Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość laleczka106

NIE DOSTANE BECIKOWEGO!!! CZY PRZYSŁUGUJE MI JESZCZE JAKAŚ POMOC FINANSOWA ?

Polecane posty

Gość pracownik urzędu miejskiego
autorko:L jeżeli nie spęłniasz przesłanke ustawy do przyznania becikowego z powodu nie pozostawnia po opieką lekarska nie pozniej niz od 10 tyg ciazy do dnia porodu , to równiez nie nalezy ci sie dodatek z tytułu urodzenia dziecka czyli tzw popularnie na tym forum "drugi tysiąc " który jest przy zasiłku rodzinnym możesz miec prawo do zasiłku , ale nie masz do DODATKU nie rozumiem po co zadawac stek pytan i słuchać jeszcze większego stosu głupot zamiast udać sie poprostu do Urzedu

słonka comajjisjs Nie podchodzę egoistyczne. I też mnie wkurza to o czym piszesz ale ludzie na tym forum zagalopowali się i zaczęli wrzucać wszystkie które pytają o becikowe do jednego wora. My nie mamy jakichś super dobrych zarobków, poradzilibyśmy sobie bez tego 1000 zł ale uważam, że 1000 zł to i dobre to, zawsze będę mogła coś więcej kupić dla malucha. I ok, jak jest to ponad 6 tysięcy i jest 2 rodziców i dziecko to uważam, że to 1000 zł nawet nie odczują. Zresztą owszem w wielu przypadkach po prostu nie było antykoncepcji, ale czasem zdarza się tak, że nie można jej stosować np. ja brałam hormony, musiałam odstawić ze względu na guzy piersi, mogłabym dalej brać ale tylko chory człowiek by chyba to zrobił jeśli by wiedział, że sam się postara o nowotwór złośliwy, prezerwatyw i środków chemicznych nie mogę stosować ze względu na alergię (nawet tych nielateksowych) i pewnie zostałaby metoda samoobserwacji o której tutaj wspomniałaś - której też nie mogłam z powodzeniem stosować ze względu na mój popieprzony układ hormonalny który od wielu lat nigdy nie pracował normalnie - więc mogę wykresy czy mierzenia temperatury nic by mi nie dały. I co mam teraz płakać i załamywać się i czuć się jako gorsza bo nie w pełni świadomie zdecydowałam się na dziecko? Od lat zdawałam sobie sprawę, że stosunek przerywany to nie metoda antykoncepcyjna i świadomie na to poszłam, że jak będzie dziecko to będzie - pokocham go i będę starać się dać wszystko co będę w stanie. No ale wg. niektórych ktoś kto wpadł (bo nie bzykał się świadomie w celu potomstwa) to już jest patologia i nie ma prawa by dostać to 1000 zł. Chociaż tyle niech to państwo pomaga normalnie pracującym i uczciwie zarabiającym ludziom pieniądze. Bo nawet jak człowiek ma zapał do pracy, studia skończone to i tak nie znaczy, że w życiu mu się powiedzie i będzie mieć 3tys dochodu na rękę.

jenyyyyyyy za chwilę zaczniemy prowadzić tutaj statystkę a to, że dziecko jest planowane to jest jakąś gwarancją? Nie ma niestety nigdy żadnej gwarancji. I z wpadki i ze świadomego decydowania się na dziecko rodzice się rozchodzą czy w trakcie ciąży, czy po jakimś czasie. Nie ma reguły. I tym się zgodzę życie drożeje, inflacja idzie w górę a podwyżki w pracy dadzą tyle, że nawet nie wyjdzie się na 0 tylko, człowiek stanie się biedniejszym. Ale niestety urok naszego kraju, więc skoro sama zauważyłaś wszystko jest droższe to i ten 1000 zł jest dobry.

