Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Potem odpoczniesz

Kto po aborcji? Jaka metoda?

Polecane posty

Gość zgrabne nóżki w galarecie
Pewnie są, ale z tego co wiem, dużo mniejsze niż powikłania związane z ciążą i porodem. Poza tym, ponieważ ciąża musi mieć jakiś finał, a zważywszy na to, że tak poród, jak i aborcja mogą mieć negatywne konsekwencje, to do kobiety powinno należeć, jaki finał będzie miała jej ciąża. A to dlatego, że ciąża, poród czy aborcja dotyczą JEJ ciała i tylko ona może zdecydować jakiego rodzaju ryzyko na siebie przyjmuje.

Jako przeciwnik aborcji jestem za liberalnym prawem w tej kwestii...bo: a) nie zamierzam komus narzucac swojego swiatopogladu b) nie jestem kobieta c) jesli ktos bedzie chcial to zrobic, to to zrobi d) aborcja przy obecnym prawie jest tylko dla bogatych. Po drugie, troche inaczej tez na to patrze...dla mnie prawo do aborcji, to prawo do decydowania o sobie, swoim ciele. Kobieta nie jest inkubatorem, tylko czlowiekiem(co dla niektorych ludzi o pogladach prawicowych nie jest takie pewne).

Gość znam laske ktora
znam laske, ktora usunela ciaze, potem plakala strasznie jaka to ona biedna, co to ona zrobila, jak jej jest przykro i jak by mogla to co by dala, zeby cofnac czas, po 2 lata zaszla znowu, i znowu sunela:D:D znow placz i lament, jaka to ona glupia byla:D:D takze juz mnie nic nie zdziwi:P

Gość zgrabne nóżki w galarecie
do ja też coś wtrącę Człowiek nie jest zagrożonym gatunkiem.

Gość ja też coś wtrącę
a szkoda:O może byłby zakaz aborcji. ale to obłudne zabić własne dziecko a bronić jakichś zagrożonych żab:O

Gość oel ole pole ole
moja kolezanka to nawet nie powiedziala chlopakowi ze jest w ciazy i ze usuwa, bo stwierdzila ze "na bank by jej nie pozwolil", a ona nie byla jeszcze pewna w 100%, ze chce z nim byc for ever, i dodatkowo stwierdzila, ze ma taka fajna prace, ze szkoda by byloo ja stracic :O koles sie dowiedzial jednak jakos, ze usunela, dalej sa razem, ale dzieci juz chyba miec nie moze, nie wiem, bo od jakiegos czasu nie mam z nia za bardzo kontaktu, ale z tego co slyszalam to nie moze juz.

Gość ja prawie 22
do autorki tematu powiem tak, ja zaszłam pod koniec klasy maturalnej, mój chłop bez szkoły, z robotą ciężko a jak jest to pracuje za grosze. mama nie zyje, teściowa za granicą, rodzina i cała wieś plotkuje... ale przez myśl mi nie przeszło żeby usunąć, naprawdę. uwież jest nam ciężko ale powolutku odbijamy się dajemy jakoś radę. mąż czasem za granicą, ja robie szkołe policealną bo na studia mnie nie stać, i jakś leci. a nasz synek Piotruś jest naszym skarbem, ma prawie 2 latka. całą ciąże przepłakałam bo bałam się jak to będzie, pierwszy rok był naprawdę bardzo ciężko finansowo psychicznie itd i z dzieckiem problemy. ale niczego nie żałuje!!!

Gość przestan ujadac
i uspokoj sie, przeczytaj artykul z linka, i zamilknij na zawsze, bo strasznie sie kompromitujesz, nie tylko ujemnym poziomem kultury, ale rowniez powaznymi brakami w wiedzy. Nie musisz mi dziekowac za dobra rade, zazwyczaj okazuje wyrozumialosc istotom ulomnym umyslowo, wierzac, ze to nie ich wina, ze takie sie juz urodzily :D

Gość oel ole pole ole
ten artykul jest stronniczy. pisany pewnie na zlecenie wlascicieli klinik aborcyjnych czy kogos w tym typie. co nie zmienia faktu, iz fanatyzm religijny tez jest tragiczny, gdzie nie pozwalaja matce usunac ciazy nawet jak moze umrzec :O z jednej skrajnosci w druga.

