podanie kiedy Pani może do nas podjechać z zakończyć formalności.

Gość skarbeczek020406
niby prawo jest po naszej stronie a przychodzi co do czego to nie jest :/ po cholere mi podpisywać tą umowę i mieć potem od razu wypowiedzenie tylko czy da wypowiedzenie za porozumieniem stron czy dyscyplinarkę...!!!

Gość sdskip
a ty myślalas ze wygrasz z pracodawcą? bo ludzie na kafe powiedzieli ze jak nie ma umowy to nie ma zatrudnienia... ktoś na górze strony ci napisał,ze niepotwierdzenie pisemne nie powoduje niewaznosci... co za tym idzie masz prawa i obowiazki pracownika jak i pracodawca ma swoje prawa i obowiązki.. łatwo było przewidziec ze akurat ta firma zglosi pracownika do zus i us od pierwszego dnia...zresztą mało ktora firma sobie z tymi instytucjami pogrywa. A w polsce prawo jest po stronie silniejszego... Teraz idz i przepros i miej nadzieje, ze jednak sa ok i nie beda chcieli robic ci nieprzyjemnosci... I jak się okazuje PIP wie nieco wiecej o prawie pracy niz uzytkownicy kafe (nie wszyscy, bo chyba 3 czy 4 wypowiedzi były w porządku)

Gość przez umowe
zostałam zwolniona z pracy za to ze domagalam sie dostania umowy ale pracodawca wolał pozbyc sie problemu niż dac mi umowe