Gość dfggg
nie ma to jak bieda zrobi sobie dziecko i czeka na darmową forsę,

Gość laleczka106
Jesteście żałośni co niektórzy:) po co się wypowiadacie z nerwami i frustracją ? Ja prosiłam o pomoc a nie krytykę:) jeżeli komuś TO NIE PASUJE to po co marnujecie czas na pisanie takich głupot? Ja nie Jestem żadną patologią i wypraszam sobie to! Nie żeruje na żadnych mopsach! Poprostu uważam że pomoc się należy! Choćby nawet za podatki które płaci moja rodzina! Mam 20 lat skończyłam szkole mam maturę i uczę się dalej:) z chłopakiem Jestem dwa lata i nie rozkładam nóg przed byle kim! Dodam że to chłopak z którym straciłam dziewictwo. Poprostu teraz nie zbyt nam się układa. Miałam usunąć dziecko Bo co? Nie mam willi z basenem ? Mam porządną rodzine i dam sobie radę. Tylko uważam że pomoc mi się należy! O ciąży nie wiedziałam Bo krwawiłam, już mówiłam! Miałam można powiedzieć normalny okres! A kiedy zrobiłam test odrazu zapisałam się do lekarza! Osoba które mają ochotę się na kimś wyrzyć prosiłabym o nie wypowiadanie się:) pozdrawiam

Gość laleczka106
człowieku jaka bieda:)? Nie znasz mnie więc się nie wypowiadaj! Dziękuje za pomoc niektórym a w szczególności Tobie klaudio:) . Nie Jestem żadną biedą Powtórze jeszcze raz :) uważam że Skoro pieniądze należą się kobietą z pracą i dobrą sytuacja to mi Tymbardziej:) mimo że dziecko nie było planowane to cieszę się z niego i już je kocham :) uważam że należy mu się wszystko co najlepsze, a jeżeli ktoś jest tak bogaty że tysiąc złotych nie robi mu różnicy to pozdrawiam:) i może oddajcie pieniądze biednym kobietą które naprawdę ich potrzebują

Gość laleczka106
Jeny ludzie :) w jakim świecie wy żyjecie:-) czy każdA kobietą którą stara się o dodatkową pomoc musi być alkoholiczką albo oszustką? Wy myślicie że ja chcem urodzić dziecko dla tysiąca złotych ? Ha ha i jeszcze raz ha! To żałosne! Dziecko to wielką Odpowiedzialność! Wpadłam więc teraz muszę ponieść tego konsekwencje! Na początku będzie mi ciężko ale wierze że wszystko się ułoży:) skończę studia i poszukam jakiejkolwiek pracy żeby mojemu dziecku żyło się jaknajlepiej. Ludzie wypisujący takie bzdury chyba nie mają co robić albo są tak zakompleksieni że potrafią tylko krytykować innych i widzieć wszystko w ciemnych kolorach wszystko tylko że złych stron w sumie czego tu się środziewać to jest właśnie Polska;)

Gość nigdy nie wolno
Becikowe ci się NIE NALEŻY,BO NIE SPEŁNIASZ WARUNKÓW. Złóż o alimenty od ojca dziecka-na 3 miesiące przed porodem możesz dostać-to uzbierasz coś i na początek starczy. Za to powinnaś się starać o rodzinne. Kto zajmie się dzieckiem jak będziesz na uczelni? Studiujesz dziennie? Zawsze jest możliwość przenieść się na zaoczne i iść do pracy. Każdy chce dla swojego dziecka tego co najlepsze ale trzeba na to zapracować...

Gość droga laleczko106
Nie chcem ale muszem to mówił taki jeden pan ze stoczni jak Ciebie jeszcze na świecie nie było. Jakie Ty studia robisz skoro masz taki cudowny sposób wysławiania się? Kobietą-jestem kobietą, kobietom-wielu kobietom-w liczbie mnogiej om,a nie ą... No i wiele,wiele innych błędów. Skoro zgłosiłaś się do zapisu do ginekologa w 13tc,to i tak już nie ma znaczenia kiedy była wizyta i że miesiąc na nią czekałaś,bo i tak już 1 trymestr się zakończył,a 10 tydzien minął. Warunkiem otrzymania jest zgłoszenie się DO 10 TYGODNIA ORAZ ZROBIENIE BADAŃ W KAŻDYM Z TRYMESTRÓW. A Ty zorientowałaś się,że jesteś w ciąży w 13 tygodniu. A jak się zabezpieczaliście? Pewnie przerywany jak to u małolatów. Co Twojemu dziecku się należy? Alimenty od tatusia i za to się weź,bo możesz je dostawać od 28tc. Czyli u Ciebie już wkrótce pewnie. Do osoby,która napisała,że skąd ktoś wie czy autorka badała nt? Nie badała,nie ma takiej fizycznej możliwości-od 13tc podejrzewa ciążę,4 tygodnie póżniej wizyta,a nt bada sie do 13tc +3/5 dni.