"...płód to CZŁOWIEK zwłaszcza w 9 tygodniu" Kochani, przecież nie można być zwłaszcza człowiekiem- człowiekiem się jest albo nie i to od samego poczęcia, nie można byc zwłaszcza profesorem lub zwłaszcza parasolem. Dziecko nienarodzone to takie same dziecko jak to narodzone tylko że zamknięte w łonie matki, a to że ono jest bezbronne to nie powód żeby mu ciałko rozrywać. Taki maluch odczuwa ból dotkliwie, też widziałam film w którym maluszek "uciekał" przed szpikulcem który szukał go w łonie matki by rozerwać go na kawałki, pomalutku i bez znieczulenia. Dziecko to nie jakaś tam galareta, ono ma godność człowieka bez względu na wiek, wygląd czy miejsce przebywania. Jak bym tam wolała umrzeć od niechcianej ciąży niż żyć i umierać jak morderczyni, życie jest kruche i każdy będzie musiał śmierci spojrzeć w twarz. Dzisiaj pochowałam wspaniałą osobę i zrozumiałam że tyle zabierzemy ze sobą na tamten świat tylko dobro które damy radę zdziałać na tym świecie. Nic innego się nie liczy...

Gość oel ole pole ole
Marilenka - masz absolutna racje, ale zobacz z 2 strony. wyobraz sobie, ze jestes matka 2 dzieci, twoj facet traci prace, albo zarabia grosze, ledwo wiazeciekoniec z koncem, zachodzisz w ciaze i nagle dowiadujesz sie, ze najprawdopodobniej umrzesz jak urodzisz 3 dziecko. kurcze no, nie zyjesz tu tylko dla siebie, dalas zycie 2 innych dzieci i jestes ich jedyna nadzieja. musisz na nie zarobic, musisz je wykarmic, wychowac itd. nikt nie zrobi tego tak, jak ty. nie mozna ocenic tak od razu kazdej matki, ktora usunela ciaze. co innego mloda siksa, ktora zaszla w ciaze i jej to nie na reke, a co innego kobieta, ktora ma dzieci, rodzine, i ciaza zagraza jej zyciu, a nie ma za bardzo na kogo liczyc...

Gość Why do we try?
to dlaczego wg konstytucji uważa sie za człowieka dopiero po porodzie? dlaczego jak kobieta poroni nie mozna wyprawic pogrzebu i dostac zasiłku[ zasiłek tak nawiasem tylko] dlaczego poronienia się utylizuje? Gdzie wasz Bóg?

Gość nsdvfmnsdvmndvcmd
moja szwagierka urodzila w 5 miesiacu, dziecko umarlo i je pochowala normalnie. normalnie byl pogrzeb, ksiadz itd. co to za roznica czy urodzi czy poroni? moze pochowac dziecko zawsze, z tego co wiem.

Gość Potem odpoczniesz
Przeciez jesli nie usune to przyszlosc przekreslona! Praca na kasie w biedronce? Facet bez szkoly tez nic nie zarobi.

Gość wredniucha4
zrób tak jak uważasz i nikogo się nie pytaj - no i oczywiście nikomu nie mów - te co same usuwały gotowe są innym oczy wydziobać!!!

Gość wredniucha4
""masakra ja tego nie rozumiem jak mozna chcieć usunąc ciąże ?/ to jest nie do pomyślenia"" skoro nie rozumiesz i jest to dla ciebie nie do pomyślenia to znaczy, ze temat cię przerasta, więc nie zabieraj w nim głosu

jakaś Pani a pierwszej stronie napisała co gdyby to Pani ktoś wyrywał jedną rękę potem drugą tak na żywca? hmm sa filmy które warto oglądnąć jak oni mordują te maleństwa a na końcu zgniatają główkę . owszem to wszystko jest maleńkie ale to juz jest dziecko płód. z Twojej krwi i kości.

zresztą teraz sa tabletki 72 po jeżeli sie jest dorosłym i odpowiedzialnym człowiekiem to jesli sie ma obawy lepiej jest zakupić takie lekarstwa z tej grupy. i unika sie nieprzyjemnych sytuacji

Gość Jjdjdjdj
"i w dupie mam wasze gadanie o adopcji, ciąza niesie za soba nieodwracalne zmiany w organixmie kobiety, takie poświęcenie mogę znieśc tylko jeśli chcę dziecka, nie po to by je oddać" Tłumaczenie: Czyli lepiej drugiego człowieka na części rozerwać żeby mi cyce czasem nie zwiotczały.

Gość Jjdjdjdj
" to dlaczego wg konstytucji uważa sie za człowieka dopiero po porodzie? dlaczego jak kobieta poroni nie mozna wyprawic pogrzebu i dostac zasiłku?" A od kiedy to przepisy są nieomylne? Jak Ci przepiszą zabijać to będziesz zabijać bo tak przepisy mówią czy ruszysz trochę swoją głową?

