Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaPoRazTrzeci ;-)

Lipiec 2013

Polecane posty

KMM - podszyw czy nie, oby wiedza z którą pospieszyłyśmy ;) przydała się wszystkim zagubionym w centylach przyszłym mamom :). Czy Tobie czy innym. Maite - ile do nas dołącza, a ile podczytuje :D! Jak byłam z córką w ciąży to sama podczytywałam, nie dołączyłam wtedy do forum. Ja też dziś na spacerze zauważyłam, że ludzie się na mnie gapią :D (tak jak któraś z Was już pisała) i skojarzyłam, że ja też przecież zawsze patrzyłam na kobiety w ciąży bez żadnych złych zamiarów ;) - jakoś tak zwracają uwagę.

Truj oczywiście, że się z tym zgadzam :) wiedza napewno się przyda.. w to nie wątpie.. :) ale lepiej jest wiedzieć kiedy pisze 'prawdziwa' uczestniczka forum a kiedy ktoś się pod nią podszywa. tu akurat nikt nie napisał niczego złego.. ale równie dobrze ktoś mógł przypisać mi inną wypowiedz,mniej 'uniewrsalna'. szczegolnie po tych najazdach ostatnich.

Porwóciłam z działeczki;) Zmachana i zmęczona ale zadowolona;) Jeszcze ogarnęłam ciuszki z balkonu i posadziłam na nim kwiatki. Ale chyba mam dosyć bo zaczynam usypiać;) Zero kondychy:P Umówiłam się na wizytę do ginki na sobote na 16 dopiero a myślałam że mała zobaczę już jutro. atamta no gratuluję zostania Ciocią ;) Rozbiłyście mnie trochę z tymi szczepionkami także będę musiała przedyskutować to przy pierwszej wizycie z małą. Co do wpisów pomarańczek to dla mnie to jest po prostu śmieszne;) Uważam że te osoby kim by nie były mają bardzo nudne życie jak zajmują się naszymi problemami to z takim zaangażowaniem ;) Dietowo fajniutki brzuszek ja mam wrażenie że mam większy niż Ty a Twój to 31 tydzieńxD Przyszła mamo no ja też bym to sprawdziła. Wczoraj właśnie była na szkole dziewczyna która w 28 tygodniu na 2 tyg trafiła do szpitala na zastrzyki podtrzymujące bo nie dotrzymała by do maja;/ Żanetka93 witaj. Dopisz się do naszej tabelki parę stronek wcześniej;) Mama 6latki no uśmiałam się z truskawkowego;D Maite mi też znowu zaczęło lecieć z piersi. Może mniej niż wcześniej ale jednak;/ A wkładki też noszę już od dawna. Bo od początku ciąży mi tak mokro.

Cześć dziewczyny, dzisiaj mam do Was pytanie, ale od razu powiem że zależy mi na konkretnej odpowiedzi od kogoś kto był lub ma znajomą lub miał w takiej sytuacji. Nie przydadzą mi się odpowiedzi typu "wydaje mi się" "chyba" bo takich w necie jest sporo, dlatego chcę znaleźc kogoś w tej konkretnej sprawie zeby mi odpowiedział z doświadczenia. Moja przyjaciółkama 21 lat i też jest w ciąży (bo my wszystko musimy razem :D) w 14 tc. Niestety żadnej prawie odpowiedzialności ze strony ojca dziecka który nie ma pracy, nie szuka pracy i przysparza jej dodatkowych stresów. Ona jest w o tyle problematycznej sytuacji że od ponad roku nigdzie nie pracowała, bo studiuje dziennie mnóstwo kilometrów od domu wiec zasadniczo nie miała zadnego dochodu. Nie wiecie może czy należy jej się jakiś zasiłek, jesłi tak to jaki? czy sa takie dla samotnych matek uczących się? nie liczymy becikowego. Wiecie coś??? z tym internetem to się co najwyzej ze**rać można... nie wiem nawet gdzie się spytać w razie czego o tę sytuację. Jak u Was?

