Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość (nie)mądra*

byc w ciazy po raz pierwszy -zapraszam szczesliwe mamusie

Polecane posty

Gość czekolada_mleczna
z tymi krwiakami to trzeba leżeć i jak najwięcej się oszczędzać. po jakimś czasie powinny się wchłonąć. oczywiście zero dźwigania, męczenia się i seksu. krwiak dosyć groźny jest bo zmniejsza docieranie tlenu dla płodu, dlatego ważny jest odpoczynek i kontrolowanie czy się nie zwiększa. jak byłam w szpitalu na tokso była dziewczyna z krwiakiem, dostawała duphaston i no-spę. najpierw musiała leżeć, ale później lekarz powoli pozwalał jej siadać i troszeńkę chodzić. stare imiona są fajne :) podoba mi się jeszcze Adela dla dziewczynki :D

nie marda ale masz przesrane delikatnie mowiac. ja tam bym nic nie robila i miala gdzies to co ona mowi. wazniejsze jest dziecko niz niepowycierane kurze... choc tak jak my sami jestesmy to baba sobie nigdy nie polezy... anetucha moj mysli ze wy tam za granica macie rozowo i zero problemow i kasy po uszy i9 kazal mi sie cb zapytac czy po porodzie dostaliscie jakies wielkie pieniadze, bo mu ktos naopowiadal ze sie 12 tys $ dostaje... a ja nawet nie wiem czy wy czasem tam funtow nie macie? nie wiem nie znam sie... dziewczyny tyle razy mialam pytac.... czasem czuje cos takiego w brzuszku jakbym miala serce w brzuchu... takie regularne i miarowe uderzenia(identyko jak bicie serca) tak po 3 min mniej wiecej przechodzi. myslicie ze to moze dzidzius ma czkawke? a jak nie to co to moze byc bo to jest wyjatkowo regularne, takie uderzenia co 30 sek...

nie, wtedy czujesz swoje bicie serca, przez macice przeplywa teraz bardzo duzo krwi i tak to odczuwamy, ginekolog mi tak powiedzial, bo ja myslalam ze czuje serce synka :P to juz dawno bylo, a to bylo bicie mojego serca, raz na KTG tez zapisywalo bicie mojego serca haha :) dodatkowa kreska sie pojawiala na wydruku

ale tez inteligentna jestem a ja myslalm ze dzidzius ma czkawke... ale kto by pomyslal ze w brzuchu bedzie sie bicie serca czuc

Gość czekolada_mleczna
mój dzisiaj od rana daje... co się na chwilę położę zaraz wierzga. chyba ma adhd :D

MAMA ja też już po wizycie i też ani widu ani słychu o usg...pójdę sobie prywatnie i mi zrobi, 40zł to nie majątek a będę pewna, że z Maluszkiem wszystko w porządku :)

keysys.... nie wiem skąd Twoj facet ma takie informacje ale większej głupoty nie slyszałam:D 12tys. dolarów za urodzenie dziecka! Genialne :] No i tak...masz rację, w UK są funty :] Dostaje się co tydzień podstawy 20f, maternity przez 9 mies. (jeśli pracowałaś) 135f. co tydzień i tyle ;) Jesli masz kiepską sytuację to jednorazowe 'becikowe' 500f. (jakoś tak) ... a przynajmniej ja wiem o tylu benefitach :] Strasznie mnie to rozśmieszyło... nic tylko dzieci rodzić:] I niestety za granicą wcale nie jest tak różowo, na pewno łatwiej niż w PL ale tez musisz pracowac i płacić rachunki ...a kokosów wcale nie ma:] Uwielbiam takie myślenie ludzi o życiu za granicą :D :]

