Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość laleczka106

NIE DOSTANE BECIKOWEGO!!! CZY PRZYSŁUGUJE MI JESZCZE JAKAŚ POMOC FINANSOWA ?

Polecane posty

Gość laleczka106

Witam serdecznie. Jestem załamana, co się dzieje w naszym Polskim prawie jest poniżej krytyki! O ciąży dowiedziałam się jakoś w 13 tygodniu , nie miałam żadnych objawów , wręcz przeciwnie ..miałam plamienia i byłam przekonana że to okres. Kiedy się dowiedziałam (po zrobionym teście) oczywiście jak najszybciej zapisałam się do lekarza na wizytę ale oczywiście musiałam czekać miesiąc!!!!! to jest chore co się wyprawia w tej Polsce...dzisiaj dowiedziałam się że, żeby dostać becikowe trzeba mieć USG do 10 tygodnia ciąży! To straszne ponieważ ja mam USG z dalszych tygodni!PRZECIEZ JA NIE WIEDZIAŁAM O TEJ CIĄŻY! POZATYM CZEKAŁAM NA WIZYTĘ U LEKARZA!!! załamałam się! liczyłam na te pieniądze! Jestem w ciężkiej sytuacji materialnej , ojciec dziecka wciąż powtarza że pomoże mi , da pieniądze... ale nie daje mi ani grosza rodzice co prawda mi trochę pomogą, ale ile można ??? mają też swoje dzieci oprócz mnie... Co to za różnica w którym tygodniu ciąży jest kobieta ??? CZY TE DZIECKO POTEM ZNIKNIE ???? TO JEST CHORE! JESTEM STRASZNIE ZDENERWOWANA! CZY KTOŚ MIAŁ PODOBNĄ SYTUCJĘ???? CZY PRZYSŁUGUJĄ MI JESZCZE JAKIEŚ PIENIĄDZE ???? PROSZĘ O RADY I POMOC!

Gość daj lekarzowi 100zł
i wypisze Ci kartę ciąży od 10tc 🖐️ Ja poszłam w 11tc ale to mój stały lekarz i nawet nic mówić nie musiałam, sam wpisał pierwszą datę, że niby wcześniej już byłam na potwierdzeniu i tyle

Gość daj lekarzowi 100zł
i wypisze Ci kartę ciąży od 10tc 🖐️ Ja poszłam w 11tc ale to mój stały lekarz i nawet nic mówić nie musiałam, sam wpisał pierwszą datę, że niby wcześniej już byłam na potwierdzeniu i tyle

Gość laleczka106
Dziękuję serdecznie za pomoc . Tylko że to nie jest mój stały lekarz :( wydaje mi się że on tego dla mnie nie zrobi:( pozatym głupio mi płacic mu za to...jeszcze mnie wywali z gabinetu i co wtedy??? Jestem załamana:(

Gość laleczka106
właśnie tak zrobię...:( przecież to nie moja wina...miałam plamienia i byłam przekonana że to okres...ale od kiedy się dowiedziałam od razu zapisałam się do lekarza! w ten sam dzień...

laleczka106 Nie usg a specjalne zaświadczenie na specjalnym druku co lekarz wpisuje tam które badania były itp (żeby dostać becikowe obowiązkowe są tam jakieś badania) i to po porodzie się idzie i prosi o to. Jak nie będzie chcial tego wpisać to po prostu mówisz - ale przecież byłam umówiona na wizytę wcześniej, nie miałam wplywu na to, że czekalam na nią ponad 3 tygodnie i tyle. Większość normalnych lekarzy wpisze Ci, że bylaś tam przed zakończeniem 9 tygodnia. P.S głupi i chory kraj...to tak jak by becikowe należało się tylko tym którzy świadomie planują dzieci -- głupki z rządu nie zdają sobie sprawy, że teraz mało kto świadomie decyduje się na dzieci.

