Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ehh ten zus

ciaza a wlasna firma - chca zlikwidowac

Polecane posty

Gość ehh ten zus

dziewczyny od wczoraj slychac ze maja sie zabrac za te kobiety w ciazy co zalozyly firme tylko po to ,zeby zasilek pobierac wysoki. czy ktos slyszal od kiedy maja byc te zmiany? orientuje sie ktos co bedzie z kobietami w ciazy , ktore w trakcie wproawdzenia tych zmian beda juz na zasilku chorobowym ? tez nagle zmniejsza? czy to bedzie sie tyczyc tylko tych co po wproawdzeniu zmian beda tak robic?

Gość ehh ten zus
no wlasnie tak cos slychac, ze chca sie zabrac za to ,ale nie slyszalam kiedy, tez mysle ze od stycznia, ja firme juz prowadze i wlasnie sie dowiedzialam o ciazy,ale roku przed porodem to ja jej nie prowadze ( taki ma byc wymog -rok przed porodem) i tak sie zastanawiam , na pewno do stycznia bede juz na zasilku i co wtedy jak zmienia przepisy? moze wypowie sie ktos kto sie zna co sie w takich orzypadkach robi? mi tez nagle obniza zasilek?

Czytałam pobieżnie wczoraj artykuł o tym w gazecie...nie skupiałam się bo nie dotyczy mnie to, ale...zmiany będą wyglądały tak, że firma będzie musiała działać minimum 12 miesięcy przed porodem (chyba, albo przed ciążą, nie jestem pewna) żeby kobieta dostała 7500 zł brutto zasiłku natomiast jeśli firma będzie działała krócej no to dostanie 2300 brutto. Tyle co zapamiętałam z tego...zmiany na pewno będą dotyczyły osób, które już po ich wprowadzeniu będą zakładać firmy.

Gość ehh ten zus
no wlasnie, bo dla mnie to takie nielogiczne do 1stycznie dostaje zasilku 7,5 a po 1 stycznia nagle 2,5 czy nie wiem ile? niby "prawo nie dziala wstecz" ale wiadomo zus ma swoje prawa:)

Gość booobooo
i bardzo dobrze wam jebane naciagary, powinni wam zabrac nawet kazda wyplacona juz zlotowke buahahahahaha

Gość fannyhany
te co juz prowadza dzialalnosc ale w styczniu 2013 nie beda miec 12 miesiecy prowadzenia dzialalnosci PRZED zajsciem w ciaze beda mialy zmniejszone na 2300 brutto

Gość ehh ten zus
fannyhany-chcesz mi powiedziec ze za grudzien dostane 7,5tys a za styczen juz 2,5tys bo wproadzili sobie zmiany tak?

a czemu az 7,5 tys jaka masz podstawe mysle ze przy tej luce tez nie mozna szalec i przesadzac z wysokoscia podstawy bo rzeczywiscie moga sie przyczpic a co Państwo nas okrada kazdego dnia to czemu my nie mozemy skorzystac

Gość ehh ten zus
podstawa najwyzsza , ja prowadze NORMALNIE swoja firme, nie jest ona fikcyjna , wiec dlaczego nie moge skorzytsac-przeciez to logiczne ze kazdy skorzysta w takiej sytuacji

Gość fannyhany
dokladnie tak

Gość ehh ten zus
a ja jednak uwazam ze to bedzie sie tyczyc nowych,ja zakladalam firme i pojde na zasilek wg straych zasad wiec mi logika podpowiada ze bede na straych zasadach do konca .W kazdym razie gdyby ktos kto sie zna i wie ja w takiej sytuacji zachowa sie zus ,by sie wypowiedzial-bede wdzieczna

ale jaka jest ta najwyzsza podstawa 9 tys? ja mysle wziasc z 6 tys wiec ponad 4 bym dostawala zasilku nie wiem kiedy oni to wymyslili ale moja bratowa dzwonila w czerwcu do zusu glownego w wawie i sie pytala a ona jej powiedziala ze wiedza ze tak kobiety robia a to czy zus wyplaci to zalezy od lokalnego oddzialu tzn wyplacic musi i tak i tak ale przez dlugi czas moga ciagac po sadach chociaz sprawa jest juz z gory ustawiona ze sie nalezy ciezarnej i juz

