Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukam_stylu

Jak dobrac garderobe do figury?

Polecane posty

Gość szukam_stylu

Przez wiele lat bylam szczupla, jeden rozmiar i przywyklam do tego, ze nie ma problemow z ciuchami. Niestety, rozne przypadlosci hormonalne tudziez wiek sprawily, ze figura mi sie "popsula" i od lat nie umiem sobie dobrac ubran. Na styliste mie nie stac ;) Dlatego pytam tutaj, na kafeterii - jesli mam rozmiar gory 14-16 a dolu 10-12 to jakie mam opcje? Chodzi o zmniejszenie optyczne gory. Jestem tuz po 50-ce Z racji trybu zycia ubieram sie raczej na sportowo i nie zwracam specjalnie uwagi na stroj ale chyba trzeba bedzie, chocby dla wlasnego samopoczucia. Co w takim razie doradzicie dziewczyny?

Gość detowyna
Na górze wszelkie linie pionowe, czy to jako cięcia, czy jako wzory. Dla Ciebie są dekolty "w serek" i kopertowe (zainteresuj się bluzkami BiuBiu, tam takich co sezon jest sporo), pionowe paski, pionowe zaszewki, dłuższe ale nie masywne naszyjniki,swobodnie zwisające apaszki, szale. Wzory drobne. Żakiety/marynarki proste, lekko dopasowane, klapy długie, zapinane pod biustem albo z paskiem. Do tego koniecznie dobrze dobrany stanik (polecam wizytę u brafitterki, adresy: http://stanikowamapa.prv.pl/), żeby biust był "na poziomie", odsłaniał talię i nie obciążał wizualnie sylwetki. Materiały góry nie mogą być grube czy sztywne. Na dole spódnice o linii A, ewentualnie szyte z koła, niezbyt długie (ciut poniżej linii kolan), luźne spodnie (dobrze, jeśli będą z lejącego się materiału) bez mankietów, w kolorach/wzorach bardziej przyciągających uwagę niż góra. Nogawki proste albo lekko rozszerzane. Talia w talii albo ciut poniżej, ani biodrówki, ani podwyższona talia.

Gość niby
Pytanie czy tego naprawdę chcesz? Nie zmienisz swojego stylu jednym magicznym pstryknięciem. Musisz poświecić trochę swojego czasu i energii. Chętnie napisze ci kilka rad jednak widziałam już takich topików kilka set tutaj na kafeterii entuzjazm wszystkim autorką przechodził gdy okazało się ze trzeba dać coś od siebie. Nie masz pieniędzy na stylistę to nie problem możesz sama zostać swoim stylista co nie oznacza że będzie to darmowe. Nie zapłacisz pieniędzmi ale czasem. Osobiście uważam że doradzanie po samych rozmiarach za za wróżenie z szklanej kuli gdyż możesz wyglądać na miliony sposobów. Jeśli jesteś zainteresowana poproszę cię o dokładny opis figury (napisze ci jak to zrobić :)).

Gość szukam_stylu
Czy naprawde chce? Skoro napisalam, to chyba tak ;) ale nie jest to zyciowy priorytet. Oczywiscie fajnie by bylo czuc sie dobrze i wygladac lepiej. To ma ogromny wplyw na caloksztalt ;) Opis figury? Postaram sie, choc pewnie najlepiej byloby jakies zdjecie wrzucic. Anonimowo przeciez i "bez glowy". Ale na razie nie mam jak tego zdjecia zrobic :D podepre sie wiec opisem. Zaczne od dolu - szczuple nogi, mala stopa (36), biodra raczej waskie, brzucha duzego nie mam ale tendencje do "zapasowej opony". Dol rozmiar 10/12. Gora: ramiona dosc szerokie, biust 90F (niestety, moge starac sie o operacyjna redukcje "na kase chorych" bo zostalam zakwalifikowana ale technicznie nie moge sobie na to pozwolic, przyczyny osobiste - a drugi powod to: nie jest to az tak konieczne do ratowania zdrowia i zycia a przeciez ingerencja chirurgiczna), rozmiar 14/16 i utrzymuje sie w tych granicach. Z tym ze niektore 14 sa zbyt obcisle i brzydko wygladaja na mnie. Nosze najczesciej spodnie z przyczyn praktycznych, duzo chodze, sporo tez jezdze samochodem, jestem fotografikiem wiec czesto smigam ze sprzetem tu i tam. Poza tym mam stojaca prace (z wyboru, bo przy tym co robie moglabym siedziec ale wole stac). Nie bywam na imprezach czy w klubach-pubach. Moze i bym poszla ale mi sie nie chce, wole realizowac swoje hobby w domu. Przy wzroscie 160 cm waze ok 70 kg (tzn raz jest 70, innym razem 69 czy 68 ale te zmiany na wyglad i figure raczej nie wplywaja). Nie obzeram sie, mam sporo ruchu ale od co najmniej 3 lat nic sie nie zmienia, diety tez nie pomogly bo jak sie okazuje jest to sprawa hormonalna, taki rodzaj tycia wskazuje na nadmiar czy niedobor jakiegos tam hormonu (nazwy nie pamietam) a juz wole tak wygladac jak wygladam niz stracic wlosy czy wyhodowac brode. Bylam na dosc restrykcyjnej diecie przez 3 miesiace i schudlam...1 kg. W trakcie menopauzy bylam dokladnie na tej samej diecie i "poszlo" ze mnie ok 15 kg. Po menopauzie wszystko sie popierd*lilo. Mieszkam za granica a tutaj ciezko kupic cos sensownego nie placac majatku - sa fajne ciuchy ale dla osob o normalnej figurze, chodze wiec w tym co dostepne. Niby szafa mi sie nie domyka ale nie ma w niej zbyt wielu odpowiednich dla mnie ubran. Marynarek mam sporo i takich wlasnie "dobranych" do figury, nawet je lubie tylko jak dol nie pasuje to na cholere je nosic? :D