Gość daj lekarzowi 100zł
ja szlam do mopsu u siebie z karta ciazy i nie dawali mi druczku tylko babka spojrzała kiedy mialam wizyte, u siebie zaznaczyła ze wszystko ok i tyle a nie ten lekarz to inny, nie ma problemu zeby sobie to zalatwic wiec sie tym niezamartwiaj

Gość daj lekarzowi 100zł
i nie chodzi o swiadome decydowanie sie na dziecko, ale o patologie ktora w dupie ma ciazę, w dupie ma dziecko pozniej a tylko lapy wystawia. Dlatego jak lekarz wie ze ogolnie ciaza sie interesowalas tylko no coz niechcacy sie spoznilas bo nie wiedzialas to zrozumie i wypisze. A menelki co cala ciaze olewaja kontrole lekarskie przyznajmniej teraz nie maja na co liczyc

Gość daj lekarzowi 100zł
i nie chodzi o swiadome decydowanie sie na dziecko, ale o patologie ktora w dupie ma ciazę, w dupie ma dziecko pozniej a tylko lapy wystawia. Dlatego jak lekarz wie ze ogolnie ciaza sie interesowalas tylko no coz niechcacy sie spoznilas bo nie wiedzialas to zrozumie i wypisze. A menelki co cala ciaze olewaja kontrole lekarskie przyznajmniej teraz nie maja na co liczyc

Gość laleczka106
Dziękuje wam dziewczyny...gdyby nie wy...to przeszło by mi koło nosa 1000 zł które mojej dzidzi się należy...i na pewno kupię za to potrzebne rzeczy dla maleństwa...dokładnie;/ przeciez niektóre kobiety nawet nie maja pojęcia że są w ciąży do 10 tygodnia ja nie miałam żadnych objawów...

Gość daj lekarzowi 100zł
dlatego nie ma problemu zeby lekarz to wypisal tylko no coz sa tacy ze patrza co im kapnie za to. Zmien lekarza, albo pogadaj z tym swoim i nastaw sie na drobna lapowke - to i tak lepsze jak stracic 1000zł. Mozesz z glupa udac na nastepnej wizycie ze nieorientujesz sie w tym temacie i czy to teraz on Ci da jakies potwierdzenie do mopsu czy na koniec ciazy? zobaczysz jak zareaguje, jak zacznie cos sie czepiac ze byl inny tydzien to pogadaj po czlowieczemu ze no wlasnie wyszlo jak wyszlo.. jak nie bedzie chcial to albo pogadaj po kasowemu albo zmien lekarza

daj lekarzowi 100zł menelki menelkami ale niestety zaświadczenie do 10 tyg ciąży tłumaczą tym, że okres do 10 tygodnia jest najważniejszy i kobieta powinna robić wtedy odpowiednie badania itp itp (poczytaj parę artykułów to znajdziesz ich takie pieprzenie) owszem ważne żeby robila badania, pierwsze 3 miesiące są najważniejsze ale niestety dalej dużo kobiet dowiaduje się, że jest w ciąży później niż w 10 tyg. Np. ja nigdy nie miałam regularnych okresów powiedzmy co 45-60 dni, i gdyby nie jakieś przeczucie żeby zrobić test to cholera wie kiedy bym miała potwierdzoną ciążę. I niestety to jest dyskryminacja tych kobiet, a co z kobietami które podczas ciąży mają krwawienia które omylnie biorą za krwawienie miesiączkowe i dowiadują się dopiero w 3 czy 4 msc? Niestety jak się trafi służbista to to, że jest dobrym lekarzem na to nic nie pomoże i podejrzewam, że nie jedna już przez takiego nie dostała tego becikowego..

Gość daj lekarzowi 100zł
jeszcze nie spotkalam sie z odpowiedzialna matka ktora tego nie dostala - a znam kilka ktore dowiedzialy sie po 10tc a jedna nawet grubo po - przy czym byla pod kontrola lekarza i miala podejrzenia jakiegos raka i innych cholerstw a to ciaza byla i w 6msc laskawie lekarz to stwierdzil :O W kazdym razie spoznienie lekarze olewaja - nie ten to inny - nie ma sluzbistow, są conajwyzej tacy co chca w lape ;) , ale jak widzi ze matka miala w dupie ciaze to wtedy nie ma zmiluj nawet za lapowke

Gość ggggggggggghhhhhhhh
Klaudynka to ze ty dziecka nie planowalas nie znaczy ze inne wpadki zaliczają, Boże w tych czasach żeby jeszcze "wpasc" trzeba byc niedorozwojem

daj lekarzowi 100zł ale co ma matka do tego może być odpowiedzialna a trafi na dupka i koniec, niestety. Jasne, że ten to nie inny ale nie spotkałaś się chyba jeszcze z problemami (przy normalnie stwierdzonej ciąży bodajże w 5 tyg) i załatwianiem becikowego przez 3 msc i chodzeniu od lekarza do lekarza, od odziału NFZ do lekarza i tak w kółko, na końcu zaświadczenie wystawiła położna która stwierdziła, że każdy lekarz mógł to zrobić na podstawie karty ciąży z pieczątkami ale oni niestety twierdzili, że nie mogą bo nie ma DOKUMENTACJI, która była zablokowana przez przychodnię (jakieś problemy z NFZ) tylko sama karta ciąży. Jak widać dla chcącego nic trudnego, tylko najpierw trzeba go znaleźć. Oczywiście autorko nie chcę Cię straszyć ale lepiej żebyś teraz się zapytała swojego lekarza niż później po porodzie miała taki urwał.