Gość jonas87541355
Kobiety przy aborcji powinno się sterylizować. Skoro były zdolne do pozbycia się jednego dziecka to niech nie mają ich nigdy!!

Gość niestetyto ten krajjjjjj
Zawsze i wszedzie bedzie mnie rozbrajalo takie glupie gadanie. Katoliczki, bronia zycia a innych by zabily, ubily. Porazka. Tydzien temu jeszcze myslalam, ze jestem w ciazy. Nie jestem na ciaze gotowa, mimo wzglednie odpowiednich warunkow i tak bym ja usunela. I w glebinach mam zdanie takich popapranych obornczyn zycia ktore poderznelyby gardlo blizniemu. Seks to nie tylko plodzenie, robienie bachorow. Mamy glupi kraj, bo glupi ludzie w nim zyja. Jasne, ze nie cale spol. ale garstka jest ludzi ogarnietych. Dlatego mamy biede w kraju, glupote i tepote. Takim ciemnogrodem mozna pomiatac. Porazka :( Jestem za legalizacja aborcji i wierze, ze kiedys aborcja bedzie legalna.

Gość wredniucha4
wytłumaczcie mi dlaczego w UK gdzie ciążę można usunąć praktycznie w każdym szpitalu czy klinice Polki wyprzedziły w rodzeniu wszystkie nacje świata jakie tam mieszkają, a w Polsce skrobią się pokątnie na potęgę - dziwne, co?

Gość a wracajac do tematu ....
autorko, ja mialam farmakologiczna, nie bylo zadnych powiklan, tylko dluzszy i bolesniejszy niz normalnie okres. w pierwszym dniu lekka goraczka, nieciekawe, mdlace samp[pczucie, to zapewne pod wplywem silnego, agresywnego dzialania pierwszej tabletki ktora powoduje odczepienie pecherzyka ciazowego. (ktory, ze dodam z przekasem, nie posiada zadnych raczek, nozek, ani glowki do zmiazdzenia ;) ) pytasz tez o depresje - za pewne chodzi ci o stan wyrztow sumienia, poczucia winy itp. cos takiego moze nastapic, jezeli postawisz sie w sytuacji ofiary i zaczniesz rozkminiac moralizatorskie i zabobonne gadki szmatki nawiedzonych prolajfowcow. jezli zas jestes pewna tego, co chcesz zrobic, to zrob i zabierze sie za ukladanie sobie dalszego zycia. tylko nie czekaj, bo im szybciej, tym lepiej, mniej bolesnie, bezpieczniej :) i koniecznie tabletki z pewnego zrodla. ] ja akurat nie mieszkam w polsce, wiec mialam od lekarza, ale podejzewam ze te z netu 'womenon web' sa godne zaufania. nie baw sie w kupowanie z ogloszen w gazecie, bo kij wie, co mozesz dostac. powodzenia, na cokolwiek sie zdecydujesz :)

Gość klikilkikiki
morderczynie jezeli aborcja jest ok to pochwalcie sie znajomym, no przeciez wg was to jak wycinanie pieprzyka, nie ?

nie zwyklam chwalic sie znajomym swoimi sprawami medycznymi, chyba, ze jest cos na temat. gdyby wiec ktos mnie zapytal, w celu dyskusji, to odpowiedzialabym na pytanie zgodnie z prawda. zreszta na szczescie wsrod moich znajomych nie ma osob, ktore myla usuniecie pecherzyka ciazowego z morderstwem ;)

poza tym zawsze zastanawia mnie fakt, ze przeciwnicy prawa do aborcji nie potrafia w zyciu codziennym postepowac wedla milosci blizniego, czyli np. nie obrazac innych, nie gardzic, nie wyzywac, nie pomiatac, nie obgadywac, nie nienawidzic za inne, dla nich niezrozumiale, poglady albo styl zycia, lub nie daj boze inne wyznanie badz orientacje seksualna. bliznich, ktorzy juz istnieja na tym swiecie rownalyby z blotem, palily na (przyslowiowych juz, na szczescie, w dzisiejszych czasach) stekach, a tutaj raptem taka milosc od nich bije w strone pecherzykow ciazowych, ktore moga, ale nawet nie musza, dopiero kiedys rozwinac sie w czlowieka.

podobnie jak trwione na codzien plemniki, a raz na miesiac jajeczka, moga sie potencjalnie kiedys rozwinac w czlowieka ;)