Lou trohe orientowalam sie w tym temacie. Oprocz becikowe ktore jak wspomnialas omijamy. Moze sie starac o rodzinne i wychowawcze. Nie sa to wielkie pieniadze ale miesiecznie wychodzi okolo 200zl. Zawsze to cos do przodu. Dodatkowo jesli nie zyje z ojcem dziecka moze dostac z mopsu chyba o ile dobrze pamietam zapomoge dla samotnych matek. Moze tez wniesc wniosek o alimenty dla dziecka. Lub zrzec sie tego. Sama probowalam kombinowac z ta zapomoga dla samotnych matek ale oni to dokladnie sprawdzaja podobno. A my mieszkamy razen wiec by sie nie udalo. Wspominam o tych rzeczach z ktorych sama mam zamiar korzystac. Ale w kwestii rodzinnego i wychowawczego trzeba papiery skladac od razu po porodzie(tak jak w moim przypadku w lipcu) i pozniej drugi raz w pazdzierniku bo od pazdziernika jest liczony 'rok' przy tych swiadczeniach. Jesli kolezanka chcialaby sie czegos konkretniejszego dowiedziec to zachecalabym aby sie udala do starostwa powiatoweg czy chocby mopsu. Albo zatelefonowala. Tam napewno konketnie powiedza jakie dokumenty sa potrzebne aby swiadczenie otrzymac. I wspomne jednym zdaniem o becikowym. Jesli jej dochod nie przekracza jakiejs tam kwoty(nie pamietam dokladnie jakiej dlatego nie wymyslam) a nie przekracza skoro dochodow nie ma to przysluguje jej tak jakby podwojne becikowe. Pojedyncze wynosi 1000zl a podwojne jak sama nazwa wskazuje to 2000 tys. Tyle informacji moge udzielic na podstawie tego co sama sie dowiadywalam. Mam nadzieje ze okaza sie choc odrobina pomocne:-)

Lou niech Twoja przyjaciółka podejdzie do swojego oddziału Mops-u tam dowie się konkretnie i rzetelnie. MESSI dzięki czekam na info jak dostaniesz ATAMTA śliczna sukienka ;-)

No i wreszcie posprzątałam w samochodzie :) Błysk normalnie :D Ale jestem wykończona teraz... Elliska faktycznie fiolet jest inny niż na zdjęciu - inny odcień i ciemniejszy - no mi to akurat nie przeszkadza bo kolorek bardzo mi się podoba a wzięłam poprawkę na monitor bo te kolory często okazują się inne niż w necie. Ale faktycznie różnica jest spora. Lou ja tylko dodam do wypowiedzi KMM, że ten zasiłek dla samotnych matek dostanie jeśli dziecko będzie miało jej nazwisko bo jeśli ojciec uzna dziecko to ciężko o taki zasiłek bo ja 6 lat temu też nie dostałam (ale może coś się w tej kwestii zmieniło od tego czasu...) Nie wiem tylko jak się ma taki zasiłek do alimentów o które warto wnieść zaraz po urodzeniu dziecka - jeśli tatuś będzie się wypierał to razem z pozwem o alimenty trzeba wnieść wniosek o ustalenie ojcostwa - tatuś będzie musiał pokryć koszty sprawy jak i ustalenia ojcostwa. Gorzej z jakimkolwiek zasiłkiem w ciąży - z tego co wiem to w ciąży Twoja przyjaciółka nie ma co liczyć na pomoc od państwa nawet jeśli się uczy. Może ewentualnie złożyć wniosek o jednorazową zapomogę do UMiG.

atamta a ta czerwona sukienka, którą kupiłaś też jest jakby to powiedzieć bardziej czerwona (ciemniejsza)? Bo muszę się nad kolorkami zastanowić :)

Gość pomarańcza to bahati
Zawsze jak pojawia się wredna pomarańcza pojawia się i ona. I przy Kmm i przy mamie 6 latki. Miej chociaż odwagę pisać ze stałego nicka.

