Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

EwelinaEwa

Do znawcow kotow: Jakiej rasy kotka wybrac?

Polecane posty

wczoraj wlasnie te norweskie lesne ogladalam i sa takie smieszne z wygladu i slodkie:D ze pomyslalam o nich, ale czytalam wypowiedz kogos, ze sa troche agresywne i sama nie wiem juz co o nich myslec:O

Gość katuuu
Zależy czy chcesz go trzymac tylko w domu, czy masz ogród z mozliwoscia wypuszczania go. Z tego co ja o nich czytałam mają silny instynkt łowiecki, lubią skakac, są wysokopienne:) Więc licz sie z tym, że moga skakac tu i ówdzie, cos strącic albo drzec firany hehe

Mieszkam w domu wiec ogrodek jest. Podbijam temat, bo zastanawia mnie jedna rzecz i tu mam pytanie: dlaczego hodowle oddaja kocieta po kastracji lub sterylizacji? To znaczy ja wiem, ze to jest po to aby ktos nie zaczal rozmnazac rasy i handlowac, ale oni oddaja 3 miesieczne kocieta:O Czy ktos sie moze orientuje czy mozna w umowie np. zastrzec, ze dokanam na wlasna reke kastracji lub sterylizacji np. jak kot skonczy pol roku chociaz?

Gość ale gapa
Koty sterylizuje sie po ukończeniu 6 miesiąca zycia, nie wczesniej i zadna porzadna hodowla tego nie robi. Ja polecam Ci Maine coona to sa koty w ogromna inteligencją, strasznie przywiazują się do własciciela , są jednak indywidualistami i przytulają sie wtedy kiedy one chcą. No wybór nalezy do Ciebie, zawsze możesz miec persa co to tam lezy gdzie go "kopniesz"

wlasnie wiem, ze po 6 miesiacu, ale znalazlam hodowle, ktore robia to po 12 tygodniach zycia czyli przed oddaniem:O Persa nie chce, a co do maine coon to norweskie sa podobne tylko bardziej puszyste i chyba bardziej mi sie podobaja:)

Ja mam ragdolla i syberyjskiego. Każdemu polecam te rasy ;)

Gość litybura
Takie praktyki, o których piszesz powinny zostac zgłoszone do zwiazków kynologicznych. Są barbarzyńskie, szkodliwe dla zwierzaków, zaburzają ich rozwój hormonalny i zachowanie. Takich to za jaja powiesic. Szanujące się i kochające zwierzęta hodowle zastrzegają w umowie kastrację, która ma byc przeprowadzona, jak zwierzak skończy rok (tak było w moim przypadku) Takich hodowli szukaj, gdzie liczy się przede wszystkim dobro pupila, a nie nabijanie kasy.

Ja mam persa (kotkę), śpi, odpoczywa, śpi, odpoczywa. Śpi, a jak nie śpi, to odpoczywa :) Ogólnie persy mają najgorzej rozwinięty instynkt, chociaż mojemu odwala w nocy i biega po całym mieszkaniu, nie wyrabiając na zakrętach, przez co hamuje pyskiem na ścianach :P

dzieki za odpowiedzi. Co do tej kastracji to wlasnie sama bylam w szoku, ze hodowle, ktore uwazaja sie za jedne z lepszych oddaja taka kicie juz po zabiegu:O Az napisalam do kolegi, ktory jest weterynarzem by sie upewnic czy nie jestem w bledzie, ale nie:O Nie powinno sie tak malych kociat kastrowac:O

Gość gadacie pierdoły
Włos się na głowie jeży, jak się czyta wypowiedzi niektóre. Tak, zgłoście do związku, że hodowla kastruje zwierzęta w wieku 3 miesięcy a chyba ze śmiechu przez was zejdą. Koty można kastrować od 3 miesiąca życia i w żaden sposób nie wpływa to na ich rozwój. Polska w poglądach na ten temat zatrzymała się kilka lat wstecz. Dla kota nie ma żadnej różnicy czy zostanie wykastrowany w wieku 3 miesięcy czy roku - będzie tak samo zdrowy i na takiego samego kota wyrośnie.

Gość autorka pytała czy
jaka rasa spokojna, leniwa oraz lubiaca glaskanie. Wydaje mi się że ragdoll

ja mam dwa "kundle" w sensie koty niewiadomej rasy i są cudowne jeden niczym torpeda, rakieta, połączenie adhd z manią żarcia a drugi przytulasek, grzeczny, spokojny miziaczek :) nie wyobrażam sobie życia bez nich

nikt nie ma zamiaru niczego zglaszac, a juz na pewno nie ja:O Kastrowanie kota w 2-3 miesiacu jest chore, po co to robic tak wczesniej? Mozna chyba w umowie zawrzec, ze kotek bedzie pozniej wykastrowany. Nie mam zamiaru kupowac kota z hodowli, ktora trzesie porami, ze ktos zacznie koty rozmnazac w pierwszych miesiacach ich zycia:O Co do rasy to chyba zdecyduje sie na brytyjskiego:P Chociaz maz i syn chcieliby bengalskiego:D

Gość litybura
Gadacie pierdoły, ty gadasz jak potłuczony i chyba masz nikła wiedzę na ten temat. Masz tu wycinek wypowiedzi weterynarza z Wrocławia: "Tzw. wczesna kastracja jest szkodliwa dla kociąt i szczeniąt, gdyż pozbawia się niedojrzałe organizmy gruczołów płciowych, które spełniają kluczowa role w procesie rozwoju fizycznego i dojrzewania. Po takiej kastracji "produkuje się" zwierzęta infantylne w swoim rozwoju fizycznym i psychicznym. Dla mnie, poddawanie kastracji niedojrzałych zwierząt, jest czynem barbarzyńskim, niemoralnym i nieludzkim (niehumanitarnym). Jest to bardzo zła i okrutna moda! Lekarze weterynarii podejmujący się takich zabiegów, podobnie jak ci, którzy wykonują zabiegi kopiowania (cięcia) uszu i kurtyzowania (skracania, obcinania) ogonów, zasługują na potępienie i karę." http://www.weterynarz-radzi.pl/content/wczesna-kastracja-sterylizacja-kot%C3%B3w-czy-jest-szkodliwa Mogę Ci wysłac więcej linków na ten temat + mój facet jest weterynarzem. Więc się tu nie unoś z tymi z tyłka wysranymi filozofiami. Przepraszam forumowiczów, teraz mnie poniosło..ehh ale chyba w dobrej sprawie;)

Gość Nie zwracaj uwagi na te
Ja mam maine coona, jest jak tygrys, waży 15 kg;) Są to największe udomowione koty, bardzo przyjacielskie wbrew pozorom, zachowują się jak psy, chodzą za właścicielem, wskakują na kolana i domagają się pieszczot, trzeba jednak je czesać raz dziennie.

Gość ncdjskcnkdcnwkcewc
Gość yenna25
Ja mam rosyjską kotkę, jest kochana, bardzo przywiązana do domowników, nie niszczy mebli, jest bardzo łagodna i gadatliwa;)