Gość laleczka106
co cię kobieto obchodzi jak ja się zabezpieczałam :) becikowe należy mi się tak jak i tobie:) POPEŁNIAM błędy Bo mam dysleksje ale czy to znaczy że Jestem jakąś gorsza ? Maturę mam i studiuje więc osiągnęłam już troche ;) he he 28 tydzień niedługo u mnie:) No proszę jaką ty Jesteś poinformowana:) po co wypowiadałaś się na mój temat? Mówiłam że takiego czegoś nie potrzebuje:) jutro idę do lekarza i zrobię wszystko żeby załatwić becikowe:) a jak nie ten to następny lekarz :) nawet zapłacę :)

Gość oj tammmm
autorko nie przejmuj się głupimi wpisami :) pogadaj z lekarzem i mam nadzieje ze uda się wszytko załatwić pozytywnie. Życzę zdrowia dla Ciebie i dzieciątka :)

Gość laleczka106
dziękuje serdecznie :) mam nadzieję że dzidzią jest zdrową:) codziennie modlę się o zdrowie właśnie dla mojejgo dziecka:) mam nadzieję że lekarz będzie tak dobry i pójdzie mi na rękę. Przecież nie zrobiłam tego celowo:( jakbym nie miała plamień i dowiedziałabym się o ciąży wcześniej odrazu biegłabym do lekarza. :) pozdrawiam .

Gość heehehe
autorko - nie należy Ci się becikowe bo nie spełniłaś warunków. Nie pisz, że Ci się należy. Należałoby się jakbyś była pod opieką lekarza do 10 tyg. Poza tym Becikowe jest płacone z budżetu, budżet to nasze podatki, kobieta pracująca płaci podatki, ty nie, więc nie mów że tak samo Ci się należy jak pracującym!

Gość musze to skomentowac
"a jeżeli ktoś jest tak bogaty że tysiąc złotych nie robi mu różnicy to pozdrawiam i może oddajcie pieniądze biednym kobietą które naprawdę ich potrzebują" Po pierwsze kochana jak dorosniesz, pojdziesz do pracy i bedziesz miala dziecko to wtedy zrozumiesz, ze ten 1000zl na poczatku to jest kropla w morzu i nie trzeba byc bogatym by tak sadzic. po drugie ludzie uwazajacy ten 1000zl za wcale nie jakas pomoc pracuja i zarabiaja, zacznij robic to samo to moze nie bedziesz wypisywac glupot by oddawac pieniadze kobietom, ktore potrzebuja, czyli takim jak ty. Niestety ludzi malo obchodzi, ze ty nie masz i dla ciebie ten 1000zl to cos o co musisz krzyczec, kombinowac i miec pretensje do rzadu. Jak sie nie ma to sie zabezpiecza, a jak chce sie miec dziecko to wypadaloby miec jakies zrodlo dochodu. I tyle na temat twojej glupiej wypowiedzi, ale ze jestes mlodziutka, zycia nie znasz to i masz prawo byc gluptasem. Co do tematu to powodzenia i mysle, ze lekarz bez problemu ci wypisze potrzebne zaswiadczenie jak wyjasnisz cala sytuacje.

Wniosek o becikowe może wypisać lekarz rodzinny, nie musi ginekolog. Ja sama nie będe placiła 120 zł zeby na wizycie lekarka 2 zdania skrobnęła. Lekarz rodzinny wypisze ale na podstawie dokumentacji - karta ciąży, badania etc. Zależy jak żyjesz ze swoim lekarzem. A tak jak ktoś napisał - starałabym się o alimenty od ojca dziecka.