Gość a nie mogliście się zatrzymać?
Bo od marca 2010 do końca grudnia 2011 nie było obowiązku zgłoszenia się przed 10 tygodniem i wystarczyło zaświadczenie o jednej wizycie u lekarza lub położnej. Wedle nowych przepisów nie dostaniesz... ale... jeśli lekarz nie wystawi zaświadczenia,że byłaś przed 10tc,to jest jeszcze jedna furtka prawna-otóż o zasiłek z tytułu urodzenia dziecka może wystąpić rodzic, opiekun prawny lub opiekun faktyczny. Od opiekuna prawnego ani faktycznego nikt nie wymaga zaświadczenia o przebywaniu pod opieką lekarską. Mieszkasz z rodzicami niech wystąpi któreś z nich,albo Twój facet-jeśli mu ufasz,że odda Ci kasę.

Gość ggggggggggghhhhhhhh
"miała taki urwał." klaudynka mam wrazenie ze masz 13 lat Tak to jest jak dzieci robią dzieci

Gość ggggggggggghhhhhhhh
autorko już urodziłas?Kiedy rodzisz?

ggggggggggghhhhhhhh a ja mam wrażenie, że ktoś cię w życiu skrzywdził albo masz jakiś problem - może po prostu nie możesz zajść w ciąże i nie potrafisz znieść tego, że ktoś tego nie planował i teraz próbujesz wyżywać się na innych. Przykro nie rusza mnie twoje ględzenie, a raczej śmieszy. Nie mam zamiaru odpowiadać więcej na Twoje dziecinne zaczepki.

ggggggggggghhhhhhhh No i co w związku z tym, że masz planowane dzieci i co jesteś jakaś lepsza? 2 dzieci nie oznacza, że jesteś osobą inteligentną i pojętną. Najwyraźniej nie wiesz, że ludzie na tym forum wywodzą się z różnych regionów, a także o tym, że co region to różne słownictwo. Cóż taka, dorosła z planowaną 2jką dzieci, a nie potrafi przypasować słownictwa do kontekstu dyskusji. Zrób przysługę dla samej siebie i nie ośmieszaj się już więcej - kobieto z dwójką PLANOWANYCH dzieci.

Gość Pracownik urzędu miejskiego
No niestety nie spełniasz przesłanek i sie nie nalezy A kombinować możesz ale co x tego wyjdzie hmmmm

Gość Pracownik urzędu miejskiego
A osoba _ a nie moglisvie sie zatrzymać napisala stek bzdur Jeśli o becik ubiega sie ojciev dziecka to także musi dołączyć zaswiadczenie matki A opieun prawny to taki ustalony przez sad. I nie ma tak latwo Na drugi raz trzeba uważać jezeli zachodzi potencjalna możliwość zajscia w ciąże a nie miec pretensje do prawa

Gość pikus 20 - DO AUTORKI
z tego co wiem to przysługuje ci jeszcze drugi 1000 (dla osób o niskich dochodach) a jeśli jesteś płatnikiem krus to jeszcze więcej ale to inna sprawa. dowiedz się w gminie w pomocy społecznej!

Gość hahahahahaha........
pikus w niektórych gminach jest samorządowe becikowe - czyli to o czym piszesz?

Gość kafeOla25
i tak dobrze, że masz jakaś szansę jeszcze, jak lekarz wypisze Ci zaświadczenie z wcześniejszą datą. Tusk chce zlikwidować becikowe, więc i tak się zmieni.

Gość pikus 20 - DO AUTORKI
tak o tym ale nie wiem dokładnie jak to teraz jest, ja dostałam 2 lata temu 2000 za urodzenie dziecka

Gość a nie mogliście się zatrzymać?
Do pracownika-ja nie napisałam,że dostaną jako opiekunowie prawni,tylko że może dostać opiekun prawny lub faktyczny. Dostaną jako opiekun faktyczny niedouczonu urzędasku od siedmiu boleści.