Gość ehh ten zus
tak,9 tys , wtedy dostajesz jakos 6,7 na reke ,Jest dokladnie jak napisalas motyleczku- tyle ze oczywiscie trzeba autentycznie prowadzic firme , a nie zalozyc ja fikcyjnie (choc takie tez odobno wygrywaja w sadzie)

Gość liamiusoo
no niestety, w polsce przez kombinatorow i zlodziei traca tez ci uczciwi

Gość moje jest takie
Maja zlikwidowac ale nie tak do konca ...od 2013 roku Im chodzi o fikcyjne firmy , firm dzialajacych legalnie i dluzej to nie dotyczy.

Gość ehh ten zus
z tego co sie orientuje to musi byc spelniony warunek tych 12 miesiecy i to bedzie glowny powod tych najwyzszych zasilkow,nie wiem czy leglanie dzilajaca firma starczy...

Gość liamiusoo
moje jest takie-ale oni wlasnie znalezli sposob na te fikcyjne firmy, ale przy okazji uderza tez w te prawdziwe

Gość do świąt jeszcze troche jest,
a co w przypadku kiedy firmę mam od ponad roku, a od miesiąca jest zawieszona? czy wtedy również przysługują mi te pieniądze z zusu? oczywiście po uprzednium odwieszeniu działalności i opłaceniu składki

Gość moje jest takie
W prawdziwe nie uderza . Poczytaj jak to ma wygladac . Ja prowadze firme od lat i mi nic nie zrobia , tylko tym zlodziejkom co zakladaly firmy na miesiac przed porodem . Swoja droga to popieram.

Gość moje jest takie
Tak 12 miesiecy ma dzialac :D

Gość ehh ten zus
no tak ale czy nazwiesz zlodziajka kogos kto zalozyl firme i nagle dowiedzial sie o ciazy (ale nie uplynie czas 12miesiecy przed porodem) , i nawet bedac w ciazy prowadzi te firme a chce isc na l4jak juz bedzie ciezko ? to tez zlodziejstwo?bo moim zdaniem nie, i czy w tej sytuacji ja jestem prawdziwa firma czy fikcyjna? BO JA UWAZAM ZE PRAWDZIWA!

Gość nbdbbdbxbd
No i w koncu zrobia porzadek z naciagaczami,potem sie ludzie dziwia ze nie ma kasy na emerytury jak sami siebie okradamy,paranoja

Gość moje jest takie
Mam do Ciebie jedno pytanie . Prowadzisz firme . Jaka placisz skladke by dostac taki macierzynski ? Musisz oplacac ok 3300 najwyzszy wymiar . Jesli tyle nie odprowadzasz nie dostaniesz tych 7000. A paniusie zakladaly firme , raz zaplacily ta skladke i pol roku 7000 tysiakow na reke . Ucziwe?????

najwiecej kasy to idzie do kieszeni tych wielkich politykow ale to juz inna kwestia fundowane maja wszystko i jeszcze im placa ze z tego korzystaja

Gość moje jest takie
to rzeczywiscie inny temat , ale oszustki i naciagaczki powinni wziac za mordy . Ja ciezko pracuje i place jak trzeba .

Gość ehh ten zus
dokaqldnie tak , ale ehh odbiegamy od tematu,wie ktos jak to sie zmieni i wogole kiedy? bo to nasze gdybanie ze 1 stycznia . np kredyt rodzina na swoim mieli zabrac 3lata temu i nadal jest,moze to takie samo gdybanie?