Gość szukam_stylu
detowyna - serdeczne dzieki za ten artykul o biustonoszach - niestety, nosze takie jak na tym drugim, niewlasciwym zdjeciu z przyczyn oczywistych. Brak dobrego doradztwa, brak "oswiecenia" w cyckonoszowych tematach itp. I tu nie pomoga Triumphy czy inne "przyzwoite" manufaktury... Najczesciej te biustonosze "nie trzymaja" pod biustem i to sie wyczuwa, skrocisz ramiaczka to stanik "wisi" i nie obejmuje wlasciwie biustu. Sa problemy z bolem ramion, kregoslupem, ogolny dyskomfort. Czlowiek przyzwyczaja sie do dziadostwa, samopoczucie sie obniza bo lustro w domu jest... Pojde za Twoja rada i obmierze sie uczciwie (mam nadzieje ze jeszcze gdzies w zakamarkach mam metr krawiecki). W wolnej chwili polaze za cyckonoszem, moze sie u nas trafi jakis sensowny (szczerze mowiac nie bardzo wiem nawet gdzie bo kupuje glownie w Polsce). Dzieki rowniez za uswiadomienie mi problemu.

Gość detowyna
Jeśli pomogłam choć trochę to się cieszę :) A że dobrać stanik nie jest łatwo to wiem, porządnych firm i rozmiarów ciągle w większości krajów nie ma :( Ale skoro kupujesz w Polsce to następnym razem odwiedź któryś ze sklepów ze "stanikowej mapy" (linkowałam wyżej), tam nie powinno być problemu z wyborem i dopasowaniem :) No i zawsze możesz kupować online (polecam sklepy brytyjskie: Bravissimo, Brastop, Figleaves), jeśli się wymierzysz i wpiszesz tutaj: http://forum.gazeta.pl/forum/w,32203,136842333,136842333,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_51.html to dziewczyny podpowiedzą Ci, czego szukasz. Jak nie będziesz pewna dopasowania to możesz zrobić zdjęcia i wysłać do katalogu "recenzje bielizny" na stronie Balkonetka albo do zamkniętej galerii na podanym wyżej forum pomocowym :)