Gość musze to skomentowac
"a jeżeli ktoś jest tak bogaty że tysiąc złotych nie robi mu różnicy to pozdrawiam i może oddajcie pieniądze biednym kobietą które naprawdę ich potrzebują" Po pierwsze kochana jak dorosniesz, pojdziesz do pracy i bedziesz miala dziecko to wtedy zrozumiesz, ze ten 1000zl na poczatku to jest kropla w morzu i nie trzeba byc bogatym by tak sadzic. po drugie ludzie uwazajacy ten 1000zl za wcale nie jakas pomoc pracuja i zarabiaja, zacznij robic to samo to moze nie bedziesz wypisywac glupot by oddawac pieniadze kobietom, ktore potrzebuja, czyli takim jak ty. Niestety ludzi malo obchodzi, ze ty nie masz i dla ciebie ten 1000zl to cos o co musisz krzyczec, kombinowac i miec pretensje do rzadu. Jak sie nie ma to sie zabezpiecza, a jak chce sie miec dziecko to wypadaloby miec jakies zrodlo dochodu. I tyle na temat twojej glupiej wypowiedzi, ale ze jestes mlodziutka, zycia nie znasz to i masz prawo byc gluptasem. Co do tematu to powodzenia i mysle, ze lekarz bez problemu ci wypisze potrzebne zaswiadczenie jak wyjasnisz cala sytuacje.

Gość laleczka106
No ale właśnie staram się uczyć i kształcić żeby pójść do pracy i zarabiać na swoje dziecko. Poprostu na początku będzie ciężko , ale nie jest tak źle ponieważ szkole skończyłam . Wiem że nie powinnam wzorować się na innych ale przecież są dziewczyny , które mają po 15., 16 lat I nie mają skończonych szkół i dają radę. Ja Poprostu uważam że pomoc należy się mojemu dziecku Bo ja krwawiłam i myślałam że to miesiączka , gdybym wiedziała że Jestem w ciąży dla bezpieczeństwa dziecka odrazu pognałabym do lekarza , Bo już umieram ze strachu czy maleństwo jest zdrowe. Boję się Bo przecież nie wiedząc o ciąży napewno brałam jakieś teki itp. Ale wierze że jest ok :) dzisiaj już moja wyczekiwana od miesiąca wizyta :) pozdrawiam

Gość laleczka106
No ale właśnie staram się uczyć i kształcić żeby pójść do pracy i zarabiać na swoje dziecko. Poprostu na początku będzie ciężko , ale nie jest tak źle ponieważ szkole skończyłam . Wiem że nie powinnam wzorować się na innych ale przecież są dziewczyny , które mają po 15., 16 lat I nie mają skończonych szkół i dają radę. Ja Poprostu uważam że pomoc należy się mojemu dziecku Bo ja krwawiłam i myślałam że to miesiączka , gdybym wiedziała że Jestem w ciąży dla bezpieczeństwa dziecka odrazu pognałabym do lekarza , Bo już umieram ze strachu czy maleństwo jest zdrowe. Boję się Bo przecież nie wiedząc o ciąży napewno brałam jakieś teki itp. Ale wierze że jest ok :) dzisiaj już moja wyczekiwana od miesiąca wizyta :) pozdrawiam

Gość laleczka106

Gość laleczka106
przez nie uwagę dodałam post 3 razy . Wybacie :( tak strasznie się stresuję tą wizytą:( to krwawieniE przecież:( mam nadzieję że maleństwo będzie zdrowe.

Gość Ech, to Polska własnie.
Ja np. jestem obecnie w 12 t.c. Na pierwszym USG byłam w 8t.4d. jednak na pierwszej wizycie byłam 4 tyg. wcześniej z podejrzeniem ciąży pozamacicznej. Z utrzymaną ciążą prawidłową zostałam wypisana ze szpitala,m na wypisie widnieje "ciąża ok. 5 tygodni". Więc może i z tym udam się po becikowe jeśli szczęśliwie urodzę, bo jak się okazuje w karcie ciąży pierwsze badanie w gabinecie mam wpisane jako 14 T.C.! Lekarze liczą wiek ciąży od ostatniej miesiaczki, a u mnie następna się nie pojawiła (przez tabletki anty) i po terminie własnie tej miesiączki zaszłam w ciążę. Echhhh. A wiek ciąży z USG jasno pokazuje który tydzień, w szpitalu na oddziale ginekologicznym też trafnie określono wiek ciąży -było wtedy jajo płodowe.