Właśnie wróciłam od ginekologa, powiedział że z moim synkiem wszystko dobrze, łożysko dobrze, przepływy też wszystkie wymiary idealnie na 29 tydzień, synek bardzo ruchliwy :) waży 1300 g także lekarz powiedział że jest dobrze :) Dziękuję że moglam dołączyć do Was ;*

NICK .........wiek....ciąża...województwo...dataporodu..płeć dziecka anidzik20........20.........1........wlkp............01.0 7... Truj...............29.........2........podkarp.......01.0 7...chłopiec Margrit ..........28.........1........pomorskie ....01.07...Julian Mama 6latki.....24..........2.......lubelskie.......02.07...Alicj a metafora.........26.........1.........śląskie........02 .07... chłopiec optymistka85...27.........2........lubuskie........03.07. ..chłopiec dietowo..........25.........1......mazowieckie....03.07.. .dziewczynka paulina_83.......29.........1.......podkarp........02.07. ..dziewczynka przyszła mama 2013..29..1.........kuj.-pom.....04.07...dziewczynka Messi29 .........29..........2......małopolskie.....04.07... Koalala...........31..........1......mazowieckie...04.07. ..dziewczynka Agnik83..........29..........2.....warm-maz.......05.07.. ..chłopiec?? irysek22.........31..........2.......Irlandia.........06. 07. .. LadyG............31..........1......dolnośląskie....06. 07....chłopiec Ciezaraowka31 31..........2........UK..............06.07....dziewczynka Arba79...........33..........2........podlaskie.....07.07 ...Mieszko Niuniek4646....29..........1.........śląskie........07. 07... Lenka K_M_M..........23..........1..........pomorskie...07.07.. . Mareczek Maite............26..........2.........dolnośląskie.... 07.07...dziewczynka MamaPoRazTrzeci...32....3.......zach-pom......08.07...Kal inka Karla_00........19...........1.........śląskie.......08 .07... Joannnna.......25...........1......małopolskie....09.07. .. chłopiec cynamon-22....29...........2......mazowieckie...10.07...< br /> żółta_cytrynka...25.......1......mazowieckie....11.07. ..chłopiec Katarzynka_26...26........1.....warm.-mazur. ...11.07...dziewczynka Żanetka93...20...1...dolnośląskie...11.07...Leonek Agusiek77.......35 .........2......mazowieckie....12.07...dziewczynka drugieszczęście...25......2........mazowieckie....12.07 ... chłopiec viola881988.....24.........1.........lubelskie.......12.0 7...chłopiec nicka8601.......27.........2...........UK............14.0 7... Fredzi_a........27..........1.......małopolskie ....14.07... Antoś niagara1212....23.........1......warm-mazur.....15.07... Alan _tesla_..........30.........1........dolnośląskie.....1 5.07.....chłopiec gąska............27.........2.........śląskie......... .16.07... Ginger78........34.........3.......podkarpackie...16.07.. . atamta..........32........4........wielkopolskie....16.07 ...chłopiec .sapphire.......23........1........wielkopolskie....17.07 ...chłopiec lucjola123......33........1........mazowieckie.....18.07. .. patussa18....21.......2(po por.)...świętokrz... 18.07...Melania Lou__..........21..........1......mazowieckie.......19.07 ... Laura TOPKA......27......3 (2 stracone)....śląskie....21.07......dziewczynka Zara Baby.....30.........2.......pomor/malopol...20.07... tigrai30........30.........1........dolnośląskie......2 0.07...chłopiec elliska.........27.........1.........kuj-pom..........20. 07...Jagoda Aniela Virada123....28.........1........dolnośląskie .....21.07...chłopak Biala87........25.........1.....śląskie/opolskie....21. 07... lady venera...34........1........mazowieckie.....22.07... kapris.........28.........3........lubelskie..........22. 07...dziewczynka Wika78.......34.........1..........Francja.........25.07. ..dziewczynka emu21........31..........2.......mazowieckie.....26.07... pokahontas81...31...2(po por.).....śląskie......28.07...dziewczynka fingo 30..........30.......1.............UK..........29.07... anetach18.......24.......1.........lubelskie......29.07.. dziewczynka IGA Nescafe03.......24.......1.........lubelskie......29.07.. .dziewczynka ALIME ..........25........2......kuj-pom.........29.07.. ... Ines89............23.......1..........śląskie.......30. 07...