Gość niby
Świetnie. Postaram ci się pomóc. Myślę ze wiele innych osób na forum także spróbuje poradzić. Pytałam tylko dlatego że jak pisałam wyżej widziałem już wiele takich oświadczeń. Zmiana swojego stylu i wyglądu nie jest łatwa. Dokładnie tak jak piszesz zadowolenie z swojego wyglądu ma wpływ na całą resztę. Często ludzie mówią wygląd to sprawa mało istotna, liczy się wnętrze. Tylko że wnętrza nie widać a codziennie oceniamy innych w ciągu kilku sekund. Gdy wiesz że wyglądasz świetnie twoja pewność siebie szybuje w górę, a gdy jesteś pewna siebie dużo łatwiej osiągnąć to co chcesz, być zadowoloną z siebie i swojego życia. Nie jestem stylistką pisze z swojego doświadczenia, rozwiązań które ja wypróbowałam i które przyniosły efekty dla mnie. Proszę cie o opis figury dla tego że chce cię zobaczyć Twoimi oczami. Zdjęcie było by super jednak ono tylko oddaje obiektywny obraz. Najlepiej mieć oba gdyż zdjęcie daje prawdziwy obraz a opis to jak siebie postrzegasz. A każda z nas ma w głowie swoje własne wyobrażenie o sobie i kompleksy. Najważniejsze jest to co siedzi w twojej głowie, jak siebie postrzegasz. Już opisałaś swoja figurą więc zadam tylko kilka dodatkowych pytań i upewnię się czy wyciągnęłam odpowiednie wnioski z opisu. Dodatkowe pytania: 1. Jak jest z twoją talią. widoczna? Lekko zaznaczona? Brak? Duże wcięcie? 2. Pisałaś o biodrach jednak chciałbym cię zapytać o pupę, lubisz ją. jest wystająca? płaska? zbyt mała z byt duża? 3. Co uznała być za swoją największa zaletę a co za wadę jeśli brać pod uwagę figurę. Lubisz swoje nogi, mam nadzieje że chętnie zaczniesz je pokazywać w najbliższym czasie. Podobają ci się twoje małe stopy które uważasz za kobiece. Dysproporcja pomiędzy biodrami a biustem sprawia że czujesz się daleka od kobiecego ideału. Do swoich piersi masz sprzeczne odczucia. W pewien sposób je lubisz i uważasz za swoja zaletę z drugiej nie cierpisz dysproporcji i uważasz je za swoja najgorszą wadę. Nie przeszkadza ci twój wzrost. Nie jesteś zadowolona z swojej wagi ale zarazem nie "plączesz" nad nią. Tak widzę cie po tym co napisałaś. Napisz mi gdzie się pomyliłam. Chce to wiedzieć gdyż postaram się namówić cię to podkreślania i pokazywania tych części ciała które lubisz i które uważasz za swoje zalety. Nie chce teraz pochopnie radzić czegokolwiek gdy to napiszesz postaram się o długi wpis w którym opisze sposoby podkreślania i ukrywania. Chciałam ci zaproponować wizytę u brafitterki ale na szczęście pojawiła detowyna z odpowiednim artykułem:) Na twoim miejscu zaczęłabym od kupienia sobie odpowiedniej bielizny. Znajdź coś super, co sprawi ze poczujesz cię kobieca i piękna. To będzie pierwszy etap. Na razie nie ważne co masz na wierzchu bluzę, spodnie. Pod spodem będzie już mieć na sobie coś co będzie idealne dla Ciebie. Niestety prawdopodobnie będzie to trochę kosztować. Namawiam cię jednak do wydania większej ilości pieniędzy niż zazwyczaj. Kolejne gdy już będziesz wiedzieć czego szukasz zamówisz przez internet w okazyjnej cenie. Chciałabym abyś także znalazła kilka zdjęć kobiet o których myślisz "tak chciałabym wyglądać". Nie przejmuj się figurą czy wiekiem. Pokaż to co ci się podoba. Chciałabym poznać twój gust. Czy możemy się umówić na 10 fotek? W przyszłości chciałabym cię na mówić na wykonanie sobie analizy kolorystycznej i porządki w szafie.

Gość szukam_stylu
Niby - jesli chcesz mi pomoc w odzyskiwaniu (czy tez tworzeniu) nowego image - to moze nie bedziemy tutaj deliberowac ale na prywatnym mailu, OK? Chyba, ze wolisz nasza dyskusje upublicznic "pro publico bono" ;) podaje @: mad.black.celica@gmail.com Odniose sie jeszcze do Twoich pytan: 1. Talia - brak, poszla na emeryture chyba ;) a ja mam nadzieje ze pojechala tylko na dluzsze wczasy 2. Posladki - w sam raz - ani wystajace, ani plaskie, ani zbyt duze. Tutaj jest w porzadku, nie mam zazalen ;) 3. Zaleta to zdecydowanie nogi i posladki, gdyby reszta chciala sie do nich dostosowac to bylby raj na ziemi ;) 4. Wada - cala gorna czesc ciala od pasa (czyli tam gdzie on powinien byc). Biust za duzy (moglby byc mniejszy), bary za szerokie. Gdyby ta moja nadwaga rozlozyla sie proporcjonalnie to nie byloby tak zle bo nie jest jakas monstrualna, ale wszystko skupilo sie na gorze, niestety. Co do biustonoszy - moge zamowic przez net i chyba tak zrobie, przejrzalam pobieznie dostepne stronki. Bielizne wyobraz sobie mam ale jej nie nosze bo i po co? Zbyt wygodna nie jest ;) Chyba ze znajde gdzies taka ktora i wygodna i ladna - to sie skusze. To racja ze trzeba z siebie w pewnym momencie zrobic priorytet, mam dosc skomplikowana sytuacje rodzinna i wlasciwie zyje pod tym katem. Stad moj odpoczynek od uczciwego zadbania o siebie. Mam swiadomosc ze jesli cos robie to dla siebie i wlasnego samopoczucia, ktore jest najwazniejsze bo od niego wszystko zalezy - ale mimo wszystko jednak jest ta najmniejsza linia oporu, lenistwo i odkladanie do jutra. Chcialabym poczuc sie lepiej, nie tyle atrakcyjniej co kobieco, tak dla samej siebie. Zeby sie fajniej zylo :D

Gość szukam_stylu
Oj, widze ze cos ucichlo. Moze podniesienie tematu pomoze.

Gość niby
Hej. Nie mogłam odpisać. spróbuje wieczorem.