Gość laleczka106
Witam dziewczyny! Jestem zaszokowana . Na szczęście dzieciątko jest zdrowe i z tego cieszę się najbardziej! Lekarz natomiast okazał się bezdusznym człowiekiem! Wytłumaczyłam mu wszystko zgodnie z prawdą że krwawiłam w dwóch miesiącach i ciążą nawet nie przeszła mi przez myśl! Natomiast już w pierwszy dzień braku miesiączki zrobiłam test i z miejsca zadzwoniłam żeby się umówić. Kiedy to powiedziałam Lekarz odburknął że nic się nie da zrobić. Kiedy prawie się popłakałam mówiąc że naprawdę potrzebuje tych pieniędzy i że naprawdę nie wiedziałam o ciąży udawał że mnie niesłyszy! To było bardzo nie miłe:( najwyraźniej to moja WINA ŻE KRWAWIŁAM I ŻE CZEKAŁAM MIESIĄC NA WIZYTĘ:( przecież on naprawdę mógłby to zrobić. Dziewczyny to wystarczy tylko zaświadczenie czy dołącza się jakieś zdjęcia usg albo coś? Wystarczy tylko że on wypisze że chodziłam do niegd od 10 tygodnia? Proszę o waszą pomoc:( :( :( . Ja naprawdę myślałam że mam normalny okres:( i nie wiedziałam o tej ciąży:(

Gość laleczka106
nie słyszy* przepraszam za błędy. Ale Jestem bardzo smutna:( kupiłabym za te pieniążki wozeczek i łożeczko:(

Gość do autorki!!!
a gdzie dziecko będzie spać zanim dostaniesz becikowe, przecież to trwać może i miesiac. Poza tym idź jeszcze do rodzinnego - rodzinny może to wypisać, może będzie bardziej ludzki

Gość laleczka106
Pożyczyłabym od kogoś przed narodzinami a potem oddałabym jak bym dostała becikowe:( myśli pani że rodzinny może mi to wypisać? Wiem że mogę wychodzić na oszustkę i wygląda to nieciekawie:( ale ja naprawdę nie kłamie:( gdybym wizytę miała wcześniej może i załapałabym się , ale niestety nie miałam pieniędzy na wizytę prywatną:(. Czy naprawdę Lekarz rodzinny może to wypisać? Proszę o Odpowiedz.

Gość laleczka106
No tak tylko że ten Lekarz nie założył mi nawet karty ciąży :( mam tylko drugie usg z 17 tygodnia Bo z 13 tygodnia nawet mi nie wydał:( Eh już nie wiem co robić i kogo prosić. Ten Lekarz wygląda jakby robił to specjalnie

Gość do autorki!!!
nic nie kosztuje jak zapytasz

Gość ale czy wy na głowę upadłyście
Jaki ludzki???!!! co to ma do rzeczy? gdybyś była żeby się zapisać przed 10tc to może i ktoś by coś pomyślał ale Ty byłaś się zapisać w 13tc,więc nie ma znaczenia ile czekałaś,bo już było za późno i tyle. a lekarz nie będzie ryzykował utratą prawa wykonywania zawodu i więzieniem dla Ciebie. Ty namawiasz do przestępstwa!!!! To jest fałszowanie dokumentów celem wyłudzenia! Ciesz się że policji nie wezwał. Jedyne co masz możliwość uzyskać to alimenty od tatusia. Sprawa w sądzie powinna się odbyć w ciągu 2 tygodni do dnia porodu już będziesz miała wyegzekwowane alimenty przez komornika-gdyby tatuś nie chciał płacić z własnej woli lub zaświadczenie o nieściągalności i wtedy OPS Ci wypłaci. Innej możliwości nie masz,a chodząc na 10prywatnych wizyt zapłacisz za nie więcej niż dostaniesz becikowego. Dlaczego nie chcesz wymagać tam gdzie powinnaś dostać-ojciec dziecka-tylko plujesz się o to co Ci się NIE NALEŻY?

Gość laleczka106
dziękuje serdecznie . Zapytam :-) . Kobieto :) ja KRWAWIŁAM . Umiesz czytać? I nie wiedziałam że Jestem w ciąży! Przez dwa miesiące pod rząd właśnie już będąc w ciąży (o czym dowiedziałam się poźniej ) miałam normalny okres! To nie moja wina! Gdybym nie KRWAWIŁA odrazu zrobiłabym test i pobiegłabym do lekarza! Ta pomoc mi się NALEŻY! Bo ja nikogo nie oszukuje TYLKO POWTÓRZE JESZCZE RAZ! Dwa miesiące które już byłam w ciąży miałam okres rozumiesz ?