Żanetka znakomite wiadomości :) teraz chyba już jesteś spokojniejsza jeśli chodzi o wagę synusia:) i w tych miarkach centylowych jest akurat bliżej środkowej masy :) czyli ani za duzo ani za mało :) idealnie :) tak samo jak moj mały w 29 tygodniu :)

hehe oj nie mów hop :) jeszcze dwa miesiące :) nigdy nic nie wiadomo jaki duży urośnie :)

Gość najlepiej niech kolezanka
Przejdzie się do mopsu. Wychowawczy na pewno jej się nie nalezy bo nie jest pracownikiem. Ewentualnie jednorazowa zapomoga z tytulu urodzenia dziecka plus rodzinne i becikowe. Ojciec jak nie uzna to niech się stara o alimenty. Moze dostac zywieniowke i zasilek celowy. Tu moga brac dochody czlonkow rodziny. Moga przyznac mala kwote. Ech dobra wola pracownika.

Witam:). Dietowo śliczne ciuszki!!! Lou niestety nie pomogę, nie orientuję się :(. Żanetka93 witamy :). Według siatki centylowej moja Melcia jest tak mniej więcej w połowie, czyli o ile nic się nie zmieni nie będzie jakimś wielkoludem. Dziś się dowiedziałam, że jak się urodziłam miałam 60cm. Masakra. Mam nadzieję, że moja córeczka będzie troszkę mniejsza. KMM jakoś mi to umknęło ale widzę, że masz bardzo fajny leżaczek. Co to za firma? Messi dobrze widzę, że ty zamówiłaś sukienkę z brzuchatki.pl? Daj znać jak ona wygląda i w ogóle, bo planuję zakupić taką na wesele.

Elliska ta czerwona jest identyko jak na zdjęciu - soczysta czerwień :) Żanetka same dobre wieści :) Może jutro też się coś dowiem. A dziś czeka mnie golenie tu i ówdzie ;) Ratunkuuuuuu!!!! Chyba poproszę mężusia bo nie dam rady ha ha!!!

Żanetko - witaj, super, że wszystko dobrze:) dietowo - mi tam Zuzanna bardzo się podoba:P:P:P:P:P Jednak z perspektywy mamy Zuzanny, powiem Ci, że popularność tego imienia bywa nawet uciążliwa. Głupi spacer - wołasz swoje uciekające dziecię, odwracają się inne i jeszcze ich rodzice. Imię wybraliśmy szybko, długo nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego, jak bardzo jest popularne (0 dzieci w rodzinie), a jak się dowiedzieliśmy ze statystyk, że jest w czołówce (za 2008 r.) byłam już pod koniec ciąży i byliśmy już do tej decyzji mocno przywiązani. Lou - na studiach moja koleżanka korzystała z jednorazowej zapomogi w trudnej sytuacji materialnej. Co uniwerek to pewnie inne wymogi i kwoty. Tutaj pierwsze lepsze: http://cos.uni.lodz.pl/stypendia/zapomoga atamta - moja córa wpisała się w ten trend długiego przygotowywania się do wyjścia:) 42 tc. Z kolei ja byłam wyjątkiem i to bardzo wczesnym - 32 tc.:)