(Nie)mądra, nie przejmuj się mamą. Może jest zazdrosna, że wszystko teraz skupia się wokół Ciebie i Twojego brzucha. Niech sobie pogada, nawet nie wchodź w dyskusje i się niepotrzebnie nie denerwuj. Zobaczysz jak poprawią się wasze stosunki jak się wyprowadzisz ;) Keysy, to może być to co pisze MAMA, albo to o czym ja wcześniej pisałam. To swoje tętno ja też nieraz wyczuwałam w brzuchu, ale teraz czasem mam tak, że odczuwam dość regularne tak jakby lekkie "puknięcia" od środka i jak się przyłoży rękę to też czuć :) Najpierw myślałam, że to mały tak kopie, ale to chyba zbyt regularne (mniej więcej raz na 2 sekundy) a z kolei chyba zbyt częste na czkawkę... Obstawiam, że to skurcze macicy :)

dzieki dziewczyny za wsparcie :) leże sobie i czytam książki,no ale wstać i ugotować obiad trzeba :)mam tylko nieprzyjemne bóle w dole brzucha az mnie w nocy obudziło -cos jak w boku kuje przy wysiłku ze az oddychać nie można to mnie tak w nocy chwyciło:( i teraz też to mam. W czwartek mam prenatalne zobaczę co mi ten spec powie odnośnie krwiaka,biorę też wit.C podobno dobrze robi na takie rzeczy. Z tymi 12tys$ do porodu i jeszcze w UK to sie ubawiłam hehe :D.Ludzie to mają pomysły,skąd takie informacje czerpią i przekazują dalej to ja nie wiem:D.Coś tam po porodzie skapnie w trakcie trwania ciąży też o ile naprawdę ledwo wiążesz koniec z końcem. Ja to się nawet tym nie interesuje bo w ciąży tam nie jestem a jak po porodzie tam polecę to i tak sie nie załapiemy bo mamy za duży dochód,i ja już wole ten za duży dochód i świadomość że stać nas na wszystko niż te ich ochłapy z którymi zawsze więcej problemu niż pożytku .6 lat temu w uk było zajebiście a teraz.... szkoda gadać

(Nie)mądra, może z tym gotowaniem to też nie przesadzaj, albo przynajmniej połóż sobie pod kuchenką jakąś leżankę ;) Przy gotowaniu też się można nadreptać, wiem coś o tym :) Oby do wizyty :)

widze, ze sie nie rozpisujecie, ale to dobrze bo nie mam czasu czytac ;) nie bylam dzis w primarku ale obecuje pojsc niedlugo. dzis amela koncy 1 miesiac ;) ja schudlam 16 kg, 6cm w kazdym udzie, 16cm w brzuchu, 12 w talii i 5cm w biodrach ;) to wszystko oczywiscie od wejscia na porodowke ale i tak uwazam, ze niezle ;)

Anetucha, to dobry wynik :) A nadal jesteś na diecie czy sobie czasem pozwalasz na to i owo? Ile Ci jeszcze zostało kg, żeby ważyć tyle co przed ciążą? :) Ależ Cię wzięłam na spytki :D

Dziewczynki moje kochane...mam pytanie. Jakie bierzecie albo brałyście witaminki? Bo mi kazał lekarz właśnie kupić Prenatal Classic i brać po tabletce dziennie już do końca ciąży i nawet w czasie karmienia. Kupiłam i dziś zaczęłam brać. Poza tym nic więcej nie zalecił. W sumie wszystko jest ze mną ok więc chyba nie ma potrzeby. Zresztą ja nie lubię łykania tych wszystkich tabletek... No i wiecie jeszcze jedna sprawa. Muszę się pożalić :( kurde, czy wszyscy faceci muszą być takimi sknerami??? Mój mnie wkurzył bo dziś gadałam z nim, że ma jak najszybciej zrobić te badania na grupę i Rh, ale ten mi już kombinuje. Zadzwoni do mamy i powie żeby spytała u niego w ośrodku czy jutro krew pobierają do badań i w ogóle. Mówię i tłumaczę baranowi, że i tak jest rano w Opocznie więc niech idzie nawet na szpital i mu pobiorą i zrobią te badania, ale on myśli, że jak pójdzie do siebie do ośrodka to będzie miał za darmo, ale nie rozumie, że jak mam skierowanie dla niego od prywatnego lekarza to i tak wszędzie będzie musiał zapłacić... No i problem o te parę złotych zapłacić za badanie! To wymyślił, że nie pokaże skierowania, ale to i tak wyjdzie na to samo, bo będzie musiał zapłacić.... Nie wiem czy ja już jestem jakaś tępa czy co... :/ tak zaczyna kombinować, że szok! Ja po prostu jak trzeba za coś zapłacić to płacę i tyle, Boże co za problem! Wczoraj też, poszłam od razu do apteki i kupiłam te witaminy bo jak trzeba to trzeba i nie ma zastanawiania się. A ten jak zwykle kombinuje... Naprawdę już nerwów nie mam do niego...

Andziulka ja biorę Matruelle Pharmatonu od 3 miesiąca ciąży, ale teraz jak mnie lekarz nastraszył, że po suplementach się tyje i rodzi wielkie dzieci to biorę raz na 2 dni :) A facetem się nie przejmuj, niech robi co chce byle Ci przyniósł wyniki grupy krwi. Cieszę się, że nie mam problemu z konfliktem, bo mój w życiu nie dał by sobie pobrać krwi :O

ja biore dopel herz mama... ogolnie ceny tych wit dla ciezarnych sa z kosmosu... do tego jeszcze zelazo i magnez i zygam tymi tabletkami juz ale zapomnialam wam czegos napisac. ostatnio jak bylam w gnieznie u mojej pani doktor to przede mna weszla taka baba, widac bida az piszczy, miala z 50 lat, albo byla tak zniszczona zyciem... i tam jest tak ze najpierw 3 pacjentki wchodza do przedsionka i sie przygotowuja i czekaja na wejscie i zaraz tam jest gabinet i wszystko slychac w tej przebieralni jak doktor nie wlaczy radia. i my tam gadamy i nagle slyszymy oburzenie doktorki. babka przyszla bo nie wie czemu ja brzuch boli i ze okresu nie ma... to ta ja na usg a jej tam macha dzidzius 27 tydz ciazy a ona sie dopiero dowiedzala ze jest w ciazy.... to ona ruchow nie czula? masakra co sie dzieje XXI wiek. a apropo tych wielkich pieniedzy w uk... to moj to mysli ze wszyscy za granica to maja miliony i zyja z samego rodzinnego... 28 lat ma a czasem mysli jak gowniarz...

Ale to lekarz Wam takie zalecił witaminki tak? Ja chyba też będę ostrożnie podchodzić do brania tych witamin bo się boję, że mi dziecko gigant urośnie! A ja posturkę mam raczej delikatną i boję się, że nie będę mogła naturalnie urodzić :/ zresztą zobaczymy jak dziecko będzie rosło dalej, czy będzie w normie czy nie. Fijfijfijuu -> mój niby się nie boi i rżnie hojraka a zobaczymy co będzie. Ale będę go do tej pory męczyć aż ich nie zrobi. A niech się na mnie wkurza, jego problem. Wiedział o tym już 2 tygodnie temu prawie. keysy2121 -> taka ciemnota to czasami naprawdę zadziwia... Pewnie babka nie myślała, że jeszcze może zajść w ciążę, a może jakaś patologia, mąż pijak...wiecie... Ale kurczę, żeby 27 tydzień i się nie domyślić wcześniej! Zgroza!

fijfij cos jeść trzeba:D Co do witamin to ja toleruje tylko w syropie :D wiec pije sobie magsolvit B6 -magnez, cebion multivitami krople,kapitalny jest Floradix dla ciężarnych i karmiacych- z żelazem i witaminami-naprawdę działa bo morfologie mam idealną i inne takie tam naturalne.Niestety po tabletach długo bym nie pociągła przez żołądek :( Z tymi ciążami z zaskoczenia to myślałam ze takie rzeczy tylko w Anglii :o szok- to trzeba nie dbać o siebie i chyba raz na 5 lat zamiast co pół roku chodzić do ginekologa :o Przecież służba zdrowia do końca nie jest sprywatyzowana i do ginekologa można iść na NFZ :o

tez tak obstwiam zwetamta kobietka to w domu za rozowo nie miala jescze pani doktor mowi do niej tyle dzieci pani urodzila i sie nie zorientowala? ja biore zelazo na anemie bo musze magnez zeby skurczy nie miec bo musze i dopel herz bo chce....

keysy2121 no zdaza sie, ja znam przypadek, babka z moja mama pracowala wiec Wam opowiem babka miala corke na studiach tylko jedno dziecko bo wiecej nie mogla miec i byla kolo 50 i myslala ze menopauze przechodzi poszla do ginekologa bo sie zle czula, ginekolog dala jej skierowanie do specjalisty a specjalista do niej odrazu jak weszla powiedzial tak: "albo jest pani w ciazy albo daje pani miesiac zycia" POWAZNIE!! i okazalo sie ze jest UWAGA.... w 8 miesiacu ciazy!! a najlepsze w tym wszystkim jest to ze ginekolog u ktorej byla ciazy nie stwierdzila!!! aaaa i musze dodac ze ta babka byla otyla i nie bylo widac brzuszka, ale nie wiem czemu ruchow nie czula.... i koniec koncow urodzila zdrowa coreczke, ma kolo 5lat juz :)

co do vitaminek to ja biore od 3 miesiaca LADEEVIT i bede brala az do rozwiazania i tez jak bede karmila piersia, dodatkowo biore asmag

Witaminki, witaminki... :) Ja biore Prenatal , zazywalam Materne ale zaledwie tydzien po w ciagu pol godziny od zazycia wisialam nad toaleta i wszystko zwracalam :/ Podobno Materna ma to do siebie ze 75% kobiet ich nie toleruje :) Po Prenatalu nic mi nie jest tyle ze zapominam go brac ;) Moj mezulek zamowil dzis corci lozeczko na allegro :D Od slowa do slowa powiedzial ze chce sam kupic lozeczko ale uswiadomilam mu ze przeciez on niema na to czasu bo albo praca albo zalatwienia noi dzis mu pokazalam na allegro kilka ktore mi sie podobaly i wybral Amelce jedno : http://allegro.pl/sliczne-lozeczko-paula-sosna-120x60-promocja-i2819632121.html A u mnie w miescie w jednym sklepie jest WYPRZ ubranek dzieciecych -20% noi wczoraj wydalam 25zł za pol spioszki , kaftanik oraz czapusie i dzis 50zł za kolejne polspioszki, cale spioszki dwa kaftaniki , czapeczka i dwie pary niedrapek :D Calkiem fajne w tym sklepie maja ubranka bo z POLSKIMI NAPISAMI :D np. Kocham moja mamusie i tatusia lub To nie plotka ze jestem slodka :D Dzis na alllegro zamowilam pieluszki tetrowe z HelloKitty rozowe i kremowe

nick-------------------------imię-------------wiek------ --- -miejscowość-------tc--------plec FASOLKI mamaanita--------------Anita--------------22------------k uj.pom--------------6-----------? Lindis-------------------Martyna-----------24---------- -śląsk-------------------8------------? andziulka88-------------Ania--------------24----------- łódzkie---------------11------------? szczesliwa-mmmama----------------------30------------łó dzkie -------------10------------? (nie) madra----------------Agata-----------28------------Chorzów- --- ------13------------? Allegrowiczka1987------Iwona------------24----------- Ok. Kraków--------19------------DZ HinskiTurysta------------Ewa--------------20------------L ubuskie-----------19----------CH kasia8384-----------------Kasia-------------29----------- -lubuskie------------19----------? keysy2121----------------Kasia-------------21----------- -mogilno-------------28----------CH 18Karola18---------------Karolina---------18------------- podlaskie------------28---------DZ MAMA2013LUTY----------Karolina---------22------------podk arpa ckie------30---------CH Fijfijfijuu-------------------Ewelina---------28--------- -- -mazowieckie----30-----------CH XxPrzyszla_MamaxX-------Magdalena-----20-----------świę to krzyskie.---31---------DZ JagusiaGusia---------------Kasia------------25----------- -Lubelskie---------31-------------? izabela1000-----------------------------------24--------- --- war-maz----------38-------------? MAMUSIE anetucha123456----------Aneta------------24----------Kent , Anglia--------------------- DZ

A ja zapomniałam wczoraj zaktualizować tabelkę. Toż to już 12 tydzień :) nick-------------------------imię-------------wiek------ --- -miejscowość-------tc--------plec FASOLKI mamaanita--------------Anita--------------22------------k uj.pom--------------6-----------? Lindis-------------------Martyna-----------24---------- -śląsk-------------------8------------? andziulka88-------------Ania--------------24----------- łódzkie---------------12------------? szczesliwa-mmmama----------------------30------------łó dzkie -------------10------------? (nie) madra----------------Agata-----------28------------Chorzów- --- ------13------------? Allegrowiczka1987------Iwona------------24----------- Ok. Kraków--------19------------DZ HinskiTurysta------------Ewa--------------20------------L ubuskie-----------19----------CH kasia8384-----------------Kasia-------------29----------- -lubuskie------------19----------? keysy2121----------------Kasia-------------21----------- -mogilno-------------28----------CH 18Karola18---------------Karolina---------18------------- podlaskie------------28---------DZ MAMA2013LUTY----------Karolina---------22------------podk arpa ckie------30---------CH Fijfijfijuu-------------------Ewelina---------28--------- -- -mazowieckie----30-----------CH XxPrzyszla_MamaxX-------Magdalena-----20-----------świę to krzyskie.---31---------DZ JagusiaGusia---------------Kasia------------25----------- -Lubelskie---------31-------------? izabela1000-----------------------------------24--------- --- war-maz----------38-------------? MAMUSIE anetucha123456----------Aneta------------24----------Kent , Anglia--------------------- DZ

hej ;) Fijfijfijuu nie szkodzi. przed ciaza wazylam 66kg, przytylam 22 czyli na porodowke szlam z 88 kg ;) a po miesiacu waze 72 ;)

Anetucha ładnie Ci te kilogramy lecą :) naprawdę. A jakąś dietę stosujesz czy po prostu ograniczasz jedzenie? Zaczynasz jakieś ćwiczenia czy coś? Kurde, głupio się pytam, przecież z tymi szwami to niemożliwe :( i tak jesteś dzielna jak na to co przeszłaś! Gratuluję dziewczyno :) Wiecie co, siedzę i ryczę bo ten mój chłop mnie osłabia. Ja szukam po internecie telefonów do laboratoriów w mieście, dzwonię, dowiaduję się jak z tymi badaniami, jakie ceny i w ogóle a ten mi mówi, że 25-30zł to dużo i wielkie nerwy. Nosz ku**a!!!

aaaa zapomnialam napisac ;) jem sniadanie jedna bulka i obiad jaki zrobie tylko ze mało ;) i to tyle. dopijam sie cola zero i kawa z mlekiem 0% zeby nie byc glodna. a nie wiem kiedy mi te cm poleca bo w biodrach jeszcze mam +13 do przedciazowych jeansow ;/

andziulka jemu chyba nie o kasę chodzi a o to że się boi :> przecież to dla wspólnego dobra całej trójki co on taki dziecinny ?Powiedz mu że jak nie może tego zrobić dla siebie albo dla ciebie to niech zrobi dla dziecka żeby sie urodziło zdrowe. Eh te chłopy Anetucha no to ładnie z wagi lecisz :) ja coś nie moge przytyć :(

On się czepia o wszystko...a ja zaraz na to płaczem reaguję. I wtedy on się wkurza jeszcze bardziej i mamy lipę... Ja już sama nie wiem o co mu chodzi, ale tak czy tak wie, że jestem w ciąży i mam różne humorki i czasem byle bzdura wyprowadza mnie z równowagi więc mógłby okazać odrobinę zrozumienia i przynajmniej nie marudzić i się nie czepiać. Agata, ja też nie tyję, a przecież jesteśmy w podobnym tygodniu. Jeszcze praktycznie nic nie ruszyła waga do przodu. A w sumie w pierwszym trymestrze koło kilograma powinno się przytyć, ale powiem Ci szczerze, ze ja jakoś nie tęsknię do tycia :D