Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość medi 4

jak przygotować dziecko do rekrutacji do pierwszej klasy?

Polecane posty

Gość medi 4

Czy może w ogóle nie przygotowywać? Nie chcę, żeby dziecko mi się stresowało. Wiecie co jest sprawdzane podczas rekrutacji w prywatnych lub społecznych szkołach podstawowych? Pisanie, czytanie liczenie? A może jeszcze coś?

Gość cooo? nie rozumiem
zapisujesz i tyle, jaka rekrutacje?

Gość medi 4
No pisałam wyżej, że chodzi o szkoły prywatne i społeczne, gdzie rekrutacje się odbywają...

Gość medi 4
Nieprawda.... Jejku no. Proszę o odpowiedzi kobiety, które razem z dzieckiem przeszły przez rekrutację do szkoły podstawowej, a nie przekonanych, że "na pewno nie ma rekrutacji" mimo, że jest :P

Do jakiejkolwiek szkoły by nie szło dziecko (mowa o 1 klasie podstawowej) sprawdzana jest przede wszystkim dojrzałość psychiczna,emocjonalna. Nawet jeśli dziecko nie opanuje litery czy cyfry w zerówce to nadrobi to w szkole.Po to ona jest by dziecko się nauczyło ;)

podejrzewam, ze najlatwiej zadzwonic do szkoly i spytac sie w jakiej formie odbędą się testy/sprawdziany itp. Jesli masz masz mozliwosc, to skontaktuj się z rodzicami dzieci, które już się w tej szkole uczą. Można też poszukać forum na temat tylko tej szkoły....

Gość hmmm??????
jakie testy?Jakie sprawdziany? Podstawowka jest obowiązkowa i muszą przyjać wszystkie dzieci, co wy wymyślacie. Idziesz, zapisujesz a potem wywieszają listę do jakiej klasy dziecko zostało przyjęte

Gość medi 4
hmmm?????? Nie czytałaś tego co pisałam DWA RAZY to się nie wypowiadaj.... lilith-marlie, Potwór z bagien no własnie powiedzieli mi, e rozmowa dziecka z pcyhologiem, zabawa w grupie. Nic więcej. Ale jak np będzie to opowiadanie obrazków - może tak być - to z dzieckiem mogłabym w domu poćwiczyć. Czy wrzucić na luz i te ćwiczenia i tak nic nie pomogą, jeżeli dziecko z natury nie ejst odpowiednio inteligentne?

Gość em.angeIP
skoro ty jestes tak tępa a dzieciak jak nic odziedziczyl yntelygencje po tobie tępa strzalo, to nawet sie nie wysilaj z ta szkola lepiej juz teraz zacznij szukac miejsca w szkole specjalnej, pewnie sama tez taka skonczykas:O

Gość uyoveyow
przyjąć przyjmą na pewno Twoje dziecko. Te testy są tylko i wyłącznie dopasowaniem dziecka do konkretnej klasy, np widza ze dziecko lubi czytac czy tam robić cos konkretnego pytają o to dziecko i wchodzi ono w klase np bardziej humanistyczną... ale tutaj nie masz sie czym martwić... to jest zazyczaj 3 pytania rozmowa z pedagogiem, nic czym musialabyś się martwić! Mam dwojke dzieci w takiej szkole więc wiem.

Gość medi 4
no własnie w tej szkole odrzucają dzieci. :(

Gość uyoveyow
tak, odrzucili by twoje dziecko np jesli byloby agresywne, przejawiało jakies sklonnosci patologiczne, nie chcialoby wspolpracować, ale w innym przypadku przyjmą twoje dziecko

Gość medi 4
a wiesz o czym twoje dzieci rozmawiały? Co było na testach?

Gość uyoveyow
byly zbiory tzn dopasowywanie kolorami, ksztaltami itd. rozmowa byla luzna: co lubisz robic najbardziej, albo jakie sa twoje ulubione zajęcia, czy z chęcia idziesz do szkoly... nic z wiedzy :)

Gość medi 4
No bo wiecie co? Wczoraj mąż mi zajebał z dyńki, już nie pamiętam za co, taka jestem teraz nie kumata, że nie mogę pewnych rzeczy po kojarzyć. To pierwsza klasa podstawówki to nie to samo co studia? Kurcze jak to jest, pomóżcie mi.

Czyli w przypadku takich rozmów trochę trudniej będą miały mniej smiałe dzieci :(

Kiedyś,kiedyś TESTY PSYCHOLOGICZNE BYŁY OBOWIĄZKOWE (wiem to od kuratorium) Teraz jest to dobra wola rodziców,aczkolwiek jeśli dyrekcja Ciebie poprosi o te testy to naprawdę warto to zrobić. Niektóre dzieci po zerówce są gotowe z marszu iść do szkoły ,inne nie. Dlatego dyrekcja proponuję testy.Mnie o nie poproszone gdyż dziecko zaczęło późno rozmawiać,był nieśmiały w grupie itd. Więc miałam robioną opinię psychologiczną,pedagogiczną i logopedyczną .Wyszło że moje dziecko jest rozwinięte na tyle że może iść do 1 klasy lub ewentualnie powtarzać zerówkę.Wybrałam pierwszą klasę i nie żałuje. Syn super sobie radzi,chętnie chodzi do szkoły,jest chwalony przez nauczycieli (jest w 1 klasie) A testy....to parodia :P Np.Pytania z cyklu : do czego służy parasol,zegar itd. nazwać odpowiednio kolory zapamiętać układ figur/kolorów i potem tą sama konstrukcję ułożyć liczenie/dodawanie/odejmowanie figury geometryczne pytania z wiedzy ogólnej - jakie znasz zwierzaki domowe,jakie znasz nazwy kwiatów To jest robione bez udziału rodziców,potem jak bylo po wszystkim to osoby mi powiedziały z czym sobie radził,z czym nie. I za aprę tygodni mogłam odebrac opinię.

Dużo zależy też na kogo trafisz! Moje dziecko ma problem z mową.Ale matematykę ma w 1 paluszku :D Jak go badała psycholog (zołza swoją drogą :o) to dziecko się zacięło.... i już opinia jest dupowata.Jedynie co możesz się od tego odwołać,ale naprawdę więcej zachodu z tym jest. A znów logopeda(babka do której chodzę na zajęcia z synem) oraz pedagog są super kobitkami więc dziecko nadawało jak katarynka :D

lilith - zgodzę się z tobą. Jak się nie dostanie - pójdzie do normalnej, tylko akurat ta społeczna jest na prawdę dobra, a nasza rejonowa najgorsza w mieście :( Chce sprobować tylko.

no to poprostu sprobujcie:) najlepiej nie stresuj dziecka i nie mow o jakis "testach " itd nie wiem dokladnie jaką formę bedzie mial ten "test" w tej akurat szkole do ktorej startujecie ale mozliwe ze zadadzą parę z pozoru prostych pytań do dziecka, a tak to będzie napewno ogólna ocena i obserwacja. przeciez tak naprawde co mozna powiedziec po jednym spotkaniu z dzieckiem-ktoro sie dopiero zaczyna uczyc i rozwijać inteligencję, wiedzę. Spokojnie, wiadomo ze takie szkoly prywatne chca mieć pewnien poziom nie chcą dzieci jakiś tam nadpobudliwych i niegrzecznych z wiadomych względow-zeby nie przeszkadzaly innym dzieciom. Mysle ze dziecko ktore bedzie spokojne, uprzejme ładnie sie przedstawi powinno byc przyjęte:) powodzenia w każdym razie