Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bla ble bli

Sprawdzian córki z matematyki-czy babka nie zrobiła błedu???

Polecane posty

Gość sorry sorki
w linku masz wszystko dodawani odejmowanie w kolejności występowania

No co wy? :D Przecież dodawanie nie ma pierwszeństwa przed odejmowaniem, takie działania robimy po kolei, od lewej do prawej :D No a w pierwszym przykładzie najpierw dzielenie, a potem od 20 odejmujemy ten iloraz. Ludzie no, II klasa podstawówki :D

Kurcze ,ja pamietam że mnie uczyli -najpierw dodawanie,potem odejmowanie wiec sie pytam dlaczego 20-5+3 wg Was wychodzi 18????

Gość geva,,,
18-12/3=18-4=14 20-5+3=20-8=12

boze widzisz i nie grzmisz!!!! haha 14 i 18 i zadnej innej opcji, przeciez to klasa pierwsza podstawowki luuuuuuudzie!!!!!

ale tutaj tepaki siedza, dzialania nie potrafia na poziomie dziecka 8letniego zrobic, to jest straszne!!! Jestem mgr marketingu i musze stwierdzic, ze mnie zalamaliscie swoja glupota i niewiedza

Gość około piątej odbierz pranie...
Autorko powiedzże w koncu jak nauczycielka oceniła sprawdzian?? Skoro większość ludzi wykonuje w drugim działanie po kolei to tak jest i już :-)

bla ble bli odejmowanie mozesz sobie tez zapisac jako dodawanie przeciez , więc bez sensu bylaby tam roznica kolejnosci przeciez 20-5+5 mozesz sobuie zapisac jako 20+(-5)+5 i juz masz problem kolejnosci rozwiazany

bla ble bli wytlumacze ci jak dziecku sie tlumaczy... 20 - 5 + 3 masz 20 jablek na talerzu, zabierasz 5 i dokladasz 3. ile masz jablek????

Gość fghjkl;
oooo matko skad wy wzieliscie ze jak w rownaniu jest dod i odej to najpierw dodawanie? :D liczy sie od lewej do prawej hahaha można was niezle na kase oszukac hahahaha :D

Gość dsac
:D autorko, a jak masz takie zadanie: 12/3*2 to też najpierw mnożysz, a potem dzielisz?? :D

Nauczycielka napisała 18-12:3=14 20-5+3=18 Czyli jednak dobrze poprawiła ale mnie nurtuje dlaczego idzie sie po kolei tzn najpierw odejmuje apotem dodaje ,skoro mnie uczyli -dodawanie a potem odejmowanie?

20 - 5 + 3 = 18 ponieważ masz dwie liczby dodatnie: 20 i 3 a jedną ujemną czyli 5, potraktuj dodatnie jak swoje pieniądze, a ujemną jak dług. masz swojej kasy 23 a do oddania 5. zostaje ci więc 18. gdybyś miała liczyć tak, jak ci się wydaje, to 5 + 3 powinno być w nawiasie. pięć jest liczbą ujemną, więc licząc w dowolnej kolejności, nawet, jak chcesz łączyć 5 i 3, to wychodzi MINUS 2. a 20 - 2 = 18.

niemozliwe zeby cie uczyli ze najpierw dodawanie a pozniej odejmowanie, daj no spokoj, uczyli cie ze najpierw dodawanie i odejmowanie. nastepnym razem wypadalo by wierzyc nauczycielowi matematyki..

Gość jhajdh
ble- nie mogli cię tak uczyć bo matematyka (co pewnie cię zdziwi) nie zmienia się od wieków. Wiesz jak mogło być? Jesteś po prostu głupia. No bo przepraszam ale to jest na prawdę poziom 4 klasy podstawówki.

Gość dsac
to musi być prowo... idę stąd, bo mnie coś trafi :D

Gość dfdgfdgg
Jeżeli w działaniu występuje tylko dodawanie i odejmowanie, działania wykonujemy od strony lewej do prawej. 28-15+87=13+87=100

Gość wwrrr
Autorce najwyrazniej ktos powiedzial ''...potem dodawanie i odejmowanie'' a ona zrozumiala 'dodawanie, potem odejmowanie'. Alez owszem, mozesz sobie najpierw dodac, a potem odjac: 20+3-5=?

Gość shjbglsabfjksandgabsgdbsajkjsa
drugie działanie, nauczycielka miała racje. Lecisz od lewej do prawej, nie możesz sobie robić nie po kolei - jak tobie wygodnie. : /