Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość natt19

Planuje dziecko mam 19 lat

Polecane posty

Gość jedza344556
Nie za wcześnie????????

Gość gość
to wasza decyzja LAE DECYZJA NA CALE ZYCIE ja tez zostałam mama w wieku 20 lat bo CHCIALAM :) i było super potem po 3 latach urodzilo się 2 dziecko.. i swietnie tylko ze teraz majac 28 lat chciałabym znow szalec, bawic się i czuje ze troszkę się pospieszylam z macierzyństwem. oczywiście nie zaluje itd. ale wiem ze jeszcze dużo mogłabym przezyc ,zaszaleć. ale jeśli czujesz ze tego wlasnie chcecie to chyba nikt tej decyzji nie zmieni. moja bratowa w wieku 19lat urodzila. no i nic się nie stało . po 10 latach urodzila 2 dziecko.

Gość gość
Najwazniejsze ze teraz bedziesz przyjmowac. Nie ma tez co od razu panikowac, bo wszystko bedzie dobrze.

Gość gość
Jestem w takiej samej sytuacji jak Ty tylko my z narzeczonym sie zdecydowalismy i rodze za 3 miesiace :) nie patrz na innych i kieruj sie wlasnym sercem

Gość gość
Teraz kobiety to by chcialy rodzic w wieku 30 lat,porazka.... dziecko to nie problem i nie koniec swiata przy nim tez mozesz korzystac z zycia. Wspolczuhe wam takiego myslenia i nie jedna 19 latka jest dojrzalsza od 30latki

Gość gość
w tym wieku nikt nie myśli o dzieciach

Gość gość
19 lat?????????

Gość gość
Chętnie pomoge zapłodnic twoja cipke

Gość gość
Mam 20 lat chetnie pomoge Dziwko pokaz c**e i wejde w ciebie bez bólu

Gość gość
To prawda, okres ciązy jest tutaj tak naprawde najwazniejszy i własnie kwas foliowy powinien od pierwszych jej dni wejśc na stałe do naszych nawyków przyjmowania go np. codziennie do śniadania.

Gość morwwa
Kwas foliowy powinien wejść na stałe już podczas antykoncepcji, bo wtedy mamy go najmniej w organizmie a później trudno nadrobić straty. Nie możemy dziecka narażać na wady nie dbając o odpowiednia ilość folianów w pożywieniu i tabletkach

Gość gość
Bez przesady z tym kwasem foliowym,już mnie denerwuje ta wasza histeria.Jak zaczniesz go brać w 2miesiącu ciąży to nic takiego się nie stanie.

yyy w drugim miesiącu ciąży to na niewiele się zda, skoro przyjmuje się go do trzeciego miesiąca. Między 18 a 28 dniem od zapłodnienia kształtuje się mózg i rdzeń kręgowy dziecka wtedy kwas foliowy jest kluczowy. Zastanów się dwa razy zanim napiszesz podobną bzdurę . Społeczeństwo jest tak nie do edukowane, że to aż przerażające...

Gość gość
3 lata temu Natt19 byla gotowa na dziecko. Ciekawe jak teraz sie miewa

Gość gość
Trzeba być dojrzałym psychicznie żeby w tym wieku rodzić dzieci

Gość gość
Ja mam 21lat i mam synka, jesli prawda jestnto co piszesz to staraj sie, rozwalaja mnie tu ludzie co pisza ze nie masz wyksztalcenia, widac duzo wrozek tu siedzi

Gość zuzulenka29
Czasem 19 latkowie ze zdrowym podejściem do zycia sa o wiele lepiej przygotowani na dziecko niż niektorzy 20 kilkulatkowie. Kiedys dziecko w wieku 19 lat to była norma... Tylko pamietać trzeba o odpowiednim przygotowaniu do ciąży. Oprocz materialnych rzeczy trzeba tez zadbac o zdrowie i odpowiednio wczesnie zaczac brac kwas foliowy, zastosowac diete bogata w warzywa i owoce, porzucic nałogi. Ja mam 29 lat i dopiero zaczela starania o pierwsze dziecko. Biore folik i robie regularne badania - na razie wszystko ok, wiec czekam tylko na te magiczne 2 kreski na tescie :)

Gość szweoja
Ja też urodziłam dziecko mając 22 lata. Teraz staramy się o drugie, ale coś nam nie wychodzi. Lekarz zalecił aby mój mąż zaczął też brać folik bo podobno poprawia jakość nasienia, ale jak mu to wytłumaczyć....

Gość gość
OMG!!!!!!!

Gość gość
głupota

Gość gość
Zaleca się przyjmowanie kwasu foliowego już na 3-6 miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę. Około 12 tygodnia ciąży cewa nerwowa jest już w pełni uformowana, to znaczy że groźnego stadium rozwoju płodu minęło.

Gość gość
takie z was mądralki z tym kwasem foliowym. Dokładnie, poczytajcie sobie o rozwoju cewy nerwowej. Jeśli zaczniecie przyjmować kwas foliowy w 3 miesiąu ciąży, to już na niewiele się to zda. Pewien doktor na mojej uczelni mówił wręcz, że każda kobieta, która współżyje, powinna uważać na kwas foliowy w diecie (bo oczywiście tabletki nie są jedynym źródłem), nawet jeśli dziecka nie planuje, bo jest on potrzebny najbardziej na początku ciąży, a o ciąży możemy się dowiedzieć dość późno.

Gość gość
Przyznam ze ja sie bałam bo zaczełam przyjmowac w 6 tygodniu ale przeceiż kwas foliowy też dostarczasz codziennie w diecie kiedy pozywasz duzo zielonych warzyw.

Gość gość
Tutaj na pewno trzeba powiedziec , ze folik jest przebadanym lekiem i skuteczniej działa podczas rozwijania się układu nerwowego, chroniąc dziecko od wad wrodzonych.

Gość gość
Tak naprawde najbardziej popularny na polskim rynku jest folik, na rynku znajduje się od 1999 roku czyli, aż 13 lat, dlatego jest bezpieczny dla kobiet. Ma odpowiednia dawke kwasu foliowego bo 0,4 mg, cenowo jest przystępny.

Gość gość
1234567890000

Gość gość
Młoda jesteś ale powiem szczerze ze tutaj tak czy inaczej najwazniejsze jest to aby przyjmowac kwas foliowy. To w tym momencie tez jest wazne.

Gość gość
Dziewczyny, przekonałyście mnie i koniecznie ja jutro kupie, zapytam też w aptece o Folik Mama.

Gość gość
To moze sprawdz sobie w aptece Folik Mama. Uwazam ze to moze być naprawde bardzo dobre rozwiazanie jesli chodzi o własciwa suplementację w ciąży.