Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bla ble bli

Sprawdzian córki z matematyki-czy babka nie zrobiła błedu???

Polecane posty

Gość yujunj mm
naprawdę dziś odkryłam, że liczenie na poziomie drugiej klasy podstawówki jest moim atutem, którego z połowa ludzi nie posiada

Gość eteuukuytre
kobieto ogarnij się wpisz w google kolejność wykonywania działań i poczytaj definicje, nie jest straszne że zapomniałaś może się zdarzyć( chyba), ale tłumaczą ci i tłumaczą a ty dalej nic nie rozumiesz

Gość 14 i 18
Dodam, że jestem kompletnym debilem matematycznym i matury z matmy pewnie bym nie zdała, ale to umiem rozwiązać, więc... :O

Gość yujunj mm
bm mb dobre, ciekawe kto policzy dobrze

Gość fertjhgtrfedswdefrgt
12:3x2=8

Gość 14 i 18
wystarczy poczytać kolejność wykonywania działań, jak się zapomniało, a po przeczytaniu, to już nie wiem, w czym jest problem..

Gość yujunj mm
bla ble bli 12/3*2 = 8

12:3x2 ???? ­ kochana... po kolei najpierw 12:3 czyli 4 a pozniej to 4 mnozysz razy 2 czyli 8.

http://www.math.edu.pl/kolejnosc-wykonywania-dzialan ktoś już ten link zapodał i jak wół napisane, że najpierw mnożenie/dzielenie a potem dodawanie/odejmowanie, ale trzeba pamiętać, że mnożenie z dzieleniem są równorzędne (czyli wykonuje się je po kolei) i tak samo dodawanie z odejmowaniem - zawsze od lewej do prawej. Autorko, w szkole na pewno uczyli Cię dobrze, ale widocznie coś już się zapomniało i namieszało ;) czyli będzie: 18-12:3=18-4=14 20-5+3=15+3=18 finito :P

Gość 14 i 18
"Ok,juz zrozumiałam-robi sie po kolei a gdy jest nawias to wtedy najpierw to co w nawiasie.Tak?" Zależy jeszcze jakie są działania. Mnożenie i dzielenie robisz przed dodawaniem i odejmowaniem. Ale nawias ma pierwszeństwo zawsze o ile pamiętam.

Gość angiefdr
14 i 18! I jak nauczycielka niby mogła zrobić błąd?! Jeżeli chodzi o drugie działanie, to w przypadku gdy jest dodawanie i odejmowanie liczy się od lewej do prawej. tutaj nie ma innej reguły.

Gość bmmb
także tego... w takich momentach jak ten zastanawiam się poważnie, co ja tu kurwa jeszcze robię... :D

Gość fertjhgtrfedswdefrgt
nie do końca, jak masz w równaniu mnożenie i dodawanie a nie masz nawiasów to najpierw mnożysz a potem dodajesz , tu chodzi tylko o równania gdy masz 1 dodawanie i odejmowanie tylko lun 2. tylko mnożenie i dzielenie, wtedy robisz po po kolei od lewej do prawej Chyba że sa nawiasy wtedy najpierw to co w nawiasie

Śmieszny Student --> no nie osmieszaj sie jeszcze dodatkowo:D %shy; ulomie....

Gość rjuwpepALLO
ludzie, przerażacie mnie!! dodawanie jest przed odejmowaniem, zawsze!! jeśli w drugim przypadku byłyby NAWIASY tj (20 - 5) + 3 byłoby 18, ale nie ma nawiasów, więc wynik to 12!! dżizaz:o

Gość vfvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv
każdemu się zdarza:) dobrze wytłumacz to tylko teraz córce, żeby dobrze sprawdziany już jej szły;)

Gość czytam i nie wierzę normalnie
Chryste, ludzie, czy wyście chociaż podstawówkę zaliczyli??? Zasady są takie: - kolejność działań: nawiasy, potęgowanie i pierwiastkowanie, mnożenie i dzielenie, dodawanie i odejmowanie. - to, co napisałam ze spójnikiem "i" jest równorzędne - kolejność wykonywania działań równorzędnych jest dowolna, byle znak przed liczbą zachować, bo mnożenie i dodawanie są przemienne. Przykładowo: 18-12:3 najpierw musi zostać wykonane dzielenie = 18-4 = 14. 20-5+3 to jest +20 i -5 i +3, co można sobie poprzestawiać dowolnie, byle liczby razem z ich znakami, tj. np. = +3 +20 -5 = -5 +20 +3 = 18 To samo z mnożeniem i dzieleniem: 12:3*2 = 1 *12 :3 *2 = 1 *2 *12 :3 = 1 :3 *2 *12 = 8. Dzielenie wolno sobie tak przestawiać, bo "podzielić na trzy" to w gruncie rzeczy "pomnożyć przez jedną trzecią".