Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szczęśliwa Emigrantka

Jestem szczęśliwa za nie cały tydzień Halloween

Polecane posty

Taak, zróbmy z każdego święta jedną wielką imprezę, żeby się przypadkiem dzieci nie nudziły. Jeśli dla Was wrzucanie wszystkich ludzi starszych do jednego wora z napisem "beznadziejny staruch", bo jakaś niemądra kobieta nakrzyczała na dzieciątko, to nie mam pytań. I stwierdzenie, że Polska to ciemnogród, bo nie wszyscy chcą uczestniczyć w tych zabawach też jest na poziomie. Co innego, jak ktoś wyżej napisał, nowoczesne mamy, których przebrane dzieci biegają po domach. To jest dopiero nowoczesność. I empatia.

TAK CHAMSTWO JEST NIEWŁAŚCIWE. I straszna była ta kobieta, która nawrzeszczała na dziecko. I to jest powód, żeby wszystkich ludzi starszych wsadzić do jednego wora.

Przecież napisałam, że ta baba widocznie była durna skoro nawrzeszczała na dziecko! Też proponuje czytać ze zrozumieniem. I proponuję już zawczasu w związku z powyższym wykosić wszystkich starszych i nienowoczesnych jak ty.

Nikt nie zmusza cię do obchodzenia Święta Halloween. Masz ochotę to podumaj ale nie zmuszaj innych do swoich wywodów. Puki co za wszelką cenę chcesz pokazać, że masz rację. Chamstwa nie da się usprawiedliwić. Nie myl Święta Halloween do Dnia Zmarłych bo to dwa różne dni. Chyba, że ty dumasz cały rok to co innego. Nikt też nie każę ci wpuszczać przebranych dzieci. Tylko, że jak byś dała upust swojej frustracji wyładowując się na dziecko to tylko pokażesz swoją kulturę na co dzień. Kulturę czy zadumę nie stosuje się od święta na cmentarzu.

Madzia należy zatem eksterminować osoby starsze. Bo jedna niemądra kobieta nakrzyczała na dziecko. Już wynurzaliście się na temat jej chamstwa przez ostatnią stronę, ja też się do tego przyłączam. Tylko troszkę nie o tym był temat. A widać, że ta sławetna zaduma niektórym by się przydała.

Nie wrzucam wszystkich osób starszych do jednego worka, wszystkich dziaciaków do jednego worka, czy wszystkich mam do jednego worka. Wierzę, że gdyby zapytać kogokolwiek z osób udzielających się w tym temacie, żadna nie odpowiedziałaby twierdząco na taki zarzut.

"Dokładnie ale zobacz jak u nas zachowują ludzie starsi!! Przecież to chamy zero kultury, tolerancji. Uważają się za święte krowy, a najlepiej żeby na każdym rogu stał krzyż " Faktycznie, żadnych uogólnień.

Święta obchodzi się raczej radośnie. U żydów na przykłąd, to niemalże obowiązek. Żydzi potrafią podczas modlitwy tańczyć, choć obecnie raczej poprzestaje się na tym charakterystycznym kolebaniu. Ale nawet ja sam lubię się trochę w zadumie pogrążyć, i, przyznam bez bicia, robię to tak często, że czasem zajęcia opuszczę (ostatnio mi się zdarzyło, w końcu park taki ładny kiedy drzewa są złote :-P ). W tramwaju też lubię sobie poczytać, a czasem są to trudne książki, i muszę się na prawdę skupić, zeby cokolwiek zrozumieć. Lecz mimo to nie mam pretensji do innych o to, ze rozmawiają w tym samym tramwaju. Jak mnie facet na cmentarzu zapyta o zapałki, to też nie zwyzywam go za to, ze przeszkodził mi w, dajmy na to, kontemplacji. Na pytanie "cukierek czy psikus" też, gdybym ochoty na takie zabawy nie miał, odpowiedziałbym z umiarek i jak do człowieka. Tym szybciej wróciłbym do dumania. ;-)

Podejrzewam, że ta osoba odpowiedziała bez uprzedniego przemyślenia, trochę z winy emocji. Ale nie będę udawał tej osoby adwokata. W każdym razie, ja mam szacunek do starszych ludzi, i lubię patrzeć na tych staruszków, którzy troszczą się o już nieco zapomniane rzeczy. Nie znaczy to jednak, że będę całe moje życie podporządkowywał ich przyzwyczajeniom.

Również nie mam do ludzi pretensji o takie, czy inne obchodzenie święta, bo zwyczajnie nie interesuje mnie co robią inni. W swoim otoczeniu mam dzieciaki, które rozmaicie celebrują takie czy inne wydarzenia, w zeszłym roku byłam z siostrzenicą na Halloween w przedszkolu, też z paczką słodyczy. I chyba obłędnie odebraliście to, co piszę. Proponuję jeszcze raz przeczytać cytat jednej z kochających, ciepłych mam, który przytoczyłam powyżej. Bo to jest przerażające jeśli dzieci uczą się takich poglądów. To jedyne do czego piję :)

"Własnie te stare mohery,te kościelne babcie,które siedza w pierwszych ławkach w Kosciele to jest najwieksza dzicz i hołota " Cytat z kolejnej ciepłej mamy.

Gość vkffhhjv
pani plastyczko, słownik się kłania... Mieszkam w USA, ale nie sądzę, żeby obchodzenie Halloween było oznaką jakiejś nowoczesności. U nas z każdym rokiem coraz mniej dzieciaków przychodzi po cukierki. Większość moich sąsiadów nie ubiera domów i nie, nie mieszkam na "polakowie". Mam parę dyn przed domem zrobionych na prośbę dzieci i tyle. Wieczorem 31 pobiegam z dziećmi po sąsiedztwie, potem przyjdziemy do domu i tyle obchodów "strasznego święta". 1 listopada jest świętem Wszystkich Świętych, nie zmarłych. Należałoby zatem raczej spędzić ten dzień radośnie, a nie ponuro obgadujac znajomych na cmentarzach. Dzień zmarłych byłby lepszą okazją do takiego nastroju. Ja osobiście uczestniczę we Mszy w ten dzień... Wprowadzanie Halloween w Polsce? Jak zwykle zapatrzenie na zachód... Na siłę, żeby być bardziej nowoczesnym niż ci, którzy tam mieszkaja.... Nudne to i tyle

Gość vkffhhjv
Zaduma, zgadzam się, ale Polacy w większości przeżywają ten dzień z twarzą teatralnie skrzywiona. Nudne, tak użyłam tego słowa bo to próbowanie na siłe nowoczesności JEST żenujące i nudne.

Dla jednych słownik dla innych spójrz na siebie, a później na innych. Dla mnie Halloween to dynia, horrory w telewizji. Niestety w Polsce emitowanie starych klasycznych horrorów to za duże słowo. Kto ma ochotę będzie obchodzić Halloween czy to w USA czy Polsce. Osobiście nigdy nie przebierałem się i nie chodziłem po domach. Mam tu na myśli czasy kiedy dzieci przebierały się w Polsce.

Gość vkffhhjv
Och, proszę... Gdzież popełniłam błąd ORTOGRAFICZNY? Do tego celu stosuje się słownik....