oj ja bym nie chciala przenosic ciazy.. bardzo sie tego boje :/ nie wiem wydaje mi sie, ze wtedy jest wszystko juz takie stare...moj gin mi powiedzial, ze da mi w terminie skierowanie do szpitala na wywolanie jesli sie nic nie ruszy i wpisze, ze lozysko jest juz zestarzale... Lou- ja jak urodzilam syna na 5 roku studiow to dostalam jednorazowa zapomoge od uczelni 800zl, do tego mialam stypendium cos ok 320zl co meisiac, wiec nie bylo zle... ale wiem, ze we Wro to na wszystkich uczelniach dawali jednorazowa zapomoge maks 800zl... trzeba bylo napisac pismo, uzasadnic, podac dochod w rodzinie... no ja urodzilam malego rowno tydzien przed terminem, ale patrzac na moje znajome to nie ma reguly.. ostatnio i chlopiec kolezanki i corka drugiej czekali z wyjsciem ponad tydzien od terminu :) co do uplawow, to ja dalej mam spore, na papierze "wyciagam" z siebie grube nitki sluzu mleczno-bialawego... mysle,ze czop to nie jest.. tylko tyle sie tego produkuje :/ co do imion to moj maz chce Małgorzate a ja Aleksandre, Antonine, Alicje, Marte albo Ingę.. no i jest spór, bo mnie sie Goska nie podoba...

Maite - miałam pecha, bo w 38 tc miałam drugi stopień dojrzałości łożyska. Gdybym miała ostatni może wywołaliby mi poród wcześniej, a nie czekali na to, aż Zuza przekroczy 4kg. Ogólnie bardzo źle wspominam końcówkę ciąży, ciągły stres o małą, itp. Dlatego teraz, jeśli nie będzie żadnych komplikacji, zrobię wszystko, żeby urodzić jednak szybciej. W maju idę na pierwsze konsultacje do położnej.

Patussa poszłam obejrzeć ten leżaczek z każdej strony ale nigdzie nie ma żadnego napisu.. :/ nie mam pojęcia co to za firma. leżaczek jest też od kuzynki mojego chłopaka i ma już swoje lata bo jest po jej starszym synku który ma chyba koło 10lat.. także przykro mi ale nie wiem jakiej firmy jest lezak :(

Ja już po spaniu:-( Obudziłam się godzine temu i za chol.. nie mogę znaleźć dogodnej pozycji dla mojej miednicy i bioder:-( Zjadłam płatki z mlekiem i teraz będę oglądać "Przyjaciółki" :-) Wieczorem już nie miałam siły pisać, myślałam,że ze zmęczenia prześpię cała noc a tu taka nie miła niespodzianka:-( Maleństwo już też nie śpi :-) Wczoraj przywiozłam już od siostry: łóżeczko, materac, nosidełko, leżaczek/bujaczek, maty i dobrze,ze mamy wolny pokój, bo nie wiem gdzie bym to zmieściła wszystko,zeby przez czekało do chociażby połowy czerwca:-) Patussa ja mam taki leżaczek jak KMM i jest z fimry Tako ale zupełnie się przy synku nie sprawdził. Dość, że jakoś nie wygodnie było mu w tym siedzieć (jak był troszkę większy to musiał być na samym dole, aż mu nóżki wisiały a góra nie wykorzystana:-( Ja mam teraz taki (chrześniak baaaaardzo był w nim zadowolony:-) http://allegro.pl/bright-starts-hustawka-lezaczek-slimaczek-6909-i3184979025.html Ten polecam!!!!!!!! Naprawdę przydatna rzecz:-) No nic, spróbuję teraz pooglądac film, może mnie uśpi:-)

Gość no tak kmm chwali się tym,
że chce być nie tylko pasozytem dla swojej matki, "chlopaka" ale i calego spoleczenstwa :o jak pomysle o tym, że moje podatki ida na takich nieudacznikow jak ona to mnie krew zalewa! X Ps. Nie jestem żadna z was więc daremne wasze poszukiwania! Rodze w lipcu i stad też kiedys postanowilam zobaczyc co się tu dzieje. Trafilam na post kmm o siostrze i nawet mi się jej zal zrobilo... Zaczelem więc dogladac co u niej... Już mi jej nie jest zal :o

Dzieki za odpowiedzi ;) Przejdę się z nią do mopsu jutro. A jeśłi chodzi o ten dochód na rodzinę, ona mieszka w akademiku i ma jedynie kasę którą mama jej przyśle, a jak wraca do domu to tylko ze starszym bratem, który pracuje. Jej matka też pracuje ale nie mieszka z nimi tylko w ogóle w innym mieście. Nie mają żadnych zasiłków ani alimentów w rodzinie. Jak więc "obliczyć" ten dochód na rodzinę? Jeśli chodzi o ojca dziecka to myślę że nazwisko bedzie jego bo mimo wszystko będą razem, uważam to za zły pomysł, ale to jej życie i jej wybór... Kłócą się, on nie podejmuje zatrudnienia ale potem zajakiś czas się godzą, on jej obiecuje i tak w kółko... nie da się jej nic wytłumczyć ;/ ale nie dziwię sie jej, boi się samotnego macierzyństwa tym bardziej ze dobrze się uczy i chciałaby skończyć tę szkołę. Dla porównania, mieszkamy pod Wawą a ona stdiuje w Olsztynie. Wiec nie lada kłopot jest... Zmiana tematu: U mnie dziś 23 stopnie, a ja nie mam z kim wyjść ;/ czekam na nią, około 18 ma wrócić do nas.

Witam :) Zanetko miło, ze do nas dołączyłaś :) Lou wiem, ze na bank jest z mopru zasiłek dla samotnej matki. Nie wiem czy go podnieśli, ale kiedyś był w wysokości ponad 200zł. Do tego rodzinne, podwójne becikowe, więc na początek dziewczyna by coś tam miała ;) Jeśli mieszka z rodzicami to niech się dowiedzą też o zasiłek mieszkaniowy- zawsze to kolejne parę groszy do przodu ;) Może także starać się występowac o jakieś jednorazowe zapomogi- nie wiem tylko na jakiej zasadzie, bo ogólnie to nie znam się zbytnio na zasiłkach...

Witam wszystkie mamusie ;) już od rana nie mogę spać, bo jakiś wariat zaczął o 7 rano kości trawę a miałam otwarty balkon i wsZystko słyszałam. Od pewnego czasu zauważyłam że jak ja wstaje to mój mały smyk też . Dzisiaj u mnie bardzo słoneczny dzień aż chcę się żyć . Mam pytanko kochane mamusie też Wam dał wasz ginekolog kartę ruchów dziecka żeby zapisywać ?

witam z rana:) Messi biedna jesteś z tym spaniem:( Lou niech Twoja przyjaciółka zapyta tez na uczelni dokładniej bo często jeśli w rodzinie są niskie dochody to można dostać sporo kaski np na opłacenie akademika i tzw żywnościowe. dochód rodzinny to łączny dochód osób zamieszkujących to samo gospodarstwo domowe(dom rodzinny przyjaciółki) podzielony przez ilość osób. Na uczelni to będzie pewnie tylko oświadczenie ale już do mopsu itp to pewnie będzie potrzebne zaświadczenie z urzędu skarbowego o dochodach. niestety z takimi sprawami to jest masa biegania... Dziękuję za opinię o imieniu:) Żanetko dobrze że wszystko w porządku:) A co do sukienki którą wrzuciła chyba atamta, tez ją kupiłam w kolorze chabrowym:) jest cudowna fantastyczna mega wygodna najchętniej bym tylko w niej chodziła:) chciała bym żeby jeszcze dokładniej taka była tylko np na szerokich ramiączkach to bym 2 zamówiła i bym była już ubrana do końca ciąży:) polecam:)

Żaneto mnie tylko lekarka na wizytach pyta czy czuję ruchy, ale powiem wam że chyba zacznę liczyć bo mała jest w sumie jakaś spokojna, wydaje mi się że jest jakoś tak ułożona że tylko czuję ze tam się wierci ale nie czuję kopniaków. a dla zainteresowanych dziewczyn z warszawy mogę polecić aptekę w której jest moim zdaniem stosunkowo tanio. ma 4 lokalizacje można złożyć zamówienie przez internet i jeśli np odbiera się na nowolipkach to jeszcze jest 5% rabatu bo to najnowsza apteka;) najlepszy biznes zrobiłam chyba na tantum rosa która kosztuje ok 30zł a tu wybrałam chyba z hiszpańskiego importu(mniej kolorowe opakowanie:) a zapłaciłam